Vad tror ni om denna portfölj, tillräckligt diversifierad?

Hej!Nybörjare vad gäller fonder. Tänkte sätta ihop ett fondsparande där pengarna inte ska röras på minst 10 år. Har efter en del läsning fastnat för fonderna nedan och har tänkt mig följande viktning

  • Avanza Global 45%
  • Spiltan aktiefond investmentbolag 35%
  • Core ny teknik 10%
  • Avanza emerging markets 10%
Har jag för få fonder? Någon fond jag bör lägga till? Verkar som att många har ca 8-10 olika fonder men ofta verkar dessa ha samma/liknande exponering. Med dessa fyra fonder blir jag exponerad både globalt, mot sverige, tillväxtmarknader samt ny teknik som jag tycker är intressant (dock väldigt dyr fond).Tacksam för tips!

Med tanke på att Core har drygt hälften svenska företag skulle jag minska Spiltan till 15-20% och öka Avanza för att inte få en alldeles för stor andel Sverige. Sen kan man kanske tycka att 10% Core är för mycket men på andra sidan är det inte mer än det man brukar rekommendera att ha i sin lekportfölj. Om du vill kan du lägga till 10% globala småbolag och kanske också ersätta en del av Spiltan med svenska småbolag. Och kom ihåg att ombalansera årligen och lägg till räntor i god tid före uttagsfasen.

Hej!

Som Tale skrev så kanske det är lite mycket Sverige, att dra ned Spiltan med kanske 10% iaf och lägga det på Avanza Global så får du en lite mer diversifierad portfölj.

Inge behov av att utöka antalet fonder, tycker du har fått med det du behöver!

Tack för era svar! Viktade om lite så att Avanza global hamnar på 60% och Spiltan på 20%. Kör så här sen stund så får jag utvärdera och se om det blir att lägga till någon småbolagsfond eller byta ut någon av de fonder jag har :slight_smile:

Utvärdera bara inte för ofta :wink:
När börsen går ner brukar småbolag (inkl. Core) gå ner ännu mer. Men på lång kan de, förhoppningsvis, ge något bättre avkastning.