Tecken

Hej! Jag är inte ute efter att pricka rätt när det gäller botten eller toppen men om jag vill investera en större summa pengar på en och samma gång vilka är signalerna om att börsen är på väg ner resp upp? För mig har det mest med psykologin att göra, skulle kännas surt om börsen går kraftigt ner så fort jag investerat! Mitt sparande ser jag som långsiktigt, 7-10år men som sagt, inget kul om det rasar direkt! Har idag en 80/20 portfölj och är lite osäker om jag skall stoppa in pengarna där eller balansera den först?

Hej

 

Det är otroligt svårt, eller omöjligt att med någon trovärdighet avgöra vart börsen är på väg. Den historiska utvecklingen ger viss vägledning om att man inom en 15-årsperiod troligen upplevt 1-2 krascher. Vartannat år har Stockholmsbörsen haft nedgångar på 10% eller mer en enskild dag. Men när sker det nästa gång och hur djupt går det innan det vänder? Visste man det så skulle det vara lätt att bli rik.

Med det sagt skulle du kunna sprida ut dina investeringar över en längre period och på så sätt köpa när det både är dyrt och billigt. 5% insättning per månad sprider ut dina investeringar på drygt 1,5 år.

 

Hoppaa det gav något

Hej igen

Jan har skrivit om huruvida man bör sprida ut insättningarna eller inte när man ska investera ett stort kapital.
https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/
Spoiler: i 2/3 av fallen tjänar du på att investera allt från dag ett.