Barnspar om man har flera barn

Hej Jan.

Nu när du fått ert andra barn funderar jag på hur du tänker med barnsparandet framöver för er och generellt. Jag vet att du skriver att man skall spara till barnen i “en klump” för annars är det lätt att det blir orättvist (du drog exemplet med dig och din bror och hur olika mycket ni skulle ha fått).

Jag köper detta. Samtidigt ger det upphov till några smärre problem. Säg att man har 3, 4 eller 5 barn. Det kanske skiljer 10-12 eller kanske 15 år mellan äldsta och yngsta. När den äldsta vill ta ut sin del, t.ex. när den är 20, är yngsta kanske bara 8 år. Ska man då rent krasst bara sälja av en femtedel av portföljen? Den övriga 4/5-delen kan ju gå kanonbra till nästa barn och den då kan få ut en större del, eller en mindre del. Hur tänker du kring det?

En annan fråga är ju hur fördelningen skall se ut om det är flera barn i samma portfölj. Man skall ju, helst, trappa ner risken ju närmare man kommer dagen man skall sälja av. Säg att det skiljer 8 år mellan barnen. Om den ena skall få ut sina pengar när den är 20, skall man i sådana fall öka på andelen räntefonder vid 12 års ålder. Det andra barnet är då bara 4 och skulle kunna ha en 90-10-portfölj ytterligare 8 år, men går då “miste” eventuell aktiefondsuppgångar från och med ombalanseringen för 12åringen börjar. Jag kan tänka mig att det blir ännu knepigare om man har 3, 4 eller ännu fler barn.

Ett alternativ är väl att ponera att man får en summa, inte en del, vid sin 20års dag, säg 100 000. Alla barnen får det till och med sista barnet blir 20. Om det finns (förhoppningsvis) några pengar kvar får antingen alla barnen dela lika på det som finns kvar, eller så kan det återgå till föräldrarna som ändå gjort jobbet med sparandet.

Hur skulle du resonera kring dessa två frågor?

MVH Björn

En reflektion om du sista förslag. Om det skiljer tolv år mellan barnen bör du väl även räkna med inflationen när du betalar ut pengarna. Annars riskerar ju sista barnet att få kanske 30 procent mindre i köpkraft än första barnet.

Personligen öppnade jag samma fonder till samtliga mina barn och sparade arton år till dem alla. Sedan fick de själva bestämma. Ingen av dem använde pengarna till något onyttigt, så jag är mer än nöjd.

Hade det blivit väldigt snett, så kanske jag hade fått gå in och fördela om på något sätt, men det släpp jag. Exakt millimeterrättvisa går ändå aldrig att uppnå.

Hej Nestor.

Tack för ett snabbt svar, men jag vet inte riktigt hur jag skall tolka det. Jag förstår inte riktigt om du hade (t.ex.) en kapitalförsäkring åt de var (t.ex. tre olika KF för tre barn men med samma innehålla av fonder) och sedan sparade i samma fonder eller om du hade en enda kapitalförsäkring (eller isk) och sparade i samma fonder. Jag kan inte heller tolka/läsa in om/hur du gjorde med nedtrappningen.

Jag är glad för din skull att det gick bra och de var nöjda, jag tänkte dock mest på det Jan brukar säga att om hans föräldrar hade gjort två olika konton åt hans och hans bror hade brodern fått 400 000kr och Jan 2 000 000kr, vilket inte är riktigt nära någon milimeterrättvisa. (kommer inte ihåg hans exakta siffror)

Du har såklart rätt i att man får räkna med inflation om man försöker sig på något, jag tänkte bara om någon hade ett förslag på hur man skall tänka när man har flera barn och vilken strategi som kommer närmast rättvisan.

Hej! Jag har fem barn och sparat samma summa i respektive indexfond som dom får ( tre har fått) när dom fyllt 18. En bra början till körkort, bil och ett spar. Har även kört privat väldigt mycket så det inte har behövts så många körlektioner till körkortet= mer pengar över till dom?. Mvh Eva

Hej Björn,

Jag skulle resonera precis som du. Jag har lite samma utmaning. Freja är 7 år och Elsa är nyfödd. Nu sparar vi till dem i samma klump. Hur vi sannolikt kommer att göra är att när Freja fyller 18 så får hon t.ex. 25 procent. När Elsa fyller 18 får hon också samma andel i procent. Resterande belopp delas upp så att det blir rättvist. Behöver Freja mer pengar i en period - kanske kontantinsats så får man väl lösa det då.

Angående nedtrappningen så tror jag inte det behövs eftersom jag skulle rekommendera att barnen fortsätter ha pengarna investerade. De har ju fördelen att de kan “vänta” ut en dålig period på börsen tänker jag.

Tack för att du läser och tack till er andra som också svarat!

jan