Hur ska man tänka nu när börsen är skakig?

Hej Jan! Vilken grym blogg, och det är tack vare den jag börjat spara igen. För jag gjorde samma misstag likt sig själv mfl där jag köpte enakilda aktier vid fel tillfälle aom jag sedan sålde i fel tillfälle. (Rookie misstake nr 1).

Men nu när du fått mig att börja spara i fonder så ser jag på det på ett helt annat sätt. Jag ska också vara ärlig med att jag inte släppt aargen ännu och hittills bara investerat 11 000kr enligt nybörjarportföljen och dess enklaste form, 40% i Spiltan Räntefond Sverige och 60% i Länsförsäkringar Global Indexnära.

Sedan början (ca Oktober) och fram till idag har den backat med ca 2.69% (10 704kr). Nu till min fråga, vad ska jag göra? Ska jag omvärdera? Ska jag investera mer pengar och fördela dessa på fler fonder (ca 40 000kr dessa ligger för närvarande på Avanzas Sparkonto+ via Resursbank enligt din rekommendation), eller ska jag ha is i magen och avvakta? Jag vet att du har skrivit om man ska sprida risken eller investera allt på en gång, och där föredrar jag att apara över tid. Men jag tänkte mest på om jag kan parera fallet ännu mer genom att köpa mer och fler fonder? Jag har också ett aktivt måndassparande som går direkt till fonderna, detta ligger på 1000kr men kommer efter årsskiftet att hamna på ca 5000kr.

Tacksam för vägledning.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

 

De pengar du kan undvara skulle jag låtit ligga kvar, du har en trygg portfölj. Statistiken säger att de stiger med tiden så blunda och månadsspara vidare eller blunda och låt de ligga kvar och växa till sig igen.

Om du har tänkt att månadsspara så gör det fortsatt, man köper ju billigare när börsen går ner så då får du dubbel effekt när börsen går upp igen. Om du mår för dåligt att se börsen gå ner eller inte kan undvara pengarna så sälj och sätt in på sparkonto.

Jag bestämmer tidshorisont och sen månadssparar jag i ur och skur och kollar inte så mycket på hur det går mer än 2 ggr per år då jag omfördelar. Börsen har aldrig gått ner på 10 års sikt.

 

Hej Elvir!

Du har en ganska säker portfölj, 2.69% är inte så mycket mot vad börsen gick ned, så du klarade dig ganska bra.

Om du har en lång tidshorisont så tycker jag bara att du ska köra vidare och spara på, såklart kan det vara jobbigt ibland att se sina pengar gå ned i värde. Men på lång sikt så bör det gå upp om man kollar historiskt!

Som Mikael skrev, fast med en korrektion, så har inte svenska börsen gått ned på en tidshorisont på 10 år sedan den startades, förutom under depressionen.

Jag tycker att du fortsätter månadsspara och ombalanserar en gång per år, inte försöka gå in och peta så mycket då det är då man ofta gör lite beslut man kanske inte skulle ha gjort. Så följ din strategi med tidshorisonten du har valt så löser det sig över tid!