Är Direktpension utan försäkring det mest lönsamma alternativet för mig som driver AB?

Jag driver ett AB, tar ut lön på 39’, bara jag som är anställd. Jag ska börja pensionsspara och har läst in mig massor. Nu börjar det bli snurrigt och jag tänkte stämma av med dig kring vad som är mest ekonomiskt förmånligt. Jag tar tacksamt emot er rådgivning i frågan. Tusen tack på förhand!

 1. Hängavtal via Unionen (betalar 0.0765% i avkastningsskatt och vissa extraavgifter, låga fondavgifter, få fonder att välja bland)
 2. Tjänstepension med försäkring via tex Avanza (betalar 0.0765% i avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, max avsättning 35% av bruttolönerna)
 3. Direktpension med kapitalförsäkring via tex Avanza (bet 0,447% i avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, obegränsat belopp, när det är dags att ta ut pengarna så kan jag själv välja om jag ska ta dem som lön/utdelning/pension)
 4. Direktpension utan kapitalförsäkring. Jag har pratat med en person (Pernilla, se längre ner) som har denna lösning via ett företag som heter Intervenia (se direktpension.nu). MEN förstår jag rätt så kan mitt egna företag själv hantera pensionen genom att spara kapitalet på ett Aktie- och Fondkonto hos tex Avanza. (betalar ingen avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, obegränsat belopp, kapitalet kan tas ut som lön/utdelning/pension – jag kan välja själv)
 5. …att inget göra något alls....
Avkastningsskatten skiljer sig rejält om det är en kapitalförsäkring (0,447%) eller en tjänstepension (0.0765%).

Jag tänker mig följande upplägg:

 1. Företaget har ett Aktie- och Fondkonto hos Avanza där jag sparar företagets likviditet och får ränta-på-ränta-effekten. Företaget betalar reavinstskatt enbart när företaget säljer fonder/aktier med vinst och kan göra avdrag för förluster vid försäljning med förlust.
 2. När jag går i pension tar jag ut lön på 100\'/år och får en låg skattesats.
 3. När jag ska ta ut pengar till mig så säljer jag av fonder/aktier. Om jag ska betala reavinstskatt kan jag kvitta intäkten mot lönekostnader och minimerar företagsskatten.
 4. Jag sparar det utdelningsbara utrymmet varje år (som växer år för år) och betalar 20% skatt när jag tar ut utdelning
 5. Jag skriver ett avtal mellan mig och företaget där jag skriver att jag som anställd i bolaget ska få pension med x kr/år. Har läst att jag isf kan/ska upprätta de nödvändiga handlingar som behövs, som pensionsutfästelse, pantförskrivning, denutiationsdokument, efterlevnadsskydd, bokföring mm.
 • Har jag missuppfattat något?
 • Är \"direktpension utan försäkring\" det bästa alternativet för mig som driver AB eller finns bättre alternativ?
 • Behöver jag upprätta ett avtal mellan mitt AB och mig som anställd? Någon som i så fall någon mall jag kan utgå ifrån?
Jag tar tacksamt emot er rådgivning i frågan. Tusen tack på förhand!

//Jenny

INFO FRÅN PERNILLA:

Se här nedan en jämförelse mellan att placera pengarna i Direktpension med försäkring respektive Direktpension utan försäkring:

Pensionssparandet är mycket långsiktigt. Ofta på 20 - 40 års sikt. Just idag är avkastningsskatten låg men en seriös rådgivare bör utgå från den gemensamma prognosstandard som både staten och pensionsbranschen använder. Den innebär följande:

Avkastningsskatten för kapitalförsäkring skall antas vara 1,4%.

Här kommer ett räkneexempel enligt prognosstandard:

Direktpension via kapitalförsäkring:

Du är 45 år och låter ditt bolag årligen sätta in 40 000 kr i en direktpension via kapitalförsäkring. Du vill ha en enkel och bekväm lösning och väljer därför en indexfond med en genomsnittsavkastning på 5 % per år. Din avkastning blir nu 3,6 % per år efter avdrag för avkastningsskatten. Du vill sluta jobba när du är 65 år d.v.s. om 20 år. Dina 40 000 kr har då växt till 81 000 kr som ditt bolag kan betala ut till dig på valfritt sätt. Lämpligen som lön eftersom du då får göra jobbskatteavdrag och höjd allmän pension. Du har nu slutat jobba så du har inga intäkter i ditt bolag att kvitta den avdragsgilla lönekostnaden mot.

Direktpension utan försäkring:

Samma förutsättningar som ovan men nu sparar ditt eget bolag direkt i indexfonden. Ingen årlig avkastningsskatt belastar nu ditt sparande. Din avkastning blir 5 % per år och dina 40 000 kr har då växt till 106 000 kr om 20 år. Nu slutar du att jobba och ditt bolag säljer fondandelarna. Ditt bolag måste nu ta upp ”reavinsten” på 66 000 kr som en beskattningsbar intäkt. Du betalar ut pengarna som lön till dig själv för då får du jobbskatteavdrag och höjd allmän pension på beloppet. Lönekostnaden är avdragsgill för ditt bolag och den kvittar bort hela ”reavinsten”. Därmed betalar du ingen skatt på värdetillväxten över huvud taget.

Summering: med direktpension via kapitalförsäkring har du 81 000 kr att utbetala, med direktpension utan försäkring har du 106 000 kr att utbetala. Skillnaden är alltså 25 000 kr på varje årlig avsättning. Om du sparar varje år fram till din pensionering så är det 20 årliga avsättningar du kommer att göra. Totalt kan du då få ut en halv miljon mer med direktpension utan försäkring.

 

De allra viktigaste punkterna för mig är att jag kan i framtiden plocka ut pengarna som

o Utdelning

o Lön

o Pension

 • Eller på det sätt som är mest fördelaktigt avseende hur skattereglerna för lön/pension/utdelning. Med tanke på hur mycket som hänt på de områdena under de senaste 20 åren så kommer det hända minst lika mycket tills jag ska gå i pension.

 • Vid en ev konkurs (som inte kommer hända dock) så kan jag köpa tillbaka konkursboet för 1 kr, riva pensionsutfsätelsen, föra tillbaka avsatt direktpension och börja på ny kula.

Här är ett gäng länkar från olika oberoende aktörer som beskriver ev nackdelar och fördelar, men jag är oerhört lättad över att ha hittat denna lösning som passar oss alldeles ypperligt.

Har du tagit något beslut kring ditt sparande Jenny? Jag befinner mig i exakt samma situation som dig och är på jakt efter den mest optimala sparformen. Någon annan som har några invändningar/synpunkter på detta?

 

 

Jag är oxå väldigt intresserad av detta! :slight_smile:

Jag har tänkt göra ett avsnitt om det, problemet är att det är väldigt klurigt. De som förespråkar det är JÄTTEpositiva och de som säljer vanliga pensioner sågar det vid fotknölarna…

Hej! Även jag är i samma situation, har en idé om att använda Direktpension och spara i fonder på fondkonto i egna företaget. Precis som TS så planerar jag inte att gå i konkurs men har letat (hittills utan framgång) efter någon som kan hjälpa mig med att ta fram ett papper för pensionsutfästelse och pantförskrivning för att vara skyddad. Vill helst undvika Kapitalförsäkring och Tjänstepension är inte aktuellt med alla begränsningar och avgifter det innebär. Följer tråden med spänning.

Letar du fortfarande efter de handlingarna? Jag har om du behöver?

@ ubsequity… Har du “papper för pensionsutfästelse och pantförskrivning för att vara skyddad” ?
Vore tacksam om jag kan få lite mer info.

Jag gör det väldigt enkelt.

Mitt överskott i bolaget placeras i ett vanligt aktie och fondkonto och investerar i aktier som ger utdelningar och som blir intäkter i mitt bolag. När utdelningarna om 20 år är 1 miljon om året kan jag ta ut det som lön vilket är avdragsgillt i bolaget. Enkelt. Ej komplicerat.

Jag tar gärna också emot mall på pensionsutfästelse och pantförskrivning om någon har mallar på det.

Hej även jag letar efter utfästelsen för direktpension alt vem som kan skriva en sådan

Avanza har en mall för utfästelsen man kan få om man kontaktar dem. De rekommenderar dock att man kontrollerar/anpassar den med sin revisor eller jurist. Jag har kontaktat några revisonsbyråer men inte hittat någon som kan eller vill göra detta ännu. Någon som har hittat någon som kan rekommenderas?

En annan fundering: En av de stora fördelarna med direktpension är som sagt att man kan välja hur man ska plocka ut pensionen (utdelning, lön, pension), men eftersom man redan har betalat vinstskatt på beloppet, är det inte ganska osannolikt att det skulle bli lönsamt att ta ut detta som lön eller pension? Har räknat lite men inte helt säker att jag fått med allt, vore intressant att höra vad någon med bättre koll tror.

Vi använde oss av Intervenia för att få hjälp med allting när vi bestämde oss för direktpension för några år sedan. Kostade en slant men vi fick en mycket bra genomgång och hjälp att sätta all dokumentation på plats.

@Belinda – ungefär hur mycket kostade det att låta Intervenia sätta upp allting? Har ett nystartat AB och har kommit fram till att direktpension på det här sättet borde vara det smartaste.

Det brukar kosta runt 20 000 kr och jag skulle generellt avråda från alla direktpensionslösningar. Jag har kollat upp det då jag själv har flera AB och jag har aldrig förstått poängen eller det lönsamma i det givet att man kontrollerar sitt bolag.

Intressant Jan! Vilken lösning kör du på istället?

Jaha, vad intressant! Jag som just hade kommit fram till att detta var det smartaste. Tänker du Jan att man istället bara sparar själv på ett investeringssparkonto, utan att “skydda” pengarna?

Hej Jan B

Poängen är att du kan skriva in efterlevandeskydd enligt egna önskemål.
Att pensionskapitalet skyddas mot risken för konkurs. (Extra aktuellt i dessa Coronatider som visar att även bolagiserade enmanskonsulter som förlorar alla sina uppdrag hamnar på obestånd.)

Att säkerställa att pensionsavsättningar sker även om man blir arbetsoförmögen under lång tid genom att ha möjlighet att teckna premiebefrielseförsäkring. Även om man gör bedömningen att konkursrisken nästan är obefintlig så kan man aldrig veta om man kommer att drabbas av långvarig sjukdom eller av en allvarlig bilolycka. Vem ska då tjäna in pengar som kan avsättas till kommande pension? Premiebefrielseförsäkringen garanterar att pengar även fortsättningsvis avsätts till din pension.

Om bolaget har flera delägare kan tvist uppkomma om hur och till vad bolagets pengar skall användas. Pensionsutfästelsen är en garanti för varje delägare att själv kunna förfoga över sin öronmärkta del av bolagets sparkapital.

Om du inte förstått det lönsamma med direktpension utan försäkring så kan du läsa en längre kommentar jag nu skrivit till Grevens inlägg för ett år sedan. Se längre ner i tråden.

Det skulle var intressant att veta vad du ”kollat upp” och vad du i stället rekommenderar.
Flera i tråden har frågat men du har inte svarat. Även jag är nyfiken.

Hej Jan.
Jag driver ett aktiebolag där jag sjäv är enda anställd och jag ämnar placera pensionsavsättningar i ett aktie- och fondkonto hos Avanza. Jag har med hjälp av revisor och jurist upprättat handlingar för direktpension där ett avsnitt hanterar pantsättning. Behöver Avanza på något sätt meddelas eller godkänna att Bolaget(mitt bolag) pantsätter aktie- och fondkontot i Avanza till förmånstagaren(mig själv)?

Mvh

Ja det behöver dom.

Direktpension – varför då?

Hittade denna tråd i samband med att jag behöver disponera årets vinst och satte mig ner och funderade ett tag och har nu kommit fram till följande:

Räkneexemplet från ”PERNILLA” innehåller ett antagande om en avkastningsskatt på 1,4 % på kapitalförsäkringsalternativet. Denna motsvarar hela skillnaden i värde. Räknar man istället på nuvarande avkastningsskatt så hamnar den på 0,447 % och då blir värdet 97,5 tkr för 40 som ligger i 20 år. En avkastningsskatt på 1,4 % motsvarar en statslåneränta på 3,6 %. Det faller då orimligt att arbeta med ett avkastningsantagande på endast 5 % eftersom det skulle innebära en riskpremie på blott 1,4 % när aktiemarknaden historiskt minst avkastat ca4,5 % över riskfri ränta.

Ackumulerad reavinst i kapitalförsäkringsalternativet är skattefri. Om vi utgår från att du inte sparat något 3:12 utdelningsutrymme lägger du bolaget vilande i fem år, plockar fribeloppet (f n 169 tkr) varje år och tar sedan ut resterande kapitalet till 25 %. I exemplet har vi utgått från 40 tkr /år i avsättning. Det innebär att det totala kapitalet efter 20 år från första avsättning uppgår till 1 319 tkr. Med nuvarande fribelopp kan vi alltså plocka ut 676 tkr eller drygt hälften till 20 % och den andra till 25 %. Vi erhåller totalt 1 023 tkr efter skatt.

I alternativet med direktpension utan kapitalförsäkring så kommer ditt kapital att uppgå till 1 389 tkr efter de 20 åren. Vi antar för enkelhets skull att du betalar ut hela beloppet som lön efter avdrag för sociala avgifter – det blir 1 194 tkr. Vi bortser från regler om statlig skatt och begränsning av jobbskatteavdrag i förhållande till löneinkomst. Den effektiva skatten blir c:a 25 % (räknat på inkomst precis under brytpunkten). Vi har då kvar 895 tkr. Med utgångspunkt i att 18,5 % sätt av till inkomstpension och att även denna beskattas med 25 % när den i sin tur plockas ut så får vi tillbaka 166 tkr och vår totala behållning efter skatt kommer att summera till 1 061 tkr.

En skillnad på 38 tkr efter 20 år alltså. Enligt min mening så är det för liten vinst i förhållande till att pengarna inte är omplaceringsbara under tiden utan att lösa ut reavinstbeskattning med avbränning och deklarationskostnader. Fördelen att kunna lägga sig i räntebärande placeringar när det blåser kallt är värd mera. En annan fördel är att jag inte behöver upprätta en massa dokumentation eller anställningskrav. Direktpension utan kapitalförsäkring där kapitalvinsten tas ut som utdelning är det samma som vilken kapitalförsäkring i det egna bolaget som helst.

Jag uppfattar därmed direktpension som en ren rådgivarprodukt utan egentligt värde - men det är utifrån de förutsättningar som gäller för mig själv. Jag har ett så stort intjänat försäkringskapital av tidigare anställningar att jag kommer att ligga över brytpunkten hur jag än vrider och vänder så varje löne-/pensionskrona blir dyrare för mig.