Är detta ett bra byte av fonder samt upplägg inför framtiden?

Jag har idag 3 olika slags fonder i mitt långsiktiga sparande.

Swedbank Robur Transfer 90. Total avgift ca 0,7%. Utgör ca 2 % av mitt totala fondsparande.

Swedbank Robur Bas Mix. Total avgift ca 1,27%. Utgör ca 15 % av mitt totala fondsparande.

Swedbank Robur Exportfond. Total avgift ca 1,32 %. Utgör ca 83 % av mitt totala fondsparande.

Jag är ganska nybörjare på det här med aktier men det känns som ganska höga avgifter och att riskspridningen och viktningen hade kunnat vara bättre. Jag funderar på att sälja av dessa fonder och investera pengarna i tre nya fonder samt i en egen portfölj istället.

Nordnet Superfonden Sverige. 0 % avgift. Investera 20 % av sparandet här.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A. Total avgift ca 0,41 %. Investera ca 25% här.

Avanza Global. Total avgift ca 0,10 %. Investera ca 35 % här.

Egen aktieportfölj. Svenska aktier. Tanken är ca 8 investmentbolag + 7 favoritaktier. Gärna en direktavkastning mellan 3 till 6 procent och som jag ska kunna äga under lång tid. Investera resterande 20 % här av det totala sparandet. Alla 15 innehav ungefär lika tungt viktade.

Tycker ni det här låter som ett bra upplägg och ett bra byte av fonder? Jag är ung och har lång sparhorisont (minst 20 år). Jag är beredd att ta ganska stor risk men vill såklart inte kunna förlora allting. Utöver detta sparande har jag även ett buffertsparande.

 

Låter som att du tänkt ut en billig och diversifierad portfölj. Helt rätt fokus! Du kan inte tappa hela kapitalet i en sådan portfölj, om alla världens bolag går i konkurs så har vi större problem än pensionen.

Eftersom du tänkt köpa en diversifierad svensk aktieportfölj så kan du fundera på om du verkligen ska ha en svensk indexfond också. Med ditt upplägg kommer du ha 40% i Sverige, en chansning på att just Sverige ska gå bättre än resten av världen. Kanske att du kan skippa Superfonden och lägga lite mer i Avanza Global? Då slipper du dessutom ha två olika banker för sparandet (Superfonden finns bara hos Nordnet, Avanza Global bara hos Avanza).

Avanza har också tagit fram en indexfond för tillväxtmarknader, Avanza Emerging Markets. Den följer samma index som Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära men med lägre avgift.

Hej Emil! Tack för svar!

Att sänka lite i Sverige och öka på globalt låter nog vettigt! Om jag ska ha ungefär 55-60 % globalt, hade du fördelat detta över två globala indexfonder (förutsatt låg avgift) eller kan man ha allt i till exempel Avanza Global?

Känner till Avanza Emerging Markets men vad jag har kunnat läsa mig till så uppfyller inte den fonden kraven för att vara en UCITS-fond samt att den är relativt liten vilken medför en risk i sig? Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A uppfyller bägge dessa saker. Är dessa saker viktiga eller är det inget att bry sig om?

Annars har ju Avanza Emerging Markets en lägre avgift precis som du skriver, vilket gör den lockande att välja istället.

Du behöver inte två olika globala indexfonder. Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära följer samma index och äger därför i stort sett samma aktier med samma fördelning. Håll dig till den med lägst avgift.

Upplägget i Avanza Emerging Markets är samma som i Avanza Global. Avanza har skaffat avtal med fondbolaget Amundi. Pengarna man sätter in i Avanza Global respektive Avanza Emerging Markets slussas direkt in i Amundis indexfonder. På det sättet är man del i två mycket större fonder och får stordriftsfördelar, det är därför man kan hålla nere avgiften. Avanzas två fonder är alltså i princip en säljfront.

Var har du läst att de inte följer UCITS? UCITS är lag inom EU så det låter mycket märkligt. Men någonstans har du ju fått informationen ifrån ?

Tack för bra svar! Detta gällande UCITS har jag läst på appen OPTI där jag sökte på fonden Avanza Emerging Markets.