Att sälja många fonder nu?

Hej,
den första jag lärde mig i den här forumen är att ” tajma inte”, ”sälj inte när det går ner”, men nu har jag fått frågor från personer som jag har prata med, varför inte??

De personerna har sålt deras fonder för en vecka sedan och det ser ut som börsen kommer gå ner ytterligare. Så varför ska jag vänta och se att jag förlorar pengar. Kan jag inte sälja nu och köpa senare?

Jag mår bra själv men kan inte övertyga andra varför min metod är bättre och jag kommer vinna på det. Och som resultat blir jag tveksam ?. Hur svarar ni till de personer med tanke på nuvarande situation?

 

best

Naser

Mitt svar idag var att ingen vet om det går ner mer eller om det kommer en rekyl. Det som marknaden känner till i dagsläget bör vara inprisat i kurserna redan. Det enda vi vet är att om man säljer nu så hoppar man ur efter en nedgång. När ska man investera igen? Om det vänder uppåt så kan det gå lika fort som det gick ner, och det tar flera dagar att köpa fonder.

Själv sitter jag lugnt i båten och investerar som vanligt. Autogiron idag och resten på tisdag. Sjysst med nedgång så att jag får rabatt!

Tack Emil, Jag var samma men det blir svårt om börsen går ner 3% varje dag och många pratar om att sälja fonder omedelbart (men på positivs sidan kommer det vara lugnare snart för det kan inte gå ner så mycket varje dag för länge, eller vad vet jag).

Jag har Mesta av kapitalet i Mixfond , innehav Aktier kontra Räntefond !
Agerar dom inte händer INGET speciellt heller !

Sitter lungt i båten låter Proffsen sköta Fondinnehavet

Sålt förra veckan nu är det inte läge att sälja

Nu är det köp läge kan ju bara vända och gå upp igen.

Jag skulle vara försiktig med att försöka tajma marknaden. Vi pratar om det i morgondagens avsnitt (#142). Även om man de senaste åren har blivit belönad för att köpa på rekyler som dessa, så är det fortfarande långt ifrån en nedgång på -50 % till -60 % och de 3 år som en genomsnittlig börskrasch brukar pågå.

Om man bara lyssnar på sin magkänsla och sina kompisar måste det väl hända någon gång att man slår det som den samlade forskningen säger. Det finns väl ingenting som säger att det inte skulle kunna gå iväg just den här gången? Ingen, ingen kan vara så dum att hen skulle kunna misslyckas varje gång. Tvärtom, för att lyckas med det måste man vara jätte smart. Och det är inte så säkert att skulle räcka med ens det.

Det viktigaste i livet är inte att tjäna mycket pengar och bli rik. Det är långt viktigare att ordna sitt liv så att man må bra. Att göra val och beslut som man mår bra av. Och Ibland kan man må riktigt bra av att slå forskningen på fingrarna.

Vilket konstigt svar. För mycket fredagkväll?

Nej, det måste inte hända att man slår det forskningen säger. När det kommer till investeringar kommer man nog göra det ibland, slumpmässigt, men oftast inte.

Håller helt med dig om att det viktigaste är att göra sina egna val i livet. Vad det nu har med något att göra?

Jo, det är nog lite för mycket fredagskväll, men det som jag menade var att om man gång efter gång försöker tajma marknaden måste man väl lyckas med det någon gång även om chansen skulle vara mindre än en på miljonen. Skål!

Tack Tale, du pratar om att man borde ha det kul och må bra, som är mycket viktigt att komma ihåg hela tiden. Menar du att när man gör annorlunda kan man faktiskt må bättre? Jag tror att jag kommer må bättre om jag vet att jag fattar rätt beslut, och detta oftast betyder att jag skall göra den som forskningen påpekar. Självklart finns det andra tider som man har andra kriterium.
Vad har du gjort själv då? Har du sålt dina fonder?

Man kan må jättebra även om man vet att besluten som man gör kanske inte är egentligen så himla rationella. Det är något med den här mänskliga naturen som gillar gambling. Det är lätt att bli avundsjuk på de som chansat och lyckats, och man vill så gärna, så gärna få uppleva den glädjen också själv, veta hur det känns och låta hela världen veta. Det är alltid något heroiskt med att bli en hjälte mot alla odds, som lilla Finland mot jätten Ryssland i vinterkriget. Eller i en hockeyfinal. När man gör misstag och förluster är det sällan man gör något stort väsen av det, så det är lätt att tro att de som lyckats en gång gör det alltid, gång efter gång.

Nej, jag har varken köpt eller sålt några fonder eller aktier utöver mitt månadssparande (förutom i min lilla lekhink). Och tänker inte göra det heller, i alla fall inte innan börsen dyker ner mer än 30%. Och då är det nog redan för sent. :wink:

P.S. När det är dåligt väder dyker experterna upp som svampar i skogen. Det gäller att välja med omsorg.

Hej!

Att inte sälja när man tycker att en större nedgång är på ingående är enligt min åsikt lika omotiverat som att inte sakta ner med bilen när man ser att man närmar sig ett farthinder. Sen kan alla säga att man ska sitta still i båten och att börsen kommer att gå upp igen. Visst gör den det, men kan jag mildra tappet på mina aktier, varför skulle jag inte göra det istället för att passivt sitta och stirra på dem medans de sjunker ner i djupet? Visst är det svårt att tajma exakt och det finns risker med att vara aktiv, men jag är ingen “sitting duck”, så jag måste kompensera vid större nedgångar om jag kan.

 

Så är det ju, men det svåra är att veta om man befinner sig i början av en större nedgång, eller om det kommer att vända upp igen imorgon. Och där har väl forskningen visat att man har bättre odds om man sitter still i båten, men det gäller inte varje gång.

Jag tycker även att det har ett värde att göra det som känns bäst för en själv. Om tror att börsen kommer att sjunka kraftigt kan det vara bättre att sälja än att behålla bara för att man fått det rådet av andra. Om man sedan har fel så har man i alla fall gjort det som man själv trott på.

Å andra sidan så ska man kanske se över sin risknivå om man springer till säljknappen så fort börsen skakar lite…

Hej.

Här har Ni lite statistik hur det brukar gå för Avanza kunder som tajmar börsen jämfört med Avanza Zero! Det ser likadant ut hos andra banker men de vill inte redovisa det!

ÅrAvanzas kunderSIX30RX2008
-36 %
-36 %
2009
43 %
49 %
2010
16 %
25 %
2011
-16 %
-12 %
2012
8 %
16 %
2013
17 %
26 %
2014
8 %
14 %
2015
16 %
2 %
2016
6 %
9 %
2017
6 %
8 %
Ack
59 %
111 %
Snitt
5 %
8 %

Lycka till Er som kan tajma börsen.
Mvh. Jack

Hej Jack, vad betyder varje siffra här? Till exempel, första rad gör 2017 är 6%, vad visar det?
Var har du hämtat den informationen?

Vad är SIX30RX2008 för någonting?

Kanske lite för mycket lördagsmorgon här. :slight_smile:

Var det inte nån som sa nåt i stil med:

Att investera på börsen innebär alltid ångest. Antingen för att man missat något som stigit eller eller för att det går ner.

Min poäng är, ska man hålla på med detta så måste man koppla bort känslorna. Efter att ha följt den här bloggen några år nu tycker jag nog att jag börjar närma mig det.

För att de det positiva just nu, det är en väldigt lärorik period vi är inne i.

Här kan Ni läsa original artikel i från bloggaren.

Då fattar Ni lite bättre.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://lundaluppen.blogspot.com/2018/01/avanzaavkastning-fem-ar-senare.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwiBgLjS1fbnAhWx16YKHRWJCTYQFjAAegQIBhAC&usg=AOvVaw0894afYWtJyeTS_wLwa3BT

Mvh. Jack

Tack, men detta är inte för kunder som tajmar marknaden utan för alla kunder.