Börja gärna med den här artikeln i det här ämnet
Om du är ny, då rekommenderar vi att börja med den här artiklen i ämnet.
Pension är något väldigt individuellt. Det kan vara att trappa ner från arbetslivet, att ha en god och värdig ålderdom eller att kunna välja. En storbank beskrev det väldigt fint som att ha råd när man har tid. Jag ska inte sticka under stol med att pension är ett klurigt ämne. Framförallt beror pensionen på […] Läs mer.
Visar de 17 artiklar som matchar ämnet: "Pension"
Pension som företagare är både roligt och klurigt eftersom det finns många olika vägar att ta. Det kluriga är att det kan skilja mycket, till och med väldigt mycket, pengar beroende på vilken väg man väljer. I dagens avsnitt diskuterar vi de vanligaste alternativen – tjänstepension, direktpension och bara spara i företaget – tillsammans med […] Läs mer.
Idag diskuterar vi tips, misstag att undvika och de viktigaste sakerna ”big wins” att få rätt på när det gäller Pension. Vi gör det med hjälp av Monica Sjödin, en uppskattad expert i vår community, som vid sidan av sitt vanliga jobb driver Pensionsguiden.nu. Det är ett avsnitt med massor av fakta, tips och konkreta […] Läs mer.
Sverige har ett av världens bästa pensionssystem. Trots det oroar sig många för sin pension. Därför bjöd vi in Pensionsmyndigheten för att prata om viktiga punkter att tänka på, riktlinjer, konkreta tips och råd och några myter om pensionen. Jag ska inte sticka under stol. Jag har varit en av dem som skojat om att […] Läs mer.
Den statliga sjunde AP-fonden förvaltar nästan 900 000 miljoner kr för över 5 miljoner svenskar. Deras förvalsalternativ i premiepensionen AP7 SÅFA har historiskt dessutom gett den genomsnittlige pensionssparen en bättre genom medelavkastning jämfört med den som gjort egna aktiva val. Idag intervjuar vi Pontus von Essen, Head of Strategy på AP7, om räntor, aktier, sparande […] Läs mer.
I dagens avsnitt fortsätter vi på förra veckans tema ”investera en klumpsumma på en gång eller sprida ut den över tid?”. Vi tar däremot en annan approach och leker med att vi vet exakt vilket datum marknaden bottnar och kan därmed spara pengarna i kontanter till den dagen, och undersöker om det slår regelbundet månadssparande. […] Läs mer.
Humankapitalet utifrån en privatpersons perspektiv kan enkelt beskrivas som den samling kompetens, kunskap, erfarenheter och färdigheter som vi har. Få av oss har kvantifierat humankapitalet i en summa pengar, ännu färre av oss tänker strukturerat kring sitt humankapital och nästan ingen tar hänsyn till fördelarna som humankapitalet ger i sin finansiella strategi. Något vi kanske […] Läs mer.
Tre av de svåraste frågorna inom privatekonomi är: 1) Hur mycket pengar behöver jag för att gå i pension? och 2) När kan jag gå i pension? samt 3) Hur mycket behöver jag spara själv?. I dagens avsnitt försöker vi ge ett inte perfekt, men tillräckligt bra svar på dessa frågor tillsammans med ett räkneexempel […] Läs mer.
I dagens avsnitt, som är ett samarbete med SPP, intervjuar vi Shoka Åhrman. Vi pratar om ekonomi i allmänhet och pension i synnerhet. Vi pratar även om spargapet, hur kvinnor sparar betydligt mindre än män och dess påverkan, samt nördar lite kring Pensionsmyndighetens rapport ”Tumregler för pensionen”. Trots att det här avsnittet var mer generellt […] Läs mer.