4 hinkars principen...Förstår jag rätt?

Tänkte kolla om jag förstått rätt med 4 hinkars principen.

Jag är 37 år gammal och lyckats spara ihop 600 000 kr som jag hela tiden haft på ett bankkonto på Swedbank, dvs, med 0% ränta…Har blivit mer å mer sugen på att investera pengarna till tex pension och bilköp osv. Mitt sätt att spara har alltid varit att efter alla räkningar är betalda så för jag över nästan hela det resterande av lönen förutom lite nöjespengar till sparkontot, vilken kunde röra sig om 5-10 000 kr varje månad.

Jag har inte räknat på summorna, men det kändes bra då jag hade 600 000 och mellanrisk skulle vara ca 5 ggr mer än buffert.

Jag har nu fyllt:

100 000 kr i bufferthinken på Lysa 20/80

500 000 kr i mellanriskhinken på Lysa 60/40

10 000 kr i Passiva hinken (Pensionspar) på Lysa 90/10 + 2000 kr i månadspar.

Sen var min tanke att ha ca 10 000 kr på mitt lönekonto och ca 20 000 kr på mitt gamla sparkonto efter varje löning ifall det skulle behövas köpa nått större.

  • Är det meningen nu att allt jag kan spara varje månad ska in i Passiva hinken (Pensionspar)?
  • "Gå in en gång om året och kolla över" Betyder det att tex om alla hinkar har gått plus, ska man då flytta överskottet i varje hink till nästa hink eller ska man bara låta alla hinkar växa?
  • Mellanrisk pengarna är till en sommarbils köp om några år, när jag tagit ut de pengarna, är det bättre att fylla den igen med pengarna som ligger i passiva hinken (Pensionspar) eller ska jag börja spara i den hinken istället för passiva hinken?
Tacksam för svar :)

Hej!

  1. Ja, om du har fyllt buffert och mellanrisken så bör allt ditt sparande gå vidare till din passiva hink.

  2. Eftersom du har valt en summa som din t.ex mellanrisk ska ha i sig så vore det en bra idé att flytta över den summan som den hinken har ökat med under året, annars så kommer du ha “för mycket” pengar i vissa hinkar.

  3. Här kan man också göra lite olika, vissa vill fylla hinken direkt så att det är färdig innan man går vidare till nästa, men man kan även börja spara i flera av hinkarna samtidigt.
    Så säg att du t.ex hade kunna spara 50% av ditt sparande i mellanrisken och 50% i passiva när väl bilen är köpt?

Enligt ditt upplägg så har du egentligen då ca 120 000kr i buffert, skulle säga att detta låter som att det är ganska mycket. Jag tänker mig iaf att någonstans mellan 50-70tkr brukar vara en normal buffert för någon med en bostadsrätt eller hus.
Om du väljer att ha lite mindre i din buffert så lägg dessa i din passiva.

Tack för ditt svar Robin. Jag har nu sänkt min buffert nivå till 50K på Lysa och 20K på kontot.

?