Aktier är som tåg, man kan stiga av och på flera gånger

Intervju med stjärnförvaltarna Andreas Brock och Henrik Milton som driver fonden Coeli Global Select

Reklam för Coeli Global AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Dagens avsnitt är ett samarbete med Andreas Brock och Henrik Milton som förvaltar globalfonden Coeli Global Select. Henrik och Andreas är ”min sten i skon” eftersom de gör precis det som jag säger inte borde fungera; välja ut bolag som går bättre än andra över tid. Enligt dem själva; världens ca 30 finaste bolag som har en omsättnings- / vinsttillväxt på 15 procent eller mer per år.

Andreas och Henrik är uppskattade gäster som har besökt oss varje år sedan 2018 (här, här, här och här). Jag tycker nämligen att det är viktigt, om inte viktigare, att prata med dem som har en annan åsikt än en själv. Till skillnad från många på nätet som säger sig slå index, men man inte har någon möjlighet att verifiera det, så gör Andreas och Henrik allt väldigt publikt.

De har en fond som har mer än 10 000 miljoner SEK i förvaltning, de har rapporterat utveckling och innehav varje månad sedan 2014, de kan inte manipulera sin historik, de granskas av externa parter, de har skin-in-the-game OCH de har slagit det bra globalindexet MSCI ACWI. Både sedan start – och värre för mig personligen – sedan 2018 då vi slog ett vad efter första avsnittet att mitt val, den billiga passiva globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära, skulle gå bättre än deras aktivt förvaltade fond med hög avgift. Just nu leder de vadet med 10 procentenheter. Deras fond är i skrivande stund +87 % och LF är +77 %. 🤦‍♂️😂

För tydlighetens skull har vi ett par hundratusen investerade i deras fond. Det är nämligen det bästa med pengar, man behöver inte välja antingen eller, man kan välja både och. Emotionellt gillar jag deras tankar och innehaven i deras fond – det är företag man ofta känner igen t.ex. Microsoft, Adobe, Adidas, Amazon, Estee Lauder, Nvidia, Paypal, Mastercard, LÓreal m.fl.

Många företag där jag själv är kund och bidrar till deras vinst. Det är bra företag vars produkter man gillar, som har lång historik och är stabila på gränsen till tråkiga. Tråkigt är ju som vi vet också bra i sparsammanhang. Hela listan får du varje månad via deras månadsbrev. Det är väldigt ovanligt i fondbranschen där ofta bara topp-10 innehav redovisas.

Väldigt förenklat tolkar jag deras viktigaste tes som: bra företag vars omsättning och vinst växer med mer än 15 % per år borde över tid ha en aktiekurs som växer med 15 % per år eller mer. Lägger man till väl underbyggd research – de besöker alla sina innehav (och skriver om det på sin blogg) – låg skuldsättning, hållbart arbete och bra management så borde oddsen vara på ens sida att gå bättre än börsen i genomsnitt. Hittills har det varit svårt att argumentera mot deras resultat.

I avsnittet pratar vi även om dagsaktuella saker såsom inflation, att börsen alltid är orolig i det korta perspektivet men att företagens vinster är drivande i det långa perspektivet, att det är resursbrist i många sektorer men att flaskhalsarna är på väg att lösa sig, att aktier är som tåg som man kan hoppa på och hoppa av fler gånger och mycket mer. De hade en ganska optimistisk syn på framtiden, även i ett inflationsscenario.

Om man avviker från min generella regel om att bara investera i indexfonder brukar jag alltid rekommendera att anmäla sig till nyhetsbrevet som förvaltaren av ens pengar ger ut. Avanza / Nordnet ger nämligen inte ut kontaktuppgifterna till fondbolagen och då missar man många gånger relevant information. Det gäller inte bara Coeli Global utan alla aktiva fonder som du har. Lite en hygienfaktor i mitt tycke. 😉

Ett sista tips, om du väljer att köpa fonden via SAVR (annonslänk) som var på besök häromveckan, så får du uppemot 35 % rabatt på fondavgiften (1.12%) vs Avanza (annonslänk) på (1.73%). Givet att du inte har mindre än 50 000 kr i totalt sparande hos Avanza, då det är gratis.

Tack för denna veckan,
Jan, Caroline, Andreas och Henrik

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela intervjun

Jan: Varmt välkommen Andreas och Henrik. Ni är fondförvaltare och förvaltar fonden Coeli Global Select som i dagsläget har över 10 miljarder i förvaltat kapital.

