Avanza, Nordnet och Skandia ger inte bolån till bostadsförening BF. Vilka gör det?

Om du söker bolån till din lägenhet i en “BF” bostadsförening får du nobben av Avanza, Nordnet och Skandia som alla har schablonlösningar som bara fungerar med “BEF” bostadsrättsförening. Detta trots att både marknad och lagstiftning likställer de bägge organisationsformerna. Hur det är med andel med lagfart i andelsförening vet jag inte. Men det vore bra om någon kunde utreda detta och klargöra konsekvenserna. Har du boende i BF kanske du inte ska ha din aktieportfölj hos dessa tre banker, som hittills varit helt ointresserade av att tillgodose sina kunder i detta marknadssegment.

 

 

Jag tycker att du är alldeles för hård mot nätbankerna. Att olika aktörer har olika specialiteter är helt normalt. Jämför med andra branscher. Nog är sortimentet helt annorlunda om du går in på NK jämfört med om du besöker en Nettobutik.

Avanza och Nordnet, som jag båda har erfarenhet av, är grymt bra på aktier och fonder, och jag använder dem båda. Jag skulle däremot aldrig drömma om att ha mina företagsaffärer i dessa banker.

På sikt kan kanske Avanza och Nordnet (Skandiabanken har jag ingen erfarenhet av) bli fullsortmentsbanker. Detta kan ta åratal, eller snarare årtionden. Inget konstigt i detta. Bankerna är relativt unga. Vänd dig till en storbank i stället.

Tips, sätt dig i styrelsen och gör bef till bf, livet blir enklare för alla inblandade. Har själv varit med om resan.