Från arbetslös till nästan ekonomiskt fri om ca två år

Intervju med läsaren Jimmy Andersson om FIRE

I veckans avsnitt intervjuar vi läsaren Jimmy Andersson om FIRE (=Financial Independence, Retire Early). Det var han som skrev repliken på vårt poddavsnitt om FIRE. Det är få som är så bestämda och åtagna att de kan och över tid sparar en bra bit över 50 procent av sin lön. Men, med extraordinära aktioner kommer också extraordinära resultat – som att att han med stor sannolikhet kan välja att sluta jobba och satsa på sin dröm om två år. Endast 37 år gammal.

En insikt som har grott på mig det senaste året – som kan tyckas väldigt självklar i efterhand – är att man kan göra sin ekonomiska resa på väldigt många olika sätt. Det finns de som sparar 10 procent av sin lön, jobbar på, har en balans mellan sparande och slösande och kommer ha en bra slant när de går i pension. Det finns de som extremsparar långt över 50 procent sina inkomster, försakar en hel del idag (i min mening), för att nå sitt mål snabbare och lyckas på det sättet.

Sedan finns de, där jag nog mer tillhör, som gillar spelet kring pengar och istället för att extremspara försöker hitta sätt att tjäna mer pengar och i vissa avseenden kan anses vara slösaktig (med andras mått mätt). Inget av det är rätt eller fel, det är bara annorlunda. Som vanligt behöver man mäta framgång i förhållande till ens egen definition.

Min insikt således är att det är precis som med investeringsfilosofier. Innan man kopierar någon behöver man helt enkelt se vilka fördelar och nackdelar just det sättet innebär. Mitt sätt att investera är t.ex. försiktigt, evidensbaserat, gör att du kommer ha kvar dina pengar och att du kommer bygga upp en förmögenhet. Men det kommer att ta lugnt 10-30 år. Att investera i en balanserad portfölj i indexfonder är inget som kommer förändra ditt liv det kommande decenniet. Dessutom är det – och ska vara – lika tråkigt som att se målarfärg torka.

Även om vi delar mål – friheten att få välja själva – så har vi valt två olika vägar. Tittar man på ekonomisk frihet så definierar jag den matematiska aspekten på det enligt:

  • ekonomisk frihet = passiv inkomst / totala utgifter

Det vill säga att man är ekonomiskt fri när ens passiva inkomster (t.ex. från ens kapital) är större än ens totala utgifter. Eftersom det är en kvot kan man angripa det på två sätt. Det ena sättet är att öka de passiva inkomsterna och de andra sättet är att minska de totala utgifterna.

Ett sätt är att tjäna mer

När det gäller sparande/konsumtion så gillar jag att köpa de saker som jag upplever är bäst och därmed är de oftast dyrast. Jag är hellre utan en pryl så länge jag inte kan köpa den bästa (t.ex. hellre än 10 år gammal V70 så länge jag inte kan köpa exakt den bilen jag vill ha). Jag finner väldigt lite nöje i att köpa 4 kg potatis för 8 kronor eller leta billigaste alternativet. Det är förmodligen tack vare mina mentorer och entreprenörsvänner som jag hellre ställer mig frågan ”hur kan jag tjäna X kr mer, så att jag kan köpa Y? Än hur kan jag minska kostnaderna för att ha råd med Y?”

I grunden handlar det om att min grundsyn är att du kan maximalt spara 100 procent av din lön. Tjänar jag 20 000 kr efter skatt så är det maximala jag kan spara på ett år 240 000 kr. Men det finns ingen begränsning i hur mycket man kan tjäna uppåt. För mig är det en roligare fråga och utmaning att utgå från: ”Hur kan jag tjäna 240 000 kr mer på ett år?” Det är svårare, absolut, men där i ligger ju också spelet.

Det i sin tur leder till att jag ofta resonerar såsom: ”Om jag tjänar X kronor per timme, ska jag då köpa in tjänsten (=klippa gräsmatta, bokföring, barnvakt, städning etc) Y för Z kronor?” För mig blir svaret väldigt enkelt. Om jag tjänar mer per timme än vad det kostar mig att köpa in tjänsten så är svaret ett självklart ja. Om min timpeng är 200 kr per arbetad timme så är det ju lönsamt att ta in någon för 100 kr och behålla mellanskillnaden själv. Det här sättet leder till högre inkomster men även högre utgifter.

Ett annat är att spara mer och hålla ned kostnaderna

Jimmy är ett fantastiskt exempel på det andra sätt att resonera. Han är istället extremt duktig på att hålla ned de totala kostnaderna. Han hade ett fantastiskt exempel som vi pratade om i bilen som tyvärr inte kom med i podden eller videon. Det handlade om en utökning av vår ”Fyra-hinkar-princip” där han tyckte att vi skulle lägga till en femte hink – utgiftshinken.

Utgiftshinken kommer innan bufferthinken. Utgiftshinken är hinken som vi alla måste fylla innan vi kan spara eftersom den består av alla de utgifter vi har en månad. Han beskrev den väldigt illustrativt som en hink med en massa hål där det läcker vatten. Väldigt passionerat beskrev han att om man lyckas täta ett sådant hål permanent, eller hålla hålen mindre, då blir det ju mer över till de andra hinkarna. Något som verkligen är svårt att argumentera mot. :-)

Jag håller också med honom att det är enklare att börja med att dra ner på sina utgifter än att tjäna mer pengar. Det går snabbare, det ger tydligare effekt på kort sikt och är ett jättebra sätt att börja på. Sedan handlar det verkligen om att inte vara fanatisk på det ena eller andra sättet – något som också märks när Jimmy berättar om att han har hyrt ut en del av sin lägenhet för att få en extra inkomst och så vidare.

Till syvende och sist handlar det om att må bra

Slutligen tror jag att det handlar om att vara ärlig mot sig själv kring vad som ger en själv ett rikare liv. Jag tror inte att jag hade mått bra, haft upplevelsen av ett rikare liv eller ens kunnat ha det liv jag har idag om jag skulle extremsparat. Det går helt enkelt emot andra värderingar som jag har. Jag skulle till viss del upplevt ett sådant liv att vara som att ”jag lever i brist”.

Det som jag däremot tog med mig från intervjun med Jimmy är att han inte alls tänker på. Han är ett exempel på att en sådan livsstil absolut kan innebära ”ett rikare liv” för honom. Han har bara valt en annan strategi för att nå sina mål och upplever inte det som en uppoffring mer än jag upplever mina uppoffringar. Det tycker jag är coolt.

Sedan kan vi nog båda lära oss från varandra. Min och Carolines ekonomi skulle inte må dåligt av att utgiftssaneras från tid till annan (vem visste att en replika på ett 30-tals värmeelement kostade 20 000 kr?!). Precis som jag tror att Jimmy inte skulle tackat nej till ett antal tusenlappar extra i månaden utifrån frågan ”hur kan jag tjäna mer pengar?”. Kanske är det likadant för dig som det är för oss.

Tack för den här veckan och på återseende!
Jan, Caroline (och Jimmy)

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela intervjun

Precis som vanligt kan du som hellre läser än tittar eller lyssnar läsa hela intervjun nedan.

— START TRANSKRIBERING —

Varmt välkommen Jimmy Andersson. Det är jättekul att ha dig här, för du är en av våra trogna lyssnare och tittare. Du kommenterar nästan alltid på våra avsnitt. Det som var så himla roligt var att vi gjorde ett avsnitt som handlade om FIRE. Då var du väldigt diplomatisk och skrev att jag nog hade missuppfattat vissa saker. Du ser annorlunda på det eftersom du är en FIRE-entusiast, financial independence retire early. Sedan har vi träffats och pratat och jag såg en kommentar där någon skrivit att du är en expert på att spara.

Tvingad till extremt sparande p.g.a. arbetslöshet

Jan: Då tänkte vi med tanke på att vissa avsnitt vi har gjort på sistone varit ganska slösaktiga, att det blir jätteroligt att prata om pengar, sparande, din filosofi och din historia, som är fantastiskt rolig. Så varmt välkommen hit. Det började med att du skrev den här jättefina repliken, som blev väldigt uppskattad på bloggen. Då var det tydligt att du var en uppenbar gäst. Kan du förklara lite kort hur du blev intresserad av det här med sparande och FIRE och inte minst att spara ganska mycket av sin lön?

Jimmy: Som jag skrev i den här artikeln, som publicerades på bloggen, att jag var arbetslös och hade inga pengar. Det var under en ganska lång tid och sedan när jag väl fick jobb, då tänkte jag att aldrig igen. Jag ville aldrig mer befinna mig i den sitsen. Jag sparade så mycket jag kunde. Först bara för att vara säker att om jag blir arbetslös igen, då har jag åtminstone pengar. Men sedan med tiden så insåg jag att jag kan faktiskt göra något med de här pengarna. Investera på något sätt.

Jan: Men du har ändå fortsatt med det, även efteråt. När du hade sparade ihop så att du klarade en arbetslöshet, så har du ändå fortsatt med det. Vad är det som är drivkraften där då?

Jimmy: Det är ju för att jag vill egentligen skriva. Att bli författare är min stora dröm. Förut så tänkte jag att jag skulle skriva på fritiden och jobba. Jag hade till och med någon plan för många år sedan att jobba kanske två år, sedan vara ledig ett år, och lever på de pengarna. Men nu har jag insett att om jag sparar tillräckligt mycket pengar och investerar pengarna, så kan jag vara ledig på halvtid.

FIRE:s tre byggnadsstenar

Jan: I den här artikeln så refererar du till en video på YouTube som är ganska bra. Vi kan länka till den. Den förklarar mycket av FIRE-konceptet. Då bygger det egentligen, så som jag förstått det, på tre stycken hörnstenar. Den ena är frugality (sparsamhet), investerande och 4%-regeln. Vad tänker du om de här tre byggblocken?

Jimmy: Sparandet är ju grunden. Att hålla nere kostnaderna och spara så mycket som möjligt. 4%-regeln, jag gillar den, men den appliceras inte så jättemycket på mig, för stor del av min passiva inkomst kommer från min uthyrning. Jag har en bostadsrätt i Stockholm och jag har tre inneboende där. Det täcker upp större delen av mina utgifter faktiskt.

Jan: 4%-regeln grundas alltså på en studie som jag tror gjordes på Trinity universitet av en professor där. Om du tar ut max 4% av ditt kapital varje år, så ska det teoretiskt hålla för alltid. Investerar du då klokt så ska det täcka det uttaget och behålla summan mer eller mindre konstant, över tid.

Jimmy: Ja. Om man säger att det kostar 100,000 att leva, då behöver man 2,5 miljon. För de flesta är det mycket mer än 100,000 per år då. Men styrkan med FIRE är just att man får ner sina kostnader, så det blir inte de här fantasisummorna på 10 miljoner eller 20 miljoner. Man tänker att det är ouppnåeligt, att så mycket pengar kan man aldrig spara ihop.

Jan: En parentes, för det är ju en av mina största invändningar som jag har gjort mig ovän med halva nätet på. Men jag tänkte på det där du nämnde i en bisats, gånger 25. Ska du ha 4% avkastning så är det delat med 0,04. Men delat med 0,04 är samma sak som multiplicera med 25. Så tumregeln är att du behöver 25 gånger dina årsutgifter.

Det är spännande det du säger om sparsamhet och jag inte, för det är där som jag har blivit ibland så provocerad. Att man ska dra ner och så tänker jag, och detta är väl förmodligen för att jag umgås för mycket med många kompisar som tjänar mycket pengar, de som alltid säger att om du drar ner så kan du max spara… Tjänar du 20,000 kan du max spara 20,000. Om du vänder på det och istället tittar hur du kan tjäna mer pengar, så finns det inget tak.

Men varför är det ett sådant fokus på att spara istället för att tjäna pengar, i FIRE-rörelsen? För matematiskt blir ju resultatet det samma.

Jimmy: Ja, det blir det ju, och jag är ingen representant för hela FIRE-rörelsen. Men jag tänker att det är mycket enklare att spara. Jag har svårt att se hur jag kan öka min inkomst väldigt mycket på kort tid. Det är klart jag kan gå någon utbildning, men det tar ju flera år. Inom min bransch finns det inget utrymme att öka min inkomst. Det enda som finns det är att jobba med, då tjänar jag mer.

Caroline: En annan grej vi skulle kunna ta upp senare, i ett annat avsnitt, är att om man nu vill tjäna mer pengar så får man ändra sitt liv rätt mycket. Man kanske måste starta företag och man måste lära sig hur man tjänar pengar, och sådana saker, som man kanske inte är sugen på heller.

Tre vägar till ekonomisk frihet

Jan: Men jag tänker att det är spännande. Där ska jag vara helt ärlig, du har gjort stort intryck på mig i det där. För jag har alltid tänkt att vägen ser ungefär likadan ut för alla som vill nå ekonomisk frihet. Sedan tänkte jag på det att det ena sättet, en väg kan vara att man har sitt vanliga jobb, man avsätter 10-20% av sin lön, sedan har man kanske 20-30 år där man bygger upp ett stort kapital. Det är en väg.

Den andra vägen, som du är inne på, är att man sparar en väldigt stor andel av sina inkomster och har låga utgifter. Då kan man nå sitt mål mycket fortare. Det tredje sättet, som är mer det som faller mig naturligt, som tycker det är ett spel med pengar där man frågar sig själv hur man kan tjäna mer. Men det kräver en helt annan arbetsinsats, för jag har jobbat 80 timmar i veckan i många år.

Det har jag aldrig riktigt tänkt på eller varit så schysst med att det finns väldigt olika vägar. Men kan du beskriva hur du gör? För du är duktig på, alltså verkligen duktig, på att inte spendera pengar. Hur kan det se ut till exempel?

Jimmy: Jag tänker på allting som jag konsumerar. Om man ska gå tillbaks till när jag var arbetslös… När jag först blev arbetslös det var 2011. Jag hade bara jobbat i fyra månader då och innan dess hade jag pluggat i fyra år. När de beräknar hur mycket man får i A-kassa då kollar de hur mycket man har tjänat det senaste året. Eftersom jag bara hade arbetat fyra månader så hamnade jag på den lägsta ersättningsnivån.

Jag kommer inte ihåg exakt hur mycket det var per dag, men jag vet att jag räknad ut att i snitt per månad skulle jag få ut 4350 efter skatt. Det säger sig självt att det går inte att leva på. Jag hade en hyra då 4500, så det täckte inte ens mitt boende. Jag kollade upp om det fanns något extra jag kunde söka, och de frågade direkt om jag hade några pengar på banken, vilket jag hade, och då sa de att jag skulle använda det först. Så jag hade väl runt 20,000 på mitt konto och fick klara mig tills de var slut.

Jag fick jobb, men det varade inte så länge, så fick jag lite pengar där. Sedan kom skatteåterbäringen och jag klarade mig lite till. Till slut fick jag komplettera med socialbidrag i två eller tre månader totalt. Men det är inte mycket pengar. Du får bara precis så att du klarar dig.

Så mycket spar Jimmy varje månad

Jan: Hur mycket av din lön sparar du idag, får man lov att fråga så?

Jimmy: Förra året kom jag fram till siffran 69%. I år har jag inte räknat på det exakt. Jag har precis börjat ett nytt jobb och innan dess var jag arbetslös en liten stund och innan dess var jag tjänstledig. Så min inkomst har inte varit så konsekvent.

Caroline: Jag tänkte fråga om den där perioden då du var arbetslös och tvingades vända på varenda krona. Var det så då att du hittade saker man kan göra gratis och alternativ som var de billigaste, som var liksom ”good enough”? Som när man handlar mat till exempel. Hur artade sig tillvaron? När jag har haft lite pengar så har jag känt att nej, jag ska minsann inte bli hindrad från att göra roliga grejer. Då går jag till biblioteket och där kan man hitta saker som är gratis runt om i staden.

Jimmy: Förvånansvärt nog så lärde jag mig inte så jättemycket. Jag hade kunnat handla mycket billigare, men jag handlade i princip det jag handlade innan också. Samma mat. Underhållning och sådant där… Jag var ute på nätet väldigt mycket. Läste en del böcker, tittade på TV-serier gratis, spelade spel, alltså det finns mycket som är gratis.

Jan: Det hände en rolig grej tidigare idag. Vi har prenumerant på Råd och Rön, som kostar 890 spänn för ett år och då frågade Carro om jag visste att de finns gratis på biblioteket. Det hade jag inte tänkt på. När du tittar på dina kompisar, eller andra, finns det några utgifter som du blir fascinerad av att folk lägger pengar på?

Jimmy: Ja, det finns det verkligen. Det är allting, i stort sett. Folk lägger mycket på sin bil och sitt boende och mat. När jag ser andra människor gå och handla så går de in och tar det de vill ha. Men jag kollar alltid, jag tar också det jag vill ha, men det finns olika märken. Det här kanske är billigare än det och den här butiken säljer detta till lite billigare. Och i den här butiken har de rea på det här den här veckan.

Jan: Tar inte det en massa tid, att ha koll på? Eller det kanske kommer av sig självt?

Jimmy: Det blir ganska automatiskt. Det tar inte så mycket tid. Jag får hem lokala tidningar. Jag vet inte om det finns här nere, men i Stockholm finns det två olika tidningar där lokala butiker annonserar. Då ser jag att ok, nu har de billigt sådant och då köper jag det den här veckan. Så jag handlar på några lokala butiker och Willys brukar jag handla på.

Är det tråkigt att extrem-spara?

Jan: Nu kommer en ”fördomsfråga”. I den här videon, som du också refererade till, så är det ju så att inom många som sparar så här mycket pengar, mellan 50-70%… Då undviker man restaurang, man bor mindre, man tränar inte på gymmet, man har ingen bil, man semestrar inte, man har inga dyra hobbies. Nu citerar jag videon. Blir det inte bara väldigt tråkigt?

Caroline: Kan inte du beskriva lite kring det? För du berättade i din artikel, som vi publicerade, att du har ingen bil nu. På semestern så cyklade du för att det var fint väder och kunde göra det. Du har inte köttutgifter för du är vegan. Du beskriver det inte alls på det viset som Jan nu listade, utan du beskrev det mycket trevligare. Din tillvaro.

Jimmy: Ja, jag tycker att min tillvaro är väldigt trevlig. Jag går inte ofta på restaurang, men det gjorde jag inte så mycket förut heller. Jag saknar inte det. Det händer då och då att jag går på restaurang, men jag väljer tillfällen.

Jan: Jag tycker detta är fascinerande. Nu pratar jag bara om mig själv, men jag kan ibland vara så här, som med bil, det har ju vi haft uppe många gånger, där jag kan vara så att jag köper inte bilen för jag gör matteövningen. Då tänker jag 100,000 med 8% avkastning, 10 år dubbla pengarna, femdubbla på 20 år, tiodubbla på 30 år. Sedan tänker jag ska jag köpa en bil för en miljon? 100,000 idag blir liksom en miljon när jag ska gå i pension.

Jag tror jag har roligare för den miljonen när jag går i pension än vad jag har med en ny bil nu. Jag vill egentligen ha bilen, men jag köper den inte för att jag rationellt fattar att det är dumt. Och då tänker jag, är det så du resonerar? Eller du kommer inte ens på tanken att du vill ha bilen.

Jimmy: Jag gillar ju bil och jag skaffade bil när jag var 19 och hade den fram till 2017. Jag har haft fem olika bilar så jag har alltid haft bil. Det var en rätt så lång process innan jag kom fram till att jag inte skulle ha bil, men jag bestämde mig för att prova utan bil. Det är väldigt dyrt med bil, speciellt där jag bor nu. Jag bodde förut en bit utanför Stockholm, så det var gratis parkering.

Sedan hade jag reseersättning till jobbet, så det kostar inte så mycket att ha bil där. Nu bor jag i Stockholm och parkeringen kostar 700 kronor i månaden. Jag hade bestämt mig för att prova utan bil och det har funkat bra. Jag saknar det faktiskt inte alls.

Jimmys, Jans och Carros månadsutgifter

Jan: På en genomsnittlig månad, vad ligger utgifterna på? Får jag fråga det?

Jimmy: Det är 11-12,000 ungefär, sammanlagt. Ungefär hälften av det är ju boende. Om man jämför med för fem år sedan när jag var arbetslös så har jag fördubblat mina utgifter, men jag har ju ökat mina inkomster med sex gånger. Det mesta av det är bara för att jag jobbar nu och det gjorde jag inte då. Så det handlar inte bara om att leva jättefattigt, utan jag spenderar ändå dubbelt så mycket nu som jag gjorde då.

Jan: Jag är ju fascinerad… Jag brukar ibland kalla det för Parkinsons lag. När man ska lämna in en rapport på jobbet och man har två veckor på sig, då tar den två veckor. Ska man lämna in den imorgon så är den klar imorgon. Det vill säga att en arbetsuppgift tar den tid som jag har avsatt för ändamålet. Samma sak gäller ju pengar. Dina utgifter tenderar att växa, för de flesta men inte för dig, i samma takt som inkomsterna.

Jag och Carro kan ibland vara fascinerade, för när vi var studenter levde vi gott på 15,000. Studiemedlet i början av 2000-talet var 7,500. Nu så klockar vi in en månad på 45,000 så tänker vi fan vad bra jobbat. Det är mycket som går till boendet. Men då kan man undra vad som hände under de här tio åren som gjorde att vi levde gott på 15,000 då.

Caroline: Jag tror också att det är så här att vi kommer inte riktigt ihåg exakt hur vi kände under studenttiden. Jag minns att jag hade behov av att handla grejer och jag kunde inte det. Det kommer jag ihåg. Sedan när jag fick jobb och fick upp lönen lite, så handlade jag absolut.

Jan: Jag fattar. Det är den vanliga invändningen att det inte blir så rikt liv. Men du säger att du gör allt det du vill göra och du har det bra. Jag relaterar till det med minnet om hur vi hade det när vi var studenter.

Caroline: Ja, jag kan också vara fascinerad över hur lite vi klarade oss på. Sedan känner jag ibland att blir jag så påverkad eller är jag knäpp på något vis, som hela tiden vill komplettera till hemmet och konsumera. En del av det kommer förmodligen av att vi har ett konsumtionssamhälle. Hur står du emot det?

Jimmy: Jag har aldrig varit speciellt lättpåverkad av sådant, så jag har alltid kunnat stå emot det hyfsat bra. Även när jag började jobba efter gymnasiet så ökade jag mina utgifter också, per automatik. Jag sparade ändå och jag minns att jag hade folk som sa, ”Vad duktig du är som kan spara 5000 i månaden. Hur går det ihop?” Och det är inte så mycket jämfört med vad jag sparar nu liksom. Men visste, jag lät utgifterna gå iväg. Jag gick från att vara heltidsarbetande till att vara student utan att livskvaliteten minskade någonting.

Är det inte bättre att byta jobb och öka inkomsterna?

Jan: Det där var också roligt, för två veckor sedan gjorde vi det där avsnittet amortera, spara eller investera. Där tror jag att du skrev att du inte tog så mycket CSN-lån, men om du hade gjort det nu så hade du gjort det och investerat.

Om jag läser till exempel på Mr Money Mustache, som av vissa anses vara lite fadern till FIRE, men det kom egentligen någon bok redan 20 år tidigare. Då upplever jag att mycket av retoriken… Jag har aldrig hört den från dig, men från många andra, att det handlar om att man gör detta för att kunna sluta jobba. Och då tänker jag, ok, om ditt högsta mål är att sluta jobba, då är det förmodligen så att du inte trivs på jobbet. Eller att du hade önskat att ha ett annat jobb.

Är det inte bara bättre att byta jobb? Varför ska man ta omvägen med att spara 25 gånger sin årslön och dra ner. Varför inte bara byta jobb?

Jimmy: Javisst, det kan man ju göra, om man tror att man hittar ett bra jobb. Jag trivs rätt så bra på mitt jobb, men det är mest det här med 40 timmar i veckan. Det är för mycket. Jag skulle vilja jobba mindre eller kanske inte alls.

Jan: Vad är ett rikt liv för dig då? Vad är målet?

Jimmy: Det är att kunna göra vad jag vill. Frihet är viktigast för mig och det vet jag att ni har pratat om också. Jag vet inte om jag kommer sluta jobba helt och hållet, men jag kan jobba några månader, och sedan är jag ledig.

Jan: Vad är jobb? Du säger att du har en passion för att skriva böcker. Det har du gjort. Skulle du räkna att skriva böcker som jobb?

Jimmy: Ja, det är väl ett jobb på sätt och vis, men jag har aldrig tänkt på det som ett jobb, kanske för att jag aldrig har fått betalt för det. Medans det jobbet jag har, där går jag ut för ett jobb och så får jag betalt för det. Men jag ser det rätt mycket som att jag gör det jobbet för någon annan. För företaget.

Jan: Jag hade en kvinna som sa till mig vid ett tillfälle, ”Jan, du vet det handlar inte om att gå i pension. Det handlar om att gå i passion.” Jag älskar det ju jättemycket. Där är väl den fördelen eller att jag har haft en massa människor som har sagt hur kan du tjäna pengar på din hobby? Det är därför jag inte skiljer så himla mycket på det här med jobb och fritid, utan tycker lite som du säger, att det kanske är att man inte relaterar till det.

Den vanligaste missuppfattningen med FIRE

Jan: Vi känner ju människor som har jättemycket pengar. Ingen av dem ligger på en sandstrand och dricker paraplydrinkar. De flesta jobbar, och jobbar förmodligen mer än de flesta. Men de jobbar nog, precis som du är inne på, för att de vill, snarare än för att de måste. Om vi skulle ta FIRE, vad upplever du är den vanligaste missuppfattningen?

Jimmy: Jag har ganska dålig koll på det. Jag vet inte vad människor utanför rörelsen säger, men många tror väl att det är omöjligt, om du inte är rik. Om du tjänar väldigt mycket pengar så går det så klart, men för vanligt folk så går det inte. Men jag tror att det går för alla. Det som du sa innan att man kan öka sin inkomst, just det tror jag att inte alla kan göra. Alla kan ju inte tjäna en halv miljon eller en miljon om året, men alla kan minska sina utgifter.

Jan: Där tänker jag så här, alltså detta måste jag göra som ett avsnitt framgent, för jag tror inte att det handlar om att tjäna en miljon om året. Jag fick en mentor från Rotary 2003
när jag startade mitt företag. Det var tur och att dyka upp. Men han sa alltid att man ska ha tre projekt i sitt liv.

Du ska ha ett storebrorsprojekt, som tar 60% av din effort och som är det du tjänar pengar på. Sedan ska du ha ett lillebrorsprojekt, som är typ 30% av efforten, och den ska ge pengar om kanske 2-5 år. Det behöver inte ge pengar idag, men det ska vara påbörjat så att det ska kunna tjäna pengar i framtiden. Sedan ska du ha ett lillasysterprojekt, som är 10% av efforten, som det kanske blir någonting av om fem år.

Han var industrialist och hade drivit företag hela sitt liv. Han sa att detta är man gör i företag. Duktiga företag har en produkt idag de tjänar pengar på, en i pipen och sedan research. Sedan visade det sig att BSG, Boston Consulting Group, har en liknande modell. Men jag upplever ändå att det är det du gör. Du har ju ditt dagjobb i byggbranschen, som du lägger 60% av energin på. Sedan har du dina böcker, eller det projektet.

Många bäckar små

Jan: Jag tror att alla människor kan ha något som de tycker är roligt, men jag tror att de flesta trillar i diket för att de aldrig frågat sig själva hur de kan tjäna pengar på det redan idag. Då tror jag att även om man bara får in 1000 extra i månaden, så är det 12,000 per år. Investerar man det i en indexfond så har man dubblat det på tio år. På 20 år har du femdubblat det. Plötsligt så blir det pengar av det.

Caroline: Ja, man ska inte förakta små inkomster och fundera över vilka inkomster man kan få. För du har du ju en passiv inkomst på ditt boende, till exempel.

Jan: Det är ju en fantastisk grej. Jag hade faktiskt en kompis som hyrde ut sin stuga, Sanne, men hon fick höra från FIRE-människor att det är fusk. Men de var danskar, så det kanske inte räknas. Jag tänker särskilt idag med gigg-ekonomi. Folk kör ju Uber, eller det finns siter som Upwork. Alla har vi har lärt oss att spara pengar, men jag tror inte alls att vi har fått samma träning i att tjäna pengar. Det är precis som du säger, för även bara några hundralappar gör ju stor skillnad.

Jimmy: Ja, det tänker ju inte vanligt folk på. Hundra spänn är ju ingenting och även några tusen är ingenting. Så tänker folk med sparandet också, ”Jag skulle kunna skära ner på det här, men det sparar bara fem hundra i månaden, så det är inte lön.” Men det är det ju.

Jan: Jag trillar dit hela tiden på sådant. I någon kommentarstråd så sa du att det är skillnad på lean FIRE och fat FIRE. Kan du inte förklara skillnaden på de två?

Jimmy: Ja, det är som det låter. Lean FIRE det är låga utgifter och låga omkostnader. Fat FIRE då vill man leva lyxliv helt enkelt, när man har slutat jobba. Det är om man vill resa runt hela världen till exempel och bo på hotell och sådant. Det är väl lite mer för de rika, med höga inkomster eller som har hållit på länge. Om jag jobbade tills jag var 60 då kanske jag hade haft råd med fat FIRE, men det är jag ju inte intresserad av.

Om dagjobb, hobbies och inkomstströmmar

Jan: Ironin, detta pratar jag om lite från vår egen erfarenhet och folk i vår umgängeskrets, som kanske har sparat… För även om det låter nu som att jag är anti FIRE, så är jag inte det. Vi har också sparat. Vi bodde i hyresrätt i tio år, för att vi insåg att det är billigare och vi kan spara de pengarna och investera, för att sedan kunna köpa huset. Men ofta upplever jag att när man har sparat ihop, för man tänker att man ska gå i pension eller sluta sitt dagjobb och skriva böcker…

Om jag skulle sätta pengar så skulle jag sätta pengar på att du kommer tjäna mer pengar på dina böcker efter ett tag, än vad du någonsin gjort på ditt vanliga jobb. Förstår du? Ironin blir att när man sedan gör det man brinner för, det man är passionerad för, så kommer man tjäna mycket, mycket mer pengar på det, än på det andra man gjorde från början.

Jimmy: Det är möjligt. Det finns inget tak för hur mycket jag kan tjäna som författare, men som byggnadsvetare finns det ju det. Men just nu tjänar jag ingenting på mitt skrivande och så har det blivit sedan jag började skriva.

Jan: Men du kan också fundera på hur du kan tjäna pengar på det under tiden. Jag fattar att jag är kontroversiell, men om jag ska skriva en ny bok så frågar jag mig själv hur jag kan tjäna pengar på det under tiden. Kan jag lägga ut artiklar i förväg? Det finns författare som får in pengar på Patreon, som gör sådana grejer, men då måste man gilla det. Sedan är min gissning att ni båda är lite introverta båda två och då kanske man inte vill vara där ute.

FIRE på Facebook

Caroline: Det kan vara så att man kanske behöver ta sig dit att finnas på Patreon, om jag nu inte skulle ha ett dagjobb till exempel. Men jag måste bara ställa en fråga här nu. Jag tänker att det måste finnas en hel rörelse, FIRE, och vart hittar man den? Är det sociala medier, reddit, Facebook-grupper eller så? Eller är det något du håller dig borta från?

Jimmy: Det finns Facebook-grupper och jag är med i två stycken. Sedan finns det fler. Den första jag gick med i, den är internationell men det är mest amerikaner, och den heter Singles in Pursuit of Financial Independence. Så det är för singlar då, men eftersom den är amerikansk så är det även en del som är i förhållande men inte är gifta. Men de flesta är ensamstående där. Den gruppen startades för att de tyckte att det var för mycket fokus på familjeliv. Så vi behöver en grupp för oss som inte har familjer.

Jan: Känner du till människor som har detta och har familj, eller är detta en singel-grej?

Jimmy: Jag känner ingen annan överhuvudtaget, utan bara via nätet.

Jan: En stor anledning till att jag startade bloggen för en massa år sedan var att jag kände mig jävligt ensam med mina tankar kring ekonomi. Bara det här att efter våra studier köper alla våra kompisar bostadsrätt eller villa och vi bodde i hyresrätt i 12 år. Eller att jag pratar indexfonder… Hur håller du energin? Har du en bild av hur du sitter på stranden och skriver böcker i framtiden eller hur gör du?

Jimmy: Den bilden har jag inte. Jag är inte så förtjust i stranden. Det är väl ganska ensamt, men jag har alltid gjort saker själv, så det har inte varit något som stört mig. Jag har gått min egen väg. För att flika in det här med Facebook-grupper så finns det en till som jag är med i, Choose FI Scandinavia och det är en mestadels svensk grupp. Jag tror det finns kanske några norrmän och danskar där, men där finns det svenskar om man vill ha kontakt med folk från Sverige som håller på med detta.

Jan: Jag som inte är så mycket på Facebook, eller man pratar tips och investeringar, eller man hjälper varandra?

Jimmy: Ja, det gör man.

Tankar om lån och Jimmys investeringsfilosofi

Jan: En annan grej som jag tror kanske är kontroversiell, då skrev du så här att du växte upp med att lån är dåligt, men idag har du två miljoner i lån och du känner dig mer fri. Kan du inte säga något mer om det? Jag fattar precis, men det är inte intuitivt.

Jimmy: Nej, det är det inte, och det tog lång tid innan jag fattade det. När jag studerade hade jag sparat pengar som jag skulle använda att leva av när jag studerade. Jag tyckte att det var jättesmart, för då slipper jag ta några studielån. Men jag fattar nu att det var inte alls smart, utan ganska dumt däremot.

Nu har jag till slut insett att om det är bra lån, ni pratade ju nyligen om bra mot dåliga lån. Alltså ett bra lån kan vara en hävstång och jag hade aldrig kunnat ha någon bostadsrätt om jag inte hade något lån. Genom att ta det här lånet så tjänar jag pengar, så pengarna jag tjänar betalar lånet och avgiften och lite till.

Jan: Hur är din investeringsfilosofi? För jag gissar att du inte bara tar pengarna och lägger dem på ett bankkonto, där de äts upp av inflationen. Hur investerar du?

Jimmy: Jag har inte direkt någon filosofi. Det är mycket indexfonder och sedan har jag investerat i Trine en hel del och Lendify och Tessin. Jag har ingen riktig strategi. Det är därför jag lyssnar på den här kanalen. Jag tror det därför jag började lyssna på er.

Jan: Det där var ganska roligt, för när jag läst mycket om FIRE så är de flesta så här indexfonder och sådant. Jag tycker att i FIRE får man väldigt mycket väldigt rätt. Det är ibland som jag upplever, och det kan vara jag som har missuppfattat det, att det är just den här hetsen kring att man ska säga upp sig.

Om du ska ge tips till någon som vill börja, hur gör man? Om man har åkt dit på att man har 25,000 i utgifter, hur tar man sig ner till 12,500?

Jimmy: Jag kom inte in det hållet. Jag tvingades ju att inte ha några utgifter. Mitt tips skulle vara att börja bokföra alla utgifter. Det finns olika appar för det, men jag är lite old school. Jag använder ett Excel-ark och skriver upp alla utgifter varje månad. När man har gjort det i en månad kan man kolla och se att här verkar det vara ganska mycket som jag betalar, kan jag minska det?

Olika sätt att värdera utgifter på

Jan: Det där har vi gjort också. Vi har varenda utgift sedan 2006 nedskriven i en app som jag hoppas kunna släppa om i sommar. Vi tittar mycket ur ett energiperspektiv. När vi tittar på utgifterna så frågar vi oss om det gav energi, blev vi glada av den, eller var det en lunch ute inte för att jag uppskattar lunch ute, utan för att jag vaknade sent och hann inte ta med mig matlåda och så vidare. Den vill man bara stryka, för det ger ingenting. Har du något sådant perspektiv, eller tittar du bara på beloppen?

Jimmy: Jag har definitivt ett sådan perspektiv. När jag tycker saker är värdare, då kan jag lägga pengar på det. Främst är det tid, det är ju hela poängen bakom det här att jag vill ha ledigt liksom. Jag började det här året med att vara tjänstledig i två månader. Kostnaden för det var ju två månadslöner plus avkastningen de pengarna hade gett, så det var ganska dyrt. Men det var det värt, för jag fick vara ledig.

Jag hälsade på släkten. Jag brukar göra det över jul och nyår, men nu stannade jag nästan en månad. Sedan skrev jag jättemycket. Så det var definitivt värt det.

Jan: Det där tycker jag är så himla klokt. Ibland träffar jag människor som säger att de sparar 10,000 i månaden, men de hinner inte hämta barnen för att de är på dagis från 7-7. Då tänker jag varför inte spara 5,000 mindre i månaden och vara ledig en dag i veckan? Tiden kommer ju aldrig tillbaka. Jag tycker det är så himla coolt, för du gör det där som många bara tänker. Jag tycker det är jättehäftigt.

Caroline: Finns det något du unnar dig som du tänker att det här är alltid värt mina pengar.

Jimmy: Ja, nu spelas det här in i slutet av maj, så nästa vecka är det Sweden Rock och jag ska dit. Jag brukar åka på festival så det är något jag unnar mig. I år så blir det extra dyrt för jag jobbar skift just nu så nästa vecka skulle jag ha jobbat egentligen. När jag bokade festivalen var jag arbetslös och då tänkte jag att det är röd dag på torsdag, så har jag jobb så är det bara fredagen som går bort.

Jan: Och nu blev det en hel vecka, och du jobbar dubbelvecka, 80 timmar den vecka du jobbar. Så det blir dubbelt så dyrt.

Jimmy: Ja, speciellt då lördagen och söndagen går bort, när det är jättemycket OB. Så det som skulle blivit min billigaste festival blir min dyraste festival. Men jag åker ändå.

Jan: Detta var ju oväntat, vad roligt. Då är det ändå så att det som är värt det får kosta pengar. Jag vet inte om du skrev i det i någon kommentar eller bisats, att handlar det inte bara om att ha en medveten konsumtion. Känner du igen det? Eller att aktivt välja det man vill lägga pengarna på.

Två, tre år kvar till ekonomisk frihet

Jimmy: Ja, jag kan ha skrivit det. Kan ha varit någon annan också. Men ja, det handlar det om. Många lägger pengar på onödiga saker som jag tycker är onödiga då.

Jan: Ja, och om vi tar det här energiperspektivet, att det inte ger dem någon energi. Så är det för oss. Vi har vissa utgifter där vi ser att det inte ger oss någon energi överhuvudtaget. Kan man inte bara då välja aktivt? Vi hade kunnat bo kvar i hyresrätt, men nu har vi valt ett stort hus. Det kostar en massa pengar, men i den fasen vi är i livet så är det det vi vill ha.

Vi har några frågor som vi alltid ställer till gästerna. Är det någonting som är sant för dig, som nästan ingen annan håller med om?

Jimmy: Oj, den var lite svår. Jag vet faktiskt inte.

Jan: Hur tas det när du är ute på bygge? Pratar du med dina kollegor om de här sakerna?

Jimmy: Ja, jag slänger inte ur mig det, men om jag känner av att det är någon som håller på med samma liksom. Jag har vissa som håller på med uthyrning till exempel. Det är inte allt för ovanligt. Och vissa som också jobbar mot att sluta jobba tidigare. De kanske siktar med på 50-55 då. 40 siktade jag på förut, men nu kanske det blir tidigare. 37, 38. Jag är 35. Jag började med FIRE när jag var 30, men jag kände inte till begreppet då. Men det var då jag började spara mycket.

Caroline: Jag tror det kan ge mycket hopp till människor. Du har inte hållit på i 15-20 år.

Jan: Vad coolt, att på 10 år gå från att iden föds till att jag ska kunna skifta om mina inkomster så att jag kan leva på avkastning av mitt kapital, resten av livet.

Jimmy: Ja, måste tror ju att man måste börja tidigt. Det är sant att ju tidigare du börjar desto bättre, men det är aldrig för sent liksom. Att vara 30 att börja är gott om tid. 40-50… finns också tid.

Jan: Jag såg en intervju med en professor som pratade om att en risk är ändå att om man checkar ut från arbetslivet så minskar man värdet på sitt humankapital. Alltså att man minskar sin arbetslivserfarenhet eller att det kommer vara svårt att komma in på arbetsmarknaden sedan igen. Vad tänker du om det?

Jimmy: Det är en risk värd att ta. Men man kommer ju alltid in.

Jan: För mig var det lite konstig invändning, för om någon hade kommit till mig och sagt att, ”Du, vet du vad, jag fattade ett beslut när jag var 30 och sedan genomförde jag projektet till jag 40. Sedan var jag ledig i 10 år tack vare de besluten jag hade gjort och nu har jag tänkt jobba ett tag till.”

Då hade jag inte sett det som att du hade missat tio års arbetslivserfarenhet. Tvärtom hade jag anställt dig på dagen. Jag tänker att det är en viss målmedvetenhet. Men har du aldrig liksom tänkt, ”Vad fan är det jag håller på med?”

Personliga värden och introspektion

Jimmy: Nej. Ibland ifrågasätter jag väl vad jag gör. Det har jag alltid gjort oavsett vad jag gör. Men jag kommer alltid fram till att det jag gör är rätt för mig.

Caroline: Skulle du säga att det är ett framträdande drag hos dig? Att du ifrågasätter vad du pysslar med hela tiden. Så du har chansen att reflektera över vad du vill.

Jimmy: Ja. Jag har alltid varit ifrågasättande. Ju mer desto bättre.

Jan: Jag bara tänkte nu att fan vad skönt om man kunde vara lite ”clueless” och inte ifrågasätta sig själv.

Caroline: Vi går ju mycket på autopilot, absolut.

Jimmy: Det gör jag också. Det är inte lätt. Där hjälper de här forumen. För jag började med det här helt själv och min tanke från början var att lån fortfarande var dåligt, men jag ville skaffa ett bolån och ha inneboende. För jag har bott i kollektiv innan när jag pluggade och jag har pluggat på folkhögskola och bott ihop med andra där. Så jag vet att det funkar.

Jag tänkte att jag skulle ta ett bolån och betala av det så fort som möjligt. Jag hade plan på att jag skulle amortera 20,000 i månaden. Som tur var så gjorde jag aldrig det. Men jag amorterade ett tag 12,000 i månaden, men det har jag minskat till 6,000. Nu investerar jag pengarna istället, vilket är mycket smartare.

Jimmys boktips

Jan: Är det någon bok du vill tipsa om? Då kan vi ta både ekonomirelaterat och något helt icke-ekonomi.

Jimmy: Jag har inte läst så mycket ekonomiprodukter. Jag läste Marcus Hernhag förra året. Det är väl inga favoritböcker, han skriver om aktier och det är inte så roligt. Jag gillade hans böcker för jag lärde mig litegrann, men jag är inte speciellt intresserad av aktier. Jag gillar George Martins böcker, som har skrivit A Song of Ice and Fire. Game of Thrones för de som inte är så insatta.

Caroline: Men du är singel alltså? Den uppfattningen fick jag i och med att du är med i den här Facebook-gruppen. Men om du skulle träffa någon person som du gillar, som inte delar din FIRE-uppfattning, hur skulle ni ta det då?

Jimmy: Ja, jag får väl ta det då, om det händer.

Jan: Men är det ett krav, att din partner behöver dela den här filosofin?

Jimmy: Nej, det är det inte. Alla relationer handlar väl om att kompromissa. Om jag träffar någon som säger att om vi ska vara tillsammans så måste jag slänga ut mina inneboende så att vi kan bo ihop…

Favoritcitat och visdomsord

Jan: Har du något citat eller ordspråk som du brukar återkomma till?

Jimmy: Inte direkt citat. Jag tänker ibland på Mr Money Mustache. Jag tycker han är väldigt bra på att uttrycka sig. Han skriver väldigt roligt. Han skrev någon gång om man ska köpa ny bil. Han sa det ska man absolut inte göra. Om du har en miljon dollar, då kanske du kan köpa en ny bil, men även då så ska du inse att det är ett dumt beslut och du ska slå dig själv i ansiktet. Han uttryckte det bättre, men han skriver ofta, ”punch yourself in the face”.

Jan: Jag gillar det också. Jag har läst en hel del av hans artiklar. Han pratar också mycket om indexfonder och sparande. Men är det någon speciell artikel som du kan tipsa nybörjare om?

Jimmy: Ja, den jag länkade i mitt blogginlägg tycker jag är väldigt bra. Det handlar mycket om produktiviteten har ökat jättemycket. Det var någon undersökning de gjorde på något universitet, jag kommer inte ihåg vilket. De kollade på hur mycket produktivitet hade ökat sedan 1950. Jag tror det var så att det tog 11 timmar 2011 att producera lika mycket som tog 40 timmar 1950. Ändå har vi samma levnadsstandard i princip och vi jobbar lika länge. Det är fortfarande 8 timmar om dagen tills vi är 65 som gäller.

Jan: Om du skulle ge bort en livsvisdom till ett barn eller en bästa vän, vad skulle du ge bort då?

Jimmy: Oj, det är svårt. Det kanske är just det om tid. Pengar finns ju i världen nästan obegränsat, men tid, vi har bara 24 timmar vardera om dagen i 80-90 eller 100 år om vi har tur. Så det är tiden som verkligen är viktig. Att slösa bort den då, om man inte gillar sitt jobb, känns ju ganska dumt. Gillar man sitt jobb så är det en annan sak. Men även om man gör det så kanske man inte gillar sitt jobb om 20-30 år.

Jan: Jag kan säga att jag älskar mitt jobb och allt det jag gör. Men jag har haft mer en omedveten drivkraft, att jag jobbar för att inte behöva känna efter. Man jobbar egentligen av fel anledning. Då tror jag att det som du säger är så himla viktigt, just det här att välja själv. Alltså har jag valt detta, eller har jag detta jobbet för att mina föräldrar tyckte att jag skulle bli läkare.

Caroline: Ja, eller för att sysselsätta mig så att jag slipper tänka. Precis, det kräver en högre medvetandegrad kring vad man vill i livet. Eller vad man vill känna och tänka, om man nu ska dra ner på det som får en att sluta tänka och känna.

FIRE som en väg till personlig frihet

Jan: För det upplever jag är så himla fint med dig, att du har verkligen tänkt igenom allt det här. Det är inte snålande för snålandets skull, utan det handlar om att du har en plan, dina tankar och valfrihet eller frihet i livet. Och att få brinna för att jag vill vara i min värld och skriva de här böckerna.

Caroline: Ja, jag tror det här är en väldigt viktig poäng faktiskt. För de flesta kanske känner att sluta jobba kan man inte göra, för vad skulle man då göra. Alltså att man måste komma i kontakt med sig själv. För att kunna vara ledig senare och kunna göra annat som man vill. Men om man inte vet vad man vill.

Jan: Jag tror det handlar om att vara autentisk och att vara äkta mot sig själv. Jag tror egentligen, förlåt, nu blev det monolog här, men jag tänker att det är svaret på varför ska jag göra det? Varför ska jag avvara något idag, för någon som har 25,000 i utgifter, varför ska jag gå ner till 15,000? Jo, för att då kan jag göra någonting i framtiden som jag inte kan göra nu.

Caroline: Ja, det handlar inte bara om att man är superstressad på sitt jobb. Man kanske inte gillar det ens, utan ett högre syfte eller annat syfte.

Jimmy: Ja, även det här som du sa att folk frågar sig vad de skulle göra om de inte hade ett jobb att gå till. Jag känner jättemånga sådana. Men alla av dem ser ändå fram emot helgen, så de kanske skulle vilja jobba lite mindre. Det tror jag att de flesta vill.

Jan: Jag såg en siffra, det var en god vän till oss, han såg en undersökning att 60% av alla som är på ett jobb trivs inte på det jobbet, utan hade bytt om de fick möjlighet. Att det är typ bara 10% som är engagerade. Då tror jag, eftersom jobbet ändå är så stor del av vårt liv, så tror jag att det är så viktigt att man gör något åt det. Men det kan man göra parallellt med det här med FIRE.

Sedan tror jag, som du säger, att jag vill inte ha kravet på mig att jag behöver tjäna mina pengar på mitt skrivande, utan låt mig få dela upp att detta är det jag brinner för och så tjänar jag mina pengar på något annat ställe. Och det tycker jag är så himla klokt, för vi har så mycket lärt oss att det jag gör måste vara det jag tjänar pengar på. Men du har delat upp det i två olika högar, och det är jävligt coolt.

Jimmy: Ja, jag hoppas ju att jag kan tjäna pengar på mitt skrivande, men med FIRE så behöver jag inte det.

Caroline: Det kanske är en sunt när det är en kreativ grej. Du ska inte känna att nu måste du få ihop den här boken. Det kanske inte är det bästa för kreativiteten.

Jimmy: Inte alltid. Ibland kan det vara det. Det är rätt bra att ha lite press på sig ibland.

Jan: Nu har vi pratat i mer än en timme. Sjukt vad tiden går fort. Jag tycker det är helt fantastiskt Jimmy. Tack för att du ville ta dig ner från Stockholm för att vara med i podden. Tack för att du lyssnar och hoppas att detta verkligen är inspirerande och du kanske kan tänka dig att svara på lite kommentarer, och det kommer.

Jimmy: Absolut, jag finns ju på YouTube så jag kommer nog att svara på alla kommentarer.

Jan: Jag hoppas i framtiden att vi kan vara här om tre år, eller kanske till och med innan, och höra hur det har gått. Har du sagt upp dig nu och är författare på heltid.

Jimmy: Ja, jag kommer gärna tillbaks. Det är kul.

Jan: Tack så hemskt mycket.

Jimmy: Tack själva.

— SLUT TRANSKRIBERING —

Relaterade artiklar

Artiklar som nämns i intervjun eller som du kan gilla är:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök