Tjänstepension till SEB, bra/dåligt?

Hej!

Jag har lyckats få SEB att pressa bolåneräntan till 1,09% både rörligt och bundet på 3 år. Jag tycker det är bra. MEN, deras villkor är att för att jag ska få 1,09 måste jag flytta min tjänstepension dit. Jag är under 30 gammal. Senast igår läste jag en artikel om att SEB har de dyraste pensionsfonderna.

 

  1. Håller jag på att lura mig själv genom bra bolåneränta nu men dyrt pensionsspar?

  2. Kan man själv styra i vilka fonder tjänstepensionen hamnar i? Isådanafall kan jag ju välja de med billig avgift.

  3. Något särskilt viktigt att tänka på när man flyttar tjänstepensionen?

 

Jag vill ju ha bra bolåneränta men inte på bekostnad av dyrare avgifter från annat håll.

 

Mvh Azad

Spontant skulle jag säga att det inte är en bra deal.

Det är SÅ mycket viktigare att din tjänstepension hamnar på ett ställe/hos ett bolag som du väljer själv och i en lösning (och mot de kostnaderna) som passar dig än att få några tiondedelsprocent rabatt på ett bostadslån som bara varar i 3 år.

Visst kan det vara så att SEB är precis bolaget som du skulle ha valt själv angående din pension men det verkar inte vara fallet. Om SEB inte ger sig och accepterar den låga räntan utan flytt då får du leta vidare och hitta en bra deal annanstans… eller så accepterar du lånet för den högre räntan (vad blir det då 1,3% ?) och ha kvar pensionen var du vill ha den.

 

Tack för ditt svar! Men om jag ser till att fondvalen/fondförsäkringarna är rimliga? Är det rimligt då att flytta sin tjänstepension?

Jag hittade faktiskt en ny artikel på nätet om SEB och kostnaderna och misstänker att den är samma artikel som du hade läst. Den publicerades den 13 oktober, alltså 2 dagar sedan, på SvDs Näringsliv.

SEB skulle enligt inlägget vara upp till 10 gånger dyrare än de billigaste pensionsförvaltare. Många olika avgifter och dessutom mycket hög fast årlig avgift. Är det sant så har du där första förlusten…

Då kommer egentligen deras fondval på andra plan. Den kan ändå vara helt okej, men så är det förmodligen på andra ställen också och dessutom billigare.