Så investerar du 2023

Legobitar att bygga ihop sparandet med - del 2 i Ekonomisk plan

I förra veckans avsnitt pratade vi om vikten av att ha en ekonomisk plan för sitt sparande. Vi sa något förenklat att om du inte vet vad du sparar till, då vet du inte heller hur mycket du behöver spara. Idag tar vi nästa steg i serien om en ekonomisk plan och tittar på – hur kan jag investera mina pengar? Vilka är de olika byggstenarna som jag har till mitt förfogande?

Precis som vanligt bygger dagens avsnitt på det som vi kommit fram till i RikaTillsammans-communityn, vår egen erfarenhet och konsensus i forskningen. Vi försöker göra det ännu lite tydligt och enklare genom en uppdelning i 1) bankkonto, 2) räntefonder och 3) aktiefonder som vi ger konkreta exempel på.

Utöver det ger vi även några minnesregler kring sparhorisont, kring värdet av sparandet (12-12-12-regeln) och värdet av att vara lat, passiv, oengagerad och oinloggad. Många av resonemangen har vi haft i forumet, så besöker det gärna via länken nedan för både bakgrund och fördjupning.

I övrigt är det egentligen inget nytt för dig som följt oss i alla år. Med hänvisning till alla de vanliga sakerna kring att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, att alla investeringar innebär en risk, att man kan förlora delar eller hela sitt kapital, så är det primära tipset är fortfarande:

Variationer på det primära tipset är Opti (annonslänk), Avanza Auto (annonslänk) eller Nordnet One (annonslänk). Det är alla ”helhetslösningar” som hjälper dig att spara i linje med forskningen på ett enkelt sätt. Du får både räntor och aktier i en bra lösning. Det spelar egentligen ingen större roll vilken du väljer.

En annan variation på ovan för t.ex. pensionssparande där man inte kan använda sig av en fondrobot eller automatisk lösning enligt ovan, då brukar vi tipsa om en en-fonds-lösning. Jämte fondrobot är det den enklaste lösningen, vår grundrekommendation är då en passiv, billig och global aktieindexfond:

  • Länsförsäkringar Global

Variation på denna är t.ex. Storebrand Global All-Countries, Avanza Global, Nordnet Global och eller någon annan billig global indexfond som din bank erbjuder. De enda villkoren är egentligen att den ska följa MSCI World eller MSCI ACWI-indexet, bestå av ungefär 1500 bolag och kosta max 0.4 %. För räntedelen rekommenderar vi antingen ett sparkonto med insättningsgaranti eller en kombination av AMF Räntefond Kort eller AMF Räntefond Mix. Just räntedelen har vi mycket diskussion om i forumet. Den återkommer vi om senare.

Ytterligare nästa fördjupning som också är en variation är att lösa problemet som en-fonds-lösningen för med sig kring för liten geografisk spridning och koncentration av stora bolag. Genom att lägga till följande tre fonder får man ett, i min mening, något bättre (om än komplext) sparande:

Tabell 1. Basportföljen bestående av 100 % aktie-exponering
Andel Typ Fond Avgift
70 % Globala storbolag Länsförsäkringar Global Indexnära 0.2 %
10 % Globala småbolag Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 0.6 %
10 % Tillväxtmrkd storbolag Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära 0.4 %
10 % Sverige alla bolag PLUS Allabolag Sverige 0.2 %

Användaren @Alec har i forumet gjort en sammanställning hur man kan sätta ihop en motsvarande LYSA eller basportfölj hos nästan alla svenska banker. Rekommenderas varmt till dig som sitter på en annan bank.

Motiveringen är samma som de senaste åren:

Om du äger alla bolag, i alla länder, i alla branscher, i alla storlekar, då äger du hela höstacken. Då kommer vissa bolag gå bra, andra kommer att gå dåligt, men som helhet kommer du få marknadens genomsnittliga avkastning. Genom att få marknadens avkastning kommer du över tid få en bättre avkastning än majoriteten av andra investerare som letar efter nålar. Majoriteten av investerare som letar efter nålar underpresterar nämligen mot marknadens genomsnittliga avkastning över tid.

Min översättning av forskningens konsensus

Det leder till:

Investera och månadsspara så långsiktigt och regelbundet som möjligt i en kombination av billiga globala indexfonder.

Lite tråkigt kanske, men en en naturlig följd av att sparandet ska vara långsiktigt och vi faktiskt säger att ett smart sparande ska inte vara spännande. Då blir det inte så mycket nytt, utan varje år blir ett konstaterande ”det är bra nog även i år.” Vilken faktiskt är en fördel tänker jag. 🙂

Avslutningsvis vill vi påminna om att allt sparande sker med en risk. Man kan förlora hela eller delar av sitt kapital, det finns inga garantier och historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren. Det är därför vi också tjatar om att tiden är vår bästa vän i sparandet. Tiden minskar risken, jämnar ut avkastningen och gör konsekvensen av misstag mindre.

Om du har frågor, kommentarer eller funderingar, ta dem gärna i forumet så ses vi där!

Lycka till med ditt sparande!
Jan och Caroline

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Några av huvudpunkterna i årets avsnitt

Istället för en komplett transkribering följer under söndag kväll en sammanfattning nedan.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök