Alternativ till Lysa 100% räntor?

Hej alla smarta läsare.

 

Lysa 100% räntor, är det prisvärt eller går det att göra billigare själv?

 

placering lysa 100% räntor.

70 %Citi World Govt Bond Index Sweden 1-5Y
20 %Citi WorldBIG EUR Hedged EUR
10 %OMRX Real

 

Kostnad 0,366%/år

 

avkastning

Senaste + 0,04 %
1 vecka + 0,08 %
1 mån. + 0,99 %
3 mån. + 1,69 %
i år + 2,72 %
1 år + 1,87 %
5 år + 12,38 %
15 år + 61,75 %

 

 

Idag har jag tex min buffert på ett sparkonto med 0,95% ränta (före skatt), bufferten innehåller 3-4 månadslöner, tänkta som försäkring vid ev. arbetslöshet i väntan på a-kassa.

Jag har kollektivavtalade löneökningar varje år, ca 2,5% (om man har tur)

Det innebär att jag måste nyspara mellanskillnaden varje år för att bibehålla värdet. Det tycker jag är för dyrt!

 

Måste finnas ett bättre, smartare, billigare sätt.

 

Snälla hjälp!

Hej Henrik!

Tycker inte att det är prisvärt att köra räntor på Lysa, du får både skatten på ISK och Lysas kostnad som du måste överavkasta, väldigt svårt med räntefonder att överavkasta dom avgifterna i detta låga ränteläge.

Bufferten tycker jag iaf att den bör ligga på ett lättillgängligt sparkonto då det är något du vill kunna nå fort.
Så jag tycker dom ligger bra där dom är nu.

Förstår inte riktigt vad du menar med “Måste nyspara mellanskillnaden”?
Vad menar du med nyspara och vilken mellanskillnad? Före eller efter lönerevisionen?

Eftersom du är kollektivanställd så har du rätt till lönerevision en gång om året, då är det just dom 2.5% som ska delas ut bland alla anställda på bolag (finns väldigt många olika modeller hur dessa pengar måste fördelas).
Däremot om du vill motivera arbetsgivaren till att ge dig högre lön, om du såklart inte är nöjd med den, så måste du kalla till ett “lönesamtal”. Detta kan du kalla till när du vill under året och under ett sådant lönesamtal så förhandlar du utanför den kollektivbaserade potten.

Lycka till!

Hej. Jag kanske tänker fel i mitt räkneexempel men så här tänker jag.
Bufferten kommer ligga kvar intakt livet ut förmodligen och kommer därför ätas upp av inflation. Jag kommer bli tvungen att fylla på den med nya pengar. Därför hade det varit bra om man kunde få iaf 2-2,5% avkastning på de pengarna så att de behåller sitt värde på lång sikt. De kommer ligga på ett bankkonto i förmodligen 70 år till.

Exempel. Jag får efter skatt ut 25 000kr, detta har jag på bankkontot med 0,95% ränta. Nästa år är de pengarna värda (+237kr minus skatt) 25 166kr

Min lön (35 714kr före skatt) ökar med 2,5% enligt kollektivavtalet. Ny lön efter skatt 25 625kr

Mellanskillnad 459kr eller 1,8%

Detta är pengar som jag varje år måste fylla på bufferten för att inte hamna back. Man kan kalla det en kostnad för att hålla bufferten inakt på lång sikt.
Detta kanske inte blir ett problem i framtiden om räntorna skulle hamna tillbaka över 0an. Då kanske det blir hur lätt som helst att få den där extra avkastningen till hyffsat låg risk.

Detta innebär i praktiken att 4/12 lönehöjningar går direkt till sparkontot och 8/12 går till aktieportföljen eller konsumtion varje år.

Men det hade ju varit rätt så skönt om bufferten växte av sig själv. Så att man fritt kunde disponera 12/12 löneförhöjningar per år

På kort sikt är detta så klart inga pengar. Men en buffert ska ligga årtionde efter årtionde. Så länge jag inte blir arbetslös så kommer den inte röras. Och kanske knappt då heller om jag ska vara helt ärlig.

Som jag ser det så ska bufferten byggas emot utgifter och inte inkomster, så oberoende inkomster så kan du sätta ett tak på bufferten som ger dig t.ex ett års utgifter som ska kunna täcka oförutsägbara utgifter.

Tycker verkligen inte att du behöver höja bufferten varje gång du får löneförhöjning.

Om du anser att du ALDRIG kommer röra en buffert, då har du inget behov av den.
Men då säger du att du inte äger någonting som kan ge dig oförutsedda utgifter som t.ex: Bil, Hus, Lägenhet, Båt mm.
Om du inte äger något sådant så behöver du inte ha någon buffert, då räcker det egentligen med mellanrisken som kan täcka upp om du blir arbetslös.

Robin har helr rätt. Utgifterna förväntas öka 2% per år av inflationen så det är där jag siktar. Oberoende av löneförhöjning.

Förutom Robins kommentar, så avråder Lysa själva i dagsläget från att köra en 100 procent räntor-portfölj hos dem. Historiskt har deras ränte-portfölj bara avkastat typ 1.5 % i dagens räntemiljö.

Mycket intressant svar! Hade önskat bättre transparens från Lysa i ränteportföljen. Många räntefonder på Morningstar har ju ett redovisat snittinnehav så jag kan få ett hum, men Lysas är så komplex att jag inte har en aning om vad jag äger.

50% AMF Räntefond Lång + 50% Spiltan Högräntefond

Då är du skyddad mot både räntehöjningar och räntesänkningar.

Du har haft 65/35 tidigare. Har du ökat ditt risktagande, ny analys, bara en förenkling?

Det beror på vad man optimerar efter. 65/35 gav lägst maxförlust medan 50/50 lika risk contribution. Eftersom Spiltan bara funnits i fem år så råder det en viss osäkerhet kring siffrorna. Man får välja mellan risk för låg avkastning och risk för högre maxförlust – vad är viktigast för en.

Låter rimligt! I en buffert är det såklart viktigt med låg maxförlust, i ett allmänt räntesparande/mellanriskhink kan man ha lite mer svängrum.

Hej

Nån som tips på bra utländska räntefonder hos Avanza?

AMF Global mix känner jag till. Några andra bra?