Att investera i guld via RikaTillsammans-portföljen
Sök:

Att investera i guld via RikaTillsammans-portföljen

Läsafråga: köpa guld från Bullion Vault eller från fonder?

En fråga som ofta kommer på mejl är hur man ska göra rent praktiskt med guld-delen i RikaTillsammans-portföljen. Här nedan följer mina resonemang kring den frågan specifikt.

Jag har tyvärr jättemycket på jobbet och privat just nu, men några läsarfrågor hinner man alltid med. Jag ska försöka hålla ett inlägg i veckan men ber om överseende om det inte går just nu. I alla fall, här kommer läsarfrågan:

Har dock en fundering angående resurs delen, har tänkt att köpa guld från bullion vault men tycker du man ska lägga samtliga 25% där eller ska man även köpa från fonder?

Jag har skrivit ganska mycket om just investering i guld i tidigare artiklar:

De fyra alternativen som man har är:

Fysiskt guld

Fysiskt guld är kul på det sättet att man verkligen kan känna historiens vingslag då det har fungerat som betalningsmedel i bokstavligt talat flera tusen år. Många preppers brukar också rekommendera att ha guld i fysisk form om zombiapokalypsen kommer. Jag själv är väl inte jätteförtjust i fysiskt guld eftersom det är svårhanterligt. För det första får man ofta betala ett par procent över guldpriset för själva tackan, för det andra får man direkt problem med lagring då man behöver bankfack om man inte vill ha det hemma och för det tredje kommer man få betalt en bit under guldpriset när man säljer det.

Jag har köpt lite fysiskt guld i olika butiker, bl.a. från:

som jag varit väldigt nöjd med.

Pappersguld i form av fonder och ETF:er

Det andra sättet som man kan köpa guld är via fonder, det vill säga att man kan investera i guld via värdepapper – därav termen pappersguld. Fördelen är att det är väldigt enkelt och du kan göra det via t.ex. Nordnet och Avanza. Problemet är att många gånger äger de fonderna inte guldet fysiskt, utan de använder sig av olika former av skuldsedlar och derivat. Om man då köper guldet som en försäkring så kan det innebär att guldet inte finns tillgängligt just då man som mest behöver det. Därför försöker jag vara väldigt noga med att se till att fonderna har allokerat guld, men man kan tyvärr aldrig vara riktigt säker där.

De fonder som jag själv har i RikaTillsammans-portföljen, som du också kan se via min Shareville-portfölj (annonslänk) är:

 • Pacific Precious
 • Xetra-Gold (4GLD)
 • ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)

Dessa går att köpa via Nordnets hemsida, men om man vill ha dem på sitt Avanza-konto så behöver man ofta ringa kundtjänst.

Fysiskt allokerat guld (rekommenderas)

Det sättet som jag äger mest guld är via en lösning som är en kombination av de föregående två. Det finns idag tjänster som t.ex. BullionVault (annonslänk) som har tagit bort problematiken med lagring och att man får betala över/underpris för guldet. De fungerar ungefär som Nordnet, det vill säga att de köper guldet och lagrar det för din räkning. Det betyder att ditt guld finns på riktigt med ditt namn på det. Hur de löser det är genom att köpa stora 12,5 kg guldtackor som de sedan fördelar ägandet på via många enskilda småsparare.

De erbjuder dock även fysisk leverans på 100g tackor, så vill man få hem det fysiskt så går det också. Jag har varit kund i flera år hos BullionVault och är väldigt nöjd med dem. På senare tid har det kommit upp flera alternativ, men jag har valt att hålla mig till dem.

Slutord

Så ska jag slutligen rekommendera något så skulle jag säga så här:

 • För nybörjaren och den som precis startar – gå via fonderna t.ex. Pacific Precious. Den går att köpa via Nordnet/Avanza och är enklast att börja med.
 • För den som känner sig lite trygg och vill göra ett bättre val – gå via Bullion Vault (annonslänk)
 • För den som vill ha en försäkring och lägga grunden för generationsrikedom – köp fysiskt guld.

Eller, så gör man som jag – gör lite av alla tre ovan… :-)

Relaterade länkar

 

Kommentera

40 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Alla tre fonder Pacific Precious, Xetra-Gold (4GLD) och ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) är nu spärrade på Nordnet när jag försöker handla. Vad göra om man inte vill eller kan köpa fysiskt guld?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jon Ö
  1. Vit pil

   Varför är de spärrade? Det är konstigt – har du kontaktat deras kundtjänst?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej! Först och främst; mycket bra podd och blogg! Snart gått igenom alla avsnitt på några dagar, väldigt välgjord, lättsmält information och bra dynamik!

  Både Pacific Precious och Multi Asset ligger på låga tal just nu. Är detta något som egentligen är förväntat då den ska mot-korrelera börs och index med stora positioner i guld/silver? Anser du fortf att det är en bra tillgång i portföljen som 5-8% eller vad är dina 2 cent i detta fallet?

  Tack, ser fram emot nästa avsnitt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Ja, det är förväntat. Det är sällan guld/silver OCH aktier går bra samtidigt. Jag har Pacific i portföljen och ökar faktiskt lite i dem i min aktiva hink.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tjenare Jan! Blev inspirerad av din podd om guld av att kolla närmare, och nu är jag sugen på att investera! Jag har inte tillräckligt med kapital för att gå in i Buillon Vault, så jag försöker hitta en ingångspunkt genom Avanza. Men med borttagandet ac Nordamerikanska ETFer så tycker jag att det är svårt att hitta någon produkt som jag gillar med låg avgift och hög exponering mot guldpriset. Har du någonting att rekommendera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter Hallqvist
  1. Vit pil

   Jag rekommenderar fonden Pacific Precious i så fall. Jag intervjuade förvaltaren Eric Strand i det här avsnittet om fonden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  hejsan, jag följde länken till Auvesta och öppnade en depå. Det verkar vara en start-up-kostnad på 400€, kan det stämma?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena
  1. Vit pil

   Verkar konstigt med en start-up kostnad. Då skulle jag säga att köra på BullionVault istället, det vet jag att de garanterat inte har det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan och tack för dina många intressanta tankar! Jag har, inspirerad av dig, nu testat att investera i guld genom BullionVault och tänker fortsätta med det. Ser du någon vinning i att investera delar av innehavet i olika städer / valutor för differentiering?

  Stort tack!
  Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias D
  1. Vit pil

   Nej, inte jättestor faktiskt. Valutorna spelar ju ingen roll då du kan välja vilken valuta du vill ha när du säljer. Guldet är ju värt det guldet är värt, sedan kan du räkna om det till USD, EUR, SEK eller något annat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hur är det med utländska ETF:er? Bör man ha dem i ett VP-konto på samma sätt som utländska aktier?

  Och var kan man hitta en graf över guldpriset, något slags index? Jag tycker att det borde vara lätt att hitta, men hittar bara aktuellt pris.

  Liberty silver, är det som att köpa guld från de ställen i Sverige som köper guld, fast lite billigare? Hur skickas guldet? Jag blir av med en lite för stor andel försändelser från utlandet, och nu hör man om hur posten kommer undan ersättningar när spårbart försvinner. Jag vet inte hur det går till, men det händer att de hittar anledningar att neka ersättning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 7. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för en bra blogg.
  Går det att köpa från Liberty Silver Estland fortfarande? De har en massa information om problem med svenska skattemyndigheter på deras hemsida. Fraktlösningen liknar också alkoholsajternas lösning. Känns lite sisådär att köpa därifrån nu.

  Mvh, Håkan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan Fransson
  1. Vit pil

   Nej, just nu går det inte. Jag avvaktar också att se vad som händer. Ska man bara köpa guld kan man göra det från libertysilver.se eller motsvarande. Men silver är svårt just nu om man inte vill köra via BullionVault (men då är det utan leverans).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan, känns så mycket lättare att ta tag i det här med din blogg, tack för tips och din sköna pedagogik!!
  om jag ska köpa via Bullion Vault eller Liberty silver, vad rekommenderar du att an ska köpa, där var ju väldigt många olika val…
  AnnA

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Det är två väldigt olika saker:

   • Liberty Silver – säljer bara fysiska saker. Det vill säga mynt eller tackor som du får hem i brevlådan.
   • BullionVault – du köper också fysisk metall men de lagarar det åt dig.

   Så det är svårt att säga något. Tar man det av försäkringsskäl så är det alltid bra att ha lite tillgångar i fysisk form.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej!

  Jag undrar hur det fungerar rent praktiskt med deklaration av försäljning via Bullion Vault.
  Om skatteverket kommer och knackar på för att jag har en massa utländska insättningar hur skall det då deklareras.
  Skall alla köp och sälj av både silver och guld redovisas i en K4 blankett eller hur går det till?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Capone
 10. Vit pil

  Hej & tack för en lärorik & inspirerande blogg!
  Idag tänkte jag köpa lite (GLD) på Avanza.
  Jag är van att handla regelrätta indexfonder, men ovan att handla börshandlande fonder.
  En varning dyker upp när jag ska beställa. Jag måste vara medveten om ”värdepapperstypens egenskaper och risker”.
  Vad menas egentligen? Är inte all form av handel med aktier & fonder en potentiell risk?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
  1. Vit pil

   Jo, det är det. Det är bara att Avanza är tvungna att informera om det när man ska börja handla med en ny tillgångstyp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej.
  Tack för en jätte intressant blogg, den har fått mig att börja investera istället för att bara ha pengar på ett bankkonto med liten ränta!

  Hur bör uppdelningen mellan guld, silver och betterglobe träd vara i portföljen enligt rika tillsammans?
  Jag funderar lite på hur man skall värdera betterglobe träden, jag har precis köpt ett gäng och undrar om du räknat värdet som du investerat eller värdet efter 20 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Det beror lite på hur man tänker och vilken risknivå man har. Jag brukar ju inte rekommendera att ha mer än ca 5-10 % av den totala portföljen i en enskild investering, inte ens i Better Globe. Så ett sätt att tänka på det är antingen som en del i Råvarudelen tillsammans med guldet och silvret. Ett annat sätt att tänka hur jag tänker i min stora portfölj är helt enkelt att jag har det som ett separat tillgångsslag om 20 %. Dvs aktier 20 %, guld och silver 20 %, obligationer 20 %, kontanter 20 % och Better Globe 20 %.

   Värderingsmässigt räknar jag dem till inköpspris och sedan värderar jag upp dem en gång om året enligt internräntemodellen. Värderingstabellen finns i min Excelkalkyl. Mejla mig om du vill ha den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  iShares COMEX Gold Trust (IAU) har klart lägre avgift än (GLD). Någon anledning till att du inte väljer den? Missar jag något värde som jag borde ta med i jämförelsen? Skillnaden i spread är väl negligerbar om man investerar på flera års sikt. Även (SGOL) har marginellt lägre avgift. Båda finns på Nordnet och Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Nej, egentligen inte. Skulle jag göra en snabb överblick idag så påstår jag nog att de här mer eller mindre samma. Det kan skilja lite i pris och likviditet men i stora drag är de samma. Den sista fondens säljargument är ju att de har sitt guld i Schweiz istället för i London/New York.

   • iShares Comex Gold Trust (IAU)
   • SPDR Gold Trust (GLD)
   • ETFS Physical Swiss Gold Shares (SGOL)

   För mig är det dock alla alterntiv inom kategorin ”pappersguld” där jag lägger 1/3 av pengarna, 1/3 går till BullionVault och 1/3 går i fysiskt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Tack för en bra och inspirerande blogg! Hur fungerar det med skatt på eventuell vinst när du köper guld i fysisk form respektive via en aktör som Buillon Vault?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Wirén
  1. Vit pil

   Precis som vanligt. Det som inte kommer automatiskt till Skatteverket behöver man ta upp i sin deklaration.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Har ni kollat tavex.se? Har butiker på flera ställen i Sverige och spread köp/sälj på 3-5% på 1 oz mynt och 50-100 gr tackor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
  1. Vit pil

   Ja, men endast på guld. Silver behöver de enligt lag lägga 25 % moms på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Lite tveksam till Tavex, har läst lite varningar om detta företag. De blev nyligen av med sitt avtal så de kan inte längre erbjuda betalning genom kort. ”Växlingsföretaget Tavex har misskött sin bokföring, anser Ekobrottsmyndigheten som nu väckt åtal mot en företrädare för företaget. Åtalet avser grovt bokföringsbrott eftersom det saknas underlag för inköp av guld och valuta för 386 miljoner kronor. I åtalet finns också ett yrkande på företagsbot på 3 miljoner kronor. (2014)”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jens
 15. Vit pil

  fantastisk inspiration är du! Kep up the good work, du gör ett grymt jobb med din blogg! Skit i hatarna :) Sluta aldrig skriva här!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Dahl
  1. Vit pil

   Tack för de uppmuntrande orden! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Lite nyfiken på om det finns någon speciell anledning till att du inte nämner guldcertifikat som möjlig investeringsform? Då man med ett guldcertifikat får lägre courtage och slipper både växlingsavgift och valutaexponering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Jag är tyvärr inte så förtjust i derivat… Sedan om det beror på okunskap eller oerfarenhet, förmodligen båda. Hur skulle det låta om du skulle sälja in det till mig?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jan, allt är ju derivat (”härrör från”). Förstår därför inte hur du menar?

   Sedlar och mynt i vår ficka eller siffrorna på våra konton är ett derivat av ett löfte om att vi kan få någon produkt i utbyte mot att vi ger ifrån oss sedlar och mynt eller siffrorna på kontot. Likaså är aktier ett derivat av det underliggande företaget. Pantbrev är också ett derivat av underliggande pant och dess påstådda värde. Fonder, likaså, är derivat av de underliggande placeringarna som fonden har genomfört och dessa innehav är i sin tur ett derivat av dess underliggande tillgångar (i e företag, råvaror). Vad dessa tillgångar nu än må vara. Råvaru ETF:er är, exempelvis, derivat av den underliggande råvaran (i e guld, koppar, olja).

   Apelsin juice är ett derivat av apelsinen lika mycket som frukten på trädet är ett derivat av trädet. Oavsett hur man vänder och vrider på det så är allt ett derivat av något annat. Om vi ska tro religiösa människor är allt levande ett derivat av Guds kreation. Enligt vetenskapsmännen är allt vi nu ser ett derivat av Big Bang. Evolutionen hos arterna (Darwins evolutionsteori) är också ett derivat av föregående arter (människan sägs ju vara ett derivat av apor medan hönsen sägs vara ett derivat av dinosaurie släktet, tro det eller ej).

   Så, genom att skriva att du inte är förtjust i derivat blir det lite underligt (kanske kan man säga ”ironiskt”). Det betyder ju i praktiken att du inte är förtjust i existensen (något som inte verkar stämma med blogginläggen du skriver)? Därför är mitt frågetecken stort. Jag har skrivit tidigare att man måste odla sin definitionsförmåga annars hamlar man i ett onödigt underläge. Detta, med ”derivat”, är ett område där vi alla kan börja med att förbättra definitionsförmågan.

   Derivatinstrument kommer ingen av oss undan. Inte ens om vi slutar använda pengar och väljer att bosätta oss i en grotta i en urskog. För även i en grotta i en urskog är vi i derivatens makt (i e vi måste hitta bärbuskar som ger derivatet bär, vi måste hitta ett djur att döda som i sig är ett derivat av dess moder, modern som i sin tur är ett derivat av vad denne konsumerar för att föda sin unge med mjölk, vi måste få i oss dricksvatten som i sig självt är ett derivat av ett derivat instrument o s v).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 17. Vit pil

  Jag tycker dock att Liberty Silvers utbud är lite tunt jämfört med till exempel APMEX. De säljer ju även de lite mindre valörerna av t.ex. Maple Leafs 1/10 OZ vilket kan vara bra om man vill kunna omsätta guldet i en ”zombiapokalyps”. Gillar även tanken med Valcambi’s ”CombiBar” där man kan bryta av 1 grams bitar. Det är ju ultimat i en krissituation jämfört med att slänga upp ett 1 OZ mynt värt 10000 kr…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Haha! Ja, det är ju svårt att argumentera mot ditt resonemang om combibaren. Har faktiskt vid något tillfälle funderat på att köpa den själv men det blev inte av. Har dock inte handlat från Apmex själv. Är de bra att handla från?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tror man på zombieapokalyps så skall man nog hellre satsa på att i första hand se till att ha det man behöver, dvs mat och bostad (vilket i princip betyder en riktig fastighet).

   Vid en zombieapokalyps så får man nog räkna med att det inte finns någon vettig marknad (för sitt guld) på ett tag. Guldbugs verkar ha en naiv föreställning om en zombieapokalyps utan zombies;)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  3. Vit pil

   Ja, fast det ena utesluter ju inte det andra? Eller? ;-)

   Jag personligen tror ju inte på en zombieapokalyps, däremot finner jag det inte orimligt med perioder av oroligheter typ som t.ex. Argentina. Eller helt krasst, att vid en eventuell konflikt t.ex. i Baltikum att det kan vara ett alternativ att faktiskt lämna landet. Har ju hänt på andra ställen i världen…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Men då talar vi om ett annat scenario och i det får man nästan anta att all egendom som går att få med sig kan omsättas. Framförallt innefattar det scenariot att man inte behöver ha den portionerad i enheter som är praktiska för dadlighandel.

   Det funkar alltså med att ha fondepå i annat land eller stora guldtackor. Man kan när man lämnat landet helt enkelt sälja en tacka i taget för att klara uppehället.

   Har man framförhållning kan man till och med sälja sina innehav på avanza och föra över pengarna till utländsk konto…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  5. Vit pil

   Jag har inte handlat från Apmex ännu, återkommer med feedback när så är gjort. Det blir var de kallar ”trial shipment” då de officiellt inte skickar till Sverige ännu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jens
   1. Vit pil

    Spännande! Det ser jag fram emot. Jag har varit inne på deras hemsida för något år sedan, men då var det just nog det som du skriver som var problemet. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  6. Vit pil

   @Skykling – jag håller med. Jag tror ju på att man ska ha lite av sitt kapital utomlands och i andra valutor. Om inte annat så av politiska orsaker också. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.