Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld

Fördelar, nackdelar och praktiska erfarenheter av guld och silver

Guld har i flera tusen år varit en form av pengar,  en värdebevarare, en försäkring och inte minst en investering. Guld är dessutom intressant på grund av allt som det inte är. Den här artikeln är en sammanfattning av mina erfarenheter av att köpa guld, sälja guld och investera i guld. Även om guld ofta kritiseras är det svårt att argumentera mot en liten andel om ca 5 procent av sparandet i guld. Den gör nämligen en portfölj lite bättre.

Guld är jämte aktier, räntor och kontanter ett av de tillgångsslag som jag placerar mest pengar i. Tyvärr är det dock inte helt enkelt att investera i guld. Syftet med den här artikeln är således att: 

  • Ge en kort introduktion till guld och dessa plats i sparandet
  • Ge tips på hur du kan köpa guld, sälja guld och investera i guld och silver
  • Dela med oss av våra erfarenheter av de tre olika sätten att investera i guld som 1) Guld i fysisk form som guldmynt eller guldtackor, 2) Som värdepapper i form av fonder eller börshandlade fonder (ETF:er) och 3) Via specialiserade mäklare (typ Nordnet fast för guld och silver)
  • Gå genom fördelar och nackdelar med de olika sätten ovan att köpa guld
  • Ge konkreta tips på var man kan köpa, sälja guld och investera i guld

Att köpa guld är kontroversiellt

Jag vill redan nu dock påpeka att guld och framförallt att investera i guld är ganska kontroversiellt. Guld brukar kallas en barbarisk relik som inte har någon plats i dagens ekonomi eftersom det är som en sten som varken växer, ger utdelning eller har någon större praktisk nytta.

Förespråkarna för guld hävdar tvärtom att guld är det enda det man bör investera i eftersom hela dagens monetära system är en bluff och guld har varit den enda formen av pengar som har funnits i flera tusen år. 

Jag ska vara helt ärlig att jag tror inte på någon av dessa ytterligheter. Sanningen brukar tvärtom ofta ligga någonstans mitt mellan de extrema synsätten. Vi diskuterade guldets vara eller icke-vara med Eric Strand i avsnitt #51.

Jag tror nämligen att många likt mig köper guld för att skydda mina pengar och  sparande – inte för att det är sällsynt, gult eller skinande. Snarare är det nästan viktigare på grund av vad guld INTE är. Guld är inte en skuld, en fordran, en andel som en aktie eller någon annan form av ett finansiellt löfte.

Guld är intressant pga vad det INTE är

Guld kan inte till skillnad från ett företag, bank eller stat gå i konkurs och det kan inte heller skapas på samma sätt som en aktie, obligation, derivat eller valuta. Guld behöver inte någon annan eller något annat för att finnas. Det rostar inte, det går inte skapa och det behövs cyanid för att förstöra det. 

Visst är guld dumt som en sten och kan det sjunka i värde men historiskt sett har det aldrig någonsin tappat allt värde och blivit värt noll. Något som inträffar både för företag, länder, aktier och obligationer med jämna mellanrum.

Kombinerat med att det tenderar att stiga i värde i samband med kriser är det rimligt att argumentera för att ha lite guld i sitt sparande. Det kommer inte göras några förändringar i portföljerna just nu, men sannolikheten är stor att vid nyår kommer alla portföljerna få ett innehav på ca 5 procent guld eftersom det historiskt sett har gjort dem bättre.

Tack för den här veckan,
Jan (och Caroline)

Sammanfattning och artikelns viktigaste punkter

Precis som vanligt kommer här en sammanfattning av de viktigaste punkterna i artikeln. 

Guld är och har alltid varit en värdebevarare och skydd mot inflation
Om riksbanken håller sitt inflationsmål om 2 procent per år innebär det att 100 kr i doppresent bara är värda ca 74 kr vid studenten. På 100 år förlorar 100 kr nästan 97 % av sitt värde. Guld har på grund av sin begränsade mängd alltid stått emot inflationen – t.ex. kostar en bil lika mycket idag som den gjorde för 100 år sedan omräknat till guld.
Mellan 5 och 10 procent guld i en portfölj gör den bättre
Guld har historiskt sett gjort portföljer bättre genom att vara negativt korrelerad mot aktier i tider av kriser. En 60/40-portfölj blev t.ex. 0,55 % bättre per år under 30-års perioden mellan 1987-2017.
Fysiskt guld – fördelar och nackdelar
En av fördelarna med att äga fysiskt guld är att ingen annan kan göra anspråk på det. Det är mycket värde som tar lite plats och det är något som är lätt att växla, ha som en försäkring och ge bort i arv. Nackdelarna är att det är dyrt att köpa och sälja pga extra påslag, det kräver tillit av den som du köper och det är svårt med lagring och försäkring.
Guld som värdepapper – fördelar och nackdelar
Det enklaste sättet att köpa guld är att göra det i form av värdepapper. Det går att göra via en vanliga nätmäklare som t.ex. Nordnet. Det är enkelt, det är billigt, du kan använda låsta pengar i form av t.ex. pension, det går snabbt och avgifterna är hyfsat låga. Den stora nackdelen är att du har en motpartsrisk där du inte vet om fonden du köper äger guldet fysiskt eller bara har en skuldsedel från någon annan. En annan nackdel är att du inte kan få guldet levererat fysiskt hem till dig.
Guld i fysisk form men med outsourcad lagring
Genom att köpa guld via specialiserade mäklare får du fördelarna med det fysiska guldet samtidigt som du undviker en hel del av nackdelarna. Nackdelen är dock att det är dyrt för mindre mängder guld och kräver lite en del administration.
Silver är som guld i ett gummiband
Silver beter sig lite annorlunda från guld genom att det ofta går mer upp när guldet går upp och mer ner när guldet sjunker i värde. Risken är högre men även avkastningen. Därav liknelsen med gummibandet.

Vi använder själva följande leverantörer. För att vara tydlig och transparent, de har inte varit med och sponsrat artikeln, men vi har ordnat med sponsrade länkar till dem. Det innebär att om du blir kund och köper guld via dem så får vi en liten ersättning som vi använder för att finansiera bloggen. 

Om du har frågor eller funderingar, skriv dem gärna i kommentarerna. 

Rekommendation per 4 dec 2020

Per idag är det bästa sättet för oss småsparare att köpa guld via fonden Xetra Gold. Den går att handla som en vanlig fond via Avanza och Nordnet. De andra sätten fungerar men har sina nackdelar.

Du kan söka upp fonden genom att på Nordnet och Avanzas hemsidor söka efter ”4GLD” som är fondens kortnamn.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Argument för att guldet har en plats i sparandet

Jag rekommenderar först och främst att läsa artikeln i avsnitt #51 där jag går genom caset för guld mer i detalj med grafer och staplar. I den här artikeln nöjer jag mig med att konstatera huvudpunkterna i argumentationen. 

Guld är ett skydd mot inflation

Inflation är när pengar minskar i värde. Det vill säga när du kan köpa mindre varor och tjänster för de pengar som du har. Inflation är något som pågår hela tiden, t.ex. har den svenska riksbanken ett inflationsmål om två procent. Det innebär att att dina pengar ska förlora två procent i värde per år. 

Även om det är en maklig takt, så innebär det att pengarnas värde halveras på ca 30 år. Det är en av anledningarna till att vi som är lite äldre upplever att saker var billigare förr. Tvärtom var det många gånger inte billigare förr, utan att det är bara pengarna som har minskat i värde.

Ibland kan dock inflationen gå fortare än så, vilket vi har sett vid olika tillfällen i historien som nedanstående två bilder visar. 

Pengar som förlorat sitt värde på grund av inflationen.

Ibland har pengarna haft ett så lågt värde att det har varit billigare att bokstavligt talat elda upp pengar än att köpa riktigt bränsle. Nu kan man ju lätt tro att det bara är ett historiskt fenomen, men det är högst dagsaktuellt även idag. Nedanstående bild är från Venezuela där inflationen också mer eller mindre har gjort pengar värdelösa. 

Bilden visar mängden pengar som behövs för att köpa varan bredvid pengarna.

Högen med pengar på bilden visar mängden pengar som behövs för att köpa varan jämte pengarna. Inflationen har varit flera tusen procent som har fått väldigt konkreta följder för befolkningen. Det ha rapporterats i många medier att stora delar i befolkningen faktiskt inte fått tillräckligt med mat för dagen.

Guld har historiskt alltid skyddat mot inflation som många gånger är orsakad av politikers klåfingrighet. Något som illustreras ganska tydligt på guldpriset i förhållande till den venezuelanska valutan bolivar. 

Priset på guld i Bolivar

Tolkningen är precis som innan – bättre att äga guld än att äga valuta. 

Guld är en värdebevarare

En av anledningarna till att guldet skyddar mot inflation är att det är en värdebevarare. Ett av de bästa exemplen jag har hittat för att illustrera det här är fenomenet är Ford-bilar. 

En T-ford kostade 1910 ca 260 USD eller 450 g guld.

Att köpa en T-Ford 1910 kostade ca 260 USD eller 450 gram guld om man räknade om det med dåvarande guldpris om ca 19 USD per oz. Ungefär 100 år senare släppte Ford en ny bil i form av Ford Focus. 

En Ford Focus 2017 kostade ca 21 000 dollar eller ca 480 gram guld.

Priset på en Ford Focus var 2017 ca 21 000 USD, vilket omräknad till kronor var ca 169 000 kr. Det mer intressanta vara att räknade man om det till guld så kostade bilen ca 480 gram. 

Priset på en bil har på lite mer än 100 år stigit från 260 USD till 21 000 USD men mätt i guld har det i princip varit oförändrat. Det säger ju sig självt vad man skulle vilja ha sina pengar om man behövde ”arkivera” dem någonstans i 100 år. Det är anledningen till att man brukar prata om guld som en värdebevarare. 

Guld finns bara i en väldigt begränsad mängd

En annan stor fördel med guld är att det bara finns i en högst begränsad mängd. Totalt finns det bara ca 195 000 ton guld. Det fördelas på ca 90 000 ton smycken, 40 000 ton privat sparande, ca 30 000 ton statligt sparande och 25 000 ton övrigt. Man räknar med att det i jorden finns ytterligare ca 57 000 ton och varje år bryter man ca 1 500 ton. 

Jag såg till och med ett påstående att allt guld i värden skulle få plats i en kub med sidorna 21 meter. Det skulle i sin tur innebära att allt världens guld skulle få plats under Eiffel-tornet i Paris. 

Att det bara finns i en begränsad mängd betyder att man inte kan tillverka mer guld som man kan göra med t.ex. pengar och därmed kommer det hålla värdet bättre – precis som historien har visat. Som jämförelse kan säga att det totala värdet av allt guld i världen är ca 7 300 miljarder USD. Räknar man bort smycken och övrigt ger det att värdet på det investeringsbara guldet är drygt hälften, dvs. 3 700 miljarder USD.

Tittar man bara på de 500 största företagen i USA (S&P 500) så har ett marknadsvärde på över 24 000 miljarder USD. Bara Apple har under året varit värt över 1 000 miljarder USD. Tittar man totalt på de största börserna i världen så har de ett värde på över 70 000 miljarder.

Det betyder att det tillgängliga investerbara guldet är 5 % av det totala värdet i aktier. Det betyder att om och när investerare omallokerar från aktier till guld så kommer det vara trångt i dörren. Tillgången på guld är helt enkelt väldigt begränsad.

Guld tenderar röra sig okorrelerat med övriga tillgångar

Nedanstående bild visar en tabell över flera tillgångsslag och deras utveckling per år och gentemot varandra. 

Tabell som visar hur olika tillgångsslag har utvecklats per år sedan 1977.

Sammanställningen kommer från BullionVault och kan hittas här i en högre upplösning. Den visar tydligt hur guldet varierar gentemot andra tillgångar. Att guldet inte rör sig som andra tillgångar är en fördel eftersom det hjälper oss att sprida riskerna och inte lägga alla äggen i samma korg. Man får helt enkelt en helt ny korg att arbeta med. 

Guld har skyddat vid olika former av kriser

Bloomberg publicerade 2017 artikeln ”Is Gold really a good hedge?” som gick genom guldets utveckling vid olika historiska kriser. Jag tycker följande tabell är ganska talande:

KrisperiodPeriodS&P 500USA räntorGuld
Kraschen 1987870825 – 871019-33,2%-7,2%5,0%
Irak invaderar Kuwait900717 – 901012-17,6%-0,4%7,6%
Asien-krisen971007 – 971028-6,2%0,0%-4,6%
Rysslandskrisen / LTCM-krisen980720 – 980810-18,7%5,3%1,2%
11 september010910 – 011011-22,3%11,2%16,6%
Finanskrisen071011 – 090306-54,5%15,8%25,6%
EU-krisen och flash-kraschen100420 – 100701-14,5%4,5%5,1%
Nedgraderingen av USAs kreditbetyg110725 – 110809-12,3%3,6%7,8%
Kina-oroligheterna150818 – 160211-11,8%3,5%11,5%
Genomsnitt
-19,6%3,4%6,9%

Kompletterar vi med t.ex. Brexit så gick den svenska börsen ner -6,6 % samtidigt som guld höll sitt värde och steg till +2,5 %. Vid den lilla skakningen i våras då volatiliteten återkom sjön börsen med -7,9 % samtidigt som guldet höll sitt värde och steg till +1,2 %. 

I princip vid alla kriser har guldet behållt eller ökat sitt värde. Även om det inte finns några garantier tänker jag att det inte är orimligt att anse att guldet borde bete sig liknande.

Guld gör en portfölj lite bättre

Samma artikel jämförde en klassisk nybörjarportfölj bestående 60 % aktiefonder och 40 % räntefonder med en portfölj där man lade in 10 procent guld. Det vill säga att man jämförde en 60/40-portfölj med en 55/35/10-portfölj. 

Jämförelse av en portfölj med 60/40-fördelning vs en med 55/35/10.

Som grafen ovan visar var en portfölj med guld bättre än en portfölj utan guld. Man kan tycka att förbättringen på +0,55 procent per år är liten, men över en tillräckligt lång tidsperiod är skillnaden inte försumbar. Det blir pengar av det också. 

Även det brittiska företaget Oxford Economics kom fram till en liknande slutsats i en rapport från 2011 (även om den var finansierad av World Gold Council) där de skrev: 

We find that because of its lack of correlation with other financial assets, gold has a useful role to play in stabilising the value of a portfolio even if the conservative assumption of a modest negative real annual return is made. […] We find gold’s optimum share of a portfolio to be around 5% in a base long-term case for the UK featuring 2.25% growth and 2% annual inflation.

Oxford Economics, ”The impact of indlation and deflation and the case for Gold”, Juli, 2011

Guld och silver är ”generational wealth”

Vid ett tillfälle kom jag över en hemsida som beskrev guld som värde som gavs vidare i generationer. Jag kommer ihåg att jag redan från början tyckte om begreppet ”generational wealth”. Det hänger väl ihop med att man har barn och funderar mycket på sitt arv och vad man ger vidare. Jag och min bror fick själva lite guld av våra farföräldrar. 

Sedan kan jag faktiskt också tycka att särskilt det fysiska guldet är fint att titta på och äga. Jag vet att det är högst subjektivt, men det känns inte lika abstrakt som en globalfond samtidigt som man känner historiens vingslag – särskilt eftersom man dessutom är uppväxt på historier om guld och silverskatter. 

Guld skiljer sig från andra råvaror och reala tillgångar

Guld brukar ibland kategoriseras som en real tillgång eller som en råvara – men den skiljer sig faktiskt åt även från dessa. En real tillgång som en fastighet prissätts inte i realtid som guld. Dessutom är guld en betydligt mer likvid investering eftersom den går att köpa och sälja som en aktie flera gånger om dagen. 

Det skiljer sig från andra råvaror eftersom det har en ganska liten (och konstant) industriell användning. Av allt sålt guld används bara ca 11 % av i industrin, att jämföra med silver som har en användning på över 65 %. Det i sin tur medför att guldpriset påverkas särskilt mycket av den globala ekonomiska aktiviteten. 

Fördelar och nackdelar med de tre sätten att köpa guld

Som jag skrev i sammanfattningen så finns det egentligen bara tre sätt som jag har hittat att köpa guld och silver på. De har alla olika för- och nackdelar som det är viktigt att vara medveten om. 

Köpa fysiskt guld i form av mynt och guldtackor

Det första sättet är det som de flesta kanske associerar med just att köpa guld, det vill säga de riktiga guldmynten och guldtackorna. Man köper helt enkelt guldet i butik eller via nätet och får det hemlevererat. 

Fördelarna med att ha guldet i fysisk form är flera. Framförallt är det ingen annan som kan göra anspråk på det, det är du som äger det. Det är mycket värde på liten volym och du kommer alltid kunna växla det till pengar. Det är en trygghet precis på samma sätt som svenska riksbanken har flera tusen guldtackor.

Nackdelarna är tyvärr också flera. Den första nackdelen är att du får betala en premie för att få det i fysisk form. Du betalar således inte bara för själva guldet, du betalar även för tillverkningen, frakten, försäkring på frakten samt säljarens vinstmarginal. Här kan du se t.ex. australiensiska myntverkets påslag vid produktion från 2013.

Dessa kostnader uppstår dessutom en gång till när du vill sälja guldet. Därmellan är det även struligt med själva ägandet och förvarandet, inte minst utifrån säkerhets- och försäkringsskäl. Ibland behöver man tyvärr även utbilda både tull- och bankpersonal på ämnet. 

En annan stor nackdel är att det kan vara svårt att sälja tillbaka det fysiska guldet och silvret. Förr behövde man hitta köpare själv, men nu erbjuder faktiskt vissa leverantör som säljer guldmynt och guldtackor återköp – om än dock till lägre priser än säljpriset. Dessutom behöver man sälja hela myntet eller guldtackan och inte bara en del av det. 

En sista riktigt stor nackdel när det gäller silver är att det är momsbelagt. Ska du köpa silver i fysisk form idag så betalar man 25 procent moms på inköpet. Det innebär att du redan från inköp är 25 procent back, vilket gör det mer eller mindre irrelevant att köpa silver i fysisk form i Sverige idag. 

Guld som värdepapper i form av fonder

Det andra sättet att köpa guld är att göra det på det samma sätt som man t.ex. köper en global indexfond. Istället för att man då äger andelar i 1500 av världens största bolag äger man då istället guld för motsvarande summa. Jag avråder  från att köpa aktier i t.ex. guldgruvbolag eller att köpa guld i form av derivat, warranter eller i andra typer än vanliga fonder.

Fördelarna med att köpa guld på det här sättet är flera. För det första är det väldigt enkelt men man slipper också de olika påslagen som kommer med det fysiska guldet. Den andra fördelen är att det är enkelt att köpa, äga och sälja guldet också samt att det räknas in din totala värdeutveckling. 

Nackdelarna är tyvärr också flera med guld i fondform. Den största nackdelen ligger i osäkerheten vad du äger. Även om vi minskar risken genom att undvika allt annat än fonder, så finns även där en motpartsrisk.

Det betyder att du är beroende av att någon annan och dessa i sin tur kan vara beroende ytterligare av någon annan. I normala fall är det inte ett problem men i ett krisläge (när man vill att guldet ska vara en försäkring) är det en nackdel. Jag har skrivit mer om det i artikeln ”Allt guld är inte skapat lika”.

Jag avråder från alla former av spread betting, CFD, warranter, optioner och andra derivatprodukter om du verkligen inte vet vad du håller på med. 

Köpa och sälja guld via specialmäklare

Det tredje och sista sättet att köpa, sälja och äga guld är genom så kallade spcialmäklare. Dessa mäklare fungerar ungefär som Nordnet. Istället för att köpa fonder och aktier köper man istället guld, silver och andra råvaror. Deras affärsidé är att behålla alla fördelarna med det fysiska guldet samtidigt som man undviker nackdelarna. 

Fördelarna är bl.a. du äger guldet fysiskt genom att det är ditt namn som står som ägare. Det kallas normalt för att guldet är allokerat till dig. Den här allokeringen kan du dessutom ofta kontrollera genom listor som de publicerar varje dag. Andra fördelar är att de sköter lagring, försäkring och allt annat mot en mindre avgift vid köp/sälj och för ägande. Det gör det hela väldigt enkelt och smidigt, du kan köpa, äga i 10 minuter och sälja till marknadspris plus ett litet courtage. Man kan till och med begära fysisk leverans av sitt guld mot en avgift.

Nackdelarna är framförallt att det är dyrt vid mindre belopp. Ofta är nämligen kostnaden procentuell men med ett fast golv. Är sparandet i metallen för litet kan golvet äta upp en stor del av av värdet. Vidare har man en liknande, om än mindre, motpartsrisk. 

Leverantörerna vi brukar använda

Vi har de senaste åren testa köpa guld och silver hos flera olika leverantörer. 

Köpa guld i fysisk form
Den leverantören som vi har köpt mest guld i form av guldmynt och mindre guldtackor är det svenska företaget LibertySilver (annonslänk). Det har aldrig varit några problem, leveranserna är snabba och spårbara. Vi har även köpt via amerikanska GoldSilver.com men skulle rekommendera en svensk leverantör. Däremot har de lysande utbildningssektion.
Köpa guld via fonder
De guldfonder som vi rekommenderar via Nordnet (annonslänk) (dessa går tyvärr inte att köpa via Avanza) är framförallt: ETFS Physical Swiss Gold (GZUR), ETFS Physical Gold (VZUR) och Xetra Gold (4GLD). Det är dessa vi har i RikaTillsammans-portföljen och förmodligen de som kommer att komma in de vanliga portföljerna vid ombalanseringen vid årsskiftet. Jag har även använt ZKB Gold Hedged CHF (ZGLDHC) men den kostar ofta uppemot 800 kr i courtage då den köps via mäklarbordet hos Avanza/Nordnet.
Köpa fysiskt guld via specialmäkare
För majoriteten av våra guldinvesteringar använder vi det brittiska företaget BullionVault (annonslänk). Man skulle kunna säga att de är som Nordnet fast för ädelmetaller. Det enda man behöver vara medveten om är att de har lägsta årsavgift på ca 500 kr per år, så jag brukar minst rekommendera att handla för 25 000 kr för att avgiften inte ska bli för stor procentuellt.

Jag vet att det finns fler leverantörer inom varje kategori – t.ex. Tavex och Guldcentralen för den fysiska formen, fler fonder som handlar med guld och inte minst derivat samt specialmäklare. Jag har dock inte handlat från dessa och vågar inte uttala mig om dem i någon riktning. Om du har handlat från dem, får du gärna skriva i kommentarerna så kan vi hjälpas åt.

Guld inte bara till för rika och centralbanker

Harvard-professorn och IMF-ekonomen Kenneth Rogoff skrev 2010 en insändare i The Guardian följande (min fetmarkering):

If you are a high-net-worth investor, a sovereign wealth fund, or a central bank, it makes perfect sense to hold a modest proportion of your portfolio in gold as a hedge against extreme events. But, despite gold’s heightened allure in the wake of an extraordinary run-up in its price, it remains a very risky bet for most of us.

Kenneth Rogoff, The Guardian 2010-10-03

Det jag tycker är mest intressant i citatet är att han styrker argumentationen för en liten andel guld som en försäkring mot extrema händelser. Historien i form av IT-bubblan och finanskrisen m.fl. visar också att extrema händelser är inte alls tyvärr särskilt ovanliga. 

Däremot ogillar jag väldigt mycket hans argumentation (min tolkning iof.) att äga guld bara skulle vara för de rika, centralbankerna eller stora fonder. Varför då? Särskilt när det finns bra sätt även för oss – den lilla människan – att köpa guld. Det är ju ingen skillnad på en procentandel i portföljen från en småsparare och en stor fond. 

När det gäller den sista meningen behöver man ta hänsyn till att artikeln är snart åtta år gammal och argumenterar mot spekulation i guld på kort och medellång sikt. Något jag absolut håller med om. Syftet är ju inte att spekulera i guld utan just ha det som ett skydd mot extrema händelser.

Relaterade artiklar

Om du gillar den här artikeln gillar du kanske även följande artiklar på samma tema om guld. 

Här finns även lista med alla artiklar som handlar om guld och silver.

Låt oss hjälpas åt i kommentarerna!

Det finns säkert fler leverantörer, fonder eller kanske till och med sätt att köpa, investera i och sälja guld, så det är sannolikt att jag har missat något. Låt oss därför hjälpas åt att komplettera i kommentarerna. Svara gärna på någon av, eller båda, frågorna:

  • Har du investerat i guld själv? Motivera gärna både ja och nej. 
  • Något du tycker vi har missat i artikeln?

OBS! Jag har flyttat kommentarerna från en gammal artikel på liknande ämne till den här nya, då en del av dem var relevanta även för den här artikeln. 

Tack än en gång för den här veckan och hoppas att vi ses nästa söndag! 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök