Guld och silver | Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld
Sök:

Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld

RikaTillsammanspodden #68 - Fördelar, nackdelar och praktiska erfarenheter av guld och silver

Guld har i flera tusen år varit en form av pengar,  en värdebevarare, en försäkring och inte minst en investering. Guld är dessutom intressant på grund av allt som det inte är. Den här artikeln är en sammanfattning av mina erfarenheter av att köpa guld, sälja guld och investera i guld. Även om guld ofta kritiseras är det svårt att argumentera mot en liten andel om ca 5 procent av sparandet i guld. Den gör nämligen en portfölj lite bättre.

Guld är jämte aktier, räntor och kontanter ett av de tillgångsslag som jag placerar mest pengar i. Tyvärr är det dock inte helt enkelt att investera i guld. Syftet med den här artikeln är således att: 

 • Ge en kort introduktion till guld och dessa plats i sparandet
 • Ge tips på hur du kan köpa guld, sälja guld och investera i guld och silver
 • Dela med oss av våra erfarenheter av de tre olika sätten att investera i guld 
  • Guld i fysisk form som guldmynt eller guldtackor
  • Som värdepapper i form av fonder eller börshandlade fonder (ETF:er)
  • Via specialiserade mäklare (typ Nordnet fast för guld och silver)
 • Gå genom fördelar och nackdelar med de olika sätten ovan att köpa guld
 • Ge konkreta tips på var man kan köpa, sälja guld och investera i guld

Att köpa guld är kontroversiellt

Jag vill redan nu dock påpeka att guld och framförallt att investera i guld är ganska kontroversiellt. Guld brukar kallas en barbarisk relik som inte har någon plats i dagens ekonomi eftersom det är som en sten som varken växer, ger utdelning eller har någon större praktisk nytta.

Förespråkarna för guld hävdar tvärtom att guld är det enda det man bör investera i eftersom hela dagens monetära system är en bluff och guld har varit den enda formen av pengar som har funnits i flera tusen år. 

Jag ska vara helt ärlig att jag tror inte på någon av dessa ytterligheter. Sanningen brukar tvärtom ofta ligga någonstans mitt mellan de extrema synsätten. Vi diskuterade guldets vara eller icke-vara med Eric Strand i avsnitt #51.

Jag tror nämligen att många likt mig köper guld för att skydda mina pengar och  sparande – inte för att det är sällsynt, gult eller skinande. Snarare är det nästan viktigare på grund av vad guld INTE är. Guld är inte en skuld, en fordran, en andel som en aktie eller någon annan form av ett finansiellt löfte.

Guld är intressant pga vad det INTE är

Guld kan inte till skillnad från ett företag, bank eller stat gå i konkurs och det kan inte heller skapas på samma sätt som en aktie, obligation, derivat eller valuta. Guld behöver inte någon annan eller något annat för att finnas. Det rostar inte, det går inte skapa och det behövs cyanid för att förstöra det. 

Visst är guld dumt som en sten och kan det sjunka i värde men historiskt sett har det aldrig någonsin tappat allt värde och blivit värt noll. Något som inträffar både för företag, länder, aktier och obligationer med jämna mellanrum.

Kombinerat med att det tenderar att stiga i värde i samband med kriser är det rimligt att argumentera för att ha lite guld i sitt sparande. Det kommer inte göras några förändringar i portföljerna just nu, men sannolikheten är stor att vid nyår kommer alla portföljerna få ett innehav på ca 5 procent guld eftersom det historiskt sett har gjort dem bättre.

Tack för den här veckan,
Jan (och Caroline)

Sammanfattning och artikelns viktigaste punkter

Precis som vanligt kommer här en sammanfattning av de viktigaste punkterna i artikeln. 

Guld är och har alltid varit en värdebevarare och skydd mot inflation
Om riksbanken håller sitt inflationsmål om 2 procent per år innebär det att 100 kr i doppresent bara är värda ca 74 kr vid studenten. På 100 år förlorar 100 kr nästan 97 % av sitt värde. Guld har på grund av sin begränsade mängd alltid stått emot inflationen – t.ex. kostar en bil lika mycket idag som den gjorde för 100 år sedan omräknat till guld.
Mellan 5 och 10 procent guld i en portfölj gör den bättre
Guld har historiskt sett gjort portföljer bättre genom att vara negativt korrelerad mot aktier i tider av kriser. En 60/40-portfölj blev t.ex. 0,55 % bättre per år under 30-års perioden mellan 1987-2017.
Fysiskt guld – fördelar och nackdelar
En av fördelarna med att äga fysiskt guld är att ingen annan kan göra anspråk på det. Det är mycket värde som tar lite plats och det är något som är lätt att växla, ha som en försäkring och ge bort i arv. Nackdelarna är att det är dyrt att köpa och sälja pga extra påslag, det kräver tillit av den som du köper och det är svårt med lagring och försäkring.
Guld som värdepapper – fördelar och nackdelar
Det enklaste sättet att köpa guld är att göra det i form av värdepapper. Det går att göra via en vanliga nätmäklare som t.ex. Nordnet. Det är enkelt, det är billigt, du kan använda låsta pengar i form av t.ex. pension, det går snabbt och avgifterna är hyfsat låga. Den stora nackdelen är att du har en motpartsrisk där du inte vet om fonden du köper äger guldet fysiskt eller bara har en skuldsedel från någon annan. En annan nackdel är att du inte kan få guldet levererat fysiskt hem till dig.
Guld i fysisk form men med outsourcad lagring
Genom att köpa guld via specialiserade mäklare får du fördelarna med det fysiska guldet samtidigt som du undviker en hel del av nackdelarna. Nackdelen är dock att det är dyrt för mindre mängder guld och kräver lite en del administration.
Silver är som guld i ett gummiband
Silver beter sig lite annorlunda från guld genom att det ofta går mer upp när guldet går upp och mer ner när guldet sjunker i värde. Risken är högre men även avkastningen. Därav liknelsen med gummibandet.

Vi använder själva följande leverantörer. För att vara tydlig och transparent, de har inte varit med och sponsrat artikeln, men vi har ordnat med sponsrade länkar till dem. Det innebär att om du blir kund och köper guld via dem så får vi en liten ersättning som vi använder för att finansiera bloggen. 

Om du har frågor eller funderingar, skriv dem gärna i kommentarerna. 

Avsnitt #68 om guld som podd eller på Youtube

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcast eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube.

Nedan följer en grov innehållsförteckning som stämmer med videon, men kan diffa lite mot poddavsnittet på grund av klippningen. 

 • 00:00:57 – Dagens avsnitt
 • 00:03:04 – Sammanfattning och viktiga punkter
 • 00:05:27 – Guldets vara eller icke-vara
 • 00:13:56 – Guld och inflation
 • 00:16:31 – Guld som värdebevarare
 • 00:22:10 – Är guld verkligen ett bra skydd?
 • 00:28:25 – Sammanfattning av min bild av guld och silver
 • 00:32:45 – Fördelar och nackdelar med fysiskt guld
 • 00:40:09 – Guld och silver som värdepapper
 • 00:46:24 – Allokerat guld hos specialmäklare

Glöm inte bort att prenumerera om du vill ha notis om framtida avsnitt direkt när de släpps – t.ex. via nyhetsbrevet.

Argument för att guldet har en plats i sparandet

Jag rekommenderar först och främst att läsa artikeln i avsnitt #51 där jag går genom caset för guld mer i detalj med grafer och staplar. I den här artikeln nöjer jag mig med att konstatera huvudpunkterna i argumentationen. 

Guld är ett skydd mot inflation

Inflation är när pengar minskar i värde. Det vill säga när du kan köpa mindre varor och tjänster för de pengar som du har. Inflation är något som pågår hela tiden, t.ex. har den svenska riksbanken ett inflationsmål om två procent. Det innebär att att dina pengar ska förlora två procent i värde per år. 

Även om det är en maklig takt, så innebär det att pengarnas värde halveras på ca 30 år. Det är en av anledningarna till att vi som är lite äldre upplever att saker var billigare förr. Tvärtom var det många gånger inte billigare förr, utan att det är bara pengarna som har minskat i värde.

Ibland kan dock inflationen gå fortare än så, vilket vi har sett vid olika tillfällen i historien som nedanstående två bilder visar. 

Pengar som förlorat sitt värde på grund av inflationen.

Ibland har pengarna haft ett så lågt värde att det har varit billigare att bokstavligt talat elda upp pengar än att köpa riktigt bränsle. Nu kan man ju lätt tro att det bara är ett historiskt fenomen, men det är högst dagsaktuellt även idag. Nedanstående bild är från Venezuela där inflationen också mer eller mindre har gjort pengar värdelösa. 

Bilden visar mängden pengar som behövs för att köpa varan bredvid pengarna.

Högen med pengar på bilden visar mängden pengar som behövs för att köpa varan jämte pengarna. Inflationen har varit flera tusen procent som har fått väldigt konkreta följder för befolkningen. Det ha rapporterats i många medier att stora delar i befolkningen faktiskt inte fått tillräckligt med mat för dagen.

Guld har historiskt alltid skyddat mot inflation som många gånger är orsakad av politikers klåfingrighet. Något som illustreras ganska tydligt på guldpriset i förhållande till den venezuelanska valutan bolivar. 

Priset på guld i Bolivar

Tolkningen är precis som innan – bättre att äga guld än att äga valuta. 

Guld är en värdebevarare

En av anledningarna till att guldet skyddar mot inflation är att det är en värdebevarare. Ett av de bästa exemplen jag har hittat för att illustrera det här är fenomenet är Ford-bilar. 

En T-ford kostade 1910 ca 260 USD eller 450 g guld.

Att köpa en T-Ford 1910 kostade ca 260 USD eller 450 gram guld om man räknade om det med dåvarande guldpris om ca 19 USD per oz. Ungefär 100 år senare släppte Ford en ny bil i form av Ford Focus. 

En Ford Focus 2017 kostade ca 21 000 dollar eller ca 480 gram guld.

Priset på en Ford Focus var 2017 ca 21 000 USD, vilket omräknad till kronor var ca 169 000 kr. Det mer intressanta vara att räknade man om det till guld så kostade bilen ca 480 gram. 

Priset på en bil har på lite mer än 100 år stigit från 260 USD till 21 000 USD men mätt i guld har det i princip varit oförändrat. Det säger ju sig självt vad man skulle vilja ha sina pengar om man behövde ”arkivera” dem någonstans i 100 år. Det är anledningen till att man brukar prata om guld som en värdebevarare. 

Guld finns bara i en väldigt begränsad mängd

En annan stor fördel med guld är att det bara finns i en högst begränsad mängd. Totalt finns det bara ca 195 000 ton guld. Det fördelas på ca 90 000 ton smycken, 40 000 ton privat sparande, ca 30 000 ton statligt sparande och 25 000 ton övrigt. Man räknar med att det i jorden finns ytterligare ca 57 000 ton och varje år bryter man ca 1 500 ton. 

Jag såg till och med ett påstående att allt guld i värden skulle få plats i en kub med sidorna 21 meter. Det skulle i sin tur innebära att allt världens guld skulle få plats under Eiffel-tornet i Paris. 

Att det bara finns i en begränsad mängd betyder att man inte kan tillverka mer guld som man kan göra med t.ex. pengar och därmed kommer det hålla värdet bättre – precis som historien har visat. Som jämförelse kan säga att det totala värdet av allt guld i världen är ca 7 300 miljarder USD. Räknar man bort smycken och övrigt ger det att värdet på det investeringsbara guldet är drygt hälften, dvs. 3 700 miljarder USD.

Tittar man bara på de 500 största företagen i USA (S&P 500) så har ett marknadsvärde på över 24 000 miljarder USD. Bara Apple har under året varit värt över 1 000 miljarder USD. Tittar man totalt på de största börserna i världen så har de ett värde på över 70 000 miljarder.

Det betyder att det tillgängliga investerbara guldet är 5 % av det totala värdet i aktier. Det betyder att om och när investerare omallokerar från aktier till guld så kommer det vara trångt i dörren. Tillgången på guld är helt enkelt väldigt begränsad.

Guld tenderar röra sig okorrelerat med övriga tillgångar

Nedanstående bild visar en tabell över flera tillgångsslag och deras utveckling per år och gentemot varandra. 

Tabell som visar hur olika tillgångsslag har utvecklats per år sedan 1977.

Sammanställningen kommer från BullionVault och kan hittas här i en högre upplösning. Den visar tydligt hur guldet varierar gentemot andra tillgångar. Att guldet inte rör sig som andra tillgångar är en fördel eftersom det hjälper oss att sprida riskerna och inte lägga alla äggen i samma korg. Man får helt enkelt en helt ny korg att arbeta med. 

Guld har skyddat vid olika former av kriser

Bloomberg publicerade 2017 artikeln ”Is Gold really a good hedge?” som gick genom guldets utveckling vid olika historiska kriser. Jag tycker följande tabell är ganska talande:

KrisperiodPeriodS&P 500USA räntorGuld
Kraschen 1987870825 – 871019-33,2%-7,2%5,0%
Irak invaderar Kuwait900717 – 901012-17,6%-0,4%7,6%
Asien-krisen971007 – 971028-6,2%0,0%-4,6%
Rysslandskrisen / LTCM-krisen980720 – 980810-18,7%5,3%1,2%
11 september010910 – 011011-22,3%11,2%16,6%
Finanskrisen071011 – 090306-54,5%15,8%25,6%
EU-krisen och flash-kraschen100420 – 100701-14,5%4,5%5,1%
Nedgraderingen av USAs kreditbetyg110725 – 110809-12,3%3,6%7,8%
Kina-oroligheterna150818 – 160211-11,8%3,5%11,5%
Genomsnitt
-19,6%3,4%6,9%

Kompletterar vi med t.ex. Brexit så gick den svenska börsen ner -6,6 % samtidigt som guld höll sitt värde och steg till +2,5 %. Vid den lilla skakningen i våras då volatiliteten återkom sjön börsen med -7,9 % samtidigt som guldet höll sitt värde och steg till +1,2 %. 

I princip vid alla kriser har guldet behållt eller ökat sitt värde. Även om det inte finns några garantier tänker jag att det inte är orimligt att anse att guldet borde bete sig liknande.

Guld gör en portfölj lite bättre

Samma artikel jämförde en klassisk nybörjarportfölj bestående 60 % aktiefonder och 40 % räntefonder med en portfölj där man lade in 10 procent guld. Det vill säga att man jämförde en 60/40-portfölj med en 55/35/10-portfölj. 

Jämförelse av en portfölj med 60/40-fördelning vs en med 55/35/10.

Som grafen ovan visar var en portfölj med guld bättre än en portfölj utan guld. Man kan tycka att förbättringen på +0,55 procent per år är liten, men över en tillräckligt lång tidsperiod är skillnaden inte försumbar. Det blir pengar av det också. 

Även det brittiska företaget Oxford Economics kom fram till en liknande slutsats i en rapport från 2011 (även om den var finansierad av World Gold Council) där de skrev: 

We find that because of its lack of correlation with other financial assets, gold has a useful role to play in stabilising the value of a portfolio even if the conservative assumption of a modest negative real annual return is made. […] We find gold’s optimum share of a portfolio to be around 5% in a base long-term case for the UK featuring 2.25% growth and 2% annual inflation.

Oxford Economics, ”The impact of indlation and deflation and the case for Gold”, Juli, 2011

Guld och silver är ”generational wealth”

Vid ett tillfälle kom jag över en hemsida som beskrev guld som värde som gavs vidare i generationer. Jag kommer ihåg att jag redan från början tyckte om begreppet ”generational wealth”. Det hänger väl ihop med att man har barn och funderar mycket på sitt arv och vad man ger vidare. Jag och min bror fick själva lite guld av våra farföräldrar. 

Sedan kan jag faktiskt också tycka att särskilt det fysiska guldet är fint att titta på och äga. Jag vet att det är högst subjektivt, men det känns inte lika abstrakt som en globalfond samtidigt som man känner historiens vingslag – särskilt eftersom man dessutom är uppväxt på historier om guld och silverskatter. 

Guld skiljer sig från andra råvaror och reala tillgångar

Guld brukar ibland kategoriseras som en real tillgång eller som en råvara – men den skiljer sig faktiskt åt även från dessa. En real tillgång som en fastighet prissätts inte i realtid som guld. Dessutom är guld en betydligt mer likvid investering eftersom den går att köpa och sälja som en aktie flera gånger om dagen. 

Det skiljer sig från andra råvaror eftersom det har en ganska liten (och konstant) industriell användning. Av allt sålt guld används bara ca 11 % av i industrin, att jämföra med silver som har en användning på över 65 %. Det i sin tur medför att guldpriset påverkas särskilt mycket av den globala ekonomiska aktiviteten. 

Fördelar och nackdelar med de tre sätten att köpa guld

Som jag skrev i sammanfattningen så finns det egentligen bara tre sätt som jag har hittat att köpa guld och silver på. De har alla olika för- och nackdelar som det är viktigt att vara medveten om. 

Köpa fysiskt guld i form av mynt och guldtackor

Det första sättet är det som de flesta kanske associerar med just att köpa guld, det vill säga de riktiga guldmynten och guldtackorna. Man köper helt enkelt guldet i butik eller via nätet och får det hemlevererat. 

Fördelarna med att ha guldet i fysisk form är flera. Framförallt är det ingen annan som kan göra anspråk på det, det är du som äger det. Det är mycket värde på liten volym och du kommer alltid kunna växla det till pengar. Det är en trygghet precis på samma sätt som svenska riksbanken har flera tusen guldtackor.

Nackdelarna är tyvärr också flera. Den första nackdelen är att du får betala en premie för att få det i fysisk form. Du betalar således inte bara för själva guldet, du betalar även för tillverkningen, frakten, försäkring på frakten samt säljarens vinstmarginal. Här kan du se t.ex. australiensiska myntverkets påslag vid produktion från 2013.

Dessa kostnader uppstår dessutom en gång till när du vill sälja guldet. Därmellan är det även struligt med själva ägandet och förvarandet, inte minst utifrån säkerhets- och försäkringsskäl. Ibland behöver man tyvärr även utbilda både tull- och bankpersonal på ämnet. 

En annan stor nackdel är att det kan vara svårt att sälja tillbaka det fysiska guldet och silvret. Förr behövde man hitta köpare själv, men nu erbjuder faktiskt vissa leverantör som säljer guldmynt och guldtackor återköp – om än dock till lägre priser än säljpriset. Dessutom behöver man sälja hela myntet eller guldtackan och inte bara en del av det. 

En sista riktigt stor nackdel när det gäller silver är att det är momsbelagt. Ska du köpa silver i fysisk form idag så betalar man 25 procent moms på inköpet. Det innebär att du redan från inköp är 25 procent back, vilket gör det mer eller mindre irrelevant att köpa silver i fysisk form i Sverige idag. 

Guld som värdepapper i form av fonder

Det andra sättet att köpa guld är att göra det på det samma sätt som man t.ex. köper en global indexfond. Istället för att man då äger andelar i 1500 av världens största bolag äger man då istället guld för motsvarande summa. Jag avråder  från att köpa aktier i t.ex. guldgruvbolag eller att köpa guld i form av derivat, warranter eller i andra typer än vanliga fonder.

Fördelarna med att köpa guld på det här sättet är flera. För det första är det väldigt enkelt men man slipper också de olika påslagen som kommer med det fysiska guldet. Den andra fördelen är att det är enkelt att köpa, äga och sälja guldet också samt att det räknas in din totala värdeutveckling. 

Nackdelarna är tyvärr också flera med guld i fondform. Den största nackdelen ligger i osäkerheten vad du äger. Även om vi minskar risken genom att undvika allt annat än fonder, så finns även där en motpartsrisk.

Det betyder att du är beroende av att någon annan och dessa i sin tur kan vara beroende ytterligare av någon annan. I normala fall är det inte ett problem men i ett krisläge (när man vill att guldet ska vara en försäkring) är det en nackdel. Jag har skrivit mer om det i artikeln ”Allt guld är inte skapat lika”.

Jag avråder från alla former av spread betting, CFD, warranter, optioner och andra derivatprodukter om du verkligen inte vet vad du håller på med. 

Köpa och sälja guld via specialmäklare

Det tredje och sista sättet att köpa, sälja och äga guld är genom så kallade spcialmäklare. Dessa mäklare fungerar ungefär som Nordnet. Istället för att köpa fonder och aktier köper man istället guld, silver och andra råvaror. Deras affärsidé är att behålla alla fördelarna med det fysiska guldet samtidigt som man undviker nackdelarna. 

Fördelarna är bl.a. du äger guldet fysiskt genom att det är ditt namn som står som ägare. Det kallas normalt för att guldet är allokerat till dig. Den här allokeringen kan du dessutom ofta kontrollera genom listor som de publicerar varje dag. Andra fördelar är att de sköter lagring, försäkring och allt annat mot en mindre avgift vid köp/sälj och för ägande. Det gör det hela väldigt enkelt och smidigt, du kan köpa, äga i 10 minuter och sälja till marknadspris plus ett litet courtage. Man kan till och med begära fysisk leverans av sitt guld mot en avgift.

Nackdelarna är framförallt att det är dyrt vid mindre belopp. Ofta är nämligen kostnaden procentuell men med ett fast golv. Är sparandet i metallen för litet kan golvet äta upp en stor del av av värdet. Vidare har man en liknande, om än mindre, motpartsrisk. 

Leverantörerna vi brukar använda

Vi har de senaste åren testa köpa guld och silver hos flera olika leverantörer. 

Köpa guld i fysisk form
Den leverantören som vi har köpt mest guld i form av guldmynt och mindre guldtackor är det svenska företaget LibertySilver (annonslänk). Det har aldrig varit några problem, leveranserna är snabba och spårbara. Vi har även köpt via amerikanska GoldSilver.com men skulle rekommendera en svensk leverantör. Däremot har de lysande utbildningssektion.
Köpa guld via fonder
De guldfonder som vi rekommenderar via Nordnet (annonslänk) (dessa går tyvärr inte att köpa via Avanza) är framförallt: ETFS Physical Swiss Gold (GZUR), ETFS Physical Gold (VZUR) och Xetra Gold (4GLD). Det är dessa vi har i RikaTillsammans-portföljen och förmodligen de som kommer att komma in de vanliga portföljerna vid ombalanseringen vid årsskiftet. Jag har även använt ZKB Gold Hedged CHF (ZGLDHC) men den kostar ofta uppemot 800 kr i courtage då den köps via mäklarbordet hos Avanza/Nordnet.
Köpa fysiskt guld via specialmäkare
För majoriteten av våra guldinvesteringar använder vi det brittiska företaget BullionVault (annonslänk). Man skulle kunna säga att de är som Nordnet fast för ädelmetaller. Det enda man behöver vara medveten om är att de har lägsta årsavgift på ca 500 kr per år, så jag brukar minst rekommendera att handla för 25 000 kr för att avgiften inte ska bli för stor procentuellt.

Jag vet att det finns fler leverantörer inom varje kategori – t.ex. Tavex och Guldcentralen för den fysiska formen, fler fonder som handlar med guld och inte minst derivat samt specialmäklare. Jag har dock inte handlat från dessa och vågar inte uttala mig om dem i någon riktning. Om du har handlat från dem, får du gärna skriva i kommentarerna så kan vi hjälpas åt.

Guld inte bara till för rika och centralbanker

Harvard-professorn och IMF-ekonomen Kenneth Rogoff skrev 2010 en insändare i The Guardian följande (min fetmarkering):

If you are a high-net-worth investor, a sovereign wealth fund, or a central bank, it makes perfect sense to hold a modest proportion of your portfolio in gold as a hedge against extreme events. But, despite gold’s heightened allure in the wake of an extraordinary run-up in its price, it remains a very risky bet for most of us.

Kenneth Rogoff, The Guardian 2010-10-03

Det jag tycker är mest intressant i citatet är att han styrker argumentationen för en liten andel guld som en försäkring mot extrema händelser. Historien i form av IT-bubblan och finanskrisen m.fl. visar också att extrema händelser är inte alls tyvärr särskilt ovanliga. 

Däremot ogillar jag väldigt mycket hans argumentation (min tolkning iof.) att äga guld bara skulle vara för de rika, centralbankerna eller stora fonder. Varför då? Särskilt när det finns bra sätt även för oss – den lilla människan – att köpa guld. Det är ju ingen skillnad på en procentandel i portföljen från en småsparare och en stor fond. 

När det gäller den sista meningen behöver man ta hänsyn till att artikeln är snart åtta år gammal och argumenterar mot spekulation i guld på kort och medellång sikt. Något jag absolut håller med om. Syftet är ju inte att spekulera i guld utan just ha det som ett skydd mot extrema händelser.

Relaterade artiklar

Om du gillar den här artikeln gillar du kanske även följande artiklar på samma tema om guld. 

Här finns även lista med alla artiklar som handlar om guld och silver.

Låt oss hjälpas åt i kommentarerna!

Det finns säkert fler leverantörer, fonder eller kanske till och med sätt att köpa, investera i och sälja guld, så det är sannolikt att jag har missat något. Låt oss därför hjälpas åt att komplettera i kommentarerna. Svara gärna på någon av, eller båda, frågorna:

 • Har du investerat i guld själv? Motivera gärna både ja och nej. 
 • Något du tycker vi har missat i artikeln?

OBS! Jag har flyttat kommentarerna från en gammal artikel på liknande ämne till den här nya, då en del av dem var relevanta även för den här artikeln. 

Tack än en gång för den här veckan och hoppas att vi ses nästa söndag! 


Den här artikeln publicerades 2018-09-23 klockan 19:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Investera i guld och silver, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

134 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Är det en bra ide att köpa guld från sidor som https://www.guldexperten.se eller Tavex?
  Det står ju bland annat att de har prisgarantier och marknadens bästa priser.
  Hur kan man vara säker på det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Har själv köpt från Tavex och har varit felfritt.
   För att kolla priser så får du bara jämföra olika leverantörer och kolla priserna.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej,
  Jag såg i produktinformationen för Xetra Gold på Avanza (där den nu finns) att man inte omfattas av insättningsgarantin när man äger den? Bör man vara orolig för det?
  /Relevantfråga

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Relevantfråga
  1. Vit pil

   Relevantfrånga, det står mycket riktigt i produktinformationen för Xetra Gold att ”Produkten är ett skuldebrev och som sådant omfattas det inte av någon insättningsgaranti.”

   Det gäller att skilja på Insättningsgarantin och Investerarskyddet. Det jag tror de försöker säga är certifikatet inte är ett bankkonto. Finns det ens någon fond som omfattas av Insättningsgarantin?

   Däremot bör Investerarskyddet gälla.

   https://www.riksgalden.se/insattningsgarantin/

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 3. Vit pil

  Hej Jan, Är ETFS Physical Swiss Gold (GZUR), ETFS Physical Gold (VZUR) och Xetra Gold (4GLD) fortfarande intressant och rätt läge att köpa nu ? I ett år fick de 30% uppåt. Ska man köpa de eller vänta lite nergång ? Tack i förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lagom_enthusiast
 4. Vit pil

  Hej och tack för all info. När det gäller Bullion Vault gold bars har jag inte sett förklarat eller inte förstått risken jag tar vid köpet när det gäller lagringen. Vid köp av denna sorts guld=gold bars föreställer man sig att det handlar om guldtackor ”bars”. Men de guldtackor som finns i valvet väger ca 12 kg uppger BV per telefon. Samtidigt påstås att köparen har äganderätt till det guld som köpts äger och att det är allocated. Men det visar sig att man köper inte en speciell guldtacka. Man inte kan få ut en mindre del fysiskt guld över disk. Man kan få motsvarande pengar dock. Rent juridiskt betyder det att man köpt en andel i en större del som inte kan avskiljas till en fysisk del. Dvs man har en fordran som motsvarar marknadpris om man får sålt en del av guldet eller allt guldet på guldbörsen. Att ha en fordran är inte detsamma som äganderätt eller besittning. Då guldet inte är avskilt i fysisk och juridisk mening är det inte säkerställt för min räkning om tredjeman skulle ha t ex en skattefordran på besittningshavaren som är BullionVault. Eller om Bullion Vault går i konkurs eller om Brittiska Staten lagstiftar om indragning av allt guld till staten. Jag vet att detta är worst scenario, men det var ju det guldet skulle vara hedge mot. Det larmas om den största krisen någonsin som komma skall. Bakåt i historien har de farhågor jag har, i högsta grad besannats. Så ytterst finns det ingen säkerhet ens i guld om man ej har det i sin fysiska besittning. Tacksam för en kommentar. Man bör fullt ut upplysas om denna risk så man vet vad man får när man handlar guld som har den ovannämnda definitionen BV gold bars. Har jag missat något är jag tacksam för ett klargörande.
  Till sist. Erbjuder ni någon form av förmedling om man har svårigheter att få tag på en aktie el. annat värdepapper?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Lisbeth
 5. Vit pil

  Jag undrar varför ni skriver om ETF Swiss physical gold (GZUR) som en etf, när det inte är en etf utan ett certifikat?
  Ragnar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar
 6. Vit pil

  Daniel, det jag menade med reglementet är att det inte längre går att köpa ETF:er som är lokaliserade på amerikanska/kanadensiska börsen. Förhoppningsvis löser det sig framöver.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 7. Vit pil

  Bra artikel som tar upp många aspekter av att handla med guld. En infallsvinkel som jag för den medvetne konsumenter vill komplettera med är att guldbranschen många gånger kantas av miljöproblem, korruption, barnarbete och dåliga arbetsvillkor. Numera finns dock även Fairtraid-guld att köpa.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika Fuchs
 8. Vit pil

  Noterade en Perth Mint Physical Gold ETF
  (AAAU) på Nordnet förra veckan. Känns spontant som ett något bättre alternativ (med risk för överkurs/nitpicking) än GZUR med flera.

  Enligt https://aaauetf.com/ är det bland annat uppbackat av Australiens regering, självaste Perth Mint (som verkar vara en av världens största ”gold refining”-bolag?) säkerställer själva merparten av guldet fysiskt, inga restinnehav i valuta i fonden för korrekt tracking, låg avgift på 0.18% och det går (om än säkert kostsamt) att få ut sitt innehav i fysiskt guld om så önskas. Dessutom handlas den på NYSE så omsättningen borde vara god.

  Utöver det klassas den som en faktisk ETF och inte ett trackercertifikat av Nordnet. Jag vet själv inte varför de klassificeras annorlunda, men det känns som ännu ett plus i kanten.

  Hoppas tipset gör nån nytta!

  /Mats

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Insåg strax därefter att den aldrig nämnts p.g.a reglementet. Nåja… :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mats
   1. Vit pil

    Den lät intressant Mats. Vad är det för reglemente som gör att den inte nämns?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
 9. Vit pil

  Jag vill investera i silver vilken fond eller aktie ska jag köpa
  Med vänlig hälsning,
  Odd

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Odd sjökvist
 10. Vit pil

  Intressant artikel om guld. Gillar jämförelsen med guldet och värdet på forden. Men borde inte det mest fördelaktiga ha varit att arkivera bilen och sälja den i nybilsskick nu 109 år senare?
  Mvh Joakim

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Frej
 11. Vit pil

  En grej många glömmer att fundera kring är vad som händer med alla era guld/silver tillgångar vid dödsfall. Det är ju lite tråkigt att ens kvarstående familj går miste om massa arvpengar…

  Att köpa guld/silver och lagra detta hos Bullionvault, Goldcore, Perth Mint, Nordic Gold Trade är bra ur många perspektiv även om avgifter kan bli dyrt, men man bör noga fundera kring hur ens närstående skall få reda på vart alla era innehav finns och hur förväntat tillvägagångsätt för att få tillgång till guldet/silvret alternativt motsvarande värde i pengar.

  Bullionvault:
  https://www.bullionvault.com/help/in_case_of_death.html

  Perth Mint (via e-post korrespondans):
  ”In the event of death your Executor will need to contact the Perth Mint Depository and provide Certified copies of your Death Certificate, Will and Probate (or equivalent document). Once we have these we will proceed to assist as per instructions of the Will and Executor.”

  Goldcore och Nordic Gold Trade nämner inget om detta på deras hemsidor.

  Pappersguld (ETF, fonder, gruvbolag) drar ju automatiskt nytta av befintliga rutiner kopplat till den depåform man använder sig av d.v.s Aktie-/fonddepå (AF), Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalsparförsäkring (KF). Här finns enligt mig inga risker att tillgångarna blir ”bortglömda” och det är inte ens nödvändigt att informera ens familj om innehaven.

  Tråkigt ämne men jag garanterar er att i framtiden blir detta högst aktuell fråga för era närstående.

  @Jan: Du kanske kan nämna lite om detta i kommande avsnitt. Samma problematik finns i alla andra alternativa investeringar. Trine, Savelend osv.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 12. Vit pil

  Hej. Har 50/50 i aktieindexfonder och kontanter på konto hos kreditinstitut istället för räntefonder. Funderar på att investera lite i Swiss Physical Gold som komplement och förhoppningsvis värdebevarare och/eller tillväxt även om börsen viker.

  Det är ju ett certifikat. I ett svar på en annan läsarfråga skriver Mats att ”Certifikat har en urholkningseffekt som kommer äta upp din vinst på lång sikt!”. Förstår inte Avanzas förklaring som ges via länken i den kommentaren.

  Om värdet på fonden stiger, kommer vinsten alltså att urholkas och äta upp vinsten?

  Läste också artikeln ni länkade till, men där den genomsnittliga ökningen bara var runt 0,28 % per år. Då verkar det ju bättre med konto hos kreditinstitut bättre med ca 1 % ränta just nu. Det minskar ju inte heller i värde, även om naturligtvis inflationen gör sitt på sikt.

  Hur kan man tänka här om guld i jämförelse med konto hos kreditinstitut, som ju också kan anses vara lite värdebevarande, om än utan någon direkt värdeökning?

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P.
  1. Vit pil

   Urholkningseffekten väldigt negativt och gäller alla certifkat.

   Du tänker rätt…på sätt och vis
   OM…värdet på fonden stiger, kommer vinsten att vara större än urholkningseffekten och inte äta upp vinsten. (som du ju antyder)

   MEN…om värdet på fonden sjunker (du har en Bull), kommer tidigare vinster att urholkas snabbare och äta upp eventuell tidigare vinst.

   Cerifikat tjänar man bara på om RIKTNINGEN är rätt – det är den sällan under LÅNG TID …

   googla på några cerifikat ex.
   Avanza bull x10
   och följ kurvan längre tid ex. några år

   Mvh

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Bengt
   1. Vit pil

    Tack för feedback. Nu bekänner jag kanske min okunskap kring denna ETF. Den har väl ingen Bull inbyggd? Alltså att man spekulerar på uppgång. Trodde den var neutral.

    Och att ”Certifikat har en urholkningseffekt som kommer äta upp din vinst på lång sikt!”. I artikeln om Swiss Gold anges ju snarare att guld är för långsiktig investering snarare än kortsiktig, då man måste tajma marknaden.

    /M

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin P.
 13. Vit pil

  Hej
  Vet ni om man kan sälja guld hos Liberty silver som jag har köpt hos Tavex och tvärtom?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Lindberg
 14. Vit pil

  Åh, tack för info! Får testa!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacqueline Bratt
 15. Vit pil

  Hej!
  Hade precis lagt en order att köpa Pacific Precious till min nybörjarportfölj. Såg sedan att du inte längre rekommenderar den utan GZUR istället. Bytte då och la en ny order. Fick besked att jag måste genomgå ett test för att få köpa, vilket jag gjorde. Klarade dock inte testet. Är helt nybörjare och har svårt att förstå allt. Hur ska jag nu bära mig åt för att få köpa GZUR?
  Har just startat upp din nybörjarportfölj och köpt de fonder/aktier du rekommenderar där. ; )

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacqueline Bratt
  1. Vit pil

   Jacqueline, du kan göra om testet hur många gånger som helst tills du ”får det rätt” Banklagen säger att den som köper måste besitta kunskap, det är därför man utsätts för detta…Vet inte riktigt var på Nordnet du finner det men jag vet att de har kortare informationsfilmer om handel av olika slag. Där kan du lära dig det du bör veta. (googla, tror filmklippen ligger på youtube) På Avanza hittar du det under Avanzaakademin. // Ingrid

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ingrid Sjögren
 16. Vit pil

  Hej Jan!
  Relativt ny följare som verkligen gillar allt ni gör. Mycket givande avsnitt och lättförståeligt.
  Vet du om det går att lägga till en liten del guld i sin portfölj hos Lysa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
  1. Vit pil

   Nej, det går tyvärr inte. Vill man ha det så behöver man göra det vid sidan av.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Om jag köper guld, syns det hos myndigheterna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran Bergstrand
  1. Vit pil

   Det syns eventuellt bara om du köper guld för mer än 10.000kr i värde åt gången. Dvs om du köper ett guldmynt med 31,1 grams vikt så kan Skatteverket få nys om det eftersom dessa mynt kostar mer än 13000kr st i skrivande stund.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Vlado Holic
 18. Vit pil

  Hej! Jag tänkte höra om du funderat något på hur Brexit skulle kunna påverka tillgångar hos Bullionvault (som verkar vara brittiskt)?
  Tullavgifter på guld?, problem med valutaöverföringar etc…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gr
 19. Vit pil

  Hej! Jag har några nybörjarfrågor.

  1. Vad innebär ”motpartsrisk” beskrivet lite mer konkret. Vad kan hända om jag köper guld via fonder i Avanza?

  2. Om jag köper guld genom Bullion Vault, vad är det man behöver tänka på? Deklarationsbanketter efter man har sålt? Något annat? Du skriver om lite extra jobb, men jag är för oinsatt för att veta vad det gäller. Jag förstår inte ens hur man köper när jag kollar på deras sida. Jag ser bara en massa mynt och priser på dessa. (Ja, jag ska lägga mer tid på siten, bara jag vet att är ett sätt att köpa som passar mig.)

  3. Jag läste på BVs sida, men hittar inte riktigt avgifterna. Går brytpunkten vid köp för 25 000 kr eller 50 000 kr, eller kanske en annan summa? D.v.s. minsta köp där man betalar procentavgift och inte är nere på avgiftsgolvet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ch
 20. Vit pil

  Otroligt bra och lärorik sammanfattning. Jag investerar i guld via cfd handel. Eller snarare spekulerar eftersom jag inte äger något guld då. Men oavsett så är det en unik och intressant råvara att handla med. Tycker det är superspännande hur ekonomiska läget i övrigt påverkar guldpriset. Jag funderar på att köpa guld också som en investering. Framförallt nu när det börjar bli lite turbolent på aktiemarknaden.
  Tack för en bra artikel!
  Jag gick för övrigt tidigare med på ert nyhetsbrev. Mycket intressant också. Tack för det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alicia
  1. Vit pil

   Tack själv och välkommen som följare! :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Jag tycker att din jämförelse mellan guld och kryptovalutor haltar rejält.

  Man kan jämföra Bitcoin med guld på ett rättvist sätt.
  – Det finns en begränsad mängd (även om mängden guld är betydligt mer osäker).

  Man kan jämföra kryptovalutor med ”ämnen” på ett rättvist sätt.
  – Det finns ett obegränsat antal kryptovalutor på samma sätt som man kan skapa nya ämnen.
  – Vissa kryptovalutor är mer värda än andra precis som med olika ämnen.

  Men att jämföra kryptovalutor med guld blir missvisande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ostpolisen (@Ostpolisen)
 22. Vit pil

  Jag tycker att din jämförelse mellan guld och kryptovalutor haltar rejält.

  Man kan jämföra Bitcoin med guld på ett rättvist sätt.
  – Det finns en begränsad mängd (även om mängden guld är betydligt mer osäker).

  Man kan jämföra kryptovalutor med ”ämnen” på ett rättvist sätt.
  – Det finns ett obegränsat antal kryptovalutor på samma sätt som man kan skapa nya ämnen.
  – Vissa kryptovalutor är mer värda än andra precis som med olika ämnen.

  Så att jämföra kryptovalutor med guld blir missvisande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ostpolisen (@Ostpolisen)
 23. Vit pil

  Jag gör de flesta av mina köp hos Goldsilver.be.

  Det är en av de största aktörerna i Europa och de har försäkrad frakt hela vägen fram till dörren

  En av de största fördelarna är att dom har förvaring gratis i upp till 18 månader så du behöver inte betala frakt för varje beställning.

  Den andra stora fördelen är allt silver som är ”laglig tender” (utgivet av en stat såsom österrikisk philharmonica eller American silver eagle) är momsfritt i Belgien och inom EU betalar du inga moms eller tullavgifter.

  Nästa stora tips för att köpa och sälja av privatpersoner och slippa riskerna och de höga avgifterna som finns hos Tradera är att köpa av privatpersoner på adelmetallforum.se. Där finns många seriösa handlare och kunniga människor.
  Här kan man följa diskussioner om Tradera auktioner som uppenbart är fake och många ggr lyckas man få dessa auktioner nedplockade. Det finns även ett omdömmessystem så man kan avgöra hur seriös en säljare är.

  Att köpa och sälja privat innebär att man kan få tillbaka hela beloppet, priset du betalat till butiken är värdet som någon annan är beredd att betala mer eller mindre. Detta är ovärderligt när man handlar med fysiska metaller och forumet är ett trevligt ställe att hänga på och diskutera med likasinnade

  Nu tänker ni kanske, köpa av privatpersoner känns riskfyllt.. Jag har handlat mycket där och aldrig råkat ut för någon förfalskning, det är enkelt att avgöra vad som är fake eller inte.
  Mät/väg och magnet funkar till 99,9%. Jag skulle säga 100% för mynt men för större tackor (+100gr) är det nog möjligt att gömma en bit tungsten i mitten men jag tror inte det är ett problem som många kommer råka ut för och kan testas även det med ”specific gravity test” allt som krävs är en våg, en slev, en kastrull med vatten och ett snöre

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 24. Vit pil

  Hej! Tack för ett bra avsnitt. Vad är nackdelarna med ETF:en Guld S som jag antar följer guldpriset mer exakt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Nackdelen är risken i att ETF’en bara backas upp av en bråkdel om ens över huvud taget av fysiskt guld. Risken är då i en kris att värdepappret kollapsar och du får ingenting. Huruvida det är ett troligt scenario eller inte är svårt att säga

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Just Guld S är ett certifikat och backas inte upp av fysiskt guld över huvud taget, utan följer bara terminspriset. Kanske därmed mer passande för kortsiktiga spekulationer snarare än långsiktig trygghet (hur trygga nu andra alternativ verkligen är om det krisar).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn
 25. Vit pil

  om man hämtaer guld from utlandet hur mycket man betalas skatten

  0
  Gravatar ikon för användaren
  adam
  1. Vit pil

   Tror inte att det ska vara någon skatt då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej!

  Tack för ännu ett mycket bra blogg/vlog/pod inlägg!

  Jag har själv haft lite guld men av olika anledningar har jag strandat på dyra guld aktiefonder eftersom det är vad som i bästa fall erbjuds i tex. tjänstepensionslösningar. Jag vill göra något åt det och skaffa fysiskt guld, men det verkar inte finnas något enkelt alternativ för mig som utlandsboende, men jag ska undersöka alternativen som ni gett. Tack Jan och Caroline!

  Mina tankar kring guld … jag har svårt att förstå varför det som varit ”pengar” sen 5000 år verkar vara kontroversiellt. Världens valutor alltid varit upp backade av guld/silver utom i krigs-/kristider när man behövde trycka pengar. Efter 2a världskriget så var den backningen via en koppling till USD som i sin tur var uppbackad av amerikanska guldreserven (sk. Bretton-Woods överenskommelsen). Den bröts av Nixon 1971 när han behövde pengar för att finansiera bland annat Vietnamkriget. Alltså världen har bara varit UTAN guldbackning i 47 år dvs. mindre än 1% av tiden som guld varit pengar. Tyvärr verkar en del tro att SEK och andra valutor fortfarande är uppbackade av guld. Riksbanken har tyvärr bara en lite guldreserv (för kristider) men långt ifrån att den täcker hela svenska penningmängden. En 5-10% av portföljen i guld känns väldigt relevant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik B
 27. Vit pil

  Tankar kring råvarufonder? Likvärdigt eller iaf ett alternativ? Har själv handelsbanken råvarufond, tankar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maja
  1. Vit pil

   Brukar inte råvarufonder investera i gruvor och sånt? De bör iofs på något sätt korrelera med råvarupriserna, men Jag skulle nog inte säga att det är helt likvärdigt ändå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 28. Vit pil

  Jag undrar också varför du inte nämner Auvesta?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Christina
 29. Vit pil

  Fysiskt silver kan du köpa från Tyskland för ensiffrig moms. Vad jag vet så stipulerar EU-regler att detta är helt i sin ordning med svensk lag.

  Detta gäller om silvret är ett legalt betalningsmedel. Det finns både tackor och mynt som har detta,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf Lundgren
 30. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har bara en fråga om varför du inte nämner Auvesta som alternativ till sparande i Guld/silver då du tidigare rekommenderat dem. Har du sett någonting där som gör att du ändrat uppfattning?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 31. Vit pil

  Den här tyska fonden (eller vad det nu är) verkar erbjuda privatpersoner investering och är enligt prospekt 100 % backad av fysiskt guld. Minsta investering är 1 andel. Går inte att hitta på Avanza. Någon som känner till och kan kommentera?
  https://www.xetra-gold.com/en/product/private-investors/
  Ticker: 4GLD

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torbjörn Ericsson
  1. Vit pil

   Den går att köpa via kundtjänst/mäklarbordet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Låt säga att man äger en stor del guld hos tex Bullion Vault och så inträffar en stor börskrasch och guldet går upp en hel del i värde. Hur lätt är det då att sälja guldet? Varför skulle någon köpa när det peakar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Havde
  1. Vit pil

   Det är ju pga att många vill köpa som priset går upp, så det är inget problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lukas
 33. Vit pil

  Genom MiFID II erbjuds inte längre de ETF:er som du listade. Finns det börshandlade alternativ för att få exponering mot guld som du kan se nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
  1. Vit pil

   Dom listade fonderna går att köpa, åtminstone Xetra Gold. Amerikanska ETF:er går inte att köpa längre

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicolas
   1. Vit pil

    De nämnda fonderna ovan går att köpa via Nordnet direkt. Hos Avanza behöver man ringa till kundtjänst och få hjälp att genomföra köpet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Hej! Spännande artikel (som alltid!) och vi funderar på att komplettera våra investeringar med en del guld också. Eftersom artikeln är från 2013 undrar jag om all information fortfarande aktuell skulle du säga?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   En uppenbar sak som har ändrats är att vi inom EU inte längre kan handla ETF:er från USA. Så dom två första ETF:ern under sektion 4 går alltså längre inte att handla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tom
 35. Vit pil

  Tack för en bra blogg!
  Jag funderar på att flytta 5-10% av mina investeringar till guld och silver. Troligtvis blir det ETF:er för min del. Nu vet jag att det inte är ditt förstahandsval, men om du hade köpt ETF:er med ädelmetaller, hade du valt att ha dem i en depå eller en ISK då?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Förmodligen ISK eller KF.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag är benägen att ha motsatt uppfattning, men bygger de på lite antagande om långsiktiga förhållanden.

   Först och främst förväntas guld inte överträffa inflationen på sikt. Inflationsmål ett år 2%. Förvisso innebär det en ”avkastning” över schablonintäkten, men ser man det på lite längre sikt så är nuvarande räntor ovanligt låga. Stiger räntorna så kommer det innebära högre schablonintäkter för KR/ISK. Räknar man på en ränta på 4% så blir det mindre skatt ifall man håller det på vanlig depå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 36. Vit pil

  Hej och tack för en väldigt fin genomgång! Ville bara dela med mig av en liten del av en artikel jag läste i Placera om silver. Pär Ståhl som rekat lite. Detta apropå om ETF-er kan ses som ”säkra” dvs kan backa upp vad de säljer. Kanske kan vara till någon hjälp.

