Vad är det som du funderar på mest i området pengar eller sparande?

Vad är det som du funderar på mest i området pengar eller sparande?

3 gillningar

Det jag funderar mest på, är hur jag ska kunna sluta tänka på pengar och sparande, nu när jag har en passiv strategi utan lekhinken ^^

15 gillningar

Om jag spenderar för lite i förhållande till min ekonomiska situation.

9 gillningar

Om jag har en bra balans mellan att unna mig saker nu och att spara för att kunna unna mig saker i framtiden.

3 gillningar

Hur ska jag räkna med min pension, om jag vill gå i pension i förtid? Tjänstepension kan man börja plocka ut någon gång, allmän pension en annan. Om jag ska leva på privatsparande några år innan, hur mycket kan jag räkna med att den ska få gå back?

Samma för mig. Och även vad en bra balans är, hur man undviker att vara för snål mot sig själv utan att bli slösosam

Vet inte om jag funderar mest på det här men…Varför vissa yrken värderas högre rent monetärt än andra.

Alla håller med om att lärare och sjuksköterskor har otroligt viktiga yrken. De har dessutom lång utbildning i ryggen. Som lärare kan du exempelvis ha 6års högre studier på ditt cv. Lönen motsvarar dock inte utbildningsnivå och arbetsbeskrivning.
Orsaken är förmodligen att det traditionellt räknas som kvinnliga yrken men oavsett anledning så stör det mig. Nu tog jag lärare och sjuksköterska som exempel men det finns såklart andra yrken som också hör hit.

4 gillningar

På hur man bäst gör sig en hacka inom en överskådlig framtid. Har en del i indexfonder, Lysa och på sparkonto/buffert. Ligger även (för mig) ganska saftigt minus i en aktie också. Skulle vilja ha en skjuts uppåt :laughing: Det är vad som rör sig i skallen på mig för tillfället. Sambon är aptrött på att höra mitt tugg om diverse idéer. Om man skulle ge sig in i krypto-träsket är det senaste… verkar lite krångligt, dock.

2 gillningar

För att kasta in lite jobbiga åsikter. Hur kan just du veta att lönen inte motsvarar utbildningsnivå och arbetsbeskrivning? Är det inte just det den gör?
Att det finns tillräckligt många med den utbildningen som är beredda att arbeta för just den lönen som erbjuds?

Rent krasst kan man ju se som att alla jobb har lön som motsvarar utbildningsnivå och arbetsbeskrivning, arbetsmarknaden är ju just det. En marknad där folk säljer sin tid. Eller menar du att arbetsmarknaden är väldigt inneffektiv?

3 gillningar

Det är för att Sverige är i grunden ett socialistisk land. Politiken har ju kämpat för att radera ut klass-skillnader, sammanpressad lönebild osv. Facket har ju hållit ett järngrepp kring detta och trög rörlighet på arbetsmarknaden. Jag har ju rötter från ett annat land och brukar fundera hur de svenska värderingar är. Grovt generaliserat förstås, men jag upplever att vi är inte lika fixerade vid pengar. Vi vill hellre ha roligt på jobbet än att tjäna massa pengar. Därför väljer också folk i högre grad de de vill jobba med och inte maximering av lön. Se på brandmän. De har ju dålig lön för att det är många som vill söka som brandmän. Jämför med de som kör sopbilar. Den som kör sopbil har ju högre lön än en brandmän.

Själv strävar jag inte efter att hoppa jämfota och vara superlycklig på jobbet. Jobbet för mig ska bara ge mig stålar så jag kan betala varje månads utgifter samt kunna spara. Jag ska inte avsky jobbet, men är inte heller super entusiastisk.

1 gillning

Frågan som jag mest funderar kring är hur man bör agera för att behålla en rimlig världsbild. När man sparar mycket så är det enkelt att tänka sig att alla andra befinner sig i samma situation.

Typ har vänner som klagar på att X är så dyrt.
Min första tanke är oftast att det är små pengar och varför köper man inte det man vill ha…

Samma visa på detta forum när man klagar på ex bostadspriserna. Min första tanke var att det är väl bara att spara nåt år och köpa huset…

Det är svårt att behålla en realistisk förståelse mot pengar.

7 gillningar

Jag funderar på om jag ska satsa sakta men säkert mot 5-6% avkastning, eller om jag bör öka risken betänkligt med möjligheten till de riktigt stora pengarna.

Några extra miljoner i pension kommer inte göra så mkt, men om jag drar in 100 miljoner på nästa unicorn / bitcoin / lotto etc så kan mitt liv förändras rejält redan vid 35.

Dvs mer av en barbell strategi

5 gillningar

Har du funderat på trisslotter? :wink:

2 gillningar

Inte säkert trisslotter är bästa vägen :slight_smile: men risken att jag ska bli hjälplöst fattig som pensionär betraktar jag som nära obefintlig.

Om jag har byggt en trygghet på säg 2-3 miljoner + allmänt pensionssparande, borde jag kanske bara köra riktigt högrisksatsning med resten.

3 gillningar

Kommer ”pensionspengarna” räcka om det inte kommer in mer. Ännu värre vad händer om det blir ett generalras i pensionskapitalet?

Spännande tanke, kan du inte starta en egen tråd på ämnet? Är där själv och tittar ibland. :slightly_smiling_face:

6 gillningar

Det här tänker jag mycket på med. Jag har insett att jag är helt värdelös på ”baselines”. Är dessutom rädd för att både uppfattas som tondöv och inte har en realitycheck. Men det är jättesvårt.

För världen man lever i är så annorlunda mot många andras. Det svåraste att ge bort är att det inte ens handlar om pengarna på kontot utan en attityd. Pengarna är bara ett resultat. Problemet är att redan det låter drygt. :man_facepalming:

4 gillningar

Innan du ger dig in i krypto osv, så skulle jag först fundera på sätt att öka din inkomst :slight_smile: Speciellt när man har ett mindre kapital så är att kunna spara mer mycket viktigare än vad man har för investeringar, så om man vill ha en “skjuts uppåt” så bör inkomsten vara första att se över

1 gillning

Enkelt svar: starta företag. Inget är så kreativt, lönsamt eller ger så mycket feedback som att ha ett eget företag över tid. :slightly_smiling_face:

2 gillningar

Intressant att du ser det så. Jag har mer tänkt att det är att man har ett hushållningssinne, typ att jämföra med ett bollsinne. Sen kanske en del har ett mattesinne, det har inte jag. Men man verkar klara sig relativt långt på att fatta principerna varför utan att fatta matten.:slight_smile: