Äga onoterade aktier i AB

Hej!

Har investerat en del i onoterade aktier. Inga större innehav men ändå en del. Finns det någon fördel att skapa ett AB och placera dem där? Då antar jag att utdelningen blir skattefri? Men att bolaget får betala vinstskatt på 22 procent? Min fråga som då uppstår är om jag istället återinvesterar vinsten i nya aktier (både noterade och onoterade), räknas det som en utgift och att jag då kan använda all vinst till nya aktier och därmed få ner vinsten till 0 procent?

En följdfråga blir också om mit AB på sikt köper noterade aktier på börsen, då är det bäst att göra det i en KF va? Eller är alla dessa tankar onödiga och bör jag istället äga allt privat? Har inte behov av utdelningarna privat de närmaste åren utan vill bara återinvestera allt då jag avser att leva på inkomst från jobb.

 

 

Hej Rikard!

Om det är pengar du har tjänat privat så skulle jag säga att det inte är lönsamt att du stoppar in dom i ett bolag och investerar. Isåfall ska det vara pengar som är tjänade i ett bolag.

Om du ska investera i ett bolag så tycker jag absolut att en KF är att föredra skattemässigt!

Svaret på din första fråga är Nej.

Då är jag med. Men hur fungerar det om jag äger onoterade aktier i ett företag via AB, låt säga att det blir en utdelning på 100.000 kronor. Är den skattefri då? Däremot gör ju mitt bolag då 100.000 kr i vinst som ska skattas med 22 procent, vilket i detta fall är 22.000 kronor. Om jag istället investerar 22.000 kronor i ett nytt bolag, både noterat och onoterat, räknas det då som en utgift? För då gör ju mitt bolag 0 kronor i vinst, eftersom jag får in 22.000 kronor men investerar samma summa.

Tyvärr, det hade varit bra men fungerar inte så.
Du blir beskattad på utdelningen ca 32%.
Att investera pengarna i andra bolag räknas inte som en utgift.
Du får leva med en skatt på utdelningen.

Glöm detta!

Du och aktiebolaget är två skilda skattesubjekt.

Varför i all världen skulle aktiebolaget slippa betala skatt på 100 000 kr, därför att du som privatperson satsar 22 000 kr i ett nytt bolag?

Bildar du ett nytt AB är ju aktiekapitalet dessutom ingen kostnad som hamnar i resultaträkningen utan kommer på kreditsidan i balansräkningen.

Tror jag formulerat mig fel, tänkte behålla pengarna inom bolaget och återinvestera via bolaget. Så låt säga att jag äger onoterade aktier via ett AB. Utdelningen blir 100tkr till mitt AB. Då gör mitt AB 100tkr i vinst. Om jag återinvesterar VIA mitt bolag, dvs aldrig tar ut pengarna privat, 22tkr i ett annat onoterat bolag, räknas det då som en utgift eller inte?

Detta skriver Pepins på sin hemsida:

Om man äger onoterade aktier via bolag:

  • Så länge pengarna finns kvar i bolaget:
  • Skatt på reavinst: 0
  • Skatt på utdelning: 0
  • Förluster inte avdragsgilla
  • Tar man ut pengarna från bolaget, som lön eller utdelning, blir det vanlig löne- eller utdelningsskatt

Har svårt att tänka mig att det kan räknas som pengar som inte ska beskattas.
Även om du investerar dessa så borde det beskattas eftersom det fortfarande är ett värde i bolaget som du har fått ut från andra bolag, men kanske har fel.