Ursprungligt anskaffningsvärde, hur se?

Hej!

När man köpt, bytt och sålt fonder några gånger och kanske inte alls har kvar samma som man började med, om man exempelvis följer någon av Jans portföljer och viktar om/byter vissa fonder halvårsvis osv.

Finns det något sätt att se kontots ursprungliga anskaffningsvärde så att säga? Dvs. hur mycket “råa” kontanter man gått in med? Det kan ju vara intressant att se för att (förhoppningsvis) se vilken vinst man gjort.

Eller får man notera insättningar själv typ “satte in 10000, satte in 2000, satte in 3000 det ger mig ett anskaffningsvärde på 15000”? Om jag annars köper en fond för t.ex. 10000, den går upp till 12000, jag säljer den och köper en ny fond för 12000… då ser jag ju 12000 som mitt anskaffningsvärde.

Med vänlig hälsning,

Jonas

Hej!
Jag har funderat över samma sak, känns omständligt att behöva räkna varje insättning som är gjord. Någon som vet?
Med vänliga hälsningar
Hampus

Exakt hur lyder frågan som du vill ha svar på från din portfölj?

Jag tänker nämligen att de frågor jag brukar vilja ha svar på är:

  • Hur stor är min avkastning i procent?
  • Hur stor är min avkastning i kronor?
  • Hur mycket har jag satt in totalt och hur mycket är det värt idag?

Får man ju reda från portföljrapporterna. På både Avanza och Nordnet kan du ju dessutom filtrera ut alla insättningarna. Jag kan således inte riktigt se vad det är för information som du vill få fram som saknas.

Tack för svar Jan! Jag fick svaret ovan när du svarade Jonas!

Ja, man kan göra på ett omständig och ett mindre omständigt sätt. :slight_smile:

Det omständiga sättet är att titta i transaktionshistoriken på både Avanza och Nordnet. Där kan man följa det exakt om man vill genom att kopiera till Excel och hålla på. Jag gjorde så i början, men jag konstaterade efter ett tag att det inte bidrog särskilt mycket i värde faktiskt, då det intressanta för mig var att mäta utveckling över tid.

Hur jag gör idag är alltså att jag använder “Portföljrapporterna” hos både Avanza och Nordnet. På Avanza får man redan utvecklingen i procent i portföljrapporten så där är det färdigt. Hos Nordnet får man ut ett andelsvärde, precis som på en fond. Då kan man ta ut en lista och sedan normalisera över den tidsperioden man vill - om man tycker det är intressant.

Annars är ett hett tips att kontakta kundtjänst på respektive bolag. Vi är ju varken först eller sist med den frågan! :slight_smile:

 

Stort tack för svar Jan! Jag frågade faktiskt kundtjänst men fick inget bra svar. Ditt svar var mycket bättre! :wink: