All in

Jag vet att frågan ställts tidigare, men den är alltid lika aktuell. Jag är 58 år och har en besparing på dryga miljonen, oinvesterad. Hur gör jag bäst för att förvalta pengarna. Aktier? Lysa? Globalfonder?

Jag skulle säga Lysa. Jag har både Lysa och globalfond och jag föredrar globalfonden, men Lysa är bättre för dig som är nybörjare och har sådana här frågor. Något som är grymt bra med Lysa är att de ställer frågor om din ekonomi och sedan får du ett förslag på fördelningen mellan räntor och aktier. Du får en chans att fundera och du får ett riktmärke på vad som kan vara rimligt.

Sedan kan du välja hur du vill gå vidare. Kanske sätter du pengarna hos Lysa och så slipper du tänka på det. Lysa är bra och fungerar. Om du sedan i framtiden känner att du vill ta mer eget ansvar så har du ändå nytta av det du har lärt dig.

Aktier är helt andra sidan skalan. Där måste du ha massor av koll och kunskap, och det är ändå inte säkert att du klår indexfonderna.

Jag skulle satsa på svenska investmentbolag, välj de stora bolagen som gått bäst de senaste åren.

Sedan skulle jag satsa på en bred global indexfond, där Avanza global är den billigaste.

Sedan tycker jag du ska se till att du har en bra slant för konsumtion de närmaste åren. Dom pengarna ska du ha på vanligt bankkonto.

Undvik robotar och diverse fondportföljer. Det komplicerar bra tillvaron.

Hur du fördelar pengarna mellan dessa 3 hinkar är ett personligt val, som jag inte kan hjälpa dig med.

Varför ska robotar komplicera tillvaron mer? Det är precis så enkelt som det kan bli. Man sätter i pengar, väljer riskprofil och sedan sköter resten sig själv. En perfekt och bra lösning för många.

Jag håller med att det kan vara bra att ha en del pengar till konsumtion/buffert utanför börsen men vad det gäller den investerade delen så kan det inte bli enklare än en robot. Mot rimliga kostnader och utan behov “att välja några bra investmentbolag och en billig bred global indexfond”… och sedan sköta ombalansering själv.