Bättre att ha buffertsparandet på 20/80 istället för bankkonto?

Hej,

Jag har för närvarande min “buffert” på ett vanligt bankkonto i swedbank. Utöver det har jag ett 60/40 sparande och ett 90/10 sparande hos Lysa. Kan det vara bättre att flytta bufferten till ett lågrisk sparande/investerande hos Lysa i en 20 % aktier 80% ränta portfölj? Eller är det ändå bättre att ha bufferten på ett vanligt bankkonto? Om jag har ett 20/80 sparande på bufferten så bör det väl generera lite ökning av kapitalet mot att ha det på ett vanligt bankkonto som inte ger någon ränta och där pengarna också minskar med inflationen. Eller är risken fortfarande för hög för en buffert? Jag vet ju inte när jag behöver pengarna från bufferten, men det händer ju att jag plockar pengar ur den några gånger per år.

Tacksam för svar.

Tjena Kjell,

Vid en 20/80 fördelning hade du dom senaste 12 månaderna fått ca. 2,75% netto via LYSA efter avgifter och ISK skatt.

Justerat för inflation ca. +0,75%. Däremot så tar du risken att vid en börskris då index rasar -50% riskera att din buffert minskar med ca. 10%.

Hos en nischbank kan du få 1-1,2% idag med fria uttag och insättningsgaranti vilket ger 0.7-0.8% netto eller -1.2% justerat för inflation.

Fördelen är dock att dessa pengar inte kan falla nominellt.

Svårt att säga vilket alternativ som är bäst i dessa tider. Jag hade dock inte unnat min bank mina sparpengar till 0% ränta i alla fall av ren princip.