Ang nybörjarportföljen

Hej,

Jag är nybörjare på detta och startade för ca 1 år sedan ej portfölj enligt nybörjarportföljen (ursprungsportföljen med 7st fonder). Nu när börsen svajar och framtiden är något oviss, tycker du att det fortsatt är en bra portfölj för mig som inte planerar att ta ut pengarna på ca 10 år? Ser på Shareville att du Jan har ändrat din portfölj en del och blir därför lite osäker på om min portfölj fortfarande står sig…

Hej Gabriella!

10 år är en bra tidshorisont för Nybörjarportföljen, Jan ändrar ibland i portföljen då han anser att något annat ser bättre ut för tillfället. Din portfölj kommer inte gå ur tiden om inget drastiskt förändring skulle hände i någon av fonderna.

Svara med vilka fonder du har nu så kan jag hjälpa dig lite så du kan känna dig säker sen.

Tack för din fråga!

Hej,
Vad snällt av dig att hjälpa till!

Min portfölj ser ut som följande:
Aktieindexfonder
Länsförsäkringar global indexnära 20%
SPP aktiefond global A 20%
Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 10%
Spiltan aktiefond investmentbolag 10%

Ränte/obligationsfonder
AMF räntefond lång 10%
Öhman realräntefond A 10%
Spiltan räntefond Sverige 20%

Tycker du att det ser okej ut?

Hej Gabriella,

Den ser bra ut men det kan finslipas lite. Du kan sälja av LF Global Indexnära och SPP aktiefond Global och lägga in alla pengarna i Avanza Global. Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära kan du byta ut mot DNB Emerging Markets Indeks. Då får du en lägre förvaltningsavgift och samma avkastning.

Spiltan och räntefonderna kan du behålla.

En sak för dig att fundera över är att vikta om din portfölj om du känner att du kan klara det mentalt vid en börsnedgång. 10 år är en såpass lång tidshorisont att man gott och väl faktiskt kan köra på en 100/0-portfölj, det vill säga 100% aktiefonder. Så som du har fördelat idag med 60/40 är mer lämpat för dom som sparar i 5-6 år.

Hej!

Är inne lite på det Adrian skrev ovan.
SPP Aktiefond Global och Länsförsäkringar Global Indexnära kan du byta till Avanza Global, om du såklart använder Avanza som plattform. Annars så kan du ha allt i Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära kan bytas till DNB Emerging Markets Indeks.

Annars tycker jag det ser bra ut!

Hej,

Tack snälla för tipsen!

Jag använder Nordnet så kan inte välja Avanza Global. Vad är fördelen att inte ha både SPP global och Länsförsäkringar global utan endast ha länsförsäkringar?

Försökte söka efter DNB emergine markets index på Nordnet men hittar inte den :confused:

Verkar som att den inte finns där som utbud :confused:

Det handlar om förvaltningsavgiften. Om du har indexfonder som överlappar varandra så kan du välja billigaste. Och det är inte småpengar du sparar heller, det kan röra sig om tiotusentals kronor.

SPP Global innehåller till 88% indexet MSCI World och 12% MSCI Emerging Markets. Länsförsäkringar Global Indexnära innehåller 100% MSCI World. Båda tillväxtmarknadsfonderna innehåller 100% MSCI Emerging Markets. Om du slopar SPP-fonden och ökar på 18% i LF Global + 2% i en tillväxtmarknadsfond, då får du exakt samma portfölj, men till en lägre avgift. 2% är så lite att man lika gärna kan köra in allt i LF Global om man vill slippa krångla.

Okej jag förstår, det låter bra det du skriver. Har du något förslag på alternativ till Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära istället för DNB emergine markets index? Eller borde jag använda mig av Avanza istället för Nordnet för att få tillgång till DNB emergine markets index samt även Avanza Global?

Jag personligen föredrar Avanza alla gånger, mycket bättre och smidigare plattform och jag upplever att utbudet är bättre där.

Vad är DNB emerging markets totala fondavgift om man jämför med Länsförsäkringars 0,53 % på Avanza? Jag kunde inte se det på Avanzas sammanställning. Underliggande fondavgift ligger på 0,3 % för DNB i alla fall.