Ni har 5 stjärnor på morningstar och om jag får komma med en egen åsikt har ni en väldigt enkel, attraktiv och lättförståelig strategi, ni köper de finaste bolagen i hela världen. Andreas du har skrivit boken ”Vägen till vinnande aktier”, du är civilekonom, pluggat på handelshögskolan i London, jobbat i London på Capitalgroup, är CFA, dvs certifierad finansiell analytiker. Henrik du är civilekonom från Lund, arbetat i försvarsmakten, förvaltat pengar i olika fonder på Capinordic. Ni har varit på Coeli sedan 2014 och 2016. Vill ni lägga till någonting?

Henrik: Vi hade födelsedag för fonden här i onsdags, den fyllde 7 år.

Jan: Hur kändes det? Är det fortfarande roligt?

Henrik: Superkul. Det är det bästa jobbet man kan ha.

Jan: Vad är det roligaste?

Andreas: Det är så många olika delar, det är väl det som är det roligaste. Ibland är man ute och reser och träffar företag, ibland är man och presenterar för kunder, ibland sitter man bara hemma och läser. Man kan allokera tiden till det som är viktigt för stunden.

Henrik: Att vi är våra egna chefer är en av de största drivkrafterna. Vi bestämmer över vår egen vardag.

Jan: Ni har besökt podden flera gånger tidigare. Folk blir alltid glada när jag skriver att ni ska gästa podden. För den som inte känner till Coeli Global Select, hur skulle ni beskriva den?

Henrik: Vi har skapat en aktiefond för att tjäna pengar åt andelsägarna. Vi är självklart också investerade i fonden, det är jätteviktigt att sitta i samma båt som kunden. Vi har stuckit ut hakan ordentligt och sagt att vi vill skapa 15% avkastning varje år över tid.

Skapar vi den här avkastningen slår vi index också det är målet. Det är en portfölj av vad vi kallar världens finaste företag, vi kallar dem champions. Utöver dem så har vi en spekulationslåda som vi kallar special situations, där har vi aktier som ska gå 25-100% på en väldigt kort tid.

Jan: Hur är fördelningen där mellan champions och special situations?

Henrik: Idag har vi ungefär 10% i special situations och 90% i champions.

Över tid är den stora motorn i avkastningen våra champions. Sen har vi från tid till annan kunnat öka special situations, det har varit upp emot 25% av fonden, speciellt i nedgångar har vi kunnat ösa på i special situations och tjänat stora pengar.

Andreas: Det här med special situations är tids-arbitrage, vi köper ofta företag när folk har panik. Vi sitter på champions långsiktigt, många av de aktierna har vi ägt i 5-6 år.

Caroline: Men ni blir inte stressade då när andra blir stressade?

Henrik: Nej vi ser det som möjligheter. Vi gjorde många fina affärer i mars 2020, vi kom in i företag som vi velat köpa men som vi har ansett vara för dyra.

15% årlig avkastning över tid

Jan: Jag driver hypotesen att det inte går att förutse marknaden, så man bör köpa alla bolag överallt istället. Jag har drivit den tesen sedan 2008. Det är roligt för ni är den där stenen i skon i mitt liv.

För 4 år sedan slog vi till och med vad om att en indexfond kommer gå bättre än er fond. Det det började bra, men de senate 2 åren har jag fått äta upp det där, ni går ju bättre än index. Det är lite roligt för ni har även slagit ert eget index som är MSCI All Country. Hur kommer det sig?

Henrik: Det är aldrig för sent att byta Jan. 😉

Andreas: Jag tycker inte att det är så svårt, vi fokuserar på att göra 15% över tid. Det enda vi behöver fundera på när vi träffar ett företag är om den här aktien kan dubblas på 5 år? Vi ligger på ca 120 företagsmöten om året, man träffar de här fantastiska företagen ibland där man bara känner wow.

Man väntar till man hittar den här fullträffen. Sen sätter man ihop det i en portfölj då, det ska vara en diversifierad portfölj. Vi kan tjäna pengar på husbyggare, vi har tjänat mycket pengar på sjukhusaktier i år, vi har tech såklart, vi tjänar pengar på byggnadsmaterial.

Vi har anställt en hel del folk till vår firma i år, produktspecialister och de kommer från andra firmor. Det är så roligt att se dem när de får hänga med på möten.

Jan: Vi har ju satt en hel del pengar hos er och sen följer vi ert nyhetsbrev och blogg där man kan få den här listan över bolag som ni äger. När man tittar på den listan är det företag som man känner igen, det är Adobe, Microsoft, Beijer, en massa fina bolag.

Kan man säga att det är så ”enkelt” att om man har bolag som växer att ni då tar bort de som inte klarar det? Hur ska man resonera?

