Spiltan högränta

Ja så knasigt det blev. Jag ligger fn ca - 12 % på mitt innehav i högfonden.

Vad talar för en snabb återhämtning av högräntefonden. Inte mycket.

Jag tänkte göra såhär:

  1. Sälja av högräntefonden i takt med att börsen återhämtar sig, dvs sälja successivt och föra över till Spiltan investmentbolag, som jag tror kommer att återhämta sig bra.
  2. En del av pengarna på högräntefonden placerar jag på mitt bankkonto (buffert)
Jag tror inte man behöver stressa med detta. Någon nytt handelsstopp hos Spiltan tror jag inte på. Jag följer hur högräntefonden utvecklas och hittills har det gått uppåt i alla fall.

Vad tror ni om detta?

Väldigt många verkade tro att Spiltans räntefonder var samma sak som att spara på bankkonto fast med bättre avkastning. Det var också rent utav korkat av Spiltan att skriva att räntefonden var ett alternativ till kontosparande.

När paniken spred sig och fonderna tappade värde då alla skulle plocka ur sina pengar samtidigt blev effekten att småspararna blev av med pengar och institutionerna tjänade pengar då Spiltan och andra småspararfonder har tvingats sälja av massor med “bra” lån till underpriser.

Vad gäller högräntefonden tror jag att den nog kommer att repa sig hyfsat snabbt så länge vi inte ser ett ökat antal konkurser vilket iofs inte kan uteslutas.

Personligen drog jag ner min exponering mot Spiltans räntefonder innan raset(ren tur) men det jag har kvar får ligga kvar ett tag. Högräntefonden har trots allt en rekommenderad sparhorisont på minst 3 år.

Nu har Lysa avbrutit samarbetet med Spiltan. Spiltan har fått sälja av stora innehav på grund av detta. Risken finns att man tvingats sälja av bra " lättsålda" innehav, och sitter kvar med en sämre portfölj.

Även om jag inte säljer allt, så kommer jag åtminstone att halvera innehavet i högräntefonden tills vidare.

Ps. Spiltan Räntefond har jag gått ur tidigare. Förväntad avkastning beräknas till 2.1 procent. För lågt för att ta en risk just nu.

Många har överreagerat och sålde i panik även jag, i förlust som jag ångrar nu ,för att spiltan gjorde rätt att stoppa fonden dom har förhindrat et större nedgång nu fonder återhämtar sig snabbt ,båda räntefonden och högräntefonden ,dom 10 största bolag som spiltan lånat ut pengar är extrem solida ,inget snack om konkurs ,även vid et konkurs finns stabila tillgångar att sälja och betala tillbaka lånet.

Jo men det var kanske panikartat att sälja högräntefonden. Det går ju upp nu. Men … har du istället satsat pengarna på en globalfond så går den upp snabbare … så om några veckor har är du tillbaka på samma behållning som före Spiltans börsfall.

Glad påsk!