Stämmer mina antaganden runt räntefri belåning av portfölj?

Hej,

Funderar på att använda den räntefria delen av Superlånet hos Avanza och har några funderingar runt nackdelarna som jag hoppas kunna få lite hjälp med.

Planerar låna 50 000 sek till 0% ränta för att använda detta till inköp av några globala indexfonder och investmentbolag.

  • Sparhorisonten är 15-20 år
  • 50 000 innebär att jag utnyttjar ca 6 % av kredit som har fått tillgänglig
Vad är riskerna?
  • Det skall till en sjuhelvetes nedgång för att jag skall bli överbelånad?
  • Så länge jag håller mig under 50 000 har jag ingen ränta?
Missar jag något? Hur tänker andra runt att utnyttja Superlånet eller Knockout lånet på långsiktigt passivt sparande?

Den stora risken som jag ser det är att villkoren ändras efter en kraftig nedgång. Då har man suttit med en hävstång i nedgången som man inte får behålla i uppgången.

Bra poäng där Emil, tack!

Riktigt bra poäng att ta med i beräkningen!

Jag har precis börjat belåna en del av min portfölj hos Avanza. Men jag gör det väldigt, väldigt försiktigt.

Jag utnyttjar bara 80% av den delen som ger 0% ränta. En regel som jag kom på själv och på så viss är jag mer säkert att jag inte börjar betala ränta så snart som mina investeringar drastiskt skulle gå ner i värde. Något som du också måste ta hänsyn till i ditt plan. 50.000 SEK är maxgräns för superlån och varje krona utöver det gör att du kommer hamna i en annan ränteklass. Det kan lätt hända att du kommer hamnar där kanske bara en kort stund pga av olycklig tajming med försäljning/köp och det räcker för att börja betala för lånet(!)… som inte är 0% då längre.

Sedan handlar det inte om stora summor i mitt fall. Det blir lite under 6% av hela mitt Avanza innehav när jag tittar på fonderna som ingår i superränta. 80% av 10% av 70%= 5,6%

Vad som Emil skriver är egentligen den största risken. Havstång vill man självklart ha när börsen går upp och inte när den går ner. Men tänker man långsiktigt då finns det alltså grund för att ha den jämnt iaf enligt mina åsikter, precis som ett månadssparande. Mer och tidigare exponering på börsen helt enkelt.

Bra svar Adde! Tack! Då tänker vi väldigt lika :wink:

Hur räknar man egentligen ut sin belåning på portföljen? Räknar man utnyttjad kredit delat med värdet bara? När Superlånet säger att man får ha max 10 % belåning t ex, hur säkerställer man att man inte är i närheten av det?

Tycker också nedan artikel var spännande, Såfa ligger alltså upp mot 25 % belåning mot Globalt index (för personer under 56).

https://www.ap7.se/sa-arbetar-vi/aktieplaceringar/

Som du säger Riha, lånat värde/totala värde = belåningsgrad.

Jadu, du får se till att din belåning är spridd över alla innehaven och inte bara något enstaka innehav, då kan du få problemet att din belåningsgrad kan öka över just dom 10% du pratar om.
Även hålla koll på dina innehav så att inget riktigt sticker ut och som sagt tidigare, att det är jämt fördelat.

Såfa har rätten att köra belåning upp till 25%, har jag för mig att det är, däremot så har dom sänkt sin belåningsgrad sedan ett år tillbaka och har inte mycket kvar av belåningen. Men som du säger så har dom rätt att köra belåning och har kört det väldigt mycket, just därför den har gått så bra.

Hej Riha,

För att jag tycker att det är viktigt att jag inte överstiger gränsen och plötsligen börjar betala ränta på mitt lån har jag ganska bra koll på läget. Egentligen är det inte så svårt och Avanza visar faktiskt precis den aktuella gränsen och det aktuella lånebeloppet på ditt personliga konto-översikt.

Jag äger inga enskilda aktier och kör bara indexfonder på mitt ISK. 75% av mitt innehav råkar bestå av fonder som ingår i Superlån-dealen (Avanza Global, Avanza Emerging Markets, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Robur Access Asien). Och det är precis 10% av totalvärdet av dessa 4 fonder som uppges som räntagrans för 0%-ranta när man tittar på sitt ISK-konto. Eftersom belåningen redovisas på ett eget annat “konto” på Avanzas webbsida är det enkelt att ha koll på beloppet och om belåningen börjar närma sig ett kritiskt läge.

Som jag skrev hanterar jag själv 80% som extra riskbuffert. Jag lånar alltså inte 10% utan endast 8% av beloppet som jag får låna “gratis”. Det borde räcka för att få tid att ingripa om kurserna skulle krascha och jag tvingas inbetala (en del av) lånet innan det är för sent. En annan anledning att hålla mig till 80% är att jag inte har full styr över när och i vilken ordning mina fonder köps när jag månadssparar. Jag har märkt att precis superlån-fonderna verkar köpas sist av alla mina investeringar.

Till slut räknar jag ut hur stor del av mina nya köp varje månad hamnar på superlån-fonder och anpassar då hela månadsbeloppet efter det. För mig som nu månadsparar typ 10k SEK blir det alltså att jag köper ungefär 600 SEK extra varje månad som jag fördelar precis som vanligt över hela portföljen. Inte ett stort belopp, men jag tycker det är tillräckligt mycket pengar att vara värt det lilla extra jobb som jag lägger på det.

Det är ändå min excel-ark som gör jobbet åt mig och inte jag. :stuck_out_tongue_winking_eye: