Behålla fastighet eller gå över till fonder?

Sitter med en lägenhet i Oslo. Den marknaden har varit väldigt het (snittökning för de sista tio åren är 6,5%) men ser ut att svalna, och risken för att bubblan ska spricka har det pratats om i åratal nu. Chanserna är väl att förr eller senare händer det.

Lägenheten kan säljas för 3,2 miljoner. Har funderingar på att sälja den för att bli av med en del lån och frigöra lite kapital. Säg att det återstår 2 miljoner efteråt. De skulle jag i såfall satt av i någon form av investering med bra blandning av risk och avkastning. Har inga problem med att binda det på en tioårsperiod.

Problemet är om jag någon gång i framtiden, säg om tio år, vill återvända till Oslo. Om bostadspriserna där fortsätter stiga är jag fundersam över om avkastningen på 2 miljoner investerade i fonder kan hålla takten med prisökningen på den bostadsmarknaden, eller helst överskridit den? Det måste ju nästan till för att jag ska ha en chans att köpa in mig igen.

Är det realistiskt att tänka sig att det går att få sån avkastning eller är det enda vettiga att behålla bostaden? Inser att det inte går att garantera något när det gäller vare sig fonder eller bostadspriser, men jag kan för lite för att ens veta vad som är rimligt. Hade varit intressant att höra lite åsikter för att kunna bestämma om man ska ta en djupare diskussion med en rådgivare på banken.

Hej Oskar!

Om du har tänkt bo i bostaden så känns det som att det är bättre att behålla bostaden och börja investera nya pengar i fonder för att bygga upp kapital genom månadssparande.

Att sälja bostaden för att spekulera i att bostäder ska gå ned, för att sedan komma tillbaka är väldigt riskabelt.
Många som har trott på nedgång länge, men priserna har bara fortsatt uppåt. Absolut kommer det säkert en sättning, men liknande börsen så är det svårt att hitta toppen.

Men det låter lite på dig som att du inte bor där nu?
Du är inte heller säker på att du ska flytta dit inom 10 år?

Då finns det inte så mycket annat val än att sälja bostaden, annars står den bara som en kostnad och risk för dig.

På frågan om du kan avkasta mer på börsen än vad en bostad kan göra, så är det svårt att jämföra eftersom en bostad belånar du oftast över 50% och en aktieportfölj så har du oftast ingen belåning eller väldigt låg.
Så på bostad får du en hävstång och därför så drar priserna iväg mer.

Men skulle du jämföra ditt egna kapital i bostaden och dess utveckling, mot att investera samma summa på börsen, så skulle börsen avkasta mer om man kollar bakåt historiskt.

Hoppas du blir nå klokare!

Tack för svaret Robin. Här kommer lite förtydliganden. :slight_smile: Nej, jag bor alltså inte i bostaden. Den är uthyrd så den kostar mig inget men jag tjänar heller inget på hyresinkomsten.

Det är inte osannolikt att jag vill tillbaka till Oslo i framtiden men som jag bedömer det idag dröjer det säkert minst tio år. Frågan är vad som är smartast med det i åtanke. Marknadsvärdet idag är alltså 3,2 miljoner. Om tio år är det bara ett par hundra tusen kvar av lånet på den.

Det skall ställas mot att sälja den, betala av alla lån jag har (på både den bostaden och ett privatlån), och stå med 2 miljoner som jag investerar. Det ger mig en bättre vardagsekonomi direkt vilket är väldigt lockande. Men jag är inte säker på om det är värt det om konsekvensen är att jag inte har råd att ta mig in på den bostadsmarknaden igen. Så det är därför jag undrar om det är rimligt att tro att två investerade miljoner räcker för att hålla någorlunda jämna steg med bostadsmarknaden. Vad tror du?

På tio år kan ju i princip vad som helst hända med både börs och bostadsmkarknad. Vi hinner ju i princip gå igenom en ny konjunktur och börscykel, även om det skulle komma en krasch. Att behålla lägenheten för att du kanske vill flytta tillbaka om 10 år låter inte som någon vidare plan. Då skulle jag investera på annat håll. Behöver du inte pengarna till någon bostad där du ska bo de närmaste 10 åren?

Annars så håller jag med Robin ovan.

Precis Kalle, vad som helst kan hända, och inget är garanterat, försöker bara få en uppfattning om vad som är rimligt/sannolikt. Kan egentligen ingenting om sparande, börscykler etc, så jag anar verkligen inte. Och nej, behöver inte pengarna till bostaden där jag bor idag.