Är räntor i portföljen en kvarleva från tiden då vi hade realränta?

Jag minns tiden när vi hade en realränta som inte var mer eller mindre noll. På den tiden förstår jag att en 60/40 portfölj är väldigt bra. Men världens räntor har senaste decenniet gått lägre och lägre och lägre. Jag hade hopp för USAs starka ekonomi, men under coronakrisen sänkte ju Fed styrräntan till noll. Så, när Jan visar statistik att 60/40 är bra, är de gamla studierna relevanta för nya tidens avsaknad av realränta? Om jag har ett 60/40 konto på Lysa så äts ju mer eller mindre hela räntan upp av schablonskatten.

Nån annan med samma tanke? Hur har ni beslutat i er portföljd? T.ex. så gillar jag Golden Butterfly [https://www.youtube.com/watch?v=RsoBIJoJduo], och det är intressant hur bra den kan gå även med låg volatilitet. Men då är det 40% som jag helst skulle vilja byta ut, men jag vet inte till vad.

Det var ju mycket prat om lågkonjunktur och global kreditbubbla redan innan coronakrisen, så jag har extremt svårt att tro att räntan kommer gå upp särskilt mycket kommande fem eller tio åren heller.

Hej! Jag har haft liknande tankegångar. Men som Jan skriver på otaliga ställen så är huvudpoängen att man använder sina räntefonder för att ombalansera portföljen, och för att minska svägningarna i sitt totala innehav. Om börsen går ner mycket kan du, om du vill, sälja en del av ditt aktiefondinnehav och “parkera” kapitalet i en räntefond ett tag tills du vill gå in igen. Det funkar ju bara om man har en ISK eller KF förstås, där det inte kostar dig vinstskatt att flytta pengar mellan olika fonder. Med det sagt så har jag även precis som du kommit fram till att 60/40 inte är tillräckligt bra fördelning om du verkligen vill försöka gå med vinst. Det är däremot en bra fördelning om du vill ha låg risk och nöjer dig med att du sannolikt inte kommer att gå back över tid. Fast om man inte vill ta några risker är ett bankkonto med instättningsgaranti bättre.

Numera siktar jag på att ha en 90/10-fördelning, plus en rejäl dos på bankkonto med lite sparränta och insättningsgaranti. På så vis har jag en totalfördelning på 50-50 om jag räknar in bankkontot.

PS. Jag insåg just att du skrev om Lysa. Jag vet inte hur det funkar och kanske att mitt svar inte var relevant då. Ber om ursäkt i så fall!

” Om börsen går ner mycket kan du, om du vill, sälja en del av ditt aktiefondinnehav och ”parkera” kapitalet i en räntefond ett tag tills du vill gå in igen”

Fast det där stämmer väl inte? I en rebalansering av ett 60/40 konto efter börsnedgång så kommer du få mer aktier, inte färre.

I mitt pensionssparande så har jag fortfarande 100% aktier men i “mellanriskhinken” så har jag 60% aktier och 40% guld.

Coronakrisen visade att det inte är helt säkert att man kan använda räntefonder för ombalansering. När man ville köpa aktier så gick det inte att sälja vissa räntefonder och då försvinner syftet med fonderna. Alternativet blir då kontanter eller något annat tillgångslag. I mitt fall så har jag guld igenom Xetra Gold på Avanza.

Jag har en golden butterfly portfölj men har byt ut de korta räntorna mot mera aktier. Så jag har:

30% globala stora aktier

30% Små/nischade aktier

20% guld

20% långa räntor (uppdelat 10% på Euro och 10% på US).

Håller helt med om att korta räntor är kasst men långa (20-30 år) ser jag fortfarande en poäng att ha i små mängder då det ofta parerar en börsnedgång bättre än guld…

En av de sämsta affärer jag gjort var att köpa räntefonder. Jag hade Spiltan som låste sina och där förlorade jag ca 10 % . Nej det blir aldrig mera räntefonder för min del. Min buffert är ett sparkonto. Fonderna är till 10 % aktiefonder.

Ska inte klaga på din strategi eller rädsla men bara för att spiltan inte haft 100% rent mjöl i påsen så fyller räntefonder enligt mig en viktig funktion i ens balanserande portfölj.

Du måste ha haft Spiltan Högräntefond om du tappade så mycket. Den är inte och har aldrig varit en trygg fond. Självklart har räntepapper med 5% ränta hög risk med dagens annars låga räntor! Det skumma var Spiltan Räntefond Sverige som de ju marknadsfört som ett “alternativ till sparkonto”. Den fonden har återhämtat sig helt och hållet på tre månader.