  ” För den som vill investera i silver finns det flera vägar att gå. En sätt är att handla en ETF som placerar i fysiskt silver.
  iShares MSCI Silver Trust (SLV) är den största fysiska ETF:n. Den förvaltar totalt 47 miljarder kronor i fysiskt silver som förvaras i London. När intresset ökar för SLV, så handlar fonden silvertackor för motsvarande belopp som investerarna vill köpa SLV-andelar för. Den handlar inga silverderivatkontrakt utan det är äkta vara som gäller, och exponeringen är mot silverpriset
  iShares är både pionjär och världen största förvaltare av ETF:er. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,50 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs är liten. SLV är den största och mest likvida börshandlade fonden för fysiskt silver, vilket ger en viss stabilitet.”

  Mvh/ Ingrid Sjögren

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingrid Sjögren
 37. Vit pil

  Hej

  Jättemycket intressant artikel dom är högst aktuell. Jag funderar på att byta ut en del av kapitalet i aktier mot fysiskt guld med tanke på den exponentiellt skuld som USA har (46 ggr sedan 2007-8 krisen)

  Är det fortfarande aktuellt att köpa i nuläget med sparhorizon på 5-10 år? Priserna på guld har gått upp 25% sedan publiceringen. Ska man i så fall köpa vid 2-3 tillfällen närmaste månaderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ruizdavi
 38. Vit pil

  Nån som har koll på Liberty Silvers status just nu? Jag noterade att de har ett problem med skatteverket i Sverige – någon som beställt via Estlandsverksamheten?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
  1. Vit pil

   Det är Estlandsverksamheten som haft problem. Mig veterligen så ligger det inne för överklagan just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Hej!

  Jag har en fråga angående hur man (borde?) deklarera guld om man antingen köper det och har det rent fysiskt, eller t.ex. hos BullionVault. Om jag köper guld i form av en ETF på t.ex. Avanza så blir det ju uppenbart att man köpt / sålt och kontrolluppgifter skickas automatiskt till skatteverket, alternativt att värdet räknas in på ett ISK och man blir schablonbeskattad på nuvärdet snarare än förändringen av värdet.

  Men om jag köper guld för 100 000kr år ett, och sedan år 5 säljer det för 150 000kr, så har man ju gjort en vinst som jag tänker mig att man borde behöva deklarera / skatta för. Att Bullion Vault skulle skicka denna info till skatteverket håller jag för osannolikt. Behöver man då själv helt på eget initiativ ta upp det vid försäljning? Behöver man någonstans tala om att man innehar guld i utlandet? Det har ju talats en del på nyheterna om halvrika personer med stora tillgångar i utlandet som undangömts och hur de fått problem.

  Hur gör du, då jag får känslan av att du både köpt och sålt fysiskt guld och via Bullion Valut, med både vinst och förlust?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, det behöver man göra. Man rapporterar det antingen som överskott eller underskott av kapital. Det är 30 procent skatt på vinsten, vilket är ju surt då man inte kan ha det i ett ISK med lägre skatt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan,

    Om man tänker investera 250.000 sek i guld nu i augusti hos Bullion Wault hade du köpt i flera omgångar då och i så fall för hur mycket åt gången? (Med tanke på avgifter vs värdeförändringsrisk).

    Hur gör du med valutaväxlingen när du köper hos dem? Enl. hemsidan finns flera olika möjligheter.

    Tack på förhand!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Helene
  2. Vit pil

   Förtydligande: du behöver nog alltså inte ange att du har guld, det är bara vid försäljning som du behöver deklarera. Om guldet gått upp mer än 400% kan du använda en schablonregel som gör att du får räkna inköpspriset som 20% av försäljningspriset.

   Som jag förstått det så är det inte i sig brottsligt att ha pengarna på cayman utan att informera skatteverket, men jag antar att de som haft dolda tillgångar där har haft det för att pengarna ger avkastning (varför skulle man annars ha tillgångarna i skatteparadis?) och att inte deklarera den är alltså brottsligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 40. Vit pil

  Hej!
  Jätte mycket intressant fakta på din sajt, så tack för allt jobb du lägger ner, jag lär mig mycket :)
  Letade precis på Avanza efter dem två guld/silver etf:erna du nämner ovan men jag hittar dem inte. Finns det i så fall något annat alternativ. Tänker att etf skulle passa mig för att komma igång med RikaTillsammans strategin.
  En fråga till, finns det något alternativ till guld/silver i samma syfte?
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 41. Vit pil

  Hej Jan och alla andra insatta,

  jag har läst och funderat kring BullionVault vs. att köpa oallokerat guld via ETF. Nackdelen med BullionVault är att man bör köpa för bortåt 50 000 SEK för att hålla avgiften < 1%, p.g.a. minimiavgiften 4$/månad.

  Jag har nu snubblat på följande kanadensiska värdepapper, Sprott Physical Gold Trust, se:
  http://sprottphysicalbullion.com/sprott-physical-gold-trust/#

  Om jag förstår det hela korrekt är denna baserad på allokerad guldtillgångar och med årsavgift på 0,42%. Jag kan inte se att de har en minimiavgift.

  När jag söker på Nordnet dyker den upp bland aktierna. Se:
  https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=PHY.U&marketid=25

  Någon som vet mer om minimiavgifter eller har erfarenhet av denna aktie?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Larsson
 42. Vit pil

  Hej. Bra sammanställning. Missade tyvärr att använda din affiliatelänk till Bullionvault, du borde informera om det tydligare.

  Har i alla fall en fundering.

  Har du gjort dig några tankar om lagrings- och försäkringargifterna på Bullionvault? De tar ju 0.12% per år på guld, med ett minsta belopp på $4 per månad. Silver kostar 0.48% per år, minimum $8 per månad.

  Som jag förstår det blir det alltså minst $48 per år för att lagra guld och $96 per år för stt lagra silver.

  Det är en inte helt försumbar summa om man är småsparare. Även om man köper mycket men kanske bara en gång för att behålla så känns det som att de avgifterna kan äta upp en del av besparingarna med tiden.

  Har du räknat på några brytpunkter eller liknande för vilka belopp man bör avsätta till ädelmetaller? Har prisutvecklingen historiskt vart sådan att värdeökningen kompenserat för avgifter i denna storleksordning?

  För mindre mängder ädelmetall tänker jag att avgifterna kanske gör att det blir mer attraktivt att köpa hem fysiskt och gömma någonstans, utan att försäkra det.

  Kan så klart googla och räkna på det här själv, men jag tänkte att du kanske redan har skrivit något bra om det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
  1. Vit pil

   Nej, jag har inte räknat på det, men jag brukar tänka att man inte vill betala mer än 1 – 2 % i avgift. Således bör man ju minst ha en 50 000 kr tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    När det gäller fond vs bullionvault (och liknande) borde man ju kunna jämföra ganska rakt av. Du har ju fondavgifterna att jämföra med förvaringsavgifterna borde inte vara så märkvärdigt.

    På samma sätt kan man jämföra köp/sälja gifter mot spridaren.

    Svårare kan vara att jämföra fysiskt guld med egen ordnad förvaring. Vad kostar det att försäkra guldet? Vad kostar bankfack och i vilken utsträckning gäller försäkring? Här har man. Också spread och frakt som man kan jämföra med köp/sälj.

    Kanske vore intressant med en artikel där man jämför alternativen rent kostnadsmässigt?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Skyking
 43. Vit pil

  Hej Jan!
  Vad är(blir) skillnaden mellan att köpa fysiskt guld hos t.ex. Liberty Silver eller köpa begagnat smyckesguld på Tradera?
  Tack för en väldigt intressant artikel.
  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
  1. Vit pil

   Skillnaden skulle jag säga att det är att du får förbestämda vikter och en förutbestämd renhet på guldet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Hej
  Tack för fin artikel
  Jag har beställt från goldsilver.com i USA
  Och när det kom till Sverige behövde jag tulla det med en kostnad för ca 20000kr
  Menar du att detta är fel av Tullverket?
  Mvh Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Om det är guld så skulle jag påstå det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   …och är det silver så är det rätt…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 45. Vit pil

  Hej. Vad tycker du om detta? Bara en del i ett brev om att köpa silver ”Information för dig som är intresserad av att bli kund i ISN
  Vi i Sverige har sedan 2013 haft möjlighet att köpa fysiskt silver och guld genom ett företag som heter ISN, International Silver Network. Vi har valt att ha dem som leverantör då ISN är ett av få företag som skickar fysiskt silver och guld till Europa och de har moms, skatt, försäkring och frakt med i priset så att priset inte blir vilseledande. Att köpa fysiska tillgångar har många fördelar och det fungerar likt ett sparande, skillnaden är att silvret historiskt sätt håller sitt värde över tid. Det som är intressant med just silver är att silver konsumeras, hela 54 % av världens silverkonsumtion används industriellt vid produktion av t.ex. läkemedel, solceller, datorer och mobiltelefoner. Silver är mer sällsynt än guld och i sin brutna form finns det faktiskt fem gånger så mycket guld som silver ovan jord. Det gör silvret mycket intressant att äga. Just nu är det rea på fysiskt silver och enligt experter så kommer fysiskt silver inom 3 år öka med över 100 % och inom 1år ca 30 %. ” Enligt min syster så stiger värdet med 40% varje år vilket iså fall vore en guld gruva. Är det vettigt att spara även i små summor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Det låter för mig som att det är blandning mellan fakta och lite slutsatser. Man skulle vilja ha det separerat från varandra. Jag själv är alltid skeptisk till folk som påstår något om framtiden för det enda vi kan säga med säkerhet om framtiden är att vi inte kan säga något med säkerhet. Så nej, att silver stiger med 40 % varje är är direkt felaktigt. Är det vettigt att ha silver som en del i sitt sparande ja, det skulle jag påstår enligt konceptet att inte lägga alla äggen i samma korg.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Hej!
  Jag funderade på att köpa guld från libertysilver.ee men allt är tillfälligt slut i lager.
  Det finns dock en annan liknande sida, libertysilver.se (alltså svensk sida). Vet du ifall de har någon koppling med varandra, och ifall det är något att rekommendera?
  Har du förslag på andra svenska sidor (har exempelvis kollat på guldcentralen.se), men de har väl högre moms än utländska sidor?
  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Det rör sig alltså om två olika bolag, men de har samma ägare/grundare (eller är närbesläktade på annat sätt). Det finns också bullionstar i singapore som har liknande koppling till libertysilver, men med mer fristående image.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 47. Vit pil

