Undrar om detta sparsättet låter ok

Hej! Mitt mål är att innan 5-10 år få en så bra avkastning som möjligt.

Jag kan i nuläget investera ungefär 7000 i mån, ska försöka öka detta till 10000 inom ett par månader.

Då jag hörde podcasten angående spar robotar som genererar ca 7-8% avkastning per år så lät det intressant (Lysa som ex.), men samtidigt så har jag läst att investmentbolag är riktigt bra, så min fundering är att kombinera dessa genom att investera i dom top 5 största investmentbolagen (tänkte 3st)

Just nu har jag ca 50.000 som jag kan investera på en gång.

hur låter detta

60% robot lysa (ca 7-8% avkastning)

40% investmentbolag

När man räknar på det så tyckte jag att 7-8% avkastning per år med 7-10.000kr investerad per månad skulle ta ca 7-8år att få ca 1milj, tycker då det är för långsamt och därför tänkte försöka slå index ett par år (med investmentbolag), är detta en risk som är värt att ta?, mitt slutmål är att försöka få en så bra årlig avkastning med roboten som möjligt och kunna delvis leva på det innan jag blir 35 år (27 år nu)

Mvh Jocke

Din metod att slå index är i princip slumpmässig. Det kan gå, eller så går det inte. Resultatet vet du först i efterhand ?

Idén i sig är inte dålig. Du låser dig en del till de marknader och branscher där dina investmentbolag agerar (Sverige?). Det ger större koncentrationsrisk än vad du får i globalfonden (Lysa är i princip en globalfond med övervikt i Sverige), men kanske lägre valutarisk. Just investmentbolag är säkert en trygg placering såtillvida att de inte går i konkurs, men det finns inget som säger att de går bättre än index heller. Om det fanns sådana garantier så skulle marknaden redan ha räknat in det i investmentbolagets aktiekurs och då är det för sent.

Investmentbolag är bra, men 40% är för min del för mycket. En någorlunda aggressiv portfölj för den långsiktige spararen kan vara:

  • Avanza Global 70%
  • Avanza Emerging Markets 15%
  • Investmentbolag 15%
Då får du en marknadsviktad portfölj med tilt mot Sverige/riskfaktorer. Dessutom till en mycket låg avgift.

Tänk på att investera är ett maraton, inte ett sprintlopp. Har du funderat på att ta med lite räntor?

Vi fungerar alla olika mentalt, men mitt råd när sätter upp en långsiktig plan inom ett område du saknar djupare erfarenhet av är att inte spänna bågen för hårt. Sänk gärna din förväntade avkastning nån procentenhet. Risken är annars att du blir besviken och tappar intresset eller tar irrationella beslut när investeringarna växer långsammare än du tänkt. Talar av egen erfarenhet…

Jag kan lova dig att du kommer ha bytt investeringsstrategi inom 2 år. Det viktigaste just nu är att bara att komma igång! När ditt investerade belopp så småningom ökar och du har skaffat dig erfarenhet kommer du vilja lägga om strategin. Vilken strategi som passar dig kan bara ditt framtida jag svara på. Lycka till!

Hej!

Jag tycker det är viktigt att du gör något du själv tror på, men det kan som nämnt ovan gå både bättre och sämre än index.

Sedan är det så klart viktigt att veta att en avkastning på 7-8 % om året är ett genomsnitt. Verkligheten pendlar mellan minus 50 % och plus 70 %, eller nåt sånt. Enskilda år kan skilja sig väldigt mycket från “7-8 %” och det behöver inte känna ut sig på en tioårsperiod heller.

Om du ska använda pengarna om 5 år tycker jag inte att du ska ha 100 % aktier, det är en väldigt stor risk.