Val av sparmetod för ett nystartat aktiebolag

Hej,

jag har strax innan årsskiftet startat ett eget aktiebolag där jag i år kommer att bedriva lite verksamhet vid sidan av det delägda aktiebolag där jag har min huvudsyssla och hela lön i från. Jag kommer alltså i dagsläget inte att plocka ut någon lön i från detta bolag.

Min tanke är nu att låta, såväl den delen av aktiekapitalet som inte kommer att behövas i likvida medel under året, samt de övervinster som kommer att genereras under året, “arbeta” i företaget under tiden.

Den sparform jag tittat på är en kapitalförsäkring från t.ex Avanza, men vilka ekonomiska för- och nackdelar skulle en värdepappersdepå hos Lysa ha jämfört med en sådan lösning?

Vänligen

Jonas

Det beror på vad målet är med sparandet. Jag kör själv hos LYSA med företaget. De erbjuder inte KF via hemsidan, men man kan kontakta dem, säga att man läst på RikaTillsammans, och be dem snällt om man kan teckna sig för en KF. Då blir det ekvivalent utifrån skattesynpunkt.

Sedan handlar det ju om man tror att LYSA eller en själv gör ett bättre jobb. Jag tror ju att LYSA kommer göra ett bättre jobb än jag själv och därav min rekommendation av dem.

Tack för snabbt svar!

Jag blev osäker på om jag missat någon “twist” eftersom schablonskatten på KF är betydligt lägre i dagsläget än vinstbeskattningen på fonder o aktier.

Tanken är att plocka ut max utdelning från företaget enligt förenklingsregeln och spara resterande övervinster i 10+ år för att sedan ta ut dessa fonderade medel som lön efter pensionen.

Jag ringde faktiskt Lysa i går för att stämma av med dem, han satte upp mig på en lista eftersom de skulle ha en digital beta-version av KF inom en snar framtid.

Hej!
Jag går själv i lite liknande tankar! Har aktiebolag och funderar på att spara lite mer till pensionen via mitt AB. Jag hade tänkt att sätta upp ett företagskonto hos Lysa och månadsspara en slant eller sätta in när bolaget har möjlighet. Men ska jag tolka det rätt att det vore bättre att spara i en kapitalförsäkring hos Lysa?
Johanna

Hej!
Den stora skillnaden i beskattningsmodell just nu gör att en kapitalförsäkring med största sannolikhet ger större fördelar genom sin relativt låga schablonbeskattning.