Aktier

Jag har tänkt börja investera i aktier lite smått till en början men undrar egentligen hur det funkar när man säljer och köper? Jag har öppnat ett isk konto och tänkt köpa lite aktier via Nordnet för att testa på detta, men hur funkar avgiften för courtage när man handlar? Dras den automatiskt? Måste man räkna ut detta själv eller är det helt gratis?

Jag undrar även hur det blir med skatten på aktierna, jag vet att om man har ett isk konto behöver man inte ha med aktierna/sina köp och sälj händelser i deklarationen men att man på något sätt ska betala en schablon-skatt för värdet på sitt isk konto 1 gång per år… Men jag undrar om man får en räkning på detta? Dras det automatiskt eller måste man räkna ut detta själv?

Till sist, finns det någon annan avgift jag glömt som man ska tänka på när man handlar med aktier?

Hej Simon!

  • Courtagen är lite olika beroende på vilken börs eller handelsplattform, Stockholmsbörsen är från 1kr (finns även gratis om du har under en viss summa på nätmäklarna). Mindre plattformar brukar vara minst 19kr, sedan är det alltid en rörlig avgift beroende på hur stort köpet är. Står mer utförligt på den banken du har valt om du googlar courtage och den banken. Courtagen dras på natten, så tyvärr måste du se till att du har kvar pengar till courtaget när du väl köper, annars kommer du hamna minus dagen efter och behöver göra en försäljning eller sätta in mer pengar.
  • Skatten på ett ISK dras en liten del varje dag, sammanlagt för 2019 kommer det vara 0.453% av ditt kapital + 0.453% på allt du sätter in. Du behöver inte göra något inför deklarationen, ditt schablonbelopp kommer finnas på deklarationen.
  • ISK skatten och courtage är dom två kostnaderna.
Hoppas detta gjorde dig lite smartare!