Fondrobot- investera engångssumma eller dela upp i delar?

Om man har t.ex.10 miljoner att placera för en 10-årsperiod på en fondrobot, är det lika bra att placera hela summan på en gång eller dela upp den i portioner om 1 miljon per år?

Ett bra djupgående inlägg om just detta: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Korta svaret? Matematiskt/statistiskt - Investera allt på en gång. Psykologiskt - Sprid ut det.

Det du vinner på sprida ut köpen är att du minskar risken för en nedgång precis efter insättningen. Du minskar också chansen till uppgångar. Eftersom vi alla investerar med tanken på att få ta del av uppgångar så riskerar du att få sämre avkastning än om du sätter in allt på en gång.

Du kan dela upp insättningen över ett par veckor bara för att det ska kännas bra i magen. Det är väldigt mycket pengar och en dipp på 20% dagen efter insättning skulle definitivt kännas i magen! Men det är att lura sig själv, den där dippen kan lika gärna komma dagen efter din sista insättning. Förr eller senare har du tänkt att vara “fullt investerad” och då har du hela risken från det datumet.

Det vore dumt av oss här att säga hur du ska eller inte ska göra eftersom vi inte kan ta ansvar för din ekonomi. Men vi kan presentera alternativen. Dina fyra alternativ är egentligen:

  1. Investera allt på en gång
  2. Investera i etapper över några veckor eller månader
  3. Investera i etapper över flera år
  4. Inte investera pengarna överhuvudtaget, eller investera dem i något annat
Matematiskt och logiskt så ska första alternativet vara det bästa i genomsnitt. Alternativ 2 och 3 handlar enbart om hur det känns i din mage i början av investerandet. Genom att du sänker risken så svajar det mindre. Men då är frågan om du har rätt risk från första början?

När du skapar ditt konto på Lysa så får du svara på frågor om din riskvilja. Då får du ett förslag på en andel räntefonder som fungerar som tryggare krockkudde i din portfölj. Den krockkudden borde räcka, tycker jag.

Hejsan!
Emil, du kommer med många bra och tänkvärda inlägg! Svaret på frågeställningen ovan undrar jag lite över. Jan har svarat ungefär lika när det kommit till större summor dvs att ett gott råd är att kontakta en oberoende finansiell rådgivare. Vad är det ni tänker att rådgivaren bidrar med eller tänker annorlunda än den strategin Jan förespråkar generellt ex LYSA eller någon av portföljerna? Vad är skillnaden när det kommer till större summor och vad är en större summa egentligen??

Hej!

Det en oberoende rådgivare gör, iaf som jag uppfattat det, är att ta en fast ersättning för att kolla över din ekonomi och hjälpa dig med hur du vill ha det och ge dig tips på hur du kan tänka.
Eftersom rådgivaren då tar en fast summa så spelar det ingen roll vad för produkter denne föreslår för dig och bör då ge dig det bästa möjliga för dig, eftersom rådgivaren vill bli föreslagen till andra från sina tidigare kunder så krävs det att rådgivaren levererar bra rådgivning utifrån kundens perspektiv.

Jag håller med dig, Johan! Det är egentligen ingen skillnad mellan små och stora summor! Jag hoppas att en oberoende rådgivare också rekommenderar en stor andel av sparandet i en billig global indexfond.

Det som framförallt gör att jag tipsar om en rådgivare till Anton är det blir en så pass liten kostnad jämfört med investeringen. Omkring 0,05% av kapitalet, typ, lite beroende på pris och hur långt möte det blir. Om rådgivaren kan få Anton att känna sig trygg i sina investeringar så kan det mötet betala sig självt! Dessutom får han i så fall någon att resonera lite kring och som kan förklara hur allting hänger ihop. Självklart kan man läsa sig till mycket och använda lite egna idéer om man hellre vill.

Egentligen vill jag alltid ha hjälp av proffs. Man har chans att lära sig mycket och att undvika nybörjarmisstagen. Om jag hade obegränsat med pengar så skulle jag ta in proffs för att inreda mitt hem, hjälpa mig välja kläder, renovera, coacha, etc. Nu har jag inte den lyxen. Och för många är investeringen inte tillräckligt stor för att motivera kostnaden heller.

Självklart kan man kasta in allt i en global indexfond och bara köra på, om man hellre vill det. 5000-10000 kr hade jag gärna betalat för att investera tio miljoner. Jag betalade min mäklare betydligt mer än så när jag sålde mitt hus.

Det är också så pass mycket pengar att det kan vara lönt att prata med en oberoende finansiell rådgivare. Välj någon som du betalar för per timme och som inte har några som helst incitament att sälja sina egna fonder.