Amortera 7% per år om man planerar att köpa en dyrare lägenhet om 2 år?

Hej,

Vi hör ofta från Jan och andra blogg att det är bättre att amortera till det minsta och investera i marknaden. Men jag tycker att den här regeln inte gäller om man planerar att köpa en dyrare fastighet inom 2 år. Med 2 år av investering på marknaden är det svårt att garantera att man ska få investering tillbaka.

Den andra alternativ kunde vara att spara på ett sparkontot till exempel, men då det är bara kring 0.8% med banker som Santander till exempel (och skatter på de 0.8%). Samtidigt om man har en bolån med 1,45% som ränta, då blir det fortfarande 1,01% att man betala varje månad till banken för att låna pengar (efter 30% skatteavdrag).

I det är fallet att man planera att köpa någonting dyrare inom 2 år, är det inte bättre att amortera så mycket som man kan (t.ex: 7% per år)?

Du tänker rätt. Investera på börsen ska man ju bara göra om tidshorisonten är väsentligt längre än 2 år tills du ska använda pengarna.

Kanske kan vara en idé att spara på sparkonto om du tror att du kommer upp i handpenningsbeloppet, vanligtvis 10% av köpeskillingen, så slipper du ta ett sådant lån när det är dags. Annars är amortering ett bra sparande inför köp av dyrare bostad.

Du skriver inte hur mycket det handlar om i pengar, Men det blir nog rätt små skillnader i pengar räknat med att amortera och ta handpenningslån eller spara på konto.

Kalle - Kan man inte betala handpenningsbeloppet med pengar från när man säljer sin befintliga lägenhet (genom överbryggningslån)? Vi tänkte att köpa först och sälja vår lagenhet efteråt.

Här är hur mycket det handlar om pengar:

  • Lägenhet köpte 1 och 1/2 år sen för 4.45m Kr, vi är redan amorterat 258,000Kr och hade 15% insats när vi köpte den (667,500Kr)
  • Vi tänker att köpa en ny lagenhet om 1 eller 2 år som skulle kosta kring 8m Kr
  • Idag har vi kring 1.6m Kr av besparing

Några tips baserad på dessa siffror?

Jag glömde att lägga till: Idag amorterar vi 6,3% per år (18760 Kr/månad) men vi tänkte att öka amortering till 7% (20560 Kr/månad)

Vi köpte en lägenhet som kostade 4,45m Kr ett och 1/2 år sen och tänkte köpa en stora lägenhet som skulle kosta 8m Kr om 2 år

Överbryggningslån kallas det om du har båda lägenheterna under en övergångsperiod och då måste ha 2 bolån. Handpenningslån är det du tar om du måste betala handpenningen men inte har kontanter på kontot att betala den med, vanligt då man ofta skriver kontrakt på ny bostad innan man frånträtt den gamla och fått pengar därifrån.

Men skillnaden mellan att spara pengar på sparkonto med 0,8% ränta för att slippa Handpenningslån och att amortera ner lånet med 1,3% ränta är sannolikt försumbar i sammanhanget. Det är börsen du ska hålla dig ifrån under så kort tidsperiod.

Vi amorterar 5% av just denna anledning.

Ja, det känner ett bra sätt att spara regelbundet! Just nu amorterar vi 6.3% per år, men vi tänker att öka den till 7% per år

Njaa… nu ska vi inte överdriva. Det kan vara ett bra sätt att lägga pengarna om man vet att man ska flytta inom en SNAR framtid till ett dyrare boende. Annars är det precis samma logik som alltid som gäller för sparande.

Vad menar du med snar framtid? Vilken logisk skulle du använda om du skulle köpa en dyrare bostad om 2 år?