Henrik: Vi jobbar med screeningmodeller. Man kan säga att alla aktier vi har går igenom analysfabriken där vi har en välutvecklad process som bygger på lång erfarenhet. Skuldsättning är någonting som vi tittar på, att man ska ha en låg skuldsättning.

Låg skuldsättning kommer ifrån att man tjänar pengar, att man kan driva en verksamhet med låg skuldsättning. Om man ska tjäna pengar så måste man också ha omsättning. Vi har företag som växer i omsättning, de säljer produkter som de tjänar mycket pengar på med bra marginaler, det ger bra lönsamhet.

Det är viktigt att träffa företagen för att göra en analys

Caroline: Hade ni kunnat göra analysen så bra om ni inte hade träffat bolagen?

Henrik: Vi måste träffa företagen för att göra en analys, det är så mycket man behöver ta reda på utöver det som finns i årsredovisning och kvartalsrapporter.

Jan: Man kan ju argumentera för att det redan borde vara inprisat.

Andreas: Börsen fungerar inte så. Börsen brukar vara väldigt korrekt 12 månader framåt men sen efter det har börsen ganska svårt att värdera bolag, det är väldigt mycket känslor. Ni ser ju själv att kursen går upp och ner hela tiden.

Vårt jobb är att ligga 2, 3 eller 4 år framåt. Det är bara att ta positioner och sitta och vänta tills det har förverkligats. Om du och jag Jan skulle sätta oss ner och tjäna pengar, vi ska köpa lägenheter, renovera och sälja dem.

Det är ganska enkelt och jag tror säkert att vi skulle kunna bli hur rika som helst på det men problemet är att sen ska det göras. Vi ska kontakta byggaren, vi ska köpa och det skulle sluta med att vi säger att vi inte orkar.

Det jag och Henrik gör är inte så jättesvårt egentligen, vi träffar de här fina företagen men det ska göras, det är slitet och svetten som du får genom oss. Vi älskar det och matar med den här modellen hela tiden, det är den som genererar resultat.

Henrik: En annan faktor är ju index också givetvis. Vi vill hitta de här företagen innan de blir stora i index. När man köper vår fond så köper man delvis företag som växer och blir stora, bli intagna på index och sen kommer alla stora indexpengarna och då rider vi den vågen också.

Tiden är en viktig faktor

Jan: Hur klarar ni den där psykologiska våndan? Om ni ska sitta i 2, 3 eller till och med 4 år i ett bolag som ni anser kommer gå upp, hur har ni den isen i magen?

Henrik: Man måste ha tålamod helt enkelt, tiden är en viktig faktor.

Andreas: Dels ska man göra analysen sen ska du ha modet att köpa och sen ska du ha tålamodet att sitta kvar. Tålamodet är kanske det svåraste av allt.

Jan: Särskilt när alla andra tycker att du är dum.

Caroline: Man får inte vara känslomässigt involverad i företaget. Man får inte bli förälskad.

Andreas: Nej, verkligen inte.

Jan: Hur skulle ni säga om den tekniska kompetensen VS den psykologiska kompetensen?

Henrik: Att investera i aktier är som att jobba med en matris.

Man jobbar med en massa nyckeltal, du tittar på börsen, din egen magkänsla och sen kokar det ihop till ett investeringsbeslut.

Andreas: Vi har gjort misstag också, vi har gjort en massa misstag. Man får ta in dem och se vad man gjorde för fel.

Favoritmisstag

Jan: Vilket är ert favoritmisstag?

Andreas: Oj, det finn så många. Den Kenyanska banken vi investerade i var ingen höjdare, den var så dum.

Henrik: Vi har varit investerade i Argentina också, det har vi lärt oss om den hårda vägen. Det känns otroligt surt när man står i ösregnet men sen när man går vidare så lär man sig av sina misstag.

Det är en lärandeprocess, vi är betydligt bättre investerare idag än vad vi var för 5 år sedan.

Andreas: I våra möten med ledningen så försöker man få en känsla, det är viktigt att träffa dem flera gånger. Då märker man om historien helt plötslig inte håller eller om de börjar prata om något annat. Det är viktigt vad de pratar om men även vad de inte pratar om.

Värderingarna kan vara hyfsat samma men energin kan vara helt annorlunda. Nästa vecka ska vi till USA och hoppa runt mellan Florida, New York och North Carolina, det ska bli så kul att få komma ut och prata.

Caroline: Det måste vara så att man ser på ett företag om det finns en bra energi, att människor vill jobba. Har det varit så någon gång att det har varit deprimerande men att det ändå har gått bra?

Andreas: Ja det har det varit.

Henrik: Vi besökte Sika i Schweiz denna veckan och när man kommer dit och ser det här 100 miljarder i market cap och så ser man det lilla huset de sitter i. De har istället en massa fabriker ute i världen som man kanske hellre skulle åka och titta på. Det är svårt att dra några slutsatser från det där.

Effektiv eller ineffektiv marknad?

Jan: Vi hade ett par avsnitt om den effektiva marknadshypotesen här för inte så längesedan, det skulle vara kul att höra vad ni tänker om den.

Skulle ni hålla med om att marknaden är effektiv eller ineffektiv? När ni är ute hos företagen får ni reda på saker som man inte hade listat ut om man bara hade suttit framför en Bloombergterminal?

Andreas: Min pappa brukar alltid säga ”titta alltid på skorna när du bedömer människor”. Nu var han från en helt annan generation, men andemeningen tycker jag om.

En människa skickar ut en massa signaler, ett företag skickar också ut en massa signaler. Bara genom att titta på resultat och balansräkning kan du se sådana enorma skillnader på företag fastän att de är i samma industri.

Finansiellt får du en massa data från företaget, du får ännu mer om du läser årsredovisningen. När man besöker huvudkontoret och träffar ledningen så ser man en massa signaler.

Vårt jobb är som den så kallade mosaikteorin, man tar olika delar och sätter ihop det. Varje del för sig är en liten pusselbit, tillsammans får du ett väldigt tydligt ja eller nej. Du letar efter när mosaiken är helt fantastisk, de solklara vinnarna.

Henrik: Det är kul att ha möten när man märker att man har en positiv förväntansbild på det här företaget och sen hör man VD:n som försöker hålla ner förväntningarna. Då tänker man jäklar det här kan gå för man vet att de alltid levererar bättre än vad de har prognostiserat.

Det konstigaste företagsbesöket

Jan: Vad är det konstigaste som har hänt på ett företagsbesök?

Andreas: Detta var många år sedan men jag hade ett möte med ett Irländskt byggföretag en gång. Det var en massa tandläkare som hade sagt upp sig från sina jobb och skulle ge sig in i husmarknaden, köpa hus och renovera.

Sen kommer det här byggföretaget då med en väldigt dålig rapport. Jag var där för att träffa VD:N, och när han kommer till mig den morgonen ställer jag min första fråga som brukar vara ”How is business?”.

Han tittade ner i kaffet och svarade ”It’s good, It’s good”, nästan maniskt. Jag kände bara nej det känns inte som det. Den dagen lämnade vi den Irländska husmarknaden.

Caroline: Vad hände med den Irländska husmarknaden?

Andreas: Den totalkollapsade och gick ner 90%, företaget gick i konkurs 6 månader senare.

Jan: Oj, vilken tur för er!

Vi har fått en fråga här från Anton Lagerholm om hur ni generellt ser på värderingen på marknaden? Han tog elbilsproducenter som exempel.

Andreas: Alla vet att det är otroligt hype:at det här med elbilar men om man ska prata lite om marknaden är det klart att låg ränta har varit bränsle för marknaden som har gjort att aktier har gått upp. Aktiemarknaden är känslig för förändringar i långräntan.

Långsiktigt är det företagets vinster som driver upp aktien

Jan: Jag upplever att min största insikt de senaste 2 åren är att när jag tittar på case så har jag totalt missbedömt eller nedvärderat faktorn hur människor kommer titta på det här företaget.

Jag har lätt att titta på fundamentala faktorer, men missar nästan alltid vad andra kommer att tänka om aktien. Har ni marknadens syn som en faktor? Tar ni hänsyn till det?

Henrik: Om jag tittar tillbaka i backspegeln så skulle jag ha varit mycket mer aggressiv och trott mer på min egen analys, jag har varit alldeles för konservativ. Man skulle ha öst på mer och köpt det där företaget.

Jag har varit för konservativ med mina egna bedömningar men så har marknaden lagt upp det mycket högre så aktien har gått som tusan.

Andreas: Långsiktigt är det företagets vinster som driver aktierna uppåt. Börsen gillar enkla historier, det blir en snackis. Det gäller att ha den aspekten i åtanke, den är ganska svår. Vi försöker ha rätt i det långa perspektivet.

Jan: Var det inte Benjamin Graham som sa att på kort sikt så är börsen en popularitetstävling och på lång sikt är det en våg. Ni satsar på vågen.

Andreas: Ja, vart är vinsterna om 5 år?

Caroline: Ja det andra är så svårt att veta. Jag är också en sådan som gillar enkla historier, jag kan känna in när det kommer någonting som Tesla då till exempel att det kommer gå jättebra. Jag kan inte säga varför men det är bara enkelt.

Henrik: Det är för att du gillar produkten.

Caroline: Ja jag gillar produkten men det är också att det kommer en våg av någon teknologi. Man känner hur simpelt det är i hjärnan.

Man måste vara öppen för nya idéer

Jan: Det är en eller två generationer som är yngre än oss på börsen, ibland hör man om någon som har haft flyt i min värld.

Jag upplever att det blir fördummat, jag har ändå gjort detta i 25 år och man har gått på sina minor. Råkar ni också ut för en sådan 20 åring som ska berätta för er vad ni skulle ha haft för aktier?

HB: Absolut men då frågar jag vilka aktier har du och så skriver jag ner det och gör en analys. Man måste hela tiden utvärdera, det kommer nya sektorer hela tiden. Spelindustrin är ju helt ny.

Caroline: Man ska inte blanda in sitt ego, det är egot som kommer och säger vad fan vet du, du är bara 20 år?

Att jobba som förvaltare motverkar att man ”vet” hur saker ligger till. Man måste vara öppen för nya idéer, det kan ju vara en superidé.

Henrik

Jan: Gud vad jag känner mig både gammal och dum i huvudet. Hade ni inte en tävling med unga aktiesparare?

Henrik: Precis. Vi gjorde en tävling för unga aktiesparare, det är inte en aktietävling utan en analystävling. Vi gav 10 000 kronor till de tre bästa bidragen, vi fick in 35 bidrag. Det var roligt att det var 35 aktieidéer också, vi hade bara en av dem så det var 34 helt nya aktieidéer. Jag läste med stort intresse genom alla.

Jan: Vi började på en analys jag och Freja, vi skickade aldrig in men vi började ändå kolla på Disney. Jag kan säga till lyssnarna att man kanske ska låta barnen bli aningen äldre innan man introducerar djupare aktieanalys.

Fundamental analys är viktigt

Caroline: Erik Dahlén undrar:

Med tanke på att ni är aktiva så undrar jag hur ni viktar de olika sätten att tänka inför ett köp? A: teknisk analys, B: fundamental analys, C: kvalitativ analys. Använder ni en eller flera metoder och vilken lägger ni mest tyngd på?

Andreas: Vi använder inte teknisk analys alls faktiskt.

Henrik: Man kan se om en aktie är översåld eller överköpt. Vi tittar alltid på värderingen när vi köper ett bolag.

Andreas: Men när vi fattar ett femårigt investeringsbeslut med våra andelsägares pengar så är det inte med teknisk analys utan det är fundamental analys. Det kvalitativa kommer in där, jag tycker att det är en del av en fundamental analys. Att köpa ett företags produkter är nästan det bästa sättet att lära känna ett företag och utvärdera.

Henrik: När du går igenom en årsredovisning och tittar på siffrorna så är du intresserad av hur de här siffrorna kom till. Är VD:n självsäker och trygg i det hen säger? Mötet går ut på att få bekräftelse i det du läser.

Jan: Har ni många produkter på kontoret från företag som ni inte har slängt?

Andreas: Vi har rätt många produkter. De ligger i ett skåp på kontoret.

Folk ska kunna se vad de äger och vara stolta

Jan: Det finns ett uttryck som jag gillar ”Well bought is half sold” eller ”Make your money on the buy”. Om ni hittar det här bra företaget har ni det på er bevakningslista och väntar på ett bra köpläge? Hur tänker ni?

Henrik: Både och skulle jag säga. Jag har några företag på min lista som jag skulle vilja äga men som jag tycker är alldeles för dyra. Sen har vi andra företag där vi går in med fullvikt direkt för att vi älskar företaget och affärsidén.

Andreas: Jag har också en önskelista.

Jan: Sedan 2 år tillbaka har ni skrivit både på er blogg coeli.se/global och ni har ett nyhetsbrev. Jag tror att ni är typ ensamma om det där i fondbranschen att ge ut hela listan.

Henrik: Vi gillar att folk ska kunna se vad de äger och vara stolta. När vi har rekryterat våra produktspecialister så tycker de att det är skoj att få vara med så mycket i möten, att vi delar med oss av så mycket information.

Aktier är som tåg

Jan: Andreas du skrev en artikel som heter ”Aktier är som tåg, man kan stiga på och stiga av flera gånger”. Vad tänker du med det resonemanget?

Andreas: Med det menar jag främst på de här special situation-aktierna där aktien svänger upp och ned, det kan du utnyttja. Du väntar till det rätta tillfället och sen kan du återanvända analysen som du gjort. Vi har flera aktier som vi har köpt och sålt och köpt.

Jan: När jag var en ny investerare upplevde jag att det var väldigt mycket FOMO. Nu har tåget gått, det är kört.

Caroline: Det är smart att återanvända sin kunskap och bara hänga med i företagets utveckling.

