Vem köper fysiskt guld och silver till marknadspris?

Hej!

 

Funderar på att investera en marginell del i silvertacka och guldmynt från LibertySilver, mest för känslan och som prepping.

 

Dock är skillnaden på deras köp-/säljpris så stor att jag undrar hur man praktiskt går till väga om man i framtiden vill sälja? Någon som har erfarenhet av att sälja guldmynt och/eller silvertacka?

Bättre att köpa silversmycken på auktionssajter?

Om du menar marknadspris = spotpris så är det stora aktörer som köper flera stora gjutna 400oz (12.5kg)-tackor. Köper du små pytteandelar i mindre tackor, eller t.o.m. i myntform blir det väldigt mycket dyrare iom tillverkningskostnad och hantering och individuell frakt. spontant for du mer silver (i vikt) för pengarna via liberty silver än att köpa smycken. Skulle bedöma att det ser ut såhär: (bättre pris) stora gjutna tackor, mindre gjutna tackor, stora “snygga tackor”, små “snygga” tackor, mynt, smycken (sämre pris) där bättre pris = mer silvervikt per krona. Vad som är snyggast eller mer praktiskt att inneha i preppynsyfte borde de mindre “snyggtackorna” mynten vara mest PRAKTISKA.

Just nu är spread mellan köp och sälj på mindre fysiska guldprodukter väldigt stor pga rådande krissituation. Jag skulle vänta tills det blir mer normalt. Om du vill ta del i värdeutveckling köp ETF så länge

Kan rekommendera detta svenska forum.

http://www.adelmetallforum.se/

Går även att köpa och sälja guld/silver där.

 

Om jag skulle köpa fysiskt guld skulle jag inte ha ambitionen att någonsin sälja det. Snarare att det kan användas som betalningsmedel i händelse av fullständig samhällskollaps, där man måste lämna hemmet eller där alla butiker är stängda. Med guldmynt kan man då kanske byta till sig mat eller att muta någon militär från främmande makt.

Men förhoppningsvis blir det mest en kuriositet när arvet efter mig fördelas :slight_smile:

Tack för samtliga svar, verkar rimligt att vänta med fysisk ädelmetall lite, kanske köpa lite mer när det väl är läge och vid behov av kontanter sälja till ’likar’ på forumet som tipsades om.