Värt med stor utdelning trots avsaknad av ränta-på-ränta?

Hej,

Jag arbetar på ett medarbetarägt företag och undrar om det är ekonomiskt lönsamt att äga aktier i bolaget. Under många år har värdet på aktien i princip varit oförändrad men däremot har utdelningarna varit stora. Det går att räkna med ett snitt på minst 10-15% men sannolikt mer. Hur hög skulle snittavkastningen behöva vara under en längre tidsperiod för att motsvara börsens snittavkastning på ca 8% med ränta-på-ränta effekt? Förutsatt att värdet på aktien är oförändrat.

 

Hej!

Om du återinvesterar utdelningen så får du en ränta-på-ränta effekt. Varför inte ta utdelningen och lägga i nån globalfond eller robot?

Det du går miste om är ifall du får betala skatt på utdelningen? Plus ev transaktionskostnader…

Passar på att önska alla ett gott nytt år!

Om börsen ger 8 procent i snitt och du har fått 10 till 15 procent så har det ju varit en lysande affär, långt bättre än börsen!

Ränta på räntaeffekten får du ju fixa själv genom att spara pengarna.

Ja, på utdelningen blir det skatt så det kanske är den främsta skillnaden. Så länge utdelningen är så pass stor att den “kompenserar” för denna skillnad mot den förväntade avkastningen på börsen så kanske det går jämnt ut då. Och då har man nackdelen a att ha flera ägg i samma korg dvs både lön och utdelning från samma företag.