Henrik: Det är framförallt företag som är i cykliska branscher där omsättningen i företaget går upp och ner. Det är då det är lättast att göra de här typerna av affärer.

Jan: En sak som du Henrik skrev var

Man bör komma ihåg att börsen alltid är orolig för något i det korta perspektivet men att det är företagets vinster som är drivande i det längre.

Henrik: Det är egentligen det vi har pratat om här idag. Det är vinstutvecklingen som drivet aktiekursen uppåt, många gånger svänger inte omsättningen som aktiekursen gör. Det kan man utnyttja.

Jan: Köper ni någon gång bolag som inte går med vinst?

Henrik: Det kan vi göra. Vi har varit med på två stycken IPO:er, i och med att de växer så använder de kapitalet för att växa och då visar man inte vinst. De växer i omsättning och det är det viktiga då.

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Investeringen i Acast

Jan: Vi har en fråga från Apex som skrev

Jag är en väldigt nöjd andelsägare så börja med att tacka dem för det fina arbetet. Hur kommer det sig att ni investerade i Acast?

Henrik: Vi har två stycken sådana små svenska techinvesteringar, en var Truecaller och en var Acast. Vi tror att båda två kan ge 4-5 gånger pengarna. Truecall har dubblerats och Acast är vi ner en 25-30% på men företaget levererar.

I Acast fall tror vi på produkten, vi tror att det kommer bli stort globalt. Vi tror att det kommer mer och mer marknadsföring genom de här poddarna. Det är precis det som händer nu då.

Acast är redan lönsamma men på huvudkontoret så vräker de in pengar i R&D men det är också det som bygger framtiden.

Caroline: Man är i sin egna västerländska bubbla, du pratar om att de agerar globalt. Det finns alltså marknader där det inte finns poddar?

Henrik: Precis. De är spindeln i nätet och har tagit en position där. Om Acast tjänar pengar på reklam så delar de inte med sig av den, utan de tar de intäkterna själva. Förutom de delar som går till podcastkreatörerna.

Andreas: Det läggs ner 30 miljarder dollar på reklam i radio och kan då poddar få några procent.

Jan: Vi som har en podd betalar ju dessutom till dem. Många av de här bolagen som ni äger i fonden och som vi då äger indirekt är bolag som man betalar till själv. Det är roligt.

Resursbristen i världen

Jan: Brukar man inte säga att det är en skillnad på ett företags produkt och aktien? Det är ingen generell regel.

Andreas: Vi brukar säga att man bör fokusera på produkten, men det finns ju en massa produkter som du köper där företaget inte är lönsamt. Bara för att jag gillar att åka Uber så behöver jag inte köpa den aktien.

Det är lite mer komplext än så det är det. Det vi gillar med fonden är att varje person kommer i kontakt med ungefär en tredjedel av alla våra företag i vardagen och betalar för det.

Henrik: Det som är gemensamt är vinsttillväxten.

Jan: Vill du läsa Carro, jag tror att detta är från er förvaltare, oktobers nyhetsbrev.

Caroline: Det här är ett citat då

Det råder ingen tvivel om att det finns en stark resursbrist i världen inom många sektorer men över kommande kvartal kommer många av flaskhalsarna att lösa sig.

Jan: Vad tänker ni kring det?

Andreas: Det värsta är över verkar det som. Vi har själv underskattat vad corona betyder både på lång och kort sikt: tittar man i västvärlden har det skapat enorma flaskhalsar i hela ”supply chains”. Varje vecka hör vi att de börjar lösa sig, det blir bättre och bättre.

Tittar du på den delen av världen som inte har haft så mycket coronaexponering då, Kina har hanterat det annorlunda osv. Där har du inte samma ”supply chain” problem och du har inte heller några större inflationssiffror.

Den stora utmaningen som vi har angående inflation är USA, det är ett land som alltid har varit beroende av arbetskraftsinvandring, först var det Trump som stängde till rätt kraftigt och nu har det varit helstängt.

I och med att landets ekonomi växer så mycket så måste de ha inflöde av arbetskraft, det har de inte haft och därför går lönerna rakt uppåt.

Henrik: Jag har ett exempel med logistik. Kina var bland de första som var ute ur corona krisen och då producerar de varor som de skickar till USA som är nedstängt och inte köper några varor. Det blir köer i hamnarna.

I och med att det var fart på ett ställe och stopp på ett ställe så blev det kö. När ekonomin kommer igång och vi får bukt på det här så kommer det sakta med säkert att komma igång igen men det tar lite tid.

Vi tror att det är ett övergående problem. Vi har läst att vissa företag höjer sina priser för att deras inköpspriser har blivit högre och det är en styrka med ett företag som också kan höja sina priser och fortsätta sälja.

Farhågor kring inflation?

Jan: Har ni farhågor kring inflationen?

Andreas: Det är viktigt att förstå och hålla koll på. I maj detta året så fanns det ungefär 20 triljoner dollar och någon gång här i oktober/november var vi på 21. Det är ungefär 5% mer dollar i världen på 5 månader, det trycks fruktansvärt mycket pengar. Det betyder att du som sparare om du sitter med kontanter har förlorat 5 % på 5 månader.

Pengar urholkas varje minut nu. Vi har ett samhällsansvar i vår fond, vi tar andelsägares pengar och investerar deras pengar i företag som kan höja sina priser så att du någonstans får kompensation för det här, sen får du tillväxt också.

Henrik: Om man tar räntemarknaden då, de verkar inte tror att det blir någon stor inflation. Innan vi stack hit hade vi 1.44% på amerikansk 10-årig ränta, den svenska räntan va 0.11%. Marknaden verkar inte tro på den här inflationen.

Jan: Säg att vi skulle se ett inflationsscenario så är det alltid så mycket diskussioner om vad som är de bästa tillgångsklassen att äga. Hur ser ni på det?

Henrik: Företag som höjer sina priser efter inflationen är det man ska ha. Aktier har varit väldigt bra i en inflationsmiljö.

Jan: Vi är helt överens.

Henrik: Kortsiktigt sätt kan aktiemarknaden gå lite dåligt om 10-årsräntan sticker upp ganska kraftigt, då går värdet på företaget ner. I det långa loppet så är det de företagen som kan höja priserna och de är ofta börsnoterade.

Andreas: I början av året pratade man om att 10-åringen skulle upp, jag får svårare och svårare att ha tålamod för sånt.

Jan: Det finns många roliga studier på ränteprognoser för de är alltid ett specifikt datum och du har bara tre utfall, oförändrad, upp eller ned. Då intervjuar de alltid professorer och tidigare Riksbanksledamöter. Hade de bara slumpat hade de haft 33% rätt. De har alltså 31% rätt.

Caroline: Vad jobbigt.

Jan: Jag älskar macro utifrån allmänbildningsperspektivet och diskussionen, det är jättekul att prata om men det är helt värdelöst att fatta investeringsbeslut på.

Henrik: Jag skulle säga att det är omöjligt.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

ESG skapar en kul dynamik i aktieanalysen

Jan: En sista grej som ni hade som förvaltarkommentar var såhär

En annan stark trend är hur vi ser att företag aktivt agerar för att minska med miljöförstöring och komma med nya innovativa lösningar.

Andreas: Jag tycke det var väldigt roligt med Gretas ”blablabla”. Jag har nästan gett upp på Regeringen men när man tittar på företagen händer det väldigt mycket grejer.

Henrik brukar prata om Amazon och alla deras vindkraftsparker. På företagsnivå händer det jättemycket häftiga saker, vi är där också och intervjuar dem och pushar alla företag för att minska sina egna utsläpp.

Jan: När vi träffades för fyra år sedan sa ni att hållbarhet var viktigt för er men det var inte så strukturerat så som det är nu där vi har konkreta exempel på hur ni påverkar företagen. Jag upplever att det händer på vår sida, på kapitalets sida.

Henrik: Jag tycker det här med ESGanalys skapar en kul dynamik i aktieanalysen. Miljön kan faktiskt påverka företaget negativt och man måste titta på de riskerna. En annan kul grej är de här ESGsamtalen vi hade.

Vi hade ett med NVIDIA i veckan här, de är baserade i Kalifornien, de är ändå ett väldigt stort företag så det kändes faktiskt ganska stort att få snacka ESG med dem.

Jan: Vad pratar ni om då?

Henrik: Det kan vara stort och smått men en sak som vi pratade om är att barn idag sitter och spelar mycket dataspel, borde de inte vara ute och röra sig? De är ju en förebild och borde kanske göra något för att hjälpa föräldrarna, skolorna osv för att barnen ska få en balans i spelandet.

Det är kanske inte en fråga som de förväntar sig. En annan sak är att vi tycker att VD och ordförande ska vara två helt olika personer, de säger själva att det inte är samma person men det är lite otydligt tycker jag.

Om du har sett ett sådant här grafikkort idag så vet ni att det förbrukar rätt mycket ström, vi pratade om hur man kan ha en ny teknologi som kan erbjuda samma spelupplevelse men dra mycket mindre energi.

Caroline: Vad sa de om ungarna då?

Henrik: Jag tycker ändå att de svarade rätt bra för de är aktiva i en förening där man då ska använda de här dataspelen till annat än att bara spela dataspel där man dödar eller kör bil. Det handlar om att man ska använda det som utbildning i skolan.

Viktiga nyckeltal

Jan: Jag tänker att vi ska ta två tuffa frågor. Angående EGS så frågar Thomas86:

AP7 har en svart lista med bolag som de inte tar in och då är det exempelvis Renault med, medan det är ett innehav i er fond.

Ni kan ju inte svara för AP7, men det skulle ändå vara kul att höra er resonera kring frågan. Hur tänker ni?

Andreas: När vi tittar på aktier så tittar vi på vår analys och oberoende analys och ingenting av den indikerar att det är något konstigt med Renault.

Det vi gillar med Renault är miljö, om du tittar på den mest sålda elbilen i hela Europa de senaste 4-5 åren så är det Renault. De lägger allt sitt fokus mot elbilar. Jag vet att de har haft problem precis som med Volkswagen med utsläppsskandalerna osv och där är det frågetecken.

Men företaget har ett väldigt tydligt miljöfokus så jag tycker det känns jättespännande. Det är en special situation aktie så den går upp och ned.

Henrik: Vi har pratat mycket om tid idag, att man ska ha tålamod och det här är ett företag man måste ha lite tålamod med.

Jan: En kort fråga, vilket är era respektive favoritnyckeltal? Ni får bara välja ett eller kanske två.

Henrik: Fritt kassaflöde och omsättningstillväxt.

Andreas: Return and equity det visar kvalité.

Det är viktigt att kommunicera sin historia

Jan: Vi har en fråga från Alek

Det vore intressant att få reda på hur stort del av det dagliga arbetet som går till, A: Aktiv förvaltning av fonden, resor och företagsbesök, B: Spexa runt i diverse poddar, C: Övrigt administrativt käbbel

Andreas: Säg 70% på aktieförvaltning och analys och sen är det kanske 25% på resor och försäljning och sen 5% spex.

Henrik: Det är kanske 10 timmar spex per år.

Andreas: Vi gör inte så många poddar egentligen.

Henrik: Jag tycker att det är viktigt att man kommunicerar sin historia, jag hoppas att vi har många andelsägare som lyssnar på det här och vi tackar för förtroendet att förvalta deras kapital.

Mitt i coronakrisen medlade vi ut ett nyhetsbrev med kommentarer, jag tycker att det är viktigt att man håller sina andelsägare i handen. Om man ska göra väldigt bra avkastning över tid så måste man fortsätta vara investerad och därför tycker jag att kommunikation är väldigt viktigt.

Jan: Här måste jag lägga till en grej, du som lyssnar på det här, om ni har köpt fonden via Avanza eller Nordnet så får inte ni reda på att man är andelsägare. Man behöver gå till er hemsida coeli.se/global och anmäla sig till nyhetsbrevet för annars har ni inte den kommunikationskanalen.

Det handlar om avkastning över tid

Jan: Är det något ni tycker att vi har missat eller som vi skulle lägga till?

Henrik: Vi har en enorm passion för det här. Jag har varit på Coeli i 5 år, Anderas har varit där i 7 år och vi brinner för det här.

Andreas: Jag tänker såhär att det är dags att boka in den där middagen.

Jan: Jag har ett år till! Det blir svårt att få Länsförsäkringar att hämta upp.

Caroline: Va det inte Savoy vi skulle ta?

Andreas: Vi påverkar våra företag och försöker göra mycket gott för världen men det handlar om avkastning över tid. Om vi tittar på en icke nämnd fondrobot de senaste 5 åren så har de 82% avkastning, sen har jag en här från Shareville RikaTillsammans kapitalförsäkring, på 5 år har den gått upp 80.13%.

Vi har tillslut min egna lilla kapitalförsäkring, utveckling på 5 år är 118%. Poängen är att om man ska ha fått de här 118% då måste du vara investerad över hela tiden. Vi har haft två sättningar nu, en i augusti/september och en nu i och med den nya covid varianten.

Jag tycker att det är så härligt att se hur våra andelsägare reagerar för när det blåste som mest hade vi inflöden. Jag blir så glad i själen att folk har det förtroendet och modet att öka på när det blåser.

Jan: Jag tänker att vi ska lägga till en grej där. Den som ni egentligen ska hjälpa är den där förskolefröken i Hörby där du kommer ifrån. Att den där avkastningen faktiskt spelar roll, att de extra procenten spelar roll över tid.

Ett fantastiskt stort tack, vi bjuder väl på middag om ett år.

Andreas: Tusen tack.

Henrik: Jag får önska er en god jul också.

Jan: God jul och gott nytt år.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök