Swedbank: Månadsspara Fondval

Hej,

jag är 29år gammal, jobbar heltid och har i dagsläget pensionssparande från jobbet + privat pensionssparande.
Men för att få lite mer säkerhet i framtiden, har jag redan läst en del i bloggen och ha börjat att placera lite pengar.
Just nu har jag ett månadssparande (3000 SEK) hos Swedbank för att jag gilla det att ha allt på samma plats:

Swedbank Robur Transition Swed
9 %

270,00

SEB Sverigefond
6 %

180,00

Swedbank Robur Småbolag Sve
6 %

180,00

Spiltan Aktiefond Investmentbo
6 %

180,00

Länsförsäkringar Gl. Hållbar A
40 %

1 200,00

Swedbank Robur Transition Glob
9 %

270,00

Swedbank Robur Technology
8 %

240,00

Swedbank Robur Access Asien
6 %

180,00

Spiltan Räntefond Sverige
10 %

300,00

Är det nånting ni anser är “helt ok” eller totalt “beginners-mistake” att spara så här?
Vad skulle ni ändra? Skulle ni avråda att änvända Swedbank?

Tack ska ni ha

Hej,

glömde att skriver att jag även spara 1000 SEK i “Swedbank Robur Transfer 90”.
Vad tycker ni om det?

Hej Simon,

Mina 2 öre… :stuck_out_tongue_winking_eye:

Visst går det att skapa en bra portfölj hos Swedbank också men det är fortfarande samma principer som gäller: 1) sprida risken över fler branscher/regioner 2) välj indexfonder med låg avgift över aktiv förvaltade fonder.

Ärligt talat ser din portfölj lite ut som en blandpott och man börjar undra lite vilka kriterier som du har använt för att sammanställa listan och fördelningen mellan fonderna. Du har tydlig övervikt mot Sverige och en rad olika fonder som har mycket överlapp. Du verkar föredra gröna, hållbara och tyvärr därmed lite dyrare fonder också.

Förutom övervikt med Sverige (Spiltan Aktiefond Investmentbolag räcker där) så är din största fond LF Gl. Hållbar A (hela 40%). En aktiv förvaltat och dyr fond. Jag förstår att favoriten LF Global Indexnära inte finns i utbudet men som tur har Swedbank egna bra, billiga och breda fonder. Swedbank Robur Access Global vore en perfekt ersättare.

Jag skulle göra något sådant:

  • Swedbank Robur Access Global (60%) (avgift: 0,20%)
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag (15%) (avgift: 0,20%) (som täcker Sverige)
  • Swedbank Robur Access Asien (15%) (avgift: 0,20%) (som tillväxtmarknadsfond)
  • Spiltan Räntefond Sverige (10%) (avgift: 0,10%)
Tyvärr finns det inte särskilt många billiga småbolagsfonder i Swedbanks fondutbud. Kanske lika bra att därför skippa en sådan fond i portföljen. Ny Teknik ska man endast ha när man verkligen känner att Teknik är en bransch som komma överprestera mot andra branscher de kommande åren. Dessutom är fonden dyrt i avgift.

Jag förstår att du kanske känner detta förslag är nästan för enkelt, men det är verkligen allt som du behöver… Gå brett och billigt och du har en bra långsiktig portfölj.

Om du känner att portföljen inte är tillräckligt grönt så behöver det inte vara ett problem. Istället för att satsa på (för dyra) hållbara fonder med tveksam effekt på bl.a. miljön/etik så kan du välja vanliga fonder och samtidigt minska ditt månadssparande en aning… (t.ex 100 SEK om månaden). De pengarna skänker du då bort till någon grön välgörenhet / aktivitet som du vet har miljön/samhället i fokus och är effektiv i vad de gör.

Lycka till. Och kul att du kom igång med ett sparande så tidigt!

Du kan förresten också överväga att bortse från en räntefond i din portfölj. Du är 29 år och har många, många år kvar för ditt pensionssparande. Då är en 100/0 portfölj ganska lämpligt. Att introducera räntefonder är något som du får fundera över om 20 år. :wink: