Rädd för kraschen och klev av - borde jag stannat kvar?

Hejsan,

Domedagsprofeterna på jobbet skrämde mig så till den milda grad att jag faktiskt klev av mina ganska säkra investeringar. I Januari köpte jag indexfonder som rekommenderats och dom har såklart gått upp en hel del under den starka våren och av rädsla för att tappa den fina vinst jag gjort lyssnade jag på mina (i övrigt kloka) vänner och sålde av allt i väntan på en krasch som även jag tror kommer snart.

Jag vet att man i teorin ska sitta kvar och köpa på sig i nedgång, men jag undrar om det finns något mer säkert alternativ (Pacific Multiasset, Pacific Precious? Långa räntor verkar ju inte finnas längre?) så jag kan sova lugnt men ändå känna att pengarna arbetar. Nu har dom haft semester i drygt en vecka och det kanske kan räcka.

Jag känner mig vilsen, jag vill ju ha pengarna investerade men samtidigt är jag ruskigt rädd för att backa… (tänker på avsnitten där det förklaras att man tar en förlust på 10% hårdare än man blir glad av 10% uppgång).

Hej,

 

Det låter som att du har investerat alla dina pengar i samma riskprofil (indexfonder). Har du läst artikeln om de fyra hinkarna?

Du ska inte investera pengar på börsen som du behöver i närtid. Om jag vore du så skulle jag fundera ut vad målet är med pengarna, när du behöver dom. Jag skulle också fundera ut vilken risk jag är redo att ta. Sedan skulle jag investera enligt de fyra hinkarna men vikta så att de passar det jag har kommit fram till i frågorna ovan.

 

Lycka till!

Jonatan

 

Jag tror inte du gjorde fel. Dessutom är du inte alls “säker” om du har alla pengar i en indexfond, där är du ju helt aktieexponerad och du kan inte sälja dig ur snabbt heller om det börjar rasa. Rasar börsen så rasar dina pengar.

Särskitl om du har index fond som avanzas billigaste fonder, det tar tid att dra sig ur en feeder fond…

Jag har sålt mitt som jag haft i indexfonder nu.

Vej.

Börsen är ingen Casino. På börsen ska man spara pengar långsiktigt. In/ut sälja/köpa hit och dig ger inte så mycket valuta för pengarna långsiktigt. Det är ett spel som är svårt att vinna. Om du tror på ras då kvittar det om det tar en eller två dagar att sälja. Ras är inte 5-10-15% ned. Det är täcken på köpa mer och sitta still i båten. Om maninte klarar av detta har man inget på börsen att göra. Lite fakta ur regelboken.

Mvh. Jack

Det är inte riktigt sannt. Om man har otur kan akter priser stiger inte upp igen och man
har missat chansen att minska/begränsa förlust . Kan förlora mycket!! Min otur:-
Fingerprint, inga utdelaningar. Den mar 2017 köpte 60,35kr/st Den jan 2019 sålde 18kr/st.

Om du placerar pengarna i bolag som Fingerprint så har du ju knappast samma strategi som förespråkas på den här sidan så varför jämföra äpplen med päron? När det gäller investeringar så finns inget som heter otur, bara för stort risktagande och dålig tajming.

Annars finns ju björncertifikat om man vill spekulera i börsras. Dom ges oftast ut med hävstång så prickar man rätt är det bättre än att sitta i en indexfond. Men det är i princip omöjligt att tajma marknaden. Permanentportföljen håller väl annars i alla ekonomiska klimat. Där kan man ju parkera pengarna till det där raset kommer om det någon gång kommer.

Du har säkert läst detta förut, men här kommer en repetition.

Ett aktiesparande bör vara på minst fem år, helst tio. Du kan förvänta dig en avkastning på kanske 8 procent i snitt. Svängningarna är stora. Enskilda år kan börsen gå upp eller ner med 30 procent eller mer. Ingen kan förutse med säkerhet hur börsen kommer att utvecklas på kort sikt.

Om du inte psykiskt klarar av nedgångar på 10 procent, får du helt enkelt avstå från denna form av sparande.

Tråkigt eftersom det långsiktigt är det bästa sparandet. Mitt råd är att du sparar ett mindre belopp, gärna månadsvis och att du struntar i att följa kursutvecklingen. Spara några hundralappar i en bank som inte är din husbank. Då slipper du att se utvecklingen. Sedan kan du med lång tids mellanrum logga in på Avanza , Nordnet eller vilken bank som du nu har valt och få en glad överraskning. Välj en eller flera indexfonder. Väljer du en förvaltande fond finns risken att just “din” förvaltare har misslyckats.

Jag håller med Nestor.

Kliver man av i tid och otid är det ett starkt tecken på att man inte ska ha några större pengar på börsen alls. Avsätt ett par hundra i månaden i indexfonder istället, det är ju ändå “kaffepengar” som du har råd att förlora.

Har du däremot en klar strategi, att tänka långsiktigt, minst 10 år, så kommer svängningarna att påverka dig mindre emotionellt.

Självklart ska man surra fast sina tillgångar när det är osäkra tider. Vixen har till exempel varit mycket hög förra veckan. Att vara hundra procent aktieexponerad (som i en indexfond) är ingen bra idé just nu, om man inte väljer väldigt konjunkturstabila aktier. Vad herrarna ovan än säger.

Vem har pratat om 100 procent exponering?Räknar jag med övervärdet i villan så kanske min exponering är 30-40 procent.

Margit - JHur vet man om man ska stanna kvar eller dra sig ur? Och när ska du börja köpa på dig fonder igen? När börsen vänder blir ju fonderna givetvis dyrare och det man riskerar med att försöka tajma marknaden är att sälja billigt och köpa dyrt.

Sen förstår jag inte vad du menar när du säger att det tar tid att sälja en fond och att det kan fortsätta rasa efter transaktionen.

Säljer jag idag tar det riktigt flera dagar innan transaktionen går igenom men det är fondkursen vid säljdatumet som gäller och inte fondkursen som råder när transaktionen går igenom, dvs flera dagar senare! Säljer jag min fond 17/5 och kursen ligger på 10 kr /st och transaktionen sker 20/5 och fondkursen då är 8 kr, är det kursen som rådde vid 17/5 som gäller.

Besservisser!
Du kan läsa lite hur det gick för avanza kunder jämfört med Avanza Zero! Det är sådana som du som kan slå index. Ändå var Avanza Zero sämre än tex. Spp aktiefond Sverige. Det är fakta och har inget med förskning att göra. Fingerprint är bäst och sådana aktie att satsa på.
Jack

Besservisser, vilka är nu dessa enkla entry och exit regler som ska användas om man skall ligga kvar i marknaden eller inte?

Det finns många som har samma religion som dig majoriteten som underpresterar index långsiktigt. Men det är kul att vissa och du är en av dem få % som haer tur lyckats med det svåra omöjliga tajma börsen. Det finns många som lever med aktier och hög kunskap inom det som inte klara av slå index långsiktigt. Du har bara tur inget annat. Hoppas det fortsätter gå bra för dig. Vad tycker du om Avanza statistik 10 år jämfört med Avanza Zero? Stämmer inte det ellerr det fejk?
Jack

Besservisser, varför kan du inte förklara vilka regler du följer som entry och exit metoder? Är intresserad och nyfiken på hur du gör.
Hur hade du själv gjort i dagens marknadsklimat om du hade ett stort kapital som är oplacerat i dagsläget?
Tacksam för svar.

Jag har under 20 år inte sett en enda studie som tillförlitligt visar när/hur man ska gå in och ut ur marknaden. Tvärtom visar de att marknadstajming är något som kostar den generella investeraren ca 1.5 till 2.0 procent.

Titta t.ex. på den här studien:
The Real-Life Performance of Market Timing with Moving Average and Time-Series Momentum Rules

Citat från slutdiskussionen:

Our results cast doubts on the previously reported results on the superior performance of market timing strategies.

In particular, we find that the performance of market timing strategies is highly overstated, to say the least. Our findings also suggest that market timing does not work in all financial markets in a real-life setting. We confirm that the market timing strategy is indeed less risky, but a lower risk comes with a lower return and, consequently, lower capital growth in the long run.

We believe that the myths about the superior performance of market timing appeared as a result of data-mining and ignoring important market frictions. Last but not least, in this paper and probably for the first time, we documented the previously neglected but very essential empirical feature of the performance of market timing strategies. Specifically, the market timing performance is highly non-uniform over time, with fairly short periods of superior performance and long periods of underperformance. Thus, investors should be aware that over the medium run, a stock market timing strategy is more likely to underperform than to outperform the passive strategy.

Inte ens “klassiska” köp/sälj när det går över/under under MA200 etc har något vetenskapligt stöd efter avgifter. Det finns många bra studier länkade i den här artikeln på Wikipedia om "Market timing.

Patrik - angående din fråga:

Hur hade du själv gjort i dagens marknadsklimat om du hade ett stort kapital som är oplacerat i dagsläget?

Jag har skrivit en artikel om det nyligen:

För att undvika just det scenariot som du beskriver rekommenderar jag Fyra-hinkar-principen.

Lite fakta för Er som tror att ni kan tajma börsen och enkelt slå index.

Avanza har fortsatt sin goda vana att redovisa kundernas avkastning och därför tänkte jag helt enkelt följa upp det gamla inlägget, hur gick det sen?

År
Avanzas kunder
SIX30RX

2008

-36 %

-36 %

2009

43 %

49 %

2010

16 %

25 %

2011

-16 %

-12 %

2012

8 %

16 %

2013

17 %

26 %

2014

8 %

14 %

2015

16 %

2 %

2016

6 %

9 %

2017

6 %

8 %

Ack

59 %

111 %

Snitt

5 %

8 %