  Flott artikkel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Harald Hårnes
 48. Vit pil

  Hej,
  Tack för bra artikel. Har tittat lite på avgifter för köp samt för årliga avgifter och hamnar lite på tanken att köpa guld via BullionVault men att köpa silver via ZKB. Hade du bara köpt ZKB via tjänstepension pga att pengarna är låsta och i annat fall undvikit ZKB?
  Mvh Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Olsson
  1. Vit pil

   Jag blir lite nyfiken på hur du resonerar? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tänker såhär. För silverinköp via ZKB så är det courtage 800 SEK samt årsavgift 0,6%. BullionVault har 0,5% för inköp därefter minimum 96 USD alternativt 0,48%. Givet beloppen hamnar så det mer handlar om procentsatserna så tycker jag att skillnaden 0,12% som ETFn är dyrare är värt det då jag tycker den känns mindre omständig att äga. För guld blir skillnaden nästan mer än tre gånger större. En brasklapp får jag lämna utifall det finns någon mer avgift för ZKBn som jag missat. Mvh Fredrik

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik Olsson
 49. Vit pil

  Mycket info lärt jag mig här hos dig, stort tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 50. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag köpte guld från Bullion Vault sommaren 2014 och lite strövis efter det, har inte tittat så mycket på det, men upptäcker nu en kostnad på 3,6-3,8 Euro per månad i ex:”Gold custody charges for April 2015: USD 4 (4 USD tror jag)”.
  Har missat det, är det en rimlig kostnad? Har du med det i dina kalkyler? Nu ligger jag på -38 USD i Balance…
  Hittar inte heller något enkel sätt att se hur mycket jag har lagt in totalt och hur jag ligger till mot dagens dollarkurs.
  (Kursen har gått upp, så jag ligger + totalt. Jag har guld för ca 4500 EUR
  Mvh Kennet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kennet
  1. Vit pil

   Ja, det är deras avgift för förvaring och försäkring. Se deras avgifter. Det är ju som en fond som tar förvaltningsavgift.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Tack så mycket för en bra sammanfattning, väldigt intressant läsning. Har funderat länge på att investera i guld, lutar mot att jag kommer göra det med BullionVault och om jag gör det går jag definitivt in via din affiliatelänk!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica
  1. Vit pil

   Tack, vad roligt. Återkom om du har frågor, har rätt mycket erfarenhet av både dem och andra leverantörer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Hej! Tack för en mycket intressant artikel och hemsida, håller på att läsa mig igenom allt nyttigt och kommer att förändra mitt sparande därefter. En fråga nu, om de schweitziska ETF:er du refererar till verkar ju vara riktigt intressanta eftersom de kombinerar fördelarna med ”pappersköp” och faktisk allokering. Du skriver dock inte på det sättet om dem, så jag undrar om jag missuppfattat något?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karsten Wijk
  1. Vit pil

   Jo, de gör ju det. Men de är lite svåra att köpa. Avanza tar 800 kr i courtage och det gör ju att man nästan behöver köpa för över 50 000 kr för att det ska vara lönt. Det är den enda nackdelen som jag ser det. Sedan behöver man vara medveten om att de handlas i franc (CHF).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 53. Vit pil

  Hej!
  Väldig fint och lärorik artikel, uppskattar värkkigen att de delar med dig.
  Min fundering är att jag läst på nätet att det finns risk att man får falsk guld levererat.
  Hur skall man försäkra sig mot detta?
  Vad har du för tips!
  Mvh/ Nabi

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nabi
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att välja en seriös sajt. Sedan kan man ju väga och mäta det guldet som man får. I övrigt är det ju väldigt svårt att försäkra sig mot tänker jag. Tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Hej Jan! Vi träffades på Balansekonomins workshop nu senast i mars. Mycket trevligt! Givande läsning här också. Funderar starkt på att köpa guld/silver från Gold & Silver.com, då även jag är intresserad av Mike Maloneys insider-utskick. Mina funderingar är… Hur säker kan man vara på att varorna inte blir bestulna på vägen? Är inte sugen på att betala någon skatt vid köpet. Måste man det? Hur undgår man det i så fall?
  Med vänlig hälsning,
  Michel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michel Abaji
  1. Vit pil

   Jag har själv köpt från Maloney av samma anledning som du. Om jag inte minns fel så är varorna försäkrade längs vägen, så det borde vara en minimal risk att de försvinner. Jag har beställt ett flertal gånger från olika leverantörer och det har alltid fungerat.

   Däremot så är jag lite tveksam till värdet av hans insider-program. Jag kollar det då och då, men skulle nog inte betalt pengar om jag inte hade fått det på köpet så att säga.

   När det gäller skatten så har vi ingen skatt (moms) på guld i Sverige. Däremot på silver. Så mitt tips är att köpa guldet från Mike om du vill och sedan köpa silver från t.ex. Liberty Silver där du kan få det momsfritt – http://libertysilver.ee/?r=62

   Lycka till!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej och tack för svar! En sista fråga. Har tänkt köpa på mig en hög guld och silver nu som ren försäkring då jag inte äger några ädelmetaller idag. Med hänsyn till dagens spotpriser, hur hade du valt att göra fördelningen i procent mellan guld och silver? Förstår att det finns många andra aspekter än spotpriset att ta hänsyn till, och det hade därför varit mycket givande om du kan tänka dig att dela med dig av din högst personliga åsikt i detta ämnet.
    Med vänlig hälsning,
    Michel

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Michel Abaji
   2. Vit pil

    Svårt att säga något allmängiltigt. Silver är ju lite som guld på steroider. Silver tenderar följa guld med högre svängningar (volatilitet). Jag själv försöker ligga någonstans 50-50 i fördelningen. Men det handlar ju också om mängden pengar man har att lägga. Guld är ju betydligt dyrare per gram.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Hej!
  Bra innehåll, väldigt intressant!

  Från en student.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 56. Vit pil

  Hej Jan,

  har du tittat nåt på stureguld.se ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Anderson
 57. Vit pil

  Borde inte inköp av fysiskt guld via Guldcentralen hemma i Sverige vara det enklaste och säkraste sättet att inhandla metallen, eller är de dyrare än de företag utomlands som omnämnts!?

  Om man köper några hundra gram guld vill man knappast förvara det i garderoben utan väljer hellre att förvara det i bankfack! Men du tar inte upp vad som gäller ifall man förvarar guldet i bankfack. Om banken går omkull, kan den då lägga beslag på mitt guld som förvaras där!?

  Tackar annars skribenten för bra och värdefull artikel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Theo
  1. Vit pil

   Har inte kollat på Guldcentralen men när jag kollar snabbt så verkar de vara något dyrare än t.ex. LibertySilver.ee men å andra sidan så har de förmodligen inte samma fraktkostnad.

   När det gäller förvaringen så kan man ha det i bankfack, men då får man betala för det. Dessutom är det ju inte mer försäkrat där än att ha det hemma – det var i alla fall det beskedet som jag fick från min bank och försäkrinsbolag. Dessutom var t.ex. bankfacket bara försäkrat till 400 000 kr, medan lösöre i hemförsäkringen kan man ha hur högt som helst (i princip).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag tror spontant att det blir billigare på libertysilver.se då de väl har lägre frakt.

   När det gäller försäkring så har bankfack en ”inbyggd” försäkring upp till 750tkr har jag för mig. Som jag förstått så gäller hemförsäkring om du förvarar det hemma **OM** du har tillräckligt belopp på lösöret hemma. Mindre mängder ryms kanske i det lösöresbelopp man har, men vid större mängder kan det behövas att man höjer beloppet (och får därmed högre premie).

   Man skall därför nog fundera över vad som blir billigast. Tänk bara på att inte sprida information om att du har guld hemma dock – det kan locka inbrottstjuvar (vilket inte är kul även om man är fullt försäkrad har jag hört).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 58. Vit pil

  Har du nån program som man kan följa för att lära sig hur man ska investera i guld / silver som bäst…finns saker jag undrar så som var kan jag handla guld som billigast och sen sälja det som bäst / dyrast !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leon
  1. Vit pil

   Om du ska trada guld och silver så skulle jag nog rekommendera Bullion Vault. Där kan du handla nära spot-pris och de har en hel mängd artiklar på ämnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Vart kan man sälja silver/guld då? Kollar på ”liberty silver” men hittar inget om att sälja deras produkter. Måste jag sälja till samma ställe som jag köpte hos?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albin
  1. Vit pil

   Nej, det behöver man inte. Man kan sälja guld i de flesta pankbanker, guldhandlare och andra ställen. Det är bara att googla. Notera dock att jag ofta pratar om fysiskt guld/silver som en försäkring – som sannolikheten är låg att man ska använda.

