Synpunkter på Opti Maximal Hållbar?

Hej,

jag tog för ungefär ett år sedan tag i mitt privata pensionssparande. I och med att jag inte är så kunnig valde jag att sätta min tillit till några olika fondrobotar. Bl.a. startade jag ett sparande på Opti, där jag valde inriktning Maximal Hållbar, med hög risk 8/9.

I dagsläget ligger portföljens utveckling på 3.4 %. I och med att jag investerar på lång sikt har jag inget intresse av att få stor avkastning på kort sikt. Men jag tycker det är lite konstigt att portföljen inte utvecklas starkare, i ett läge där allt fler investerare börjar intressera sig för hållbara alternativ.

Tar gärna emot synpunkter på Optis fond. Handlar det mest om att ha tålamod med den, tills de hållbara alternativen slår igenom på bredare front? Eller finns det hållbara fond-alternativ som är bättre?

Tacksam för svar!

Jörgen

 

 

Jag tycker dock att det är lite konstigt, när allt fler investerare vill investera i hållbara alteranativ. Borde inte utvecklingen i

 

 

 

 

 

 

 

 

Också tveksam till risknivå 9/9 men ändå innehåller fonden 20 % räntor

Hej,

Om jag inte misstar mig så innebär Optis Maximal Hållbar att de inte investerar i råvaror då deras råvarofonder som de investerar i innehåller olja och andra tillgångar som man troligtvis inte vill investera i om man vill ha ett “hållbart sparande”.

I övrigt så investerar Opti i relativt vanliga fonder, så som Handelsbanken Global Index Criteria, SPP Sverige Plus A och Handelsbanken Global Småbolag Index. De investerar med andra ord inte stenhårt i hållbara alternativ utan man kan se det som att de investerar brett men plockar bort de värsta bolagen. Utvecklingen borde med andra ord jämföras med en 80/20 portfölj som har en vanlig Globalfond och en räntemix.

 

/Jonatan

Tack för svar, Jonatan. Men är inte en utveckling på 3,4 % lite lågt med tanke på intresset för förnybara alternativ? Borde det inte gå att välja bort värstingbolagen och hamna högre…?