Stenåldersmänniskans återkomst?

Det sägs att vi under stenålderns jägar- och samlarkultur arbetade tre timmar per dag för vår överlevnad.
Nu, tusentals år senare jobbar vi mer än så, men gör det också för mer än mat, husrum etc. Maslovs trappa har s a s fått fler steg.

Idag roadade jag mig med att räkna ut vad jag tjänar efter skatt och slog ut detta per arbetstimme och multiplicerade med tre samt jämförde med vad jag behöver för mitt leverne. Det var ganska komiskt att se att det gick på ett ut, nästan på kronan.

Till vår tids fördel får väl sägas att vi ju normalt inte jobbar hela tiden. Jag räknade bara på 22 arbetsdagar i månaden i snitt, inte 30, och jag tog inte med semesterdagar. Men medge att det är lite bisarrt att om jag kommer till jobbet som idag vid 8.30 så skulle jag egentligen kunna gå hem 11.30 och ändå klara mig bra. (Detta helt utan en enda indexfond. :wink: )

När under arbetsdagen kan du egentligen gå hem för att ändå ha det bra och slippa förändra din nuvarande livsstil?

Idag är det också mer och mer populärt med självhushåll, minimalistiskt leverne och miljömedvetenhet. Är detta stenåldersmänniskans återkomst?

Fler funderingar på detta?

6 gillningar

Tydligen är det så att jägare/samlare snarare arbetar drygt 40 timmar i veckan om man inte bara räknar med det arbete som är jakt och matinsamling.

2 gillningar

Många söker enkelhet, och med det följer en minskad konsumtion och mindre behov av inkomst, sedan är snöbollen i rullning. Till slut upplevs hela livsstilen kring det som klassas som “normalt” som smått sjuk.

2 gillningar

Vi har ju han som bestämde sig för att göra en egen kycklingssmörgås. Från grunden.

Kostnad: 15 000kr.

Specialisering har ju varit nyckeln till välstånd hittills men kanske tygpåsepartiet knäckt koden?

4 gillningar

Jag tänker att det är relativt svårt att navigera med den sortens frihet vi har idag. Om vi själva inte formulerar ett sorts mål kan vi dras in i alla möjliga beteenden som vi hela tiden, samtidigt, blir varnade för (äta, surfa, sitta, shoppa, etc). På så sätt kan väldigt avgränsade och tydliga mål bli lockande. Det handlar inte så mycket om vad man vill som vad man inte vill behöva ta ställning till. Jag tror att många av de livsstilsval vi ser nu handlar om att folk inte orkar ständigt ta ställning kring allt, de vill skala bort och knyta upp sig kring en princip och låta den råda.

Sen detta med självhushållning tror jag kommer av att många längtar efter att vara mer konkret produktiva. Åstadkomma saker som känns mer på riktigt istf sånt som tar månader av komplicerade processer att slutföra. Kanske har det moderna livet också blivit för bekvämt och tråkigt. Just detta med att utforska hur man kan göra livet lite mer obekvämt tror jag är en trend vi kommer att se mer av inom de närmaste åren. Det har bara börjat, tex med alla vinterbadare i vintras.

(Kunde inte hjälpa det - vilken spännande om än kort tråd… så jag väcker liv i den fast Discourse frågar mig extra särskilt om jag verkligen vill det. JA, det vill jag. :smiley: )

Älsk på denna formulering (Tillägg: Briljant tankespjärnig fråga!) - och jag är definitivt en av de som lockas av back-to-basic-grejen på många plan (samtidigt som jag är en hejjare på att använda Discourse-forum, så jag e ingen fundamentalist direkt). Sen tror jag också att det inte bara är bekvämt och därmed tråkigt som är kruxet, utan snarast att många, mig inberäknat, faktiskt mår kass av det rent utsagt, både fysiskt och psykiskt. Se på mental ohälsa, boom av antiimmuna sjukdomar och allt annat som det bara verkar bli mer och mer av…

Vi utsätter oss inte för kyla, hunger, fysisk press på en sånt sätt som jag tror kropp (och knopp) är byggda för att hantera - vi håller på att bli extremt fragila helt enkelt. Att då köra lite periodisk fasta, vinterbada och hugga ved eller gräva i trädgården är ett sätt att hjälpa mig själv bli mer antifragil, för att låna Taleb’s begrepp.

8 gillningar

Då passar jag på att rekommendera A hunter-gatherer’s guide to the 21st century av Bret Weinstein och Heather Heying som handlar just om konflikterna som uppstår mellan en kropp och hjärna som evolverat att fungera optimalt i en jägar-samlarkontext, och ett hypermodernt samhälle. Förklarar ganska mycket av vår tids problem, både kroppsliga och mentala.

2 gillningar

Inte bara fragila utan jag tror definitivt på att allt positivt och bekvämt i livet ter sig meningslöst när det inte finns konstraster. Kan varmt rekommendera senaste poddavsnittet av “Dumma människor” om just detta: Dumma Människor | Lyssna här | Poddtoppen.se

Jag kan definitivt relatera till diskussionen om hur riktig mat smakar efter en längre fysisk påfrestning. I somras åt jag och sällskapet på en finare restaurang i Abisko, direkt efter att ha kommit fram efter flera dagars vandring med frystorkat från Nikka.

Jag tänker ofta tillbaka på njutningen av den där middagen, och tillfredsställelsen efter att ha gått alla de där milen för egen maskin i total radioskugga (och mygg :exclamation: :mosquito:). För vissa kanske Kungsleden är vardagsmat men för mig var det en upplevelse som heter duga, och en rejäl kontrast mot baseline :slight_smile:

Det gav mig mersmak på äventyr och antifragilitet i alla fall! Och alla bekvämligheter i vardagen veckorna och dagarna därpå blev förhöjda upplevelser!

7 gillningar

Tänkte tipsa om en bok som berör ämnet på ett sätt som man kanske inte väntar sig Ishmael av Daniel Quinn.

Den berättar en historia kring samlar- och jägarsamhället, dagens samhälle och grundfilosofin för hela vårt sätt att leva. Kan starkt rekommendera!

2 gillningar

En person som berör ämnet både i dokumentär, bok och socialamedier (instagram) är Markus Torgeby. Rekommenderas helt klart.

Finns även bra citat av honom:

“Att odla sin egna potatis kanske inte ger samma avkastning som aktier – men jäsiken vad mäktigt det är att få se när dom gröna bladen börjar sticka upp. Fler folk behöver få känna på det.”

1 gillning

Älsk på det!
Har du läst de två andra, The Story of B och (min favorit) My Ishmael också? Om inte, rekommenderas varmt!
Har beordrat (typ) @janbolmeson att läsa dessa också. Oavsett vad man tycker om dem så ÄR det tankespjärn i högkoncentratform!
(Kan å det varmaste rekommendera hans ‘If they give you lined paper write sideways’ också, där han beskriver HUR han tänker så annorlunda än i princip alla.)

Jag spammar Twitter med tips om denna boken (eller dessa böcker, rättare sagt), med gott resultat emellanåt:

(Kan rekommendera de nya ljudböckerna, unabridged, som släpptes i somras, alla tre i serien.)

Ja, kollade hans senaste dokumentär i höstas - tyckte mycket om den!

Word på den!

1 gillning

Nej jag har inte läst någon av de andra böckerna från honom än.
Känslan nu är att det kommer vara en upprepning av samma sak men antar att det inte är så?!

Ja @janbolmeson borde verkligen läsa den!! :wink:

If they give you a paper måste jag kolla in!

Det Quinn skriver är är förändrande hur man ser på världen. Inte många saker jag har läst som hamnar i den kategorin

1 gillning

Delvis är det det, men… samtidigt, så ger det en fördjupning och breddning av budskapet på ett sätt som verkligen rör runt i skallen, ffa sista boken. (För mig, åtminstone.)

Och de är verkligen komplementära - inte minst Quinn själv skriver att han fascinerades av att folk inte ‘tog action’ efter att ha läst Ishmael, varför han fortsatte skriva.

Nä, den sticker verkligen ut.
Jag läste Ishmael mitten 90-talet när den var ganska nyutgiven och minns ATT jag påverkades men inte riktigt HUR, tills jag läste om den för ett år sedan (läste Ishmael 2-3 ggr förra året, Story of B en gång och My ishmael 3-4 ggr så tog verkligen en djupdykning i Quinn-isms!) och då kunde se hur den verkligen påverkat mycket av vem jag är.

1 gillning