Viktning av portföljen i olika indexfonder

Hej,

Jag har efter mycket research och praktik kommit fram till att jag ej kan överprestera mot index.

Har även följt en kurs på YouTube från MIT som behandlar finansiell teori.

Slutsatsen jag drar av allt detta är att investera i indexfonder, som du Jan föreslagit hela tiden, är mitt bästa alternativ.

Nåväl jag har plockat ut två indexfonder och en räntefond. Alla tre har du tagit upp som rekommenderade fonder att investera i.

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar USA indexnära

Spiltan Räntefond Sverige

Min riskprofil är ganska aggressiv, d.v.s. jag är beredd att acceptera en större förlust för en högre avkastning.

Då min analys säger mig att USA har gått bäst av alla ekonomier i världen, dock ingen garanti för att det förblir så, så tror jag att en högre vikt mot USA index är ett bra val. Är dock medveten om att vi haft en stigande trend i +10 år så en nedgång tror jag kommer att inträffa innan jag tänker börja leva på min avkastning.

Min investeringshorisont är +10 år.

Tanken jag har är:

60% Länsförsäkringar USA indexnära

30% Länsförsäkringar Global Indexnära

10% Spiltan Räntefond Sverige

 

Nyfiken på att höra dina tankar om denna portfölj och se vad du tycker.

Tack för en riktigt bra blogg och podd, har lärt mig väldigt mycket av det du givit ut.

Vänliga hälsningar Christian

LFGI har drygt 60% USA, så varför inte bara ta 90% LFGI och 10% Spiltan Räntefond Sverige?

Ombalansera mellan dem en till två gånger per år.

/Fredrik

Hej!

Som Fredrik säger, det är redan mycket USA i globalfonder alltså blir så mycket i USA fond lite kaka på kaka. Vill du ha lite större exponering mot USA kan du självfallet ha den fonden, men att ha en globalfond som största innehav ger dig ändå mycket exponering mot USA.

Hälsningar
Elin

Eftersom du har en aggressiv riskprofil kan det vara läge att lyfta in lite tillväxtmarknad i portföljen. Tillväxtmarknader har högre föräntad avkastning till högre risk. ‘Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära’ 10 - 20 % av portföljen?

Att tillväxtmarknader har högre risk kan jag hålla med, men högre förväntad avkastning tvivlar jag på. Kanske, kanske om några år, men ännu är vi inte där. Har du någon källa som kan bekräfta påståendet eller hur tänker du. Ur ett riskspridningsperspektiv kan det däremot vara bra att diversifiera med ca 15% som du skriver - i fall USA:s ekonomi börjar halta, men annars vet katten.

Om jag var aggressiv skulle jag kanske våga satsa lite på teknikfonder också.

Hej,

Tack för bra input gällande min framtida portfölj.
Det låter klokt att lägga största vikt vid Global-fonden då den ändå har såpass stor del i USA-index.

Samt krydda med Tillväxtmarknad.

Tummen upp.

Hälsn. Christian

Det man bör tänka på om man ser amerikanska portföljvideos på Youtube är att de många gånger rekommenderar fördelning mellan USA och GLOBAL INTERNATIONAL där globala exponeringen är exklusive USA. De rekommenderar alltså att ha en hög andel investerad i det egna landet, bland annat slipper man då valutarisk.

För den som sparar på lång sikt i Sverige så bör man fundera på om detta är tillämpligt på sin egen situation. Har man exempelvis tänkt gå i pension i Miami så är det rätt att följa amerikanska råd, annars är det bättre att läsa råden på innevarande sida som utgår från en svensk situation.