Från arbetslös till nästan ekonomiskt fri om ca två år

Intervju med läsaren Jimmy Andersson om FIRE

I veckans avsnitt intervjuar vi läsaren Jimmy Andersson om FIRE (=Financial Independence, Retire Early). Det var han som skrev repliken på vårt poddavsnitt om FIRE. Det är få som är så bestämda och åtagna att de kan och över tid sparar en bra bit över 50 procent av sin lön. Men, med extraordinära aktioner kommer också extraordinära resultat – som att att han med stor sannolikhet kan välja att sluta jobba och satsa på sin dröm om två år. Endast 37 år gammal.

En insikt som har grott på mig det senaste året – som kan tyckas väldigt självklar i efterhand – är att man kan göra sin ekonomiska resa på väldigt många olika sätt. Det finns de som sparar 10 procent av sin lön, jobbar på, har en balans mellan sparande och slösande och kommer ha en bra slant när de går i pension. Det finns de som extremsparar långt över 50 procent sina inkomster, försakar en hel del idag (i min mening), för att nå sitt mål snabbare och lyckas på det sättet.

Sedan finns de, där jag nog mer tillhör, som gillar spelet kring pengar och istället för att extremspara försöker hitta sätt att tjäna mer pengar och i vissa avseenden kan anses vara slösaktig (med andras mått mätt). Inget av det är rätt eller fel, det är bara annorlunda. Som vanligt behöver man mäta framgång i förhållande till ens egen definition.

Min insikt således är att det är precis som med investeringsfilosofier. Innan man kopierar någon behöver man helt enkelt se vilka fördelar och nackdelar just det sättet innebär. Mitt sätt att investera är t.ex. försiktigt, evidensbaserat, gör att du kommer ha kvar dina pengar och att du kommer bygga upp en förmögenhet. Men det kommer att ta lugnt 10-30 år. Att investera i en balanserad portfölj i indexfonder är inget som kommer förändra ditt liv det kommande decenniet. Dessutom är det – och ska vara – lika tråkigt som att se målarfärg torka.

Även om vi delar mål – friheten att få välja själva – så har vi valt två olika vägar. Tittar man på ekonomisk frihet så definierar jag den matematiska aspekten på det enligt:

 • ekonomisk frihet = passiv inkomst / totala utgifter

Det vill säga att man är ekonomiskt fri när ens passiva inkomster (t.ex. från ens kapital) är större än ens totala utgifter. Eftersom det är en kvot kan man angripa det på två sätt. Det ena sättet är att öka de passiva inkomsterna och de andra sättet är att minska de totala utgifterna.

Ett sätt är att tjäna mer

När det gäller sparande/konsumtion så gillar jag att köpa de saker som jag upplever är bäst och därmed är de oftast dyrast. Jag är hellre utan en pryl så länge jag inte kan köpa den bästa (t.ex. hellre än 10 år gammal V70 så länge jag inte kan köpa exakt den bilen jag vill ha). Jag finner väldigt lite nöje i att köpa 4 kg potatis för 8 kronor eller leta billigaste alternativet. Det är förmodligen tack vare mina mentorer och entreprenörsvänner som jag hellre ställer mig frågan ”hur kan jag tjäna X kr mer, så att jag kan köpa Y? Än hur kan jag minska kostnaderna för att ha råd med Y?”

I grunden handlar det om att min grundsyn är att du kan maximalt spara 100 procent av din lön. Tjänar jag 20 000 kr efter skatt så är det maximala jag kan spara på ett år 240 000 kr. Men det finns ingen begränsning i hur mycket man kan tjäna uppåt. För mig är det en roligare fråga och utmaning att utgå från: ”Hur kan jag tjäna 240 000 kr mer på ett år?” Det är svårare, absolut, men där i ligger ju också spelet.

Det i sin tur leder till att jag ofta resonerar såsom: ”Om jag tjänar X kronor per timme, ska jag då köpa in tjänsten (=klippa gräsmatta, bokföring, barnvakt, städning etc) Y för Z kronor?” För mig blir svaret väldigt enkelt. Om jag tjänar mer per timme än vad det kostar mig att köpa in tjänsten så är svaret ett självklart ja. Om min timpeng är 200 kr per arbetad timme så är det ju lönsamt att ta in någon för 100 kr och behålla mellanskillnaden själv. Det här sättet leder till högre inkomster men även högre utgifter.

Ett annat är att spara mer och hålla ned kostnaderna

Jimmy är ett fantastiskt exempel på det andra sätt att resonera. Han är istället extremt duktig på att hålla ned de totala kostnaderna. Han hade ett fantastiskt exempel som vi pratade om i bilen som tyvärr inte kom med i podden eller videon. Det handlade om en utökning av vår ”Fyra-hinkar-princip” där han tyckte att vi skulle lägga till en femte hink – utgiftshinken.

Utgiftshinken kommer innan bufferthinken. Utgiftshinken är hinken som vi alla måste fylla innan vi kan spara eftersom den består av alla de utgifter vi har en månad. Han beskrev den väldigt illustrativt som en hink med en massa hål där det läcker vatten. Väldigt passionerat beskrev han att om man lyckas täta ett sådant hål permanent, eller hålla hålen mindre, då blir det ju mer över till de andra hinkarna. Något som verkligen är svårt att argumentera mot. :-)

Jag håller också med honom att det är enklare att börja med att dra ner på sina utgifter än att tjäna mer pengar. Det går snabbare, det ger tydligare effekt på kort sikt och är ett jättebra sätt att börja på. Sedan handlar det verkligen om att inte vara fanatisk på det ena eller andra sättet – något som också märks när Jimmy berättar om att han har hyrt ut en del av sin lägenhet för att få en extra inkomst och så vidare.

Till syvende och sist handlar det om att må bra

Slutligen tror jag att det handlar om att vara ärlig mot sig själv kring vad som ger en själv ett rikare liv. Jag tror inte att jag hade mått bra, haft upplevelsen av ett rikare liv eller ens kunnat ha det liv jag har idag om jag skulle extremsparat. Det går helt enkelt emot andra värderingar som jag har. Jag skulle till viss del upplevt ett sådant liv att vara som att ”jag lever i brist”.

Det som jag däremot tog med mig från intervjun med Jimmy är att han inte alls tänker på. Han är ett exempel på att en sådan livsstil absolut kan innebära ”ett rikare liv” för honom. Han har bara valt en annan strategi för att nå sina mål och upplever inte det som en uppoffring mer än jag upplever mina uppoffringar. Det tycker jag är coolt.

Sedan kan vi nog båda lära oss från varandra. Min och Carolines ekonomi skulle inte må dåligt av att utgiftssaneras från tid till annan (vem visste att en replika på ett 30-tals värmeelement kostade 20 000 kr?!). Precis som jag tror att Jimmy inte skulle tackat nej till ett antal tusenlappar extra i månaden utifrån frågan ”hur kan jag tjäna mer pengar?”. Kanske är det likadant för dig som det är för oss.

Tack för den här veckan och på återseende!
Jan, Caroline (och Jimmy)

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela intervjun

Precis som vanligt kan du som hellre läser än tittar eller lyssnar läsa hela intervjun nedan.

— START TRANSKRIBERING —

Varmt välkommen Jimmy Andersson. Det är jättekul att ha dig här, för du är en av våra trogna lyssnare och tittare. Du kommenterar nästan alltid på våra avsnitt. Det som var så himla roligt var att vi gjorde ett avsnitt som handlade om FIRE. Då var du väldigt diplomatisk och skrev att jag nog hade missuppfattat vissa saker. Du ser annorlunda på det eftersom du är en FIRE-entusiast, financial independence retire early. Sedan har vi träffats och pratat och jag såg en kommentar där någon skrivit att du är en expert på att spara.

Tvingad till extremt sparande p.g.a. arbetslöshet

Jan: Då tänkte vi med tanke på att vissa avsnitt vi har gjort på sistone varit ganska slösaktiga, att det blir jätteroligt att prata om pengar, sparande, din filosofi och din historia, som är fantastiskt rolig. Så varmt välkommen hit. Det började med att du skrev den här jättefina repliken, som blev väldigt uppskattad på bloggen. Då var det tydligt att du var en uppenbar gäst. Kan du förklara lite kort hur du blev intresserad av det här med sparande och FIRE och inte minst att spara ganska mycket av sin lön?

Jimmy: Som jag skrev i den här artikeln, som publicerades på bloggen, att jag var arbetslös och hade inga pengar. Det var under en ganska lång tid och sedan när jag väl fick jobb, då tänkte jag att aldrig igen. Jag ville aldrig mer befinna mig i den sitsen. Jag sparade så mycket jag kunde. Först bara för att vara säker att om jag blir arbetslös igen, då har jag åtminstone pengar. Men sedan med tiden så insåg jag att jag kan faktiskt göra något med de här pengarna. Investera på något sätt.

Jan: Men du har ändå fortsatt med det, även efteråt. När du hade sparade ihop så att du klarade en arbetslöshet, så har du ändå fortsatt med det. Vad är det som är drivkraften där då?

Jimmy: Det är ju för att jag vill egentligen skriva. Att bli författare är min stora dröm. Förut så tänkte jag att jag skulle skriva på fritiden och jobba. Jag hade till och med någon plan för många år sedan att jobba kanske två år, sedan vara ledig ett år, och lever på de pengarna. Men nu har jag insett att om jag sparar tillräckligt mycket pengar och investerar pengarna, så kan jag vara ledig på halvtid.

FIRE:s tre byggnadsstenar

Jan: I den här artikeln så refererar du till en video på YouTube som är ganska bra. Vi kan länka till den. Den förklarar mycket av FIRE-konceptet. Då bygger det egentligen, så som jag förstått det, på tre stycken hörnstenar. Den ena är frugality (sparsamhet), investerande och 4%-regeln. Vad tänker du om de här tre byggblocken?

Jimmy: Sparandet är ju grunden. Att hålla nere kostnaderna och spara så mycket som möjligt. 4%-regeln, jag gillar den, men den appliceras inte så jättemycket på mig, för stor del av min passiva inkomst kommer från min uthyrning. Jag har en bostadsrätt i Stockholm och jag har tre inneboende där. Det täcker upp större delen av mina utgifter faktiskt.

Jan: 4%-regeln grundas alltså på en studie som jag tror gjordes på Trinity universitet av en professor där. Om du tar ut max 4% av ditt kapital varje år, så ska det teoretiskt hålla för alltid. Investerar du då klokt så ska det täcka det uttaget och behålla summan mer eller mindre konstant, över tid.

Jimmy: Ja. Om man säger att det kostar 100,000 att leva, då behöver man 2,5 miljon. För de flesta är det mycket mer än 100,000 per år då. Men styrkan med FIRE är just att man får ner sina kostnader, så det blir inte de här fantasisummorna på 10 miljoner eller 20 miljoner. Man tänker att det är ouppnåeligt, att så mycket pengar kan man aldrig spara ihop.

Jan: En parentes, för det är ju en av mina största invändningar som jag har gjort mig ovän med halva nätet på. Men jag tänkte på det där du nämnde i en bisats, gånger 25. Ska du ha 4% avkastning så är det delat med 0,04. Men delat med 0,04 är samma sak som multiplicera med 25. Så tumregeln är att du behöver 25 gånger dina årsutgifter.

Det är spännande det du säger om sparsamhet och jag inte, för det är där som jag har blivit ibland så provocerad. Att man ska dra ner och så tänker jag, och detta är väl förmodligen för att jag umgås för mycket med många kompisar som tjänar mycket pengar, de som alltid säger att om du drar ner så kan du max spara… Tjänar du 20,000 kan du max spara 20,000. Om du vänder på det och istället tittar hur du kan tjäna mer pengar, så finns det inget tak.

Men varför är det ett sådant fokus på att spara istället för att tjäna pengar, i FIRE-rörelsen? För matematiskt blir ju resultatet det samma.

Jimmy: Ja, det blir det ju, och jag är ingen representant för hela FIRE-rörelsen. Men jag tänker att det är mycket enklare att spara. Jag har svårt att se hur jag kan öka min inkomst väldigt mycket på kort tid. Det är klart jag kan gå någon utbildning, men det tar ju flera år. Inom min bransch finns det inget utrymme att öka min inkomst. Det enda som finns det är att jobba med, då tjänar jag mer.

Caroline: En annan grej vi skulle kunna ta upp senare, i ett annat avsnitt, är att om man nu vill tjäna mer pengar så får man ändra sitt liv rätt mycket. Man kanske måste starta företag och man måste lära sig hur man tjänar pengar, och sådana saker, som man kanske inte är sugen på heller.

Tre vägar till ekonomisk frihet

Jan: Men jag tänker att det är spännande. Där ska jag vara helt ärlig, du har gjort stort intryck på mig i det där. För jag har alltid tänkt att vägen ser ungefär likadan ut för alla som vill nå ekonomisk frihet. Sedan tänkte jag på det att det ena sättet, en väg kan vara att man har sitt vanliga jobb, man avsätter 10-20% av sin lön, sedan har man kanske 20-30 år där man bygger upp ett stort kapital. Det är en väg.

Den andra vägen, som du är inne på, är att man sparar en väldigt stor andel av sina inkomster och har låga utgifter. Då kan man nå sitt mål mycket fortare. Det tredje sättet, som är mer det som faller mig naturligt, som tycker det är ett spel med pengar där man frågar sig själv hur man kan tjäna mer. Men det kräver en helt annan arbetsinsats, för jag har jobbat 80 timmar i veckan i många år.

Det har jag aldrig riktigt tänkt på eller varit så schysst med att det finns väldigt olika vägar. Men kan du beskriva hur du gör? För du är duktig på, alltså verkligen duktig, på att inte spendera pengar. Hur kan det se ut till exempel?

Jimmy: Jag tänker på allting som jag konsumerar. Om man ska gå tillbaks till när jag var arbetslös… När jag först blev arbetslös det var 2011. Jag hade bara jobbat i fyra månader då och innan dess hade jag pluggat i fyra år. När de beräknar hur mycket man får i A-kassa då kollar de hur mycket man har tjänat det senaste året. Eftersom jag bara hade arbetat fyra månader så hamnade jag på den lägsta ersättningsnivån.

Jag kommer inte ihåg exakt hur mycket det var per dag, men jag vet att jag räknad ut att i snitt per månad skulle jag få ut 4350 efter skatt. Det säger sig självt att det går inte att leva på. Jag hade en hyra då 4500, så det täckte inte ens mitt boende. Jag kollade upp om det fanns något extra jag kunde söka, och de frågade direkt om jag hade några pengar på banken, vilket jag hade, och då sa de att jag skulle använda det först. Så jag hade väl runt 20,000 på mitt konto och fick klara mig tills de var slut.

Jag fick jobb, men det varade inte så länge, så fick jag lite pengar där. Sedan kom skatteåterbäringen och jag klarade mig lite till. Till slut fick jag komplettera med socialbidrag i två eller tre månader totalt. Men det är inte mycket pengar. Du får bara precis så att du klarar dig.

Så mycket spar Jimmy varje månad

Jan: Hur mycket av din lön sparar du idag, får man lov att fråga så?

Jimmy: Förra året kom jag fram till siffran 69%. I år har jag inte räknat på det exakt. Jag har precis börjat ett nytt jobb och innan dess var jag arbetslös en liten stund och innan dess var jag tjänstledig. Så min inkomst har inte varit så konsekvent.

Caroline: Jag tänkte fråga om den där perioden då du var arbetslös och tvingades vända på varenda krona. Var det så då att du hittade saker man kan göra gratis och alternativ som var de billigaste, som var liksom ”good enough”? Som när man handlar mat till exempel. Hur artade sig tillvaron? När jag har haft lite pengar så har jag känt att nej, jag ska minsann inte bli hindrad från att göra roliga grejer. Då går jag till biblioteket och där kan man hitta saker som är gratis runt om i staden.

Jimmy: Förvånansvärt nog så lärde jag mig inte så jättemycket. Jag hade kunnat handla mycket billigare, men jag handlade i princip det jag handlade innan också. Samma mat. Underhållning och sådant där… Jag var ute på nätet väldigt mycket. Läste en del böcker, tittade på TV-serier gratis, spelade spel, alltså det finns mycket som är gratis.

Jan: Det hände en rolig grej tidigare idag. Vi har prenumerant på Råd och Rön, som kostar 890 spänn för ett år och då frågade Carro om jag visste att de finns gratis på biblioteket. Det hade jag inte tänkt på. När du tittar på dina kompisar, eller andra, finns det några utgifter som du blir fascinerad av att folk lägger pengar på?

Jimmy: Ja, det finns det verkligen. Det är allting, i stort sett. Folk lägger mycket på sin bil och sitt boende och mat. När jag ser andra människor gå och handla så går de in och tar det de vill ha. Men jag kollar alltid, jag tar också det jag vill ha, men det finns olika märken. Det här kanske är billigare än det och den här butiken säljer detta till lite billigare. Och i den här butiken har de rea på det här den här veckan.

Jan: Tar inte det en massa tid, att ha koll på? Eller det kanske kommer av sig självt?

Jimmy: Det blir ganska automatiskt. Det tar inte så mycket tid. Jag får hem lokala tidningar. Jag vet inte om det finns här nere, men i Stockholm finns det två olika tidningar där lokala butiker annonserar. Då ser jag att ok, nu har de billigt sådant och då köper jag det den här veckan. Så jag handlar på några lokala butiker och Willys brukar jag handla på.

Är det tråkigt att extrem-spara?

Jan: Nu kommer en ”fördomsfråga”. I den här videon, som du också refererade till, så är det ju så att inom många som sparar så här mycket pengar, mellan 50-70%… Då undviker man restaurang, man bor mindre, man tränar inte på gymmet, man har ingen bil, man semestrar inte, man har inga dyra hobbies. Nu citerar jag videon. Blir det inte bara väldigt tråkigt?

Caroline: Kan inte du beskriva lite kring det? För du berättade i din artikel, som vi publicerade, att du har ingen bil nu. På semestern så cyklade du för att det var fint väder och kunde göra det. Du har inte köttutgifter för du är vegan. Du beskriver det inte alls på det viset som Jan nu listade, utan du beskrev det mycket trevligare. Din tillvaro.

Jimmy: Ja, jag tycker att min tillvaro är väldigt trevlig. Jag går inte ofta på restaurang, men det gjorde jag inte så mycket förut heller. Jag saknar inte det. Det händer då och då att jag går på restaurang, men jag väljer tillfällen.

Jan: Jag tycker detta är fascinerande. Nu pratar jag bara om mig själv, men jag kan ibland vara så här, som med bil, det har ju vi haft uppe många gånger, där jag kan vara så att jag köper inte bilen för jag gör matteövningen. Då tänker jag 100,000 med 8% avkastning, 10 år dubbla pengarna, femdubbla på 20 år, tiodubbla på 30 år. Sedan tänker jag ska jag köpa en bil för en miljon? 100,000 idag blir liksom en miljon när jag ska gå i pension.

Jag tror jag har roligare för den miljonen när jag går i pension än vad jag har med en ny bil nu. Jag vill egentligen ha bilen, men jag köper den inte för att jag rationellt fattar att det är dumt. Och då tänker jag, är det så du resonerar? Eller du kommer inte ens på tanken att du vill ha bilen.

Jimmy: Jag gillar ju bil och jag skaffade bil när jag var 19 och hade den fram till 2017. Jag har haft fem olika bilar så jag har alltid haft bil. Det var en rätt så lång process innan jag kom fram till att jag inte skulle ha bil, men jag bestämde mig för att prova utan bil. Det är väldigt dyrt med bil, speciellt där jag bor nu. Jag bodde förut en bit utanför Stockholm, så det var gratis parkering.

Sedan hade jag reseersättning till jobbet, så det kostar inte så mycket att ha bil där. Nu bor jag i Stockholm och parkeringen kostar 700 kronor i månaden. Jag hade bestämt mig för att prova utan bil och det har funkat bra. Jag saknar det faktiskt inte alls.

Jimmys, Jans och Carros månadsutgifter

Jan: På en genomsnittlig månad, vad ligger utgifterna på? Får jag fråga det?

Jimmy: Det är 11-12,000 ungefär, sammanlagt. Ungefär hälften av det är ju boende. Om man jämför med för fem år sedan när jag var arbetslös så har jag fördubblat mina utgifter, men jag har ju ökat mina inkomster med sex gånger. Det mesta av det är bara för att jag jobbar nu och det gjorde jag inte då. Så det handlar inte bara om att leva jättefattigt, utan jag spenderar ändå dubbelt så mycket nu som jag gjorde då.

Jan: Jag är ju fascinerad… Jag brukar ibland kalla det för Parkinsons lag. När man ska lämna in en rapport på jobbet och man har två veckor på sig, då tar den två veckor. Ska man lämna in den imorgon så är den klar imorgon. Det vill säga att en arbetsuppgift tar den tid som jag har avsatt för ändamålet. Samma sak gäller ju pengar. Dina utgifter tenderar att växa, för de flesta men inte för dig, i samma takt som inkomsterna.

Jag och Carro kan ibland vara fascinerade, för när vi var studenter levde vi gott på 15,000. Studiemedlet i början av 2000-talet var 7,500. Nu så klockar vi in en månad på 45,000 så tänker vi fan vad bra jobbat. Det är mycket som går till boendet. Men då kan man undra vad som hände under de här tio åren som gjorde att vi levde gott på 15,000 då.

Caroline: Jag tror också att det är så här att vi kommer inte riktigt ihåg exakt hur vi kände under studenttiden. Jag minns att jag hade behov av att handla grejer och jag kunde inte det. Det kommer jag ihåg. Sedan när jag fick jobb och fick upp lönen lite, så handlade jag absolut.

Jan: Jag fattar. Det är den vanliga invändningen att det inte blir så rikt liv. Men du säger att du gör allt det du vill göra och du har det bra. Jag relaterar till det med minnet om hur vi hade det när vi var studenter.

Caroline: Ja, jag kan också vara fascinerad över hur lite vi klarade oss på. Sedan känner jag ibland att blir jag så påverkad eller är jag knäpp på något vis, som hela tiden vill komplettera till hemmet och konsumera. En del av det kommer förmodligen av att vi har ett konsumtionssamhälle. Hur står du emot det?

Jimmy: Jag har aldrig varit speciellt lättpåverkad av sådant, så jag har alltid kunnat stå emot det hyfsat bra. Även när jag började jobba efter gymnasiet så ökade jag mina utgifter också, per automatik. Jag sparade ändå och jag minns att jag hade folk som sa, ”Vad duktig du är som kan spara 5000 i månaden. Hur går det ihop?” Och det är inte så mycket jämfört med vad jag sparar nu liksom. Men visste, jag lät utgifterna gå iväg. Jag gick från att vara heltidsarbetande till att vara student utan att livskvaliteten minskade någonting.

Är det inte bättre att byta jobb och öka inkomsterna?

Jan: Det där var också roligt, för två veckor sedan gjorde vi det där avsnittet amortera, spara eller investera. Där tror jag att du skrev att du inte tog så mycket CSN-lån, men om du hade gjort det nu så hade du gjort det och investerat.

Om jag läser till exempel på Mr Money Mustache, som av vissa anses vara lite fadern till FIRE, men det kom egentligen någon bok redan 20 år tidigare. Då upplever jag att mycket av retoriken… Jag har aldrig hört den från dig, men från många andra, att det handlar om att man gör detta för att kunna sluta jobba. Och då tänker jag, ok, om ditt högsta mål är att sluta jobba, då är det förmodligen så att du inte trivs på jobbet. Eller att du hade önskat att ha ett annat jobb.

Är det inte bara bättre att byta jobb? Varför ska man ta omvägen med att spara 25 gånger sin årslön och dra ner. Varför inte bara byta jobb?

Jimmy: Javisst, det kan man ju göra, om man tror att man hittar ett bra jobb. Jag trivs rätt så bra på mitt jobb, men det är mest det här med 40 timmar i veckan. Det är för mycket. Jag skulle vilja jobba mindre eller kanske inte alls.

Jan: Vad är ett rikt liv för dig då? Vad är målet?

Jimmy: Det är att kunna göra vad jag vill. Frihet är viktigast för mig och det vet jag att ni har pratat om också. Jag vet inte om jag kommer sluta jobba helt och hållet, men jag kan jobba några månader, och sedan är jag ledig.

Jan: Vad är jobb? Du säger att du har en passion för att skriva böcker. Det har du gjort. Skulle du räkna att skriva böcker som jobb?

Jimmy: Ja, det är väl ett jobb på sätt och vis, men jag har aldrig tänkt på det som ett jobb, kanske för att jag aldrig har fått betalt för det. Medans det jobbet jag har, där går jag ut för ett jobb och så får jag betalt för det. Men jag ser det rätt mycket som att jag gör det jobbet för någon annan. För företaget.

Jan: Jag hade en kvinna som sa till mig vid ett tillfälle, ”Jan, du vet det handlar inte om att gå i pension. Det handlar om att gå i passion.” Jag älskar det ju jättemycket. Där är väl den fördelen eller att jag har haft en massa människor som har sagt hur kan du tjäna pengar på din hobby? Det är därför jag inte skiljer så himla mycket på det här med jobb och fritid, utan tycker lite som du säger, att det kanske är att man inte relaterar till det.

Den vanligaste missuppfattningen med FIRE

Jan: Vi känner ju människor som har jättemycket pengar. Ingen av dem ligger på en sandstrand och dricker paraplydrinkar. De flesta jobbar, och jobbar förmodligen mer än de flesta. Men de jobbar nog, precis som du är inne på, för att de vill, snarare än för att de måste. Om vi skulle ta FIRE, vad upplever du är den vanligaste missuppfattningen?

Jimmy: Jag har ganska dålig koll på det. Jag vet inte vad människor utanför rörelsen säger, men många tror väl att det är omöjligt, om du inte är rik. Om du tjänar väldigt mycket pengar så går det så klart, men för vanligt folk så går det inte. Men jag tror att det går för alla. Det som du sa innan att man kan öka sin inkomst, just det tror jag att inte alla kan göra. Alla kan ju inte tjäna en halv miljon eller en miljon om året, men alla kan minska sina utgifter.

Jan: Där tänker jag så här, alltså detta måste jag göra som ett avsnitt framgent, för jag tror inte att det handlar om att tjäna en miljon om året. Jag fick en mentor från Rotary 2003
när jag startade mitt företag. Det var tur och att dyka upp. Men han sa alltid att man ska ha tre projekt i sitt liv.

Du ska ha ett storebrorsprojekt, som tar 60% av din effort och som är det du tjänar pengar på. Sedan ska du ha ett lillebrorsprojekt, som är typ 30% av efforten, och den ska ge pengar om kanske 2-5 år. Det behöver inte ge pengar idag, men det ska vara påbörjat så att det ska kunna tjäna pengar i framtiden. Sedan ska du ha ett lillasysterprojekt, som är 10% av efforten, som det kanske blir någonting av om fem år.

Han var industrialist och hade drivit företag hela sitt liv. Han sa att detta är man gör i företag. Duktiga företag har en produkt idag de tjänar pengar på, en i pipen och sedan research. Sedan visade det sig att BSG, Boston Consulting Group, har en liknande modell. Men jag upplever ändå att det är det du gör. Du har ju ditt dagjobb i byggbranschen, som du lägger 60% av energin på. Sedan har du dina böcker, eller det projektet.

Många bäckar små

Jan: Jag tror att alla människor kan ha något som de tycker är roligt, men jag tror att de flesta trillar i diket för att de aldrig frågat sig själva hur de kan tjäna pengar på det redan idag. Då tror jag att även om man bara får in 1000 extra i månaden, så är det 12,000 per år. Investerar man det i en indexfond så har man dubblat det på tio år. På 20 år har du femdubblat det. Plötsligt så blir det pengar av det.

Caroline: Ja, man ska inte förakta små inkomster och fundera över vilka inkomster man kan få. För du har du ju en passiv inkomst på ditt boende, till exempel.

Jan: Det är ju en fantastisk grej. Jag hade faktiskt en kompis som hyrde ut sin stuga, Sanne, men hon fick höra från FIRE-människor att det är fusk. Men de var danskar, så det kanske inte räknas. Jag tänker särskilt idag med gigg-ekonomi. Folk kör ju Uber, eller det finns siter som Upwork. Alla har vi har lärt oss att spara pengar, men jag tror inte alls att vi har fått samma träning i att tjäna pengar. Det är precis som du säger, för även bara några hundralappar gör ju stor skillnad.

Jimmy: Ja, det tänker ju inte vanligt folk på. Hundra spänn är ju ingenting och även några tusen är ingenting. Så tänker folk med sparandet också, ”Jag skulle kunna skära ner på det här, men det sparar bara fem hundra i månaden, så det är inte lön.” Men det är det ju.

Jan: Jag trillar dit hela tiden på sådant. I någon kommentarstråd så sa du att det är skillnad på lean FIRE och fat FIRE. Kan du inte förklara skillnaden på de två?

Jimmy: Ja, det är som det låter. Lean FIRE det är låga utgifter och låga omkostnader. Fat FIRE då vill man leva lyxliv helt enkelt, när man har slutat jobba. Det är om man vill resa runt hela världen till exempel och bo på hotell och sådant. Det är väl lite mer för de rika, med höga inkomster eller som har hållit på länge. Om jag jobbade tills jag var 60 då kanske jag hade haft råd med fat FIRE, men det är jag ju inte intresserad av.

Om dagjobb, hobbies och inkomstströmmar

Jan: Ironin, detta pratar jag om lite från vår egen erfarenhet och folk i vår umgängeskrets, som kanske har sparat… För även om det låter nu som att jag är anti FIRE, så är jag inte det. Vi har också sparat. Vi bodde i hyresrätt i tio år, för att vi insåg att det är billigare och vi kan spara de pengarna och investera, för att sedan kunna köpa huset. Men ofta upplever jag att när man har sparat ihop, för man tänker att man ska gå i pension eller sluta sitt dagjobb och skriva böcker…

Om jag skulle sätta pengar så skulle jag sätta pengar på att du kommer tjäna mer pengar på dina böcker efter ett tag, än vad du någonsin gjort på ditt vanliga jobb. Förstår du? Ironin blir att när man sedan gör det man brinner för, det man är passionerad för, så kommer man tjäna mycket, mycket mer pengar på det, än på det andra man gjorde från början.

Jimmy: Det är möjligt. Det finns inget tak för hur mycket jag kan tjäna som författare, men som byggnadsvetare finns det ju det. Men just nu tjänar jag ingenting på mitt skrivande och så har det blivit sedan jag började skriva.

Jan: Men du kan också fundera på hur du kan tjäna pengar på det under tiden. Jag fattar att jag är kontroversiell, men om jag ska skriva en ny bok så frågar jag mig själv hur jag kan tjäna pengar på det under tiden. Kan jag lägga ut artiklar i förväg? Det finns författare som får in pengar på Patreon, som gör sådana grejer, men då måste man gilla det. Sedan är min gissning att ni båda är lite introverta båda två och då kanske man inte vill vara där ute.

FIRE på Facebook

Caroline: Det kan vara så att man kanske behöver ta sig dit att finnas på Patreon, om jag nu inte skulle ha ett dagjobb till exempel. Men jag måste bara ställa en fråga här nu. Jag tänker att det måste finnas en hel rörelse, FIRE, och vart hittar man den? Är det sociala medier, reddit, Facebook-grupper eller så? Eller är det något du håller dig borta från?

Jimmy: Det finns Facebook-grupper och jag är med i två stycken. Sedan finns det fler. Den första jag gick med i, den är internationell men det är mest amerikaner, och den heter Singles in Pursuit of Financial Independence. Så det är för singlar då, men eftersom den är amerikansk så är det även en del som är i förhållande men inte är gifta. Men de flesta är ensamstående där. Den gruppen startades för att de tyckte att det var för mycket fokus på familjeliv. Så vi behöver en grupp för oss som inte har familjer.

Jan: Känner du till människor som har detta och har familj, eller är detta en singel-grej?

Jimmy: Jag känner ingen annan överhuvudtaget, utan bara via nätet.

Jan: En stor anledning till att jag startade bloggen för en massa år sedan var att jag kände mig jävligt ensam med mina tankar kring ekonomi. Bara det här att efter våra studier köper alla våra kompisar bostadsrätt eller villa och vi bodde i hyresrätt i 12 år. Eller att jag pratar indexfonder… Hur håller du energin? Har du en bild av hur du sitter på stranden och skriver böcker i framtiden eller hur gör du?

Jimmy: Den bilden har jag inte. Jag är inte så förtjust i stranden. Det är väl ganska ensamt, men jag har alltid gjort saker själv, så det har inte varit något som stört mig. Jag har gått min egen väg. För att flika in det här med Facebook-grupper så finns det en till som jag är med i, Choose FI Scandinavia och det är en mestadels svensk grupp. Jag tror det finns kanske några norrmän och danskar där, men där finns det svenskar om man vill ha kontakt med folk från Sverige som håller på med detta.

Jan: Jag som inte är så mycket på Facebook, eller man pratar tips och investeringar, eller man hjälper varandra?

Jimmy: Ja, det gör man.

Tankar om lån och Jimmys investeringsfilosofi

Jan: En annan grej som jag tror kanske är kontroversiell, då skrev du så här att du växte upp med att lån är dåligt, men idag har du två miljoner i lån och du känner dig mer fri. Kan du inte säga något mer om det? Jag fattar precis, men det är inte intuitivt.

Jimmy: Nej, det är det inte, och det tog lång tid innan jag fattade det. När jag studerade hade jag sparat pengar som jag skulle använda att leva av när jag studerade. Jag tyckte att det var jättesmart, för då slipper jag ta några studielån. Men jag fattar nu att det var inte alls smart, utan ganska dumt däremot.

Nu har jag till slut insett att om det är bra lån, ni pratade ju nyligen om bra mot dåliga lån. Alltså ett bra lån kan vara en hävstång och jag hade aldrig kunnat ha någon bostadsrätt om jag inte hade något lån. Genom att ta det här lånet så tjänar jag pengar, så pengarna jag tjänar betalar lånet och avgiften och lite till.

Jan: Hur är din investeringsfilosofi? För jag gissar att du inte bara tar pengarna och lägger dem på ett bankkonto, där de äts upp av inflationen. Hur investerar du?

Jimmy: Jag har inte direkt någon filosofi. Det är mycket indexfonder och sedan har jag investerat i Trine en hel del och Lendify och Tessin. Jag har ingen riktig strategi. Det är därför jag lyssnar på den här kanalen. Jag tror det därför jag började lyssna på er.

Jan: Det där var ganska roligt, för när jag läst mycket om FIRE så är de flesta så här indexfonder och sådant. Jag tycker att i FIRE får man väldigt mycket väldigt rätt. Det är ibland som jag upplever, och det kan vara jag som har missuppfattat det, att det är just den här hetsen kring att man ska säga upp sig.

Om du ska ge tips till någon som vill börja, hur gör man? Om man har åkt dit på att man har 25,000 i utgifter, hur tar man sig ner till 12,500?

Jimmy: Jag kom inte in det hållet. Jag tvingades ju att inte ha några utgifter. Mitt tips skulle vara att börja bokföra alla utgifter. Det finns olika appar för det, men jag är lite old school. Jag använder ett Excel-ark och skriver upp alla utgifter varje månad. När man har gjort det i en månad kan man kolla och se att här verkar det vara ganska mycket som jag betalar, kan jag minska det?

Olika sätt att värdera utgifter på

Jan: Det där har vi gjort också. Vi har varenda utgift sedan 2006 nedskriven i en app som jag hoppas kunna släppa om i sommar. Vi tittar mycket ur ett energiperspektiv. När vi tittar på utgifterna så frågar vi oss om det gav energi, blev vi glada av den, eller var det en lunch ute inte för att jag uppskattar lunch ute, utan för att jag vaknade sent och hann inte ta med mig matlåda och så vidare. Den vill man bara stryka, för det ger ingenting. Har du något sådant perspektiv, eller tittar du bara på beloppen?

Jimmy: Jag har definitivt ett sådan perspektiv. När jag tycker saker är värdare, då kan jag lägga pengar på det. Främst är det tid, det är ju hela poängen bakom det här att jag vill ha ledigt liksom. Jag började det här året med att vara tjänstledig i två månader. Kostnaden för det var ju två månadslöner plus avkastningen de pengarna hade gett, så det var ganska dyrt. Men det var det värt, för jag fick vara ledig.

Jag hälsade på släkten. Jag brukar göra det över jul och nyår, men nu stannade jag nästan en månad. Sedan skrev jag jättemycket. Så det var definitivt värt det.

Jan: Det där tycker jag är så himla klokt. Ibland träffar jag människor som säger att de sparar 10,000 i månaden, men de hinner inte hämta barnen för att de är på dagis från 7-7. Då tänker jag varför inte spara 5,000 mindre i månaden och vara ledig en dag i veckan? Tiden kommer ju aldrig tillbaka. Jag tycker det är så himla coolt, för du gör det där som många bara tänker. Jag tycker det är jättehäftigt.

Caroline: Finns det något du unnar dig som du tänker att det här är alltid värt mina pengar.

Jimmy: Ja, nu spelas det här in i slutet av maj, så nästa vecka är det Sweden Rock och jag ska dit. Jag brukar åka på festival så det är något jag unnar mig. I år så blir det extra dyrt för jag jobbar skift just nu så nästa vecka skulle jag ha jobbat egentligen. När jag bokade festivalen var jag arbetslös och då tänkte jag att det är röd dag på torsdag, så har jag jobb så är det bara fredagen som går bort.

Jan: Och nu blev det en hel vecka, och du jobbar dubbelvecka, 80 timmar den vecka du jobbar. Så det blir dubbelt så dyrt.

Jimmy: Ja, speciellt då lördagen och söndagen går bort, när det är jättemycket OB. Så det som skulle blivit min billigaste festival blir min dyraste festival. Men jag åker ändå.

Jan: Detta var ju oväntat, vad roligt. Då är det ändå så att det som är värt det får kosta pengar. Jag vet inte om du skrev i det i någon kommentar eller bisats, att handlar det inte bara om att ha en medveten konsumtion. Känner du igen det? Eller att aktivt välja det man vill lägga pengarna på.

Två, tre år kvar till ekonomisk frihet

Jimmy: Ja, jag kan ha skrivit det. Kan ha varit någon annan också. Men ja, det handlar det om. Många lägger pengar på onödiga saker som jag tycker är onödiga då.

Jan: Ja, och om vi tar det här energiperspektivet, att det inte ger dem någon energi. Så är det för oss. Vi har vissa utgifter där vi ser att det inte ger oss någon energi överhuvudtaget. Kan man inte bara då välja aktivt? Vi hade kunnat bo kvar i hyresrätt, men nu har vi valt ett stort hus. Det kostar en massa pengar, men i den fasen vi är i livet så är det det vi vill ha.

Vi har några frågor som vi alltid ställer till gästerna. Är det någonting som är sant för dig, som nästan ingen annan håller med om?

Jimmy: Oj, den var lite svår. Jag vet faktiskt inte.

Jan: Hur tas det när du är ute på bygge? Pratar du med dina kollegor om de här sakerna?

Jimmy: Ja, jag slänger inte ur mig det, men om jag känner av att det är någon som håller på med samma liksom. Jag har vissa som håller på med uthyrning till exempel. Det är inte allt för ovanligt. Och vissa som också jobbar mot att sluta jobba tidigare. De kanske siktar med på 50-55 då. 40 siktade jag på förut, men nu kanske det blir tidigare. 37, 38. Jag är 35. Jag började med FIRE när jag var 30, men jag kände inte till begreppet då. Men det var då jag började spara mycket.

Caroline: Jag tror det kan ge mycket hopp till människor. Du har inte hållit på i 15-20 år.

Jan: Vad coolt, att på 10 år gå från att iden föds till att jag ska kunna skifta om mina inkomster så att jag kan leva på avkastning av mitt kapital, resten av livet.

Jimmy: Ja, måste tror ju att man måste börja tidigt. Det är sant att ju tidigare du börjar desto bättre, men det är aldrig för sent liksom. Att vara 30 att börja är gott om tid. 40-50… finns också tid.

Jan: Jag såg en intervju med en professor som pratade om att en risk är ändå att om man checkar ut från arbetslivet så minskar man värdet på sitt humankapital. Alltså att man minskar sin arbetslivserfarenhet eller att det kommer vara svårt att komma in på arbetsmarknaden sedan igen. Vad tänker du om det?

Jimmy: Det är en risk värd att ta. Men man kommer ju alltid in.

Jan: För mig var det lite konstig invändning, för om någon hade kommit till mig och sagt att, ”Du, vet du vad, jag fattade ett beslut när jag var 30 och sedan genomförde jag projektet till jag 40. Sedan var jag ledig i 10 år tack vare de besluten jag hade gjort och nu har jag tänkt jobba ett tag till.”

Då hade jag inte sett det som att du hade missat tio års arbetslivserfarenhet. Tvärtom hade jag anställt dig på dagen. Jag tänker att det är en viss målmedvetenhet. Men har du aldrig liksom tänkt, ”Vad fan är det jag håller på med?”

Personliga värden och introspektion

Jimmy: Nej. Ibland ifrågasätter jag väl vad jag gör. Det har jag alltid gjort oavsett vad jag gör. Men jag kommer alltid fram till att det jag gör är rätt för mig.

Caroline: Skulle du säga att det är ett framträdande drag hos dig? Att du ifrågasätter vad du pysslar med hela tiden. Så du har chansen att reflektera över vad du vill.

Jimmy: Ja. Jag har alltid varit ifrågasättande. Ju mer desto bättre.

Jan: Jag bara tänkte nu att fan vad skönt om man kunde vara lite ”clueless” och inte ifrågasätta sig själv.

Caroline: Vi går ju mycket på autopilot, absolut.

Jimmy: Det gör jag också. Det är inte lätt. Där hjälper de här forumen. För jag började med det här helt själv och min tanke från början var att lån fortfarande var dåligt, men jag ville skaffa ett bolån och ha inneboende. För jag har bott i kollektiv innan när jag pluggade och jag har pluggat på folkhögskola och bott ihop med andra där. Så jag vet att det funkar.

Jag tänkte att jag skulle ta ett bolån och betala av det så fort som möjligt. Jag hade plan på att jag skulle amortera 20,000 i månaden. Som tur var så gjorde jag aldrig det. Men jag amorterade ett tag 12,000 i månaden, men det har jag minskat till 6,000. Nu investerar jag pengarna istället, vilket är mycket smartare.

Jimmys boktips

Jan: Är det någon bok du vill tipsa om? Då kan vi ta både ekonomirelaterat och något helt icke-ekonomi.

Jimmy: Jag har inte läst så mycket ekonomiprodukter. Jag läste Marcus Hernhag förra året. Det är väl inga favoritböcker, han skriver om aktier och det är inte så roligt. Jag gillade hans böcker för jag lärde mig litegrann, men jag är inte speciellt intresserad av aktier. Jag gillar George Martins böcker, som har skrivit A Song of Ice and Fire. Game of Thrones för de som inte är så insatta.

Caroline: Men du är singel alltså? Den uppfattningen fick jag i och med att du är med i den här Facebook-gruppen. Men om du skulle träffa någon person som du gillar, som inte delar din FIRE-uppfattning, hur skulle ni ta det då?

Jimmy: Ja, jag får väl ta det då, om det händer.

Jan: Men är det ett krav, att din partner behöver dela den här filosofin?

Jimmy: Nej, det är det inte. Alla relationer handlar väl om att kompromissa. Om jag träffar någon som säger att om vi ska vara tillsammans så måste jag slänga ut mina inneboende så att vi kan bo ihop…

Favoritcitat och visdomsord

Jan: Har du något citat eller ordspråk som du brukar återkomma till?

Jimmy: Inte direkt citat. Jag tänker ibland på Mr Money Mustache. Jag tycker han är väldigt bra på att uttrycka sig. Han skriver väldigt roligt. Han skrev någon gång om man ska köpa ny bil. Han sa det ska man absolut inte göra. Om du har en miljon dollar, då kanske du kan köpa en ny bil, men även då så ska du inse att det är ett dumt beslut och du ska slå dig själv i ansiktet. Han uttryckte det bättre, men han skriver ofta, ”punch yourself in the face”.

Jan: Jag gillar det också. Jag har läst en hel del av hans artiklar. Han pratar också mycket om indexfonder och sparande. Men är det någon speciell artikel som du kan tipsa nybörjare om?

Jimmy: Ja, den jag länkade i mitt blogginlägg tycker jag är väldigt bra. Det handlar mycket om produktiviteten har ökat jättemycket. Det var någon undersökning de gjorde på något universitet, jag kommer inte ihåg vilket. De kollade på hur mycket produktivitet hade ökat sedan 1950. Jag tror det var så att det tog 11 timmar 2011 att producera lika mycket som tog 40 timmar 1950. Ändå har vi samma levnadsstandard i princip och vi jobbar lika länge. Det är fortfarande 8 timmar om dagen tills vi är 65 som gäller.

Jan: Om du skulle ge bort en livsvisdom till ett barn eller en bästa vän, vad skulle du ge bort då?

Jimmy: Oj, det är svårt. Det kanske är just det om tid. Pengar finns ju i världen nästan obegränsat, men tid, vi har bara 24 timmar vardera om dagen i 80-90 eller 100 år om vi har tur. Så det är tiden som verkligen är viktig. Att slösa bort den då, om man inte gillar sitt jobb, känns ju ganska dumt. Gillar man sitt jobb så är det en annan sak. Men även om man gör det så kanske man inte gillar sitt jobb om 20-30 år.

Jan: Jag kan säga att jag älskar mitt jobb och allt det jag gör. Men jag har haft mer en omedveten drivkraft, att jag jobbar för att inte behöva känna efter. Man jobbar egentligen av fel anledning. Då tror jag att det som du säger är så himla viktigt, just det här att välja själv. Alltså har jag valt detta, eller har jag detta jobbet för att mina föräldrar tyckte att jag skulle bli läkare.

Caroline: Ja, eller för att sysselsätta mig så att jag slipper tänka. Precis, det kräver en högre medvetandegrad kring vad man vill i livet. Eller vad man vill känna och tänka, om man nu ska dra ner på det som får en att sluta tänka och känna.

FIRE som en väg till personlig frihet

Jan: För det upplever jag är så himla fint med dig, att du har verkligen tänkt igenom allt det här. Det är inte snålande för snålandets skull, utan det handlar om att du har en plan, dina tankar och valfrihet eller frihet i livet. Och att få brinna för att jag vill vara i min värld och skriva de här böckerna.

Caroline: Ja, jag tror det här är en väldigt viktig poäng faktiskt. För de flesta kanske känner att sluta jobba kan man inte göra, för vad skulle man då göra. Alltså att man måste komma i kontakt med sig själv. För att kunna vara ledig senare och kunna göra annat som man vill. Men om man inte vet vad man vill.

Jan: Jag tror det handlar om att vara autentisk och att vara äkta mot sig själv. Jag tror egentligen, förlåt, nu blev det monolog här, men jag tänker att det är svaret på varför ska jag göra det? Varför ska jag avvara något idag, för någon som har 25,000 i utgifter, varför ska jag gå ner till 15,000? Jo, för att då kan jag göra någonting i framtiden som jag inte kan göra nu.

Caroline: Ja, det handlar inte bara om att man är superstressad på sitt jobb. Man kanske inte gillar det ens, utan ett högre syfte eller annat syfte.

Jimmy: Ja, även det här som du sa att folk frågar sig vad de skulle göra om de inte hade ett jobb att gå till. Jag känner jättemånga sådana. Men alla av dem ser ändå fram emot helgen, så de kanske skulle vilja jobba lite mindre. Det tror jag att de flesta vill.

Jan: Jag såg en siffra, det var en god vän till oss, han såg en undersökning att 60% av alla som är på ett jobb trivs inte på det jobbet, utan hade bytt om de fick möjlighet. Att det är typ bara 10% som är engagerade. Då tror jag, eftersom jobbet ändå är så stor del av vårt liv, så tror jag att det är så viktigt att man gör något åt det. Men det kan man göra parallellt med det här med FIRE.

Sedan tror jag, som du säger, att jag vill inte ha kravet på mig att jag behöver tjäna mina pengar på mitt skrivande, utan låt mig få dela upp att detta är det jag brinner för och så tjänar jag mina pengar på något annat ställe. Och det tycker jag är så himla klokt, för vi har så mycket lärt oss att det jag gör måste vara det jag tjänar pengar på. Men du har delat upp det i två olika högar, och det är jävligt coolt.

Jimmy: Ja, jag hoppas ju att jag kan tjäna pengar på mitt skrivande, men med FIRE så behöver jag inte det.

Caroline: Det kanske är en sunt när det är en kreativ grej. Du ska inte känna att nu måste du få ihop den här boken. Det kanske inte är det bästa för kreativiteten.

Jimmy: Inte alltid. Ibland kan det vara det. Det är rätt bra att ha lite press på sig ibland.

Jan: Nu har vi pratat i mer än en timme. Sjukt vad tiden går fort. Jag tycker det är helt fantastiskt Jimmy. Tack för att du ville ta dig ner från Stockholm för att vara med i podden. Tack för att du lyssnar och hoppas att detta verkligen är inspirerande och du kanske kan tänka dig att svara på lite kommentarer, och det kommer.

Jimmy: Absolut, jag finns ju på YouTube så jag kommer nog att svara på alla kommentarer.

Jan: Jag hoppas i framtiden att vi kan vara här om tre år, eller kanske till och med innan, och höra hur det har gått. Har du sagt upp dig nu och är författare på heltid.

Jimmy: Ja, jag kommer gärna tillbaks. Det är kul.

Jan: Tack så hemskt mycket.

Jimmy: Tack själva.

— SLUT TRANSKRIBERING —

Relaterade artiklar

Artiklar som nämns i intervjun eller som du kan gilla är:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

53 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag förstår att vi tänker olika runt detta. Jag är dock liberal och tycker att alla människor skall få göra som de vill. Vill du sluta att arbeta tidigt skall det vara upp till dig, men det blir fel om du fortsätter att använda den gemensamma kakan och att någon annan stackare får jobba än mer. Lösningen vore att var och en betalar för de offentliga tjänserna som önskas. Sedan har vi ansvaret för de som är sjuka och inte kan jobba? Om vi friska nu skall jobba mindre och odla tomater, vad händer med de sjukas offentliga tjänster? Att Sverige har stora överskott stämmer dåligt med 500.000 fattigpensionärer. I Sverige borde vi lyfta fram de arbetsmyror och företagare som varje dag sliter och betalar skatt till det gemensamma, istället för människor som väljer att tänka på sig själv eller vunnit på lotto. När såg någon sist ett löp i Aftonbladet som hyllar en företagare?

  Gravatar för användaren
  Magnus Schalin
 2. Hej! Din slutsats vore korrekt om det inte vore för att en stor del av vår konsumtion är offentlig i Sverige. Om det är så att du väljer leva snålt och använda mindre av jordens resurser också inkluderade den offentlig konsumtionen fungerar ditt tankesätt, men jag är rätt säker på att du förväntar dig en bra cancervård, åldervård osv. Om du blir rånad skall det finnas poliser. Du kanske åker tåg på järnvägen som är betald med skattepengar. Ditt sätt att tänka skulle fungera om vårt gemensamma var avgiftsbelagd istället för skattefinansierat, där i ligger också det problematiska med sosialistiska system som det Svenska, alla friska måste arbeta in i kaklet. Tänk också på, att som det svenska skattesystemet är utformat beskattas kapital av staten och de stora utgifterna är inom kommun och region som är lönefinansierat, dvs du blir bara en kostnad för din kommun. Jag är ingen vän av socilism eftersom det bygger på att människor är osjälviska till 100%, tyvärr är vi människor inte det. Det är klart att du skall få skriva en bok eller bli hobbyodlare eller något annat lågproduktivt men då måste det Svenska skattsystemet ändras först så att det blir mer upp till var och en.

  Gravatar för användaren
  Magnus Schalin
  1. Ja, jag hoppas kunna få vård när jag behöver den. Jag tycker att det är bra att Sverige erbjuder vård till alla, oavsett hur mycket de bidragit med i form av skatt. Vi har ett system som inte är tänkt att se till att alla bidrar och får lika mycket. En del kommer att betala mer, en del kommer att betala mindre. Vad det kommer sluta på för mig är omöjligt att säga. Jag har än så länge inte varit en börda för sjukvården då jag aldrig varit allvarligt sjuk. Däremot har jag tagit del av gratis högre studier och fått a-kassa. Men jag har aldrig fått barnbidrag och kommer aldrig få föräldrapengar, för jag kommer inte att ha barn. Och när jag slutar jobba så kommer jag aldrig mer att få någon a-kassa. Inte heller kommer jag få så mycket i pension.

   Jag har haft 16 jobb sedan jag tog studenten för 17 år sedan. Under denna period har jag även studerat 4 år och varit arbetslös 3. Så 16 jobb på 10 år då, ungefär. Om Sverige ville uppmuntra arbete så borde arbetsmarknaden vara bättre. Tyvärr är min erfarenhet att mycket blir sämre, så motivationen att fortsätta jobba minskar ständigt. Speciellt när det ekonomiska behovet minskar.

   Jag är övertygad om att vi behöver jobba långt mindre än 40 timmar i veckan. Och det finns många undersökningar som visar på att vi redan gör det, vi är inte effektiva hela arbetsdagen och många utför onödiga uppgifter. Samtidigt tär de långa arbetsdagarna på oss och ökar ohälsan, vilket blir en samhällskostnad. Jag vill se ett samhälle där alla (förutom dom som inte vill) jobbar betydligt mindre än vad vi gör idag. Och där också konsumtionen överlag är mindre. Att vi prioriterar andra saker än idag helt enkelt. Jag vill sluta jobba tidigt inte bara för min egen del utan för att visa andra att ett annat sätt att leva är möjligt. Om tillräckligt många följer mitt och andras exempel så kan vi ändra samhället.

   Jag är inte orolig för att vi inte kommer att ha pengar för att kunna finansiera den offentliga sektorn. Vi har efter varje sänkning av arbetstid i historien blivit många gånger rikare än innan. Och med tanke på hur snabbt utvecklingen går, främst med artificiell intelligens, så tror jag behovet av att jobba drastiskt kommer att minska.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 3. Hej! Det är med stigande irritation jag läser om friska människor slutar att arbeta vid 40, dessa människor lyfts fram som förebilder och framgångsrika. Vad ingen nämner är att någon annan får betala för, polis, skola, ålderdomshem osv. När dessa friska människor valt att betala mindre eller ingen skatt är det andra som får betala mer. Det är dax att vi börjar se dessa snyltmänniskor för vad de är, egoister.

  Gravatar för användaren
  Magnus Schalin.
  1. Hej Magnus. Kul att du har tagit dig tid att läsa om detta och kommentera. Den frågeställning du tar upp är viktig, men jag håller såklart inte med dig i din slutsats. För det första fortsätter vi som lever på passiv inkomst att betala skatt. Men självklart betalar vi mindre skatt, eftersom vi lever på mindre resurser. Det är ju helt logiskt. Sen är det ju också så att skatten på inkomst är högre än skatten på avkastning. Är det inte en signal från samhället att uppmuntra att få sin inkomst från källor med lägre beskattning?

   För det andra kommer jag lämna mitt jobb för att satsa på min passion, som är att skriva böcker. Om jag lyckas publicera mina böcker och blir framgångsrik så kommer jag ju att betala mycket mer i skatt. Och kommer jag bli väldigt framgångsrik kommer jag inte att flytta till något skatteparadis, för någon skattesmitare är jag inte. Skattesmitarna är ju de riktiga bovarna.

   För det tredje gör jag vad jag gör dels för att jag vill se ett annat samhälle. Ett samhälle där vi konsumerar mindre av jordens begränsade resurser och således kan leva i harmoni med naturen. Jag tycker det är galenskap att vi jobbar så mycket som vi gör, speciellt när det är på bekostnad av framtida generationers möjlighet att ha det lika bra som vi.

   Vi är rikare än vad vi någonsin varit. Det finns resurser att finansiera hela vårt samhälle utan att vi måste jobba 40 timmar i veckan i 40 år. Men vi måste inse att vi kanske inte måste ha den senaste telefonen, åka till Thailand varje år och köra nya bilar.

   Vi lever i ett fritt samhälle trots allt, och det är varje persons eget fria val om de vill delta i masskonsumtionen av onödiga saker. Jag har valt att avstå, vilket resulterat i att jag har massvis med pengar över. Och jag väljer att köpa min frihet för mina pengar, och följa mina drömmar och leva hållbart. Gör det mig till en större egoist än dem som väljer att spendera alla sina pengar och med sin livsstil förbruka jordens resurser?

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 4. Det är ofta stort individfokus i pratet om fire och det är sällan man hör om det sociala kontraktet. Det som säger att vi som är stora och starka jobbar och tjänar in pengar till en kassa som sedan går till skolan, vården, ersättningar vid sjukdom eller skada, försvaret, infrastrukturen m.m.
  Hur går tankarna kring det av de som kör fire?

  Gravatar för användaren
  Ida
  1. Jag kan såklart bara svara för mig själv, men det är ett intressant ämne som jag tror kommer diskuteras mer inom FIRE-rörelsen i framtiden.

   Övergripande skulle jag vilja se ett samhälle där alla lever mer som jag. Alla borde jobba mindre och konsumera mindre. Och jag tror att jag bidrar mer till samhället genom att inte jobba än att jobba. Dels för att jag konsumerar mindre (vilket jag såklart kan göra även om jag jobbar), och dels för att jag blir ett exempel på hur det går att leva gott på mindre. Ha mer fritid och slösa mindre på Jordens resurser.

   Och när jag slutar jobba så kommer jag ju inte sluta betala skatt. All min passiva inkomst beskattas ju också. Men jag kommer ju såklart inte betala lika mycket som jag gör nu.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
  2. Jag och min fru siktar på FIRE tillsammans, vi har ett barn och en till på G? vi sparar just nu ca 50-60% av lönen, för att öppnå det handlar vi mycket begagnat, secondhand och på rea. Vi har 2st bilar som är 17 respektive 13 år gamla och jag reparerar dem själv? Vi gör så här för att spara på jordens resurser samt spara pengar som vi kan investera och det känns skönt i själen samt är roligt. Vi reser nästan aldrig och om vi gör det så gör vi det i Sverige ?? Vi försöker äta så billigt vi kan med så mycket svenska råvaror som möjligt återigen med tanke på miljön samt hälsan (Sverige använder betydligt mindre kemikalier och medicin på ex djur) Win win situation?

   /Tobias

   Gravatar för användaren
   Tobias Davidsson
   1. En grej till: Vi investerar ca 20-25% av pengarna i fonder och aktier som bidrar till bättre miljö?

    1
    Gravatar för användaren
    Tobias Davidsson
  1. Jag investerar genom Lendify också och har drygt 6% i ränta. Jag har bara autoinvest och har inte kollat runt efter enskilda lån. Jag gillar att det är så smidigt och inte kräver något av min tid. Jag gillar Lendify som ett komplement till mina andra investeringar, och när jag går in och kollar av varje månad så har det alltid ökat lite. Så det är en trygghet när börsen svajar. Å andra sidan känns det tråkigt nör börsen rusat upp 10%. Då är vinsten från Lendify ingenting i jämförelse. Men som sagt jag tror det är ett bra komplement och det känns bra att ha en investering som konsekvent levererar, även om summorna inte är så stora.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 5. Tack så mycket Jan och Caroline för att jag fick vara gäst hos er! Här kommer bonusmaterialet :)

  Jag är ju mycket mer bekväm med att föra fram mina åsikter i text (även om det tydligen inte märks så väl på videon), för då jag kan tänka över vad jag vill framföra flera gånger innan det publiceras. Men jag tror vi når fler människor när det är med ljud och bild. Så jag är väldigt glad att jag fick den möjligheten. Men för dem som även läser så kommer här lite mer.

  Angående det där med investeringsfilosofi. Jag ser mig själv också som en försiktig investerare. Förutom min bostad så är min största investering i olika indexfonder, och aktier i stora och stabila företag. Men ja, jag har lite bråttom, och att nå målet om uppåt 30 år är inte intressant för mig. Men det kommer inte ta så lång tid, för jag investerar inte 10% eller 20%, utan nästan 70%. Jag tror inte jag kan slå marknaden, jag försöker inte. Men jag behöver inte heller slå marknaden för att nå mina mål, jag behöver bara investera mer.

  Jag håller med om definitionen av ekonomisk frihet. Och när mina passiva inkomster överstiger mina utgifter, då har jag råd att sluta jobba, om jag skulle vilja. Jag vet inte när det kommer att hända, två-tre år från nu är en gissning. Men redan i år var mina passiva inkomster större än mina utgifter under årets fyra första månader. Det var såklart eftersom börsen rusat upp mycket mer än väntat. Jag behöver en betydligt större säkerhetsmarginal för att känna mig trygg nog för att sluta jobba.

  Intressant att det exempel Jan tar upp är att spara 20.000 i månaden och 240.000 på ett år, för det är väldigt nära vad jag sparade mitt första år på väg mot FIRE. Det tog mig 11 månader att spara ihop de 225.000 jag behövde i kontantinsats till min första lägenhet. Och när jag köpte den tog jag in min första inneboende och ökade då min årsinkomst med 40.000. Så att spara mer är att tjäna mer, förutsatt att man investerar de sparade pengarna. Vilket alla som jagar ekonomisk frihet gör. Och när jag hade sparat ihop till kontantinsatsen till min nuvarande bostad, då kunde jag öka antalet inneboende till tre. Och min årsinkomst ökade med ytterligare 80.000 (med ett glapp på flera månader under flytt och ombyggnad då jag inte hade några inneboende). Mycket av mina sparade pengar har jag satt in på mitt ISK på Avanza, och värdeökningen på min portfölj hitills i år är 25%. Räntan jag får för mina lån via TRINE och Lendify är än så länge bara hundralappar per månad, men det ökar. Och jag har ännu inte fått något återbetalat från mina lån via Tessin.

  Så att minska på sina utgifter är att öka sina inkomster. Sen finns det nog väldigt mycket mer jag skulle kunna göra för att öka mina inkomster på annat sätt. Skulle jag kunna tjäna pengar på mitt skrivande på något sätt? Ja antagligen. Men det lockar mig inte att skriva annat än fantasy, och då specifikt min story. Jag försökte skriva en novell en gång, det gick inte bra. Jag gillar visserligen att skriva om sparande, men att starta en blogg känns som väldigt mycket jobb. Och man måste skriva lite mer regelbundet än vad jag gör. Jag har dock funderat på att skriva en bok om hur jag sparade mig rik och fri (när jag väl blivit det).

  Och att byta jobb till något som betalar mer är heller inte intressant, eller effektivt. Skulle jag behöva omskola mig, även om det bara är ett år, så går jag miste om massor av inkomst som skulle ta lång tid att jobba ifatt. Jag är för nära FIRE för att ändra min huvudsakliga inkomstkälla. Den typ av jobb annat än byggarbetare jag kan tänka mig just nu skulle innebära ett rejält lönetapp. Men det är något jag kan tänka mig göra ändå för att det kan vara kul att testa att jobba med något annat. Men just nu vill jag fortsätta tjäna vad jag gör ett tag till.

  Jan berättade i den där bilturen hur han värderar sin tid, och att det är mer värt för honom att leja någon annan att göra en del jobb istället för att göra dem själv. Som till exempel att såga ner de där träden i trädgården som han berättade om i ett tidigare avsnitt. Jag hade en liknande situation i min trädgård. Jag hade en alldeles för hög häck (förra ägaren hade inte tagit hand om den), och den behövdes klippas ner. Och föreningens häcksax som man kan hyra för 50 kronor är alldeles för klen för den tjockleken på grenar. Så jag funderade på hur jag skulle göra, och bestämde mig till slut för att göra allt för hand. Så jag sågade ner häcken med min gamla bågsåg från byggskolan, och sedan avkvistade jag grenarna med en yxa, också den från byggskolan. En granne var vänlig nog att låna ut sin cykelkärra, så när jag efter många kvällar och en helg fått ner allt, körde jag 16 vändor till återvinningsstationen och slängde allt. Det tog tid, men det kostade inget. Och jag fick även något som man aldrig kan få om man betalar någon annan för att göra jobbet – den där tillfredställelsen och stoltheten som kommer när man ansträngt sig och åstadkommit något. Och alla uppmuntrande ord och bildliga klappar på axeln från grannar är värt en hel del också.

  Men ja, till slut är det att man mår bra som är det viktiga. Och jag har aldrig mått bättre än nu när jag är så nära mitt mål. Jag har aldrig känt mig mer fri. Men visst finns det saker som jag skulle vilja lägga mer pengar på. Men jag väger alltid de sakernas värde mot vad det är värt för mig att istället spara de pengarna och kunna nå ekonomisk frihet snabbare. Kommer jag ångra att jag inte spenderade mer pengar i 30-årsåldern när jag som 40 tittar tillbaka på mitt liv? Kanske, men jag tror inte det. Jag ångrar lite att jag inte sparade mer, och smartare, i 20-årsåldern. Jag kunde varit ekonomiskt fri innan 30 om jag vetat efter gymnasiet vad jag vet idag. Men jag ångrar inte det speciellt mycket heller faktiskt, för jag gjorde mycket kul och lärorikt i 20-årsåldern. Och utan mina erfarenheter då så hade jag inte varit där jag är idag.

  Gravatar för användaren
  Jimmy Andersson
  1. Tack för ett bra avsnitt och inlägg. Du säger att din portfölj har ökat närmare 25% i år. Du råkar inte ha möjlighet att vara mer specifik på vad du har i den?

   Gravatar för användaren
   Karl
   1. De aktier jag har som gått bäst är följande:
    AAK +29%
    Assa Abloy + 16%
    Atlas Copco + 14%
    Axfood + 19%
    Beijer Ref +19%
    Eolus Vind +17%
    Hufvudstaden +20%
    Husqvarna +16%
    ICA +20%
    Latour +20%
    PowerCell +79%
    SolTech Energy Sweden +12%

    Och Avanza Auto +10%

    Jag har inte speciellt stora belopp i något av dem. Vinsten för PowerCell i rena kronor är strax under 3500. Och siffrorna är sedan jag köpte, inte bara för i år.

    På Danske Bank har jag mina indexfonder. Bland andra HB USA Indx, Länsförsäkringar Global, Spiltan och SPP Emerging Markets. De har sammanlagt gått upp nästan lika mycket som mitt konto på Avanza.

    Men jag är ingen expert på varken aktier eller fonder. Jag har plockat upp tips lite här och där, och köpt utan att göra allt för mycket research. Markus Hernhags blogg är en bra källa till exempel, och jag litar på att han gör bra analyser innan han rekommenderar något. Samma gäller Jan.

    0
    Gravatar för användaren
    Jimmy Andersson
   2. Kanske bäst att lägga till att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning :)

    Däremot kan jag garantera att om du minskar dina utgifter, då har du mer att investera!

    0
    Gravatar för användaren
    Jimmy Andersson
   3. Tack, ja självklart. Mycket aktier i enskilda om än stora bolag dock. ;)

    0
    Gravatar för användaren
    Karl
   4. Sparar själv ca 70% av lönen i dagsläget i en 80% indexfond och 20% räntor.

    1
    Gravatar för användaren
    Karl
 6. Det här med att om man inte vill jobba så betyder det att man har fel jobb och att man ska ha jobbet som hobby.. Jag köper inte det resonemanget. Jag jobbar för att få pengar och har väldigt svårt att se att det finns något som ger mig pengar och som samtidigt är min hobby. Att ha en bestämd arbetsplats där man tvingas vara på under vissa tider diskvalificerar sig direkt bara av de anledningarna att man blir bunden. OK, då ska man alltså vara nån slags företagare/frilansare som sitter hemma och har kul samtidigt som pengarna trillar in. Det finns mycket jag tycker är kul men jag har väldigt svårt att se att det skulle inbringa några pengar. Sedan har jag faktiskt lite svårt att tro att herr Bolmesson verkligen, med handen på hjärtat, tycker att allt han gör som inbringar pengar är det bästa han vet. Känns lite som självbedrägeri.

  Gravatar för användaren
  Joppa
  1. Jag har ingen anledning att tvivla på att Jan inte gillar vad han gör. Men jag tror ju som du att de flesta inte älskar sina jobb, och att det skulle vara bättre om de antingen kunde hitta ett annat jobb eller helt enkelt sluta jobba. Eller bara jobba mindre. För väldigt många av oss är det 40 timmar i veckan eller inte alls som gäller.

   FIRE är bra för att när jag har min passiva inkomst så kommer jag kunna jobba på mina villkor. Jag kan jobba med det jag gör nu, som jag ändå tycker är ganska kul, fast kanske bara jobba 1-2 månader per år. Eller så kan jag prova något annat som jag inte vet om jag kommer gilla eller inte, men som jag vet inte ger samma pengar. För jag tjänar ändå rätt bra som det är nu, och jag tror att många är i samma sits och inte vill gå ner i lön, eller sluta jobba för att studera ett tag. Det försvinner helt enkelt för mycket inkomst då. Men om man har en stabil grund av passiva inkomster, och låga utgifter, då spelar det inte så stor roll om man går ner i lön, eller inte har någon lön alls.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 7. Jan! Läs bloggen https://efficientbadass.blogspot.com så får du svar på dina frågor. Särskilt kommentarerna. Det finns många grader av FIRE och motiv, men vi har gemensamt att vi gillar en annan livsstil än den som kräver ett stort pengaflöde. Flera av oss har också erfarenhet av utmattningssyndrom och att försöka jobba ihop pengar, och har upptäckt att det inte är värt det.

  Gravatar för användaren
  M
 8. En svårighet för mig (och många andra) är inte att planera inköp, resonera logiskt eller leta extrapriser. Det svåra är den irrationella konsumtionen, den som beror på undermedvetna känslor som gör att du vill köpa saker du inte behöver. Märk väl, att det rör sig om irrationella känslor, sådant som vi inte riktigt kan resonera kring. Jan Bolme har ju blivit en proffssparare på grund av sin irrationella rädsla för att bli fattig. I hans fall drev känslorna honom i rätt riktning, så att säga. Men för många andra kan irrationell rädsla istället yttra sig i att man upplever ett behov av att köpa dyra saker. Jimmy Anderssons välsignelse, om jag får kalla det så, är att han inte verkar vara så intresserad av att köpa saker. Han verkar känna en genuin förnöjsamhet med tillvaron och därför är det inte svårt för honom att “avstå” vissa saker eftersom han inte ens upplever det som att han avstår. Jag önskar att jag kunde känna samma lugn och förnöjsamhet som Jimmy utstrålar, istället för det irrationella konsumtionsbeteende som jag upplever är en belastning för både mig själv och min partner. Jag har inga skulder och vi har stabil ekonomi, men jag skulle gärna vilja kunna bemästra de känslor som driver mig till att spendera mina pengar istället för att spara dem. Jag skulle gärna höra mera om någon har arbetat med detta, alltså känslostyrd konsumtion.

  Gravatar för användaren
  Ankavanka
  1. Vi angriper det från två håll.

   Ta reda på din verkliga timpenning. Bruttolön minus skatt, resor till och från jobbet, arbetskläder, uteluncher osv. Det som blir kvar är i mitt fall ungefär 160 kronor per timme netto. Så mycket kostar en timme av mitt liv. Nu har jag något att sätta i förhållande till konsumtionen. Bilen, resan, kläderna etc får en innebörd. Audin kostar X antal år av ditt liv på jobbet.
   Fråga dig själv vad du verkligen värderar i livet. Gör också som regel att köpa när ett behov finns och ställ det då i förhållande till din tid (punkt 1) samt vad du värderar. Kanske är det så att du värderar tid med familj och vill gå ner i tid. Behovet för att köpa ny bil finns. Kanske är det så att en ny bil då är dumt utan begagnat duger. Detta går att göra i stort och smått.

   Pengar är din tid och livsenergi. Många arbetar hårt för att få in pengar men tittar inte på konsumtionen.

   https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/09/rakna-ut-din-verkliga-timpenning-och.html

   Gravatar för användaren
   iblandgormanratt
  2. Visst finns det saker jag har ett sug efter att köpa. Men jag frågar mig alltid om jag behöver det, eller om det kommer ge mig mer glädje än att spara pengarna och kunna sluta jobba tidigare. Just nu, precis hemkommen från en festival, är jag lite sugen på att åka på en till. Men då kommer det att kosta. En vecka ledigt från jobbet, resa dit och tillbaka, biljett. Maten och drickan är billig där så det är inte en faktor. Men det är ändå mycket pengar, och jag vet att suget kommer släppa efter ett tag. Jag kommer åka dit någon gång i framtiden. Jag har definitivt råd, men jag väljer att avstå.

   Jag är också lite sugen på att köpa en ny cykel. Men den jag har fungerar ju fortfarande bra, trots att den börjar bli lite sliten. Någon gång snart ska jag även köpa en ny injektionshäll, för bara 3 av 4 plattor fungerar på den jag har. Men så länge alla fortfarande kan laga sin mat så duger den. Ingen lagar någonsin mat med alla fyra plattor samtidigt.

   För mig är det en kombination av att tänka på vad jag kommer få i framtiden om jag avstår att konsumera nu, och att helt enkelt låtsas som att jag inte har råd. Och efter att jag i många år faktiskt inte hade råd, så lärde jag mig också att jag inte blir mer lycklig bara för att jag spenderar mer. Som Jan nämner i avsnittet upplever i stort alla en livsstilsinflation. Alltså att utgifterna stiger med tiden. Och varje gång vi utökar vår livsstil blir vi lite lyckligare, men sen faller vi tillbaka på samma nivå.

   Jag vet att du skriver att du är medveten om att din konsumption är irrationell. Och jag har tyvärr ingen bättre lösning på irrationellt beteende än att börja bete sig mer rationellt. Du måste helt enkelt säga nej till dig själv när du vill köpa något som du inte behöver. Det är inte lätt, och jag hade hjälp på vägen för att jag under två och ett halvt års tid faktiskt inte hade valet att köpa vad jag inte behövde. Jag hade nog inte varit där jag är idag om jag aldrig hade fått uppleva hur det är att inte ha några pengar.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
  3. Jag vet inte om Jan är någon större proffssparare med tanke på att han avslöjar att hans familj bränner mer än 42 000 per månad (eller vad han sa) :). Tror snarare han är duktig på att hela tiden arbeta för att dra in pengar. Den där irrationella konsumtionen förstår jag inte. Jag känner inga som helst materialistiska behov. Tvärtom.. får snarare ångest av att köpa grejer. Ännu mer skräp som ska drälla runt i huset. Det enda jag tycker är värt att lägga pengar på är mat/dryck, fritid och resor. Allt annat är mer eller mindre bortkastat.

   Gravatar för användaren
   Joppa
   1. Skönt att slippa begäret efter det materiella. Mitt sådant begär är också väldigt begränsat. Och jag har medvetet gått mot en mer minimalistisk livsstil och har gjort mig av med saker. Och det känns väldigt skönt att inte ha saker som jag inte behöver, de var bara ivägen. I stort sett allt jag äger har en praktisk funktion. Och som du så lägger jag mina pengar på upplevelser istället. Det är ju till och med vetenskapligt bevisat att upplevelser ger större glädje än prylar.

    1
    Gravatar för användaren
    Jimmy Andersson
  4. Håller med dig Ankavanka om att psykologin bakom ekonomin är något man borde prata mer om.
   Min sambo är lite som du. Har tidigare gått på socialbidrag och det påverkar hans syn på ekonomi. För honom är konsumtion frihet. Att få till ett gemensamt sparande har varit en kamp. Pengar hos tex Avanza är för honom pengar som är ”borta”, som han inte kan spendera om han behöver, och det gör honom orolig. Spara på sparkonto funkar. Att prata om utgifter funkar inte. Att hålla nere på tex matkostnader påminner honom om livet utan pengar och han sparkar bakut.

   Att resonera med honom så som Iblandgörmanrätt beskriver funkar inte, för svaret på frågan om vad han värderar är väldigt ofta att kunna köpa det han vill.

   Saker som att spara till en lägenhet eller hus är väldigt abstrakt för honom. Vi gör det, men han verkar inte ha någon direkt bild av att det kan bli verklighet. Så han prioriterar det inte och låter det inte påverka hans livsstil.

   Det här gör ju tyvärr att det blir konflikter ibland, då jag har en lite annan syn på det hela och önskade att vi gjorde mer…

   Ofta pratas det i podden om hur man kan effektivisera sitt sparande och bli bättre. Man inser hur mycket man kan! Men hur komma åt de som inte ens vill? Eller inte vågar? Som har just dessa problem med synen på pengar? Det hade jag gärna hört mer om.

   Gravatar för användaren
   Hanna
   1. Hej Hanna,

    Intressant. Jag har också varit i svåra ekonomiska situationer i mitt liv. Ibland har jag gått hungrig den 24:e i väntan på studiebidrag. Då var jag inte mogen för att tänka annorlunda än att ”vad skönt det skulle att ha pengar och kunna köpa vad jag vill”.

    Mitt fönster öppnades i och med mitt utmattningssyndrom och känslan av vilket bräckligt och delvis tomt liv vi levde. Känslan av att jag är tvungen tillbaka till jobbet pga ekonomin, att inte bara kunna säga upp mig om något var fel på jobbet osv. Detta inträffade ju först när vi ”hade allt”. Kanske är det så att ett fönster måste öppnas så att man blir mottaglig, troligtvis är det så.

    Jag känner själv att ett heltidsarbete som anställd låser upp för mycket tid. Jag jobbar gärna lika många timmar men jag vill bestämma själv.

    1
    Gravatar för användaren
    iblandgormanratt
  5. Intressant det du skriver Hanna. Din kille och jag har ju varit i liknande situationer, men vi agerar helt motsatt varandra när vi har kommit ur det. Och jag har en teori. Jag tror att våra upplevelser har förstärkt en del av oss som redan fanns där. Jag har alltid varit sparsam, din kille har alltid gillat att spendera pengar. Och när vi var i en situation då vi inte kunde göra det slog det hårt mot oss. Jag kunde inte spara, han kunde inte spendera. Det satte djupa spår, och båda känner att vi aldrig vill vara där igen. Så jag har blivit ännu mer sparsam än förut, medan din kille har blivit ännu mer konsumtionsbenägen. Våra upplevelser har helt enkelt förstärkt våra personligheter.

   Jag skulle också vilja höra mer om den här inställningen som du beskriver Hanna. Hoppas det kommer en framtida gäst som är mer insatt i det här.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 9. Hej, tack för alla bra råd och tips. Jag fastnade för det ni sa( och sagt inne me) i programmet angående att låna på sin bostad för att sedan investera dessa pengar i något som avlastar mer än låneräntan. Ni pratade om indexfonder efter som det har en relativ låg risk. Dessutom pratade ni om att man kunde låna på den i investerade indexfonden hos sin bank. Jag satte mig å räknade på detta och trodde mig funnit guldet vid regnbågens slut.

  Så jag ringde Avanza och frågade om det var så enkelt. Det visade sig att det inte heller var riktigt så. Först å främst kan Avanza enbart belåna en villa eller en bostadsrätt, jag äger en skogsfastighet och ett hyreshus så i mitt fall måste jag vända mig till en större bank. Sedan var beträffar att låna på värdepapper tex fonder görs en kreditbedöming där dom ser till vilken inkomst du har (inte inkomst från värdepapprerna du belånar) du skall alltså kunna använda din arbetade lön till vid del till att betala lånet på värdepapprerna om det skulle gå dåligt,(din inkomst används ju redan till lånet för att köpa värdepapprerna) hänsyn tas också till annat tex vad du äger i övrigt.

  Jag sitter i dagsläget obelånad både på skogsgården där vi bor och hyreshuset vilket i så fall skulle kunna belånas till ca 7,3 milj men det är för det första omöjligt då min lön och hyresintäkter måste kunna backa upp ränta och amortering precis som ett vanligt lån. I den bästa världar skulle jag alltså kunna köpa en fond för 7,3 + 80%=12,96 milj vilket skulle göra mig mer än ekonomiskt oberoende . Viktigt att ni talar om att det inte är så enkelt, det finns ganska mycket regler som stoppar detta.

  Mvh Marcus

  Gravatar för användaren
  Marcus Landin
   1. Nu är det väll inte bankens egna regler som hindra dom att låna ut pengar utan Finansinspektionens regler om en faktor av din årslön som bestämmer hur mycket du kan låna. Jag försöker gärna 100 gånger men då vill jag veta att det finns en teoretisk möjlighet och att det är bankens välvilja som bestämmer lånets storlek. Vet du om exempel på människor som kunnat låna långt över vad deras inkomster kan bära upp, och för en framtida avkastning som är lika säker/osäker som indexfonder?

    Den enda ljusning jag ser är att maxa bostadslånen på ens faktiska inkomst, sedan låta det gå ett år el två för att visa banken att man har en inkomst på sitt lån för att sedan använda även denna inkomst till att låna mer med samma fastigheter som säkerhet. Men enligt avanzas kundservice kan man INTE tillgodoräkna sig inkomster på värdepapper man lånat till, i de inkomster man använder för att räkna ut hur mycket du får låna när du har fastigheter som är värda långt mycket mer än vad din ordinarie inkomst tillåter dig att låna. Mvh Marcus

    0
    Gravatar för användaren
    Marcus Landin
   2. En fråga bara varför rekommenderar du INTE att låna 1 000 000 kr på en storbank och sedan kredit uppe på de? Var det inte just det som ni rekommenderade i artikeln, eller vad det nått jag missade? Mvh Marcus

    0
    Gravatar för användaren
    Marcus Landin
 10. Tack Jimmy, för att du delar dina tankar om ämnet till den här delen av ”ekonomibloggosfären” – det behövs! Och tack Jan och Caroline för att ni har ett öppet sinne och tar er tid att prata om detta. Många bra poänger i dettta avsnitt.

  Bara för att vara ytterligare en motvikt till misstron om att det skulle vara likställt med självplågeri att ha en hög sparkvot:
  Jag och min sambo (27 och 28) bor nära jobb och nära natur för 5000kr/månad. Liksom Jimmy äter vi sällan ute, istället äter vi precis den mat vi vill hemma för ca 2500kr/månad för oss båda. Vi bjuder gärna vänner på mat och dricker all alkohol hemma, inte ute. Istället för att köpa saker rensar vi regelbundet ut saker och har som mål att det totala antalet saker som vi äger ska minska på sikt. Vi reser en eller ett par gånger om året, både inom norden och i världen. Helt enkelt lever vi i stort såsom vi önskar, och vi har en sparkvot på ca 60-70%.

  Samtidigt som vi lever det livet, vet vi att vi dessutom (redan nu) har möjligheten att kunna välja att avstå jobb i 15 år utan att låna pengar/behöva a-kassa/ta bidrag osv. Snart (inom några år) kommer vi att vara ekonomiskt fria (FIRE) och kunna bo där vi önskar för stunden, resa var och när vi vill och ägna vår tid åt vad som helst. Den möjligheten ser jag som sann spontanitet. Jag värderar den mycket högre än när många ”är spontana” och tar en öl på krogen.

  Svara
  11
  Gravatar för användaren
  Fredrik
 11. Fint intervju. En missuppfattning jag tycker många har är att 50% sparkvot är extremt. Vi bor i fina området, vi har en bil (inga lån, 2008 års modell), vi har nya kläder, vi har bra cyklar, sonen är propert klädd. Ingen kan se att vi sparar så mycket som vi gör.

  Det vi gör är att vi dels gör mycket själv och gör inköp smartare. Bilen servar jag och reparerar själv, renoverar gör jag själv, mina Whyredskjortor köper jag på Traderas sample sales, allt köps med cashback och gärna med ytterligare rabatt, vi reser lite off season osv osv.

  Vi optimerar och styr om vår tid från onödig förströelse till att göra saker själv. Vi lever ett bra, närvarande och rikt liv som vi känner tacksamhet för.

  Gravatar för användaren
  iblandgormanratt
  1. Hej

   Intressant med kombinationen hög sparkvot och familjeliv. Berätta gärna mer om det…
   Är det t ex inte lättare att fastna i ett konsumptionsbeteende när man har barn?

   Gravatar för användaren
   Kalle2
   1. Barn vill ha allt de ser och som förälder är det lätt att vilja ge dem det. Jag kommer från en bakgrund av chefande och mycket jobb som till slut gjorde att jag gick i väggen. Det jag vill ge min son är min tid – det är viktigast. Väggen var också på något sätt det som gjorde att vi hittade FIRE och nu strävar ditåt.

    Vi försöker lära vår son pengars värde och sparandets värde. Skall vi ha glass vill han numera köpa glass på Lidl istället för glasskiosken eftersom han får äta mer glass :)

    Jag bloggar på iblandgormanratt.blogspot.com om du vill läsa mer och se hur vi kombinerar sparande och familjeliv.

    1
    Gravatar för användaren
    iblandgormanratt
   2. Ens beteende bör inte påverkas av barn, barn bör påverkas av ens beteende.

    Har 2 barn (7 & 8), gift, 2 fasta inkomster per månad. Bor hyfsat bra, ingen bil, äter bra (Största utgiften) men sparar ändå 30% av inkomsten varje månad.

    Det vi/Jag gjort är att jag har delat upp alla sparande/uppskjuten konsumtion på olika konton. Blir en del konton att ha koll på, men jag gillar det, och man riskerar inte att överspendera på tex semester/kläder osv.

    1
    Gravatar för användaren
    Sebastian melin
  2. ..kan bara hålla med. Bara man har förmågan att skjuta på livsstilsinflationen behöver hög sparkvot inte märkas överhuvudtaget. Stor fördel dock att man börjat i tid.

   Vår familj, två barn (8 och 6 år) har sedan 2007 sparat ca 70% av lönen utan att det på något sett märkts utåt. Fantastiskt hus i stans bästa område, två bilar, 2-3 större semestrar per år etc.

   Optimalt är att direkt efter studierna fortsätta några år att leva på csn-nivår tillsammans med en eventuell partner. Här är det viktigt att vända på kronorna och värdera vilka kostnader man ska dra på sig. Minimera gärna fasta kostnader och värdera de rörliga ifall de verkligen ger lycka eller skapar värde.

   Sedan kan man i takt med att man får upp lönerna samt att investeringarna börjar generera avkastning öka utgifterna. Nästa steg är att börja se över eventuella sidoverksamheter bredvid de finansiella investeringarna.

   Belåning som havstång anser jag inte var någon fara utan snarare ett verktyg, det hela är inte möjligt om man hela tiden vill riskminimera och stoppar in för stor andel av kapitalet i boenden i samband med köp av bostad.

   Såhär har det sett ut i grova drag i vår familj (snitt per period) från det vi började jobba:

   2007 – 2011
   Lön/intäkter 47 000 kr/mån
   Sparande 22 000 kr/mån

   2012 – 2016
   Lön/intäkter 62 000 kr/mån
   Sparande 34 000 kr/mån

   2017 –
   Lön/intäkter 120 000 kr/mån
   Sparande 78 000 kr/mån

   Ser till synes ut som vi har jättelöner, men så är inte fallet utan under begreppet lön ingår här utdelningar, uthyrning etc. Nämnde ovan 70% av lönen, vilket är korrekt, men detta öker succesivt i takt med att övriga intäkter ökar. Numera runt 100%.

   Förövrigt uppskattar livsstilinflationen allt mer ifall man tar det succesivt och värdera.

   Lutar i slutändan åt en FatFIRE med företagande på sidan av där vi sysslar med eventuella passioner utan vinstintresse.

   Kan inte nog understryka vikten av styrning/planering och långsiktighet.

   Gravatar för användaren
   AJ
   1. Tack för era svar. Mycket intressant att höra hur ni tänker kring detta.

    Ska defintivt kolla in din blogg, IGMR.

    Jag är nog inte så intresserad av FI-RE personligen men tror det är ett bra stöd och värdegrund för barnuppfostran. (Hushållning med resurser och allt det där).

    0
    Gravatar för användaren
    Kalle2
   2. Vi sitter på ”blygsamma”:
    Intäkter 42 500kr/månad
    Sparande 16 000kr/månad

    Började för 1,5 år sedan med fonder, men tyckte det gick för långsamt och hände för lite, så efter ca 6 månader sålde jag allt och började med aktier istället (fart och fläkt)..

    3
    Gravatar för användaren
    Sebastian Melin
  3. Jag har inte heller några större problem att hålla hög sparkvot trots bil, barn, hus osv. Jobbar jag heltid behöver jag inte ens anstränga mig för att nå 50%. Fattar inte vad folk gör med pengarna när de påstår att de alltid har slut på dem. Jag tänker att många ljuger eftersom det inte är lite fult att få pengar över och risken är stor att man då ska måste vara nån slags välgörare för andra i äkta svensk solidaritetsanda.

   Gravatar för användaren
   Joppa
   1. Läs ”Jag lämnar ekorrhjulet” av Åsa Axelsson. Dels en fantastisk berättelse om att bli fri, men också en redogörelse för vart pengarna går i en ”svenssonfamilj”. Rolig är den också! Rekommenderas!

    4
    Gravatar för användaren
    Karin
 12. Jag känner igen mig i mycket av det ni pratar om. Och jag tycker båda sidor har bra poänger.

  Jag själv jobbade mycket övertid en period och använde överskottet för att köpa loss tid, då genom att ta ut kompensationsledighet istället för pengar.
  Detta kunde bli väldigt dyrt då man både gick miste om övertidspengarna som hade kunnat investerats, samt OBn och eventuellt mer övertid från de passen jag tog ledigt från.
  Just då tyckte jag det var så värt det och skröt alltid för kollegor hur mycket ledig jag hade råd vara samtidigt som de kände att de knappt hade råd att vara sjuka. Det var en härlig tid!
  Nu 10 år senare så ångrar jag ändå lite att jag inte jobbade och sparade mer. Samtidigt som ledigheten var otroligt givande. Jag fick vila ut ordentligt. Kunde ta utlandssemestrar på udda tider när priserna var låga.

  Jag håller med Jan att vi borde försöka tjäna mer pengar, iaf under en kortare period i livet, men det är lättare sagt än gjort för väldigt många.
  Speciellt med de otrygga anställningar som finns där man blir godtyckligt uppsagd pga arbetsbrist osv. Kontrakten blir kortare och kortare, och det ligger ständigt ett hot i luften att arbetslösheten väntar runt hörnet. Många får inte ens jobba heltid för att arbetsgivaren ska spara pengar och skydda sitt eget kapital.

  Kommer marknaden kunna försörja så många fler på sikt? Var ska vinsterna komma ifrån ifall folk börjar minska sin konsumtion? kommer vi kunna få någon avkastning i framtiden när fler vill vara med och dela på kakan men ingen vill vara med och bidra varken i produktionen eller i konsumtionen?

  Hur ser matematiken ut? När är det roliga över?
  Vem är det som betalar lönerna för en växande medelklass i Asien? Osv osv

  Gravatar för användaren
  Kula P
  1. När jag var arbetslös tidigare i år (från 1:a mars till efter påsk) så träffade jag en före detta arbetskamrat som frågade mig hur mycket jag fick i a-kassa. Ungefär 13.000 i månaden efter skatt (det är högsta nivån, som jag hade eftersom jag jobbat heltid senaste året), svarade jag. ”Kan man leva på det?” frågade han. ”Ja, det är inga problem”, svarade jag.

   Och det är en stor styrka i att leva så minimalistiskt som jag gör. För även om jag blir arbetslös så klarar jag mig. Min levnadsstandard är exakt densamma om jag inte har något jobb. Nej, mycket större faktiskt, eftersom jag inte behöver jobba. Det enda som blir lidande är mitt sparande. Men eftersom jag har intäkt från uthyrning så kunde jag ändå spara. Jag hade alltså ut dubbelt så mycket pengar som mina utgifter, trots att jag inte jobbade. Lägg därtill att börsen gick kraftigt uppåt denna tid. Jag fick ett smakprov av hur det var att leva helt på passiva inkomster. Men jag behöver ju såklart mer pengar investerade så att jag klarar en längre nedgång.

   När det gäller dina övriga frågor och funderingar så kräver de ett mycket mer djupgående svar. De skulle kunna avhandlas i ett eget avsnitt.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 13. https://www.mrmoneymustache.com/all-the-posts-since-the-beginning-of-time/

  Min resa startade på MrMMM, jag läste alla inlägg från början till slut, det är nästan fyra år sedan. Energin håller än idag och känns ännu mer rätt idag med den större fokus som finns på miljö och konsumtionsområdet. Inom väldigt många arbeten är en sparsam livssyn en tillgång. Effektivitet räknas både på arbetet och privat. Jag är ganska öppen med livsvalet, det är väldigt få (noll tror jag) som gjort avgörande förändring baserat på min berättelse. Man är upptagen med sitt eget.

  Gravatar för användaren
  Peter Stojnic
  1. Jag läser också MMM från början, men har inte kommit längre än till mitten av 2013. Och jag är också öppen med vad jag håller på med. Men precis som du har jag inte upplevt att någon har ändrat sin livsstil för att få mer fritid baserat på vad jag gör. Men det har känts som om det börjar ändras nu. Några vänner har faktiskt frågat mig om specifika tips, och nu efter det här avsnittet kommer förhoppningsvis fler att få upp ögonen. Facebook-gruppen ChooseFI Scandinavia har fått flera nya medlemmar på bara några dagar. Det känns riktigt kul!

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 14. Jag har funderat på 4%regeln. Den måste bygga på en 100% aktieportfölj?

  Vad händer då de två gånger per 15 år (eller vad det nu var) som börsen faller med 40-50% år tar många år att återhämta sig? Känns som man behöver 25 gånger årsutgifter gånger två?

  Gravatar för användaren
  Johan B
  1. Det måste den inte, du kan bygga den på fonder med, 4% regeln säger att du i snitt kan ta ut 4% av ditt kapital utan att sjunka under startvärdet. Vid bättre och sämre år får man kompensera, tex har du ökat 7-8% ett år, kan du plocka ut kanske 6% och spara undan de 2% du inte behöver till sämre år.

   Gravatar för användaren
   Sebastian melin
   1. Fast.. om du plockar ut mer än 4% och surhåller resten på nollräntekonto så går du ju minus en massa potentiell avkastning under obestämd framtid. Jag undrar om fyraprocentregeln verkligen håller då.

    0
    Gravatar för användaren
    Joppa
  2. Idén är att man kan plocka ut 4% varje år för all framtid. Vissa år kommer börsen gå upp mer än 4%, och då ökar värdet på ditt investerade kapital trots att du plockar ut en del. Vissa år går börsen ner, och då minskar dina investeringar i värde. Men eftersom börsen i snitt går upp mer än 4%, jag tror man brukar räkna med 7%, så kommer pengarna aldrig ta slut. Men är man konservativ kan man plocka ut 3% istället. Det innebär att man behöver spara en större summa pengar innan man kan sluta jobba.

   Sen kan man ju komplettera med andra passiva inkomster som inte är lika känsliga för konjukturen. Jag har ju inneboende, och de kommer nog inte flytta ut om börsen skulle falla. De behöver ju någonstans att bo oavsett.

   Jan och Caroline gjorde ett helt avsnitt om 4%-regeln. De går in på djupet, så se på det.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Jimmy vad är din exit strategi?

    0
    Gravatar för användaren
    Filip Henriksson
   2. Filip:
    Inte helt hundra på vad du menar med exit strategi. Men jag gissar att du menar hur jag ska lämna arbetsmarknaden. Det enkla svaret är att jag varje månad investerar större delen av min inkomst (lön, hyresintäkter och avkastning) och på så sätt hela tiden bygger upp den pengamaskin som för varje månad genererar mer avkastning. Jag har ett preliminärt mål på en miljon investerat utöver min bostad. 4% av en miljon är 40.000. Och jag har 120.000 i hyresintäkter varje år. Totalt 160.000. Och mina utgifter ligger i dagsläget på 150.000.

    Jag har inte räknat med amortering i detta, och tänker att jag kommer jobba några månader per år i en tid för att täcka amorteringen och öka investeringarna ytterligare. Jag kommer även kunna minska mina utgifter när jag slutar jobba. Fackavgiften på 680 kronor per månad försvinner, och även en annan försäkring jag har via facket. Och resor till jobbet försvinner såklart. Räntan jag betalar på bolån och CSN minskar såklar också över tid.

    Sen hoppas jag ju såklart på att kunna ha lite andra inkomster som ersätter den lön jag avsäger mig. Främst hoppas jag kunna tjäna pengar på mitt skrivande. Men jag kommer även att studera mer i framtiden och då kunna ta mer studiebidrag och studielån. Jag kommer inte behöva dessa för mitt uppehälle, utan de kommer investeras. Eftersom räntan på studielån just nu är 0,16% och avkastningen på alla typer av investeringar är vesäntligt högre kommer jag tjäna på att låna.

    Jag vet inte exakt datum då jag kommer anse mig vara FI och sluta jobba. Många faktorer spelar in. Till exempel har jag räknat med att fortsätta investera samma mängd pengar varje månad från lön, men nu är arbetsmarknaden ganska dålig och det ser ut som om jag kommer bli arbetslös snart. Det kommer skjuta mitt FIRE-datum längre fram i tiden såklart. Å andra sidan kommer jag kunna lägga mer tid på mitt skrivande när jag inte jobbar, och då kanske den eventuella inkomsten från det kommer närmare. Så jag är inte alls ledsen om jag blir arbetslös. Det är bara två olika vägar som båda leder till samma mål. Och jag vet inte vilken av dem som är snabbast.

    Mitt mål när jag började spara var ju att bara ha trygghet om jag skulle bli arbetslös igen. Och det har jag nu. För min a-kassa täcker alla mina utgifter, det blir till och med lite över. Och utöver det så har jag ju alla mina passiva inkomster. Och än så länge i år har mina passiva inkomster överstigit mina utgifter med i snitt 3874 kronor per månad.

    1
    Gravatar för användaren
    Jimmy Andersson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök