Amortera av bolånet eller investera 3 miljoner?

Hej,

Liten bakgrund…

Är 50år och gift. Båda har vi fast anställning och bra årsinkomst.

Bolån på ca 3 miljoner. I nuläget bolånekostnad 3767 kr/mån.

 

Jag har nyligen ärvt 6 miljoner kronor. Funderar nu på hur detta belopp bäst kan placeras,förvaltas och ge avkastning.

Har funderat över att amortera av vårt bolån på ca 3 miljoner och investera den nuvarande boränteutgiften i fonder och aktier varje månad.

Eller…

Ha kvar bolånet…och investera mina 6 miljoner i fonder, aktier mm för att efterhand amortera av bolånet ex.vis varje år. Då har jag ju kvar mina ärvda pengar samtidigt som bolånet minskar.

Om jag väljer det senare alternativet…hur skulle du/ni tänka ang. placering av 6 miljoner?

 

Nästa fråga…

Av mina ärvda pengar, tänker jag placera 1 miljon i fonder och aktier som ett bosparande till mina 2 barn (10 resp. 13 år)

Tidshorizont ca 6-9 år.

Har tänkt:

  • 67% Fonder med följande fördelning: Sverigefonder 25%, Globalfonder 30%, Europafonder 15%, Tillväxtfonder 10%, Teknikfond 10%, Kort räntefond 10%. Placerar 1/10 varje kvartal.
  • 33% Aktier ex.vis: Investor, Kinnevik, Industrivärlden.
Vad tror du/ni om detta?

Mvh

P-G

 

Med dagens låga räntor är det objektiva svaret att pengarna sannolikt har högre tillväxt på börsen än vad räntekostnaden är för bolånet. Däremot kan det vara psykologiskt skönt att inte vara skuldsatt och sådana känslor tycker jag inte att man ska förringa. Jag har själv som mål att inte ha bostaden belånad till mer än 50% men heller inte mindre.

Är dina investeringarna långsiktiga (10+ år) kan du följa globala barnportföljen.

Gällande investeringarna till dina barn så bör du beakta att Sverigefonder och svenska aktier överlappar vilket ger dig låg riskspridning. Korrelationen med Europafonden är också hög. Ytterligare något du kan ta till övervägande är att den äldste sonen kan komma att behöva pengarna relativt snart varvid 90 % aktier/aktiefonder är i överkant.

Slutligen vill jag påminna om att spara i eget namn istället för i barnens namn. Det senare ger dem nämligen total makt över pengarna på 18-årsdagen vilket jag tycker är onödigt stort ansvar att stjälpa över på ungdomen.