Ännu en fråga kring de fyra hinkarna och upplägg

Hej

 

Har börjat följa rikatillsammans sedan en månad tillbaka och mitt fokus på sparande och ekonomi har verkligen höjt sig.

Nu till min fråga om de fyra hinkarna och mitt nuvarande upplägg. I vår familj finns jag, min fru och två barn. Vi äger vårt hus med normal belåning. Familjen har ca 20.000kr i fasta utgifter per månad.

Vi har sedan tidigare sett till att från vår gemensamma ekonomi spara ett belopp per månad till ett ”tråkigt konto” (för försäkringar, bilskatt och annat liknande). Vi sparar även varje månad till ett ”roligt konto” för semestrar och resor. På det tråkiga kontot har vi ca 40-50k som vi hela tiden fyller på.

Här kommer min första fråga, skulle ni anse att vi redan nu gemensamt hanterar bufferthinken? Jag har även på mitt eget bankkonto ca 50k och sedan ytterligare 100k på en ISK med 60% räntefonder och 40% aktiefonder.

Detta har jag tidigare sett som min egen buffert och har nu startat upp en ny separat ISK för min mellanhink som jag tänkte spara ca 4-5k per månad på (70% aktiefonder, 20% räntefonder och 10% guld).

Vad tycker ni, tänker jag rätt eller har jag spelat det lite för säkert?

 

Hej Niklas! Kul att du hittat intresset här till att fokusera mer på din ekonomi. Det är väldigt svårt att säga hur stor en bufferthink skall vara och hur en portfölj som passar dig skall fördelas. Jag tycker Jan och Caroline sagt många gånger om i sina poddar att risken är balanserad om man kan sova gott om natten och med det så blir det väldigt individuellt om när man anser sig “sova gott”.

Bufferthinken som du hänvisar till innehåller 40-50ksek och fylls på kontinuerligt, dock så verkar den också läcka lite med annat tråkigt som försäkringar och bilskatt. Min uppfattning av en bufferthink är att den en gång fylls på för att sedan vara påfylld tills skiten träffar fläkten. Med andra ord, någon blir arbetslös, sjukskriven, värmepannan går sönder eller taket börjar läcka, inte för löpande utgifter. Hur mycket pengar bufferthinken därmed skall innehålla beror därför på din uppfattning om dessa risker, dvs om ni kan förlora en inkomst, är huset väl underhållet, är ni i behov av en bil eller två som kan gå sönder? Detta är för mig en bufferthink. Som tillsvidareanställd med ordnar ekonomi kanske en buffert motsvarar tre månadsinkomster, som egen företagare en hel årsinkomst. I din situation, vad får dig att sova gott om natten? Som tillägg skall bufferthinken vara lågrisk, dvs sitta på ett sparkonto eller möjligen räntefonder.

När det kommer till det “roliga kontot” så låter detta mer som din mellanriskhink. Livet står inte och faller med hinken och du kan kosta på dig mer risk som på sikt skulle kunna betyda en trevligare semester eller något annat som kryddar livet. Här är “nybörjaportföljen” kanske en bra start med en rimlig riskfördelning, likt den du redan har. Dem där 50ksek som du har sittande på ditt eget bankkonto borde antingen stoppas in i någon av hinkarna så dem gör någon nytta tänker jag.

Så i det stora hela så låter det som ni är på god väg. Man skall inte glömma de psykologiska aspekterna av det hela där Jan också har flera bra poddavsnitt om dem vanligaste misstagen man gör. Det hela handlar om att hålla sig till planen och med “flit och systematik” vara konsekvent, och därför blir det just vad som får dig att sova gott om natten som blir avgörande.

Lycka till!

 

Hej

Vi fyller på tråkiga kontot med 10.000kr varje månad och vårt ”roliga” med 7.000kr varje månad. Med detta så brukar vi komma på ganska bra nivåer på båda kontona löpande under åren. Vi har relativt små kostnader kring hus, bil och annat så vi brukar ha en god buffert för att klara alla kostnader som uppstår.

Båda dessa konton är vanliga konton på vår bank som vi har enkelt tillgängliga.

Det är utöver detta som jag nu försöker planera mitt egna individuella sparande via en egen bufferthink, mellanhink och aktiv hink. Det är därför jag funderar på hur mycket jag skall lägga i min individuella bufferthink.