Vilken hink ska man börja spara i?

Hej. Tänkte börja spara enl fyra hinkar. Dock kommer det i början vara mer tre hinkar och den fjärde får komma lite mer med tiden.Har en del kontanter som jag tänkte spara enl detta men har inte så det räcker att fylla alla hinkar. Finns det någon målbild om hur man bör börja spara? Ska man fylla bufferten först? Eller lite i varje och sen spara mer i passiva och buffert och kanske lite mindre i mellanrisken?

Alltså ska man följa den slaviskt så ska du först fylla hink 1 och när den är full så rinner det över i hink 2 och när den är full rinner det över i hink 3 osv.

Personligen sparar jag till alla fyra samtidigt och jag vet att det inte stämmer med teorin, men jag vill göra så.

Jag har en buffert (hink 1), en 60/40 (hink 2), en 80/20 (hink 3) och sist en 100/0 (hink 4) som är tänkt till extra pension.

Jag skickar in ungefär lika mycket i varje hink varje månad.

Det finns ett annat sätt att se på detta med hinkar (tycker jag).

Om vi leker med tanken att målet är att du ska ha 100’ i hink 1 (0/100), 800’ i hink 2 (60/40), 200’ i hink 3 (80/20) och 100’ i hink 4 (100/0) så har vi en snittfördelning enligt följande:

I räntepapper och sparkonto: 460’
I aktier/fonder: 740’

640+740=1380

Snittet för räntepapper och sparkonto blir då 640/1380=46% och då har du 54% aktier. Man kan då säga att du har en portfölj med 54/46. om vi räknar bort sparkontot så får vi motsvarande 42/58. Som du ser ligger du då i snitt väldigt nära en klassisk 60/40-portfölj.

Jag tänker då att man kan spara bara i en sådan, om man vill och tycker det är krångligt “Med alla dessa hinkar”.

Min syn på det.

Blev du klokare:-)?

Hej!

Varför kör du 80/20 i din passiva?
Är inte det lite väl passivt? Jag skulle föreslå minst 90/10 men gärna 100/0 om du har mer än 10 år kvar till pensionen. Hink 4 är ju bara en “Lekhink” i teorin.

Sedan din uträkning på andel räntefonder och aktiefonder i hela sparandet är väldigt intressant, skulle däremot vilja påpeka att bufferten inte bör vara med i den uträkningen då denna endast är avsedd för komma utgifter och är egentligen inget “sparande” på det sättet.

Att spara allt i en och samma hink är för mig helt orimligt, jag gillar strukturer och att skilja på vad som är vad. Med det är såklart hur jag ser på sparande!

Robin, 80/20 skulle nog kunna läggas om till 90/10 och det är en enkel manöver och värt att fundera på.

Jag har två exempel i min uträkning; ett MED bufferten och ett UTAN bufferten. Det jag vill säga med min uträkning är egentligen att man inte ska missa att den TOTALA risken är något annat än de olika hinkarna.

Du har helt rätt i att det är mentalt skönt att skilja dem åt och det gör jag också. Det jag försöker säga är att om man i sin målfördelning i tre hinkar är väldigt nära 60/40 så är det ingen som helst skillnad riskmässigt mot att spara i bara en hink om 60/40.

Jag ville bara förtydliga det så man inte lurar sig själv.

Ursäkta, missade det i din text.
Inget att tillägga då i din uträkning! :slight_smile:

Absolut, det har du helt rätt i att risken på alla portföljer i din uträkning blir ca 60/40, däremot över lång tid så kommer aktiedelen att öka, eftersom att när man fyllt alla hinkar så går allt in i passiva som är iaf 90/10.
Så en ökning av aktiedelen bör det bli över tid.

Jo lite klokare blev jag allt. Dock hade jag tolkat det fel ang vilken hink som fyller vilken. Trodde hink tre rann över till två, och två till ett. Men så kanske det blir först när man är uppe i sina sparmål?

Då känns hinksystemet väldigt enkelt. Dock känns det istället klurigt i början av sitt sparande.

Man kanske inte får gå för hårt efter vilken hink som fyller vilken i början tänker jag. Bufferten är ju såklart väldigt viktig att ha pengar i men skulle den behöva fyllas så får jag väl sälja där det finns blå siffror och sedan ombalansera?

Om du behöver ta ut pengar från din buffert (hink 1), kan hink 2 användas till att fylla upp den igen. Så på så sätt rinner det även över åt andra håller.

Tänk den dagen då t.ex. Lysa inför ett hinksparande… Man sätter in så mycket man förmår varje månad och sen fördelas detta magiskt enligt hinkprincipen. Man ställer helt enkelt in hink 1, 2, 3 och 4 och sedan sköter dem resten. Fram tills dess så får vi harva runt med egna hinkkonstruktioner.

Men det är rätt att i sparandefasen fylls de från 1 till 2 till 3 till 4 och om du tar från ettan fyller så fyller du på ettan från tvåan och tvåan från trean osv. Så, “vattnet” rinner åt båda hållen beroende på var i fasen man är.

Hink 3 ska inte finnas för att fylla upp hink 2, det är därför man har en hink 2.
Hink 2 ska finnas till för att vara en långtidsbuffert som kan täcka utgifter över ett antal år ifall att du blir arbetslös eller liknande. Då ska du inte behöva plocka från hink 3 och den får då växa vidare!

Okay. Så om jag förstått det rätt. Så ska man alltså spara i hink två och låta den rinna över till både buffert och hink 3?

När jag kollar på bilden som illustrerar hinkprincipen så tycker jag mig tolka att hinkarna ska rinna från tre till två och från två till ett.

Jag tolkar det som att sparandet borde börja i hink 3 men förstår samtidigt att det kan bli dumt att fylla en buffert ända från trean eftersom den är långsiktig

Hink 2 ska rinna över till Hink 1 i teorin men Hink 2 ska inte rinna över till Hink 3.
Utan när Hink 2 är full så ska man sluta spara i Hink 2 och istället spara i Hink 3, så i teorin så kan det låta som att det ska rinna över från 2 till 3, fast du ska inte skicka över pengar från 2 till 3.

Du ska inte behöva ta från Hink 3, det är därför Hink 2 ska vara ganska stor.

Om jag är klar med hink 1
Har ca 80.000 som buffert har 20/80 på den.
Om hink 2 är “utbyggnad av huset”
Behöver ca 400.000
Ska jag enbart spara i den då?
Hink 3 “pension”
Hink 4"barnspar" har 2 barn

Är 28 år om det har betyldse. Sparar runt 8000 i mån. Hur hade ni fördelat sparandet?

Mvh
Maria

Hej Maria!

I teori så ska du först fylla mellanrisken innan du börja på att fylla passiva, men jag hade fördelat så mycket som det är rimligt att lägga på barnspar, sedan lagt lika mycket fördelat på mellanrisken och passiva.

Barnspar är däremot inte en del i hinksystemet, utan står utanför detta som ett eget sparande. Så ser jag på det iaf.

Tack Robin. Jag använder lysa robot nu på min buffert. Står i valet om jag ska spara dem andra 3 “hinkar” hos lysa eller om jag ska göra det på nordnet eller avanza. Har dock noll koll på fonder och aktier.

Mvh
Maria