Tjänstepension utan kollektivavtal

Hej,

Jag är född i mitten av 80-talet och ska börja nytt jobb på ett företag utan kollektivavtal. De erbjuder pensionavsättning via Söderbergs&Partners. All information jag hittar ang tjänstepension utan kollektivavtal är att det inte går att komma i närheten av samma slutgiltiga pension som vid kollektivavtal pga av alla avgifter etc.

  1. Stämmer detta?

  2. Viktiga saker att tänka på gentemot Söderberg&Partners samt arbetsgivaren

  3. Om JA, hur kan jag på bästa sätt kompensera för detta förutom privat sparande?

  1. Nej, det stämmer inte. Har du till exempel tjänstepension via Avanza så får du låga avgifter och kan dessutom ha allt i aktiefonder (Avanza Global)
  2. Småspararguiden har flera blogginlägg om Söderberg & Partners. Rekommenderar att du läser dem först: http://www.smaspararguiden.se/tag/soderberg-partners/ Där tar de upp vilka fonder du absolut inte ska välja. Jag vet inte om S&P har någon billigare indexfond du kan välja istället. Är det dina egna pengar som de i så fall skulle sätta av, det vill säga löneväxling? Tjänar du under 43000 kr i månaden? I så fall tycker jag att du kan avstå. Om du ändå väljer att löneväxla så ska företaget sätta av 5-6% mer än vad de undanhåller från din lön eftersom de får lägre arbetsgivaravgift.
  3. När du förhandlar om lön så ska du begära högre lön när det saknas kollektivavtal. Minst 4,5% högre för allt under 40000 kr, och minst 30% högre för den del som överstiger 40000 kr (2019 års nivåer). Ett jobb som ger dig 45000 men ingen tjänstepension är värt ungefär lika mycket som ett jobb som ger dig 42500:- med tjänstepension. Om du väljer att stanna på jobbet utan tjänstepension så kan du pensionsspara själv i ett ISK med Avanza Global. På så lång sikt bör du ha väldigt lite eller inga räntefonder. Eventuellt lönar det sig med IPS istället för ISK när du inte har någon tjänstepension alls, men du får googla runt lite själv.
Några bra länkar:
  • Tjänstepensionsräknare hos Pensionsmyndigheten: https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/tjanstepension/sa-gor-du-om-du-inte-har-tjanstepension
  • Det är inte värt att löneväxla under ca 8 inkomstbasbelopp (40250 kr 2019): https://rikatillsammans.se/nej-det-ar-inte-vart-att-lonevaxla-till-ett-pensionssparande/
  • Info om löneväxling från Unionen: https://www.unionen.se/rad-och-stod/tank-pa-det-har-om-du-vill-lonevaxla

Toppen, tack! Hoppas på att Avanza är valbart då jag redan sparar där. Jag är civilingenjör och med i SI med en månadslön över 50000kr/mån.