Valutasäkra framtida semester vs betala av lån? Tänker jag fel?

Hjälp mig lite här, det känns som att jag gör någon tankevurpa.

Jag har ett studielån som jag betalar av så lite som möjligt på eftersom räntan är i det närmaste obefintlig. Något jag lägger desto mer pengar på är resor till Spanien, vilket jag tror jag kommer fortsätta med under många år.

När jag tänkte på båda dessa saker slog en sak mig - om jag istället för att betala av hela mitt studielån på ca 200 000 skulle köpa Euro för 200 000 SEK, vad skulle det kunna få för konsekvenser?

Om vi tänker oss att kronan försvagas ytterligare i framtiden så kommer mina ca 20 000 EUR bli mer värda i SEK. Jag skulle då kunna växla tillbaka en del av dem till SEK och betala av på mitt lån “gratis” jämfört med om jag skulle betala av lika mycket idag (då skulle jag ju ha mindre än 200 000 kr att köpa EUR för).

Om kronan istället stärks i framtiden, så skulle å andra sidan mina EUR bli mindre värda jämfört med kronan. Men det innebär ju också att det blir billigare att växla över ytterligare SEK till EUR och därmed blir semestrar billigare i SEK. Då skulle jag strunta i att betala av på lånet och istället lägga lönen på semester.

Det känns ju som en win-win-situation som aldrig kan gå fel. Vad som än händer är utfallet bättre än det vore om jag valde att lägga 200 000 SEK på att betala av studielånet redan idag. Förutsättningen är ju alltså att jag under kommande år har att välja mellan att betala av ett lån i SEK eller spendera EUR under semestern. Men det känns ändå som att jag tänker fel på något sätt - det låter ju som att jag hittat en “gratis lunch” här??

Det är inte bättre att konsumera istället för att amortera. Däremot är det (historiskt sett) bättre att investera än att amortera på CSN-lån. Med det sagt tillbaka till din fråga.

Min uppfattning är att du gör en liten tankevurpa. I det fallet EUR stärks kan du inte växla tillbaka med en vinst utan att samtidigt dra ner på din semester. Du kan dock semestra mer än om du inte hade köpt euro i förväg.

Om kronan stärks har du betalt onödigt mycket för din EUR och du hade om du väntat kunnat betalt mindre för din semester.

Poängen är: att spekulera i valuta är inget man ska göra om man inte är otroligt påläst och knappt då.