Åsikter om belåning av fondportföljen

Hej allihopa,

Själv har jag lyckats samla ihop lite sparande och det rullar på bra. Och efter ha läst här på bloggen har jag nått ett läge som jag är ganska nöjd med. I början brottade jag mer än lite med att bestämma mig en passande risknivå för den långsiktiga delen men även detta är på plats nu (80/15/5). Tack vare era kloka kommentarer, mina egen känsla/situation och Jans mycket klara artiklar!

Det bästa (och första vinsten) är att jag inte längre känner behov att kontinuerligt justera / finslipa mina investeringar efter marknadsläge. :wink: Nu är det bara att köra på med månadssparande, vilket jag gör stringent enligt mina egna regler/fördelning… känns roligt, tryggt och stabilt.

… så var det tills jag läste om belåning och spanade in Avanzas 0% superränta. Jag undrar vad ni har för åsikter angående belåning av sin fondportfölj. På bloggen finns det en jätteintressant artikel om ämnet som skrevs för ett tag sedan men där nämns inte 0% räntan.

Jag tänkte så här: Jag lånar upp till 70% av beloppet som jag får låna för den delen som ger 0% ränta (som iofs är endast 10% av specifika fonder som utgör typ 55% av min portfölj). På så viss täcker jag mig för en större börsnedgång och hamnar inte i ett läge där jag plötsligen måste börja betala ränta bara för att mitt lånebelopp har gått över gränsen. Om det verkligen blir illa med någon börskrasch (mer än -30%) så kan jag helt enkelt offra några tusenlappar från mitt månadssparande för att minska lånebeloppet då och säkerställa 0% räntan.

Jag inser att hela effekten med belåning fungerar mot både håll och att jag har ökat risknivån/volatiliteten i min portfölj genom att börja med det här. Men så länge jag ser till att belåningen stannar kring rund 4% av min portfölj (och bara mot 0% ränta och inte mer än 50k i värdet) känns det väl som en rolig grej att hålla på med. När man tänker långsiktigt vore det väl helt okej att ha en lite extra havstång i portföljen va? Mer och tidigare exponering mot marknaden är väl bra även om det handlar om mindre belopp.

Har jag tänkt fel nu? Som ni förstår kunde jag inte helt släppa behovet att krydda min placeringsstrategi nu jag hade nått “min balans” haha.

Hej,

Bra fråga tycker jag. Det vore kul att höra vad de kloka och försiktiga Jan och Caroline skulle säga om belåning.

Jag gissar att de skulle avråda… Fråga dig själv, skulle du sova gott om natten?

 

Jag är inte värst påläst på ämnet men jag tror att man i värsta fall kan hamna i en dålig situation (liknande så kallad short-squeeze?) där man måste sälja av och förlora allt om det uppstår plötsliga rörelser nedåt. Kanske även bli skuldsatt utan tillgångar. Men det är kanske inte så troligt när vi pratar om stabila instrument som Avanza kräver för superlånet.

 

Jag lekte lite med tanken att ta ett superlån för att köpa preffar (låna till låg ränta och få 5-7% årligen låter väl bra?). Men bestämde mig för att avstå… Tyvärr är preffar inte så stabila som de kan verka. Kolla vad som hänt med Oscar Properties den senaste tiden.

Till sist, jag är kanske fel person att svara även med tanke på att min riskaptit är relativt låg.

Allokeringen just nu är ca 50/35/15 (aktier+preffar, räntor, ädelmetaller)

 

 

 

Tll syvende

 

 

 

 

Tack för svaret! Jag tror att det inte kommer påverka min sömn all för mycket… Genom att begränsa mig rejält och hålla mig till 0% ränta-erbjudan (och de övriga begränsningar) anser jag att risken att jag hamnar i verkliga problem inte är så stor. Jag läst en del om (över)belåning och hur en börskrasch kan leda till riktiga skräckhistorier. Det vill man verkligen inte vara med om. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Med min 70% av 10% av 55%-regel (=3,85% belåning på hela portföljen) måste jag ha över 1,2 mln SEK i min portfölj för att nå Avanza’s 50k SEK -maxbelåningsgräns för 0%-lånet. Det känns som att det inte är värd strulet.

På andra sidan är det lätt att ordna det här när jag ändå månadssparar på lönedagen. Och jag räknat ut att det blir ungefär 400 SEK extra som jag kan investera för varje månad som jag sparar… och då tycker jag egentligen inte att det låter som en mindre summa längre. :wink:

Jan skrev något som “det finns dåliga lån som bara kostar pengar och det finns bra lån som kan ge pengar”… tänker man långsiktigt då är väl en “gratis” havstång bra tror jag… eftersom börsen brukar gå mer upp än ner över lång tid.

Rekommenderad läsning:

https://rikatillsammans.se/belana-aktieportfoljen-eller-inte-belana-det-ar-fragan/

Jans åsikt tycks vara att det inte är mer galet att låna till aktier än till ett hus, förutsatt att man gör det medvetet och kontrollerat - detta till skillnad mot bostadsköpare som lånar därför att alla andra gör det.

Jag tycker det verkar som att Adde faller in under kategorin med de som försöker använda belåning medvetet och kontrollerat.

Avanza Superlån med 0 % ränta är i någon mening gratis pengar. Låt säga att du med god marginal kan låna 10.000 kr (eller annan summa) till 0 % ränta. Då kan du utnyttja detta lån för att göra dina insättningar på Avanzas ISK i stället för att pytsa in din lön. Din lön sätter i stället du på ett bankkonto och får ränta. Du har då lika mycket pengar på ditt ISK som du skulle haft utan lånet, samtidigt som du får ränta från banken. Högre avkastning med i princip samma risk.

En risk med Avanza är dock att de ändrar lånevillkoren precis när det passar som sämst för oss investerare, nämligen när allt rasar och man bara bör sitta still i båten och vänta ut lågkonjunkturen. Det kan ske genom att det procentuella belåningsvärdet sänks på ett värdepapper, eller att värdepappret helt tas bort från Superlånet. Detta sker då samtidigt som belåningsvärdet minskar därför att portföljvärdet rasat. Då skulle man kunna tvingas sälja sina värdepapper vid helt fel tillfälle. Det finns tyvärr ingen uppenbar logik i vilka värdepapper som ingår i Avanza Superlån, och det är väldigt knapert i utbudet på fondsidan. Jag upplever att Nordnet har betydligt fler belåningsbara värdepapper än Avanza, men å andra sidan har de inget 0 %-lån.

Tack för din kommentar Thomas. Det stämmer att jag vill utnyttja 0%-lånet utan att ta alldeles för mycket risk med väldig illa konsekvenser. Min strategi är alltså mycket försiktigt så att det blir enkelt att lösa det när det akut behövs… och då självklart utan tvångsförsäljning av mina aktier.

Jag kör på en fondportfölj som är en variant på globala portföljen. 3 av mina fonder (Avanza Global, Swedbank Robur Access Asien och den nya Avanza Emerging Markets) är del av 0%-lån-villkoren och utgör totalt 55% av min portfölj. Ändå en väsentlig del. Det är också därför att jag hamnar på 3,85% max belåning totalt.

Det låter inte som mycket, men eftersom jag lyckas spara lite över 10k sek om månaden betyder det att jag ändå kan spara drygt 400 sek extra varje månad mot 0%-lånets förmånliga villkor … och många bäckar små. :wink:

Vad du beskriver med att Avanza gör otrevliga ändringar på villkoren låter som något som jag borde ha bra koll på… något som jag ska hålla eftertanke! För att jag gillar detaljstyra tror jag inte att det blir något problem… och kan jag smidigt lösa det när en sådan situation uppstår.

Jag kör på… och får se hur det går. Tack igen!

Tack för ett bra svar på mitt svar.
Då ska jag ta mig en funderare till… :slight_smile: