Amortera eller inte?

Hej!

Hade ett samtal med min bank igår där jag förklarade att jag funderade på att sluta amortera på mina lån ( ca 1.9 milj med ränta 1,30% 3mån och utan amorteringskrav ) och istället sätta av motsvarande i en global indexfond istället ( ca 5000:- sparande per mån ).

Men jag blev nästan dumförklarade av dem, för de tyckte absolut att jag skulle amortera istället. Så att jag fick ner lånen, och i framtiden kunde låna mera istället.

Jag funderar skarpt på att ändå gå emot deras linje och köra ett sparande som trots allt ger mera i avkastning jämfört med vad lånet kostar i ränta.

Vad har Ni för kommentar?

Hej,

Jag tycker det beror mycket på vilken belåningsgrad du har idag. Ligger du under 50% så låter det som en mycket bra idé att investera på börsen istället. Ligger du mycket över skulle nog jag iaf betala av lite till på lånet för att komma ner i risknivå.

 

Jag håller i princip med dig, med förbehåll för att jag inte känner till hur din ekonomiska situation ser ut. Om detta är ett gammalt lån som inte täcks av amorteringskravet och därmed är amorteringsfritt trots belåningsgrad över 50%, eller om du är ett singelhushåll med genomsnittlig inkomst så tycker jag att 1,9 miljoner är i högsta laget för att inte amortera. I så fall skulle jag fortsätta att amortera en bit till på det lånet, om än kanske i lägre takt för att samtidigt kunna spara i aktier eller fonder.

Om ditt hushåll består av fler vuxna än dig själv med OK inkomster skulle jag definitivt sluta amortera.