Tips på hur jag ska fortsätta mitt sparande

Hej!

Jag är 14 år gammal och sparar för närvarande i aktier och fonder med ett totalt sparkapital på cirka 25 000 kr. Jag månadssparar även 500 kr. Hur tycker ni att jag ska fortsätta mitt sparande (jag har för närvarande investerat ungefär 30 i indexfonder 5 i kontanter och resten i aktivt förvaltade fonder och aktier)?

Edit: jag har för närvarande investerat ungefär 30% i indexfonder 5% i kontanter och resten i aktivt förvaltade fonder och aktier

Aktivt förvaltade fonder är inget att ha som du nog är bekant med om du är en läsare på bloggen. Så länge du håller dig till indexfonder med låg avgift (>0,4%) kommer det gå bra. Man kan ‘leka lite’ genom att max hålla 10% av portföljen i egna projekt, aktiva fonder, m.m. Aktier i Coca-Cola, Netflix, m.m. I ung ålder handlar sparande mer om att få kunskap och utveckla system som man kommer ha nytta av hela tiden. Att du sparar redan nu 500 kr per månad är fantastiskt. Det kan vara 100 kr. Så länge du har systemet igång så när du väl har en utbildning och jobb eller eget företag så kommer det fortsätta vidare, snabbare, till finansiellt oberoende.

Jag skulle vara lite mer defensiv i din portfölj med mer räntefonder tills du varit med om en börskrasch likt 2008. I alla fall 40%. Ett tips är att köpa AMF Räntefond Mix. Den äger jag och många andra på bloggen. Warren Buffett, en av världens rikaste män, har 40% räntefonder i sin portfölj. Alternativt kan du använda fyra hinkar principen här från bloggen. Där du har 100% aktieindexfond exponering i en hink, t.ex.

Mvh

Jag har nyss varit med om börskraschen nu under covid-19 krisen och har lyckats tjäna en del under uppgången igen. Att ha indexfonder och hålla kvar de under en lång tid lönar sig på en längre sikt vill jag minnas. Jag ska lägga till mer i indexfonder och försöka ha 10-15% i aktier och aktivt förvaltade fonder.

Tack för hjälpen!