Ang att spara till annans barn

Hej,

 

Jag har en bror som avlidit och jag vill börja ett månads sparande till hans dotter som är fyra. Jag vill helst inte att föräldern som är kvar ska ha tillgång till pengarna men hört att man kan sätta en spärr på detta att personen måste diskutera med en överförvaltare. Jag vill inte att barnet ska ha tillgång till pengarna när barnet är 18. Jag kan sätta barnet som förmånstagare och ha kontot till mitt. Men jag vill kunna ge bort pengarna till barnet om det skulle behövas till barnet under tiden. Jag vill sätta in en klumpsumma på ca 10 000 och månadsspara och min mor vill testamentera pengar till barnet som ska direkt gå till detta konto.

 

Jag har ingen aning om vilket konto som är bäst som jag ska använda. Kan ni råda mig till något?

 

/Susanna

 

Hej Susanna!

Väldigt tråkigt att höra, beklagar sorgen.

Det kontot som skulle passa perfekt för ditt ändåmål är just en Kapitalförsäkring där du skriver barnet som förmånstagare, då går alltid pengarna direkt till barnet och skippar arvsordningen i din familj samt att barnets föräldrar inte har något att säga till om dom pengarna.

Du får även bestämma helt när barnet ska ta över pengar.

Jan har skrivit en artikel om just barnsparande, läs gärna den här!

Vet du om det är några problem att under tidens gång betala ut pengar som gåva till förmånstagaren alternativt göra om kontot till när flickan är 20 år bli helt och hållet hennes.

Vad jag vet så är det allt eller inget när man för över pengarna.
Kanske att man kan göra ett uttag därifrån och ge det till barnet.

Du kan absolut bestämma att barnet ska få pengarna, däremot så kan du endast ställa en ”timer” via banken som påminner dig om att flytta över pengarna, när väl timern påminner dig så får du göra det manuellt.