Sparar jag rätt? Modifierad 4 hink-strategi

Hejsan, jag sparar enligt en modiferad 4hink-strategi. Den sista hinken har jag skippat. Jag är 27 år och har inga stora inköp som kommer framöver. Jag har bostadsrätt och nyligen köpt bil. Har relativt låga fasta kostnader, klarar mig på ca 10’ /månad.

Såhär ser min ekonomi ut:

  • Buffertkonto utan ränta: 20' (Dessa pengar används vid nöd)
  • Lågrisk 30A/70R: 107'
  • Mellanrisk 60A/40R: 110'
  • Högrisk 90A/10R: 100'
Samtliga hinkar ligger hos Lysa. Jag sparar mellan 5 och 12 tusen varje månad. 500kr var i lågrisk och mellanrisk, sen resten hamnar i högrisk.

Till er som kan detta lite bättre än mig, är detta helt vansinnigt eller gör jag lite rätt åtminstone? Gör jag rätt som har merparten av mitt sparande i högriskhinken?

 

 

du gör rätt. även om jag inte riktigt köper “hinkar-principen” pga:

från avanza.
“Mental bokföring (mental accounting) kallas det när vi delar upp våra pengar i olika kategorier. Till exempel är det vanligt att dela upp sina investeringar i en högriskportfölj och en ”stabil” portfölj. Egentligen är detta samma sak som om vi bara hade en stor portfölj med många olika bolag. Nu behöver just detta inte kosta oss något, men det kan ibland bli en ekonomisk fälla.”

din verkliga portfölj har fördelningen 60/40. utan att veta något om dig eller om framtiden eller målet med ditt sparande. för en 27 åring känns det lite defensivt. det kan vara rätt, det vet vi inte. förra året var ränteplaceringar inte helt fel.

tkr aktie ränta tkr tkr tkr
107 30% 70% 32,1 74,9
110 60% 40% 66 44
100 90% 10% 90 10

TOT 188,1 128,9 317
% 59,33 40,66

från en tidigare tråd på bloggen, angående att ha räntor på lysa:

Robin Wikström svarade på frågan för 2 månader sedan
Tycker inte att det är prisvärt att köra räntor på Lysa, du får både skatten på ISK och Lysas kostnad som du måste överavkasta, väldigt svårt med räntefonder att överavkasta dom avgifterna i detta låga ränteläge.

Jan Bolmeson svarade på frågan för 2 månader sedan
Förutom Robins kommentar, så avråder Lysa själva i dagsläget från att köra en 100 procent räntor-portfölj hos dem. Historiskt har deras ränte-portfölj bara avkastat typ 1.5 % i dagens räntemiljö.

slutsats, räntedelen kanske bäst hör hemma på ett sparkonto i dagsläget. det där borde du kolla lite närmare på. om man inte bör ha 100% räntor på lysa, varför bör man då ha några räntor alls där?

 

detta är detaljer. du gör inget generellt fel skulle jag säga.

Håller med vad Klara har skrivit här ovan, svårt med var man egentligen ska ha räntefonder i detta lågränteläge. Men kanske ändå är bäst att ha dom utanför ändå, väldigt kluven!

Vad är tanken med din lågriskportfölj Mattias?
Är det en del av bufferten eller hur ser du på den?

Tack för era svar Robin och Klara!
Jag vet att jag, för min ålder, har lite för låg risk. Men jag som person vet inte hur jag skulle klara av en rejäl dipp. Jag är lite defensiv av mig.
Men 75-80%% av min sparkvot lägger jag i 90/10 för att fylla upp den hinken snabbare.

Lågriskhinken skulle man väl kunna se som en del av bufferten fast med lite exponering mot börsen. Jag ser det som osannolikt att jag kommer behöva ta ut pengar därifrån dock. Det ska väl vara om rätt bostadsrätt dyker upp för rätt pris, men jag kommer inte köpa första bästa. Kan bo kvar i nuvarande lgh också utan problem.

Tycker ni det är vettigt att ha alla tre hinkar på Lysa? Eller bör man ha dom på olika ställen? Tex Avanza.

Okej, då förstår jag ditt resonemang!

Att ha portföljerna på Lysa eller Avanza skulle jag säga att det har med om du vill förvalta själv eller låta någon annan göra det jobbet.
Vill du förvalta själv till en lägre kostnad så tar du Avanza, tycker du det är okej att betala en slant extra för att låta Lysa sköta förvaltningen och ombalansseringen så väljer du Lysa.

Att ha 3 hinkar på samma ställe är inget konstigt.