   Vill man ha det som investeringsdel i t.ex. sin RikaTillsammans-portfölj så rekommenderar jag sajter som t.ex. BullionVault där du kan handla det direkt mot spot-pris.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Gå in på libertysilver.se istället, där kan du både se köp- och säljpris direkt.

   En fin sak med fysiskt guld är att du inte är beroende av företaget du köpt av när väl affären är slutförd. Det gör inget om de sen går omkull då du kan sälja guldet till någon annan. Man skall dock se till att man säljer till någon som ger rimligt betalt för det – jag kan tänka mig att många pantbanker och guldhandlare betalar dåligt för guldet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 60. Vit pil

  Hej– kan du lägga till nåt om hur man kan försäkra sig mot att det är äkta vara? Så att till exempel en tacka silver inte är tenn innuti, från Estland? Finns det skojare på etf marknaden finns det ju också det på fysiskt, eller?
  Skulle vilja köpa nån mindre tacka men är orolig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hej Johan,
   Det bästa är att köpa en tacka med välkänt märke som Valcombi Suisse eller PAMP i förseglad packning som inte skall öppnas. Då lär den vara lättare att sälja om det skulle behövas. Annars måste tackan besiktigas för äkthet varje gång eller så får man lågt pris när det säljs. Tänk på att silver tar mer plats och är dyrare att förvara.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Mange
  2. Vit pil

   Hej Johan,
   Jag tror att bästa garantin du kan uppnå är att handla av någon betrodd aktör. Själv har jag vid två tillfällen köpt silvermynt av Liberty Silver i Estland, efter att ha läst kommentarer på nätet av flera andra med bara positiva erfarenheter. Vem du än har i åtanke som leverantör, så är en nät-sökning ett minimum för att få någon uppfattning om hur deras kund-relation är.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Bernt
   1. Vit pil

    Är man orolig skall man först och främst se till att handla av någon man kan ställa till svars för äktheten.

    Jag håller INTE med Mange helt. Rätt att man skall välja välkända produkter, men att låta dem ligga i förpackningen kan vara en falsk trygghet. Är det en välkänd produkt så kan man med ganska enkla medel kontrollera att det är äkta vara. Man kan väga och mäta produkten och framför allt kontrollera dess akustiska egenskaper.

    De som förfalskar är ganska skickliga på att göra det och att då tro att förpacka dem trovärdigt skulle vara ett oöverstigligt problem är ganska naivt.

    Att det skulle vara lättare att sälja dem i orginalförpackning gäller nog därför bara ifall du säljer den till någon naiv snubbe på blocket. De som inser att förpackningen kan förfalskas lika väl förlitar sig inte på den och då är det något som gör varken till eller från.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    skyking
 61. Vit pil

  Hej,

  Jag undrar om man måste betala tull för guldmynt som köps utanför EU (t.ex USA) och skickas hit med kurir? Är man också skattepliktig på värdestegring av guldmynt när man säljer det i Sverige?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mange
  1. Vit pil

   Nej, du skall mig veterligen inte betala tull. Du skall definitivt inte betala moms iaf.

   Du skall skatta för vinsten du gör när du säljer. Den räknas ut som skillnaden mellan försäljningspris och inköpspris och då skall dessa räknas om i svenska kronor så som det gällde när du köpte/sålde.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 62. Vit pil

  ”Den andra stora nackdelen är att dessa fonder ofta handlas i en utländsk valuta – i majoriteten av fall i USD. Det betyder att när du köper en fond så gör du egentligen en spekulation både i metallpriset och i dollarpriset.”

  Är inte det irrelevant vilken valuta fonden handlar med? Guld i sig är ju en slags valuta så hur andra valutor står borde inte spela någon roll. Om dollarn går ner jämfört med andra starka valutor, men svenska kronan inte rör sig, så kommer guldpriset gå upp i dollar men stå stilla i svenska kronor (alla andra faktorer borträknade). …?

  Eller…? Det känns som att en av oss gör ett tankemisstag :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olov
 63. Vit pil

  ” jag vet faktiskt inte varför Estland har 0 % i moms, men eftersom de är med i EU så ger det en ganska intressant effekt.”
  Silvermynt är lagligt betalmedel i Estland därför har de ingen skatt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  christoffer
 64. Vit pil

  Hej Jan.
  Tack för en bra kick-off på nationaldaggen, pengamaskinen är redan igång där jag har ”tagit tag” i några idéer jag funderat på en tid nu. Just nu håller jag på att styra upp den mekaniska delen och kommer göra en hel del omplaceringar. En tanke som jag har är kring justeringarna 1-2 gånger per år där 25% ligger i guld/silver; hur löser du det om du har metallerna i fysisk for hemma, blir inte det styrigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 65. Vit pil

  På frågan om guld i hemmet till Trygghansa fick jag följande svar.
  ”Ja, det täcks utav oss. Så länge ditt lösöre inte överstiger fullvärdet.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
  1. Vit pil

   Ja, det är det svaret som jag också har fått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Intressant läsning, jag har många lika tankar åt samma håll när det gäller bostad, ekonomiskt frihet och investeringar.
  Vad tycker du om guldbolag som ett sätt att investera i ädelmetaller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valyo
 67. Vit pil

  Fann just din blogg. Intressant läsning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  monica
 68. Vit pil

  Jag har inte nerver nog för en all-in Aktieportfölj så jag tänker mig en permanent portfölj enligt Harry Browne modellen. Jag har skaffat 25% Aktiefonder, 25% Obligationsfonder, 25% Räntefonder enligt dina rekommendationer på nybörjare portfölj. Nu återstår dock att skaffa 25% i reala värden.

  Att han en hög guld på skrivbordet vore ju coolt att ha men utdelningen skulle i sådana fall bli perioderad och jag skulle sakna den stadiga utdelningen fonderna vilket känns lite bistert. Finns det andra tillgångar som kan vara intressanta som fungerar lika som guld?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lord Metroid
  1. Vit pil

   Då är vi två. Dessutom ser jag det onödigt – varför gå all-in i en lösning som över tid har presterat marginellt bättre än en allväders/permanentportfölj.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Guld är rätt så dyrt har jag nu upptäckt. Om man månadsparar så har man knappast råd att köpa en guldtacka av någon större vikt per månad. Så vad bör man ha för strategi för sin del av portföljen ämnad till reala värden så som guld?
   Bör man köpa en guldtacka av mindre vikt varje månad eller bör man samla på hög och vänta till slutet av året och köpa en enda stor guldtacka?

   Finns ju problem med båda tillvägagångssätten. Dels blir den totala fraktkostnaderna högre och man får betala en högre premie om man köper en mindre guldtacka varje månad. Men om man köper en stor guldtacka en gång om året blir det ju helt omöjligt att balansera om portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lord Metroid
   1. Vit pil

    Ja, eller så använder du Bullion Vault som jag har skrivit om på bloggen. Där kan du köpa guld/silver och andra råvar på gram-basis… :-)

    Så gör jag – sedan sparar jag ihop till ett fysiskt köp av mynt/tackor per år just på grund av att overheadkostnaden är så pass dyr. Då tänker jag mest frakt, försäkring och marginal mot spot-priset för att du får det fysiskt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Om nu den här smällen skulle komma så misstänker jag att guld priset du skulle öka markant. Vad tror du om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 70. Vit pil

  En viktig kommentar om BullionVault som du inte nämnt är deras lagringsavgift på minimum $48/år (för guld, det dubbla för silver). Det innebär att om man accepterar en lagringsavgift på max 0,5% av investeringen, så behöver man investera minst c:a 80 000 (för guld, 160 000 för silver). Du som så vist pekat på fördelarna med låga fondavgifter borde kanske göra samma resonemang för investeringar i guld och silver hos BullionVault.

  Annars tack för en lysande blogg! Den har fått mig att under de senaste månaderna helt lägga om mitt sparande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bernt
  1. Vit pil

   Hej Berit! Tack för påpekandet. Det hade jag faktiskt inte tänkt på. Det är självklart att det borde vara med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Är nedanstående beräkning korrekt avseende lagringsavgiften. Låt säg att jag satsar 10000 kr i guld, då kostar det mig 3,6% i avgift att ha den säkerheten?

   360 kr lagringsavgift / 10000 kr investerat = 3,6% avgift

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jens
   1. Vit pil

    Ja det stämmer (om du med 360 SEK menar = 48 USD). För att vara helt korrekt är BullionVaults avgift 0,12% för guld, MEN minimiavgiften är 4 USD/månad, dvs 12*4 USD = 48 USD/år. Vid större investeringar (flera hundra tusen SEK) blir avgiften låg, investerar man däremot i storleksordningen tiotusentals SEK (eller mindre) blir avgiften däremot väl hög i mina ögon.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Bernt
   2. Vit pil

    Jag håller med. Det viktiga är dock att sätta det i relation med t.ex. en fondavgift. Tumregeln för fondavgifter är ju att fonden har ju en officiell kostnad på t.ex. 1. 5 % och sedan ofta även en lika stor intern kostnad som inte särredovisas. Men ja, för små summor är det inte en oväsentlig procentuell kostnad.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Jag har kollat på det här med att investera i guld och silver via en lagringstjänst på nätet. Om jag har fattat det rätt så går det nu att öppna Onlinekonto (https://www.perthmint.com/storage/depository-online.html) på Perth Mint utan att minimiinsättning krävs. De har lite högre årliga avgifter (i procent), men det blir billigare om man inte har så mycket pengar att investera: https://www.perthmint.com/storage/pricing.html

   Till exempel blir det ca 8 kronor i avgift i månaden för guld värt 10000 kronor. Det tycker jag är överkomligt! Skulle man sen komma upp i högre summor kan man ju alltid sälja av allt och istället köpa via BullionVault som har lägre procentuell avgift.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.