Valutaväxling i utländska fonder

Hej!

Jag har lite funderingar kring upplägg av globalfonder i Nordea.

Jag sparar själv i DNB global indeks och har gjort det ända sedan de sänkte förvaltningsavgiften till 0,2% med en totalavgift på 0,24%.

Iomed att Asiendelen är obefintlig i denna globalfond så har jag kompletterat detta med Swedbank Robur Access Asien där förvaltningdavgiften är 0,2% men totalavgiften 0,329%… En 80/20 fördelning helt enkelt vilket känns omfattande och bra.

Nu till min fråga… iomed att DNB global Indeks nu är en norsk fond, blir jag påverkad av hur den norska kronan går då både teckningsvalutan och basvalutan i den är NOK?

Är det inte då bättre att investera allt i svenska SPP aktiefond global som följer ett bredare index där asien och tillväxtmarknader redan ingår? Avgift 0,3% med totalavgift 0,33%.

Kom fram till att det med ett månadssparande på 2500kr diffar 22kr/år mellan bägge uppläggen så det är inte en fråga om att spara in på kaffepengar här utan mest om risken för dubbla valutaväxlingar samt beroendet att norska valutan.

Angående DNB Global Indeks så vad jag kan se så handlas den i SEK enligt Avanza, någon annan får rätta mig ifall den informationen inte stämmer.

Så det svarar väl kanske på frågan om du ska byta till SPP-fonden, jag hade legat kvar som du gör.

Ja, du betalar SEK men fonden har NOK basvaluta(DNB är ett norskt bolag). Växling sker när du köper den här fonden men växlingskurs visas inte i transaktionsbeskedet.

Det gick inte att dela länken till fondens faktablad här. DNB faktabladet finns i Avanza hemsida.

Hej! Kan det innebära att man utsätter sig för valutarisk och valutaväxlingsavgift * 2? dvs SEK-NOK-Dollar/Euro istället för SEK-Dollar/euro som för SPP Aktiefond Global?

En globalfond har per defintion exponering mot många av världens valutor och så ska det ju vara… Det man ska passa sig för är att köpa/sälja fonder som är noterade i annan valuta då det blir valutaväxlingsavgift vid köp och sälj av fonden.

Om du vill köpa Nordeas fonder, ska du läsa faktabladet noggrann eftersom många fonder har EURO som basvaluta. Nej! SPP Aktiefond Global har SEK som basvaluta. Ja, valutarisk finns när man betalar SEK till en fond som har NOK som basvaluta.

https://www.sppfonder.se/spp-fonder/vara-fonder